George Galloway vyhrál senzačním způsobem doplňovací volby v Bradfordu

30. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Kontroverzní britský politik George Galloway vyhrál ve čtvrtek doplňovací volby nad Labouristickou stranou v severoanglickém městě Bradford se senzační většinou 10 140 hlasů. Galloway má těsné vazby na Blízký východ a intenzivně podporuje kauzu Palestinců. V severní Anglii, zejména v oblasti kolem Bradfordu, je velká muslimská menšina.

Zdá se, že muslimská komunita přestala podporovat Labouristickou stranu a masivně podpořila Gallowaye, který požaduje okamžité odvolání britských vojsk z Afghánistánu a aktivní akce proti nezaměstnanosti. Podpora pro konzervativce v severní Anglii naprosto zkolabovala, zřejmě zejména v důsledku posledních skandálů, které se týkají nového státního rozpočtu, kdy konzervativní ministr financí omezil daňové úlevy pro důchodce a rozhodl se jimi financovat snížení daní pro milionáře, dále v důsledku skandálu ohledně milionářských sponzorů, které premiér David Cameron zve do svého bytu na soukromé večeře, v důsledku vládou uměle vyvolané paniky z neexistující stávky řidičů cisternových vozů, která v minulých dnech vedla k vzniku obrovských front před benzínovými stanicemi a k výprodeji benzínu, a v důsledku rozhodnutí uvalit DPH na veškeré občerstvení, které se ve stáncích ohřívá.

Galloway zdůrazňuje, že se energicky staví proti útoku na Írán, stejně jako protestoval proti západním imperialistickým intervencím v Iráku, v Palestině a v Afghánistánu.

Volební vítězství je pro Gallowaye velkým osobním triumfem. Byl původně labouristickým poslancem pro okrsek Glasgow Hillhead a později pro Glasgow Kelvinside. V říjnu 2003 byl vyloučen z Labouristické strany, protože naléhal na britské vojáky, aby nebojovali v Iráku.

Konzervativní deník Daily Telegraph před časem obvinil Gallowaye, že se nechal platit Saddámem Husajnem. Galloway list žaloval a spektakulárním způsobem na něm vysoudil astronomické odškodné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7251

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2012