Po ruských volbách

5. 3. 2012 / Anna Čurdová

čas čtení 4 minuty

Dobré poledne z Moskvy - co dodat? Rusko má volby prezidenta za sebou. A jak se včera ukázalo, někdy je lépe počkat s hodnocením, a tak až pozdě večer bylo jasné, proč ty velké manévry v centru Moskvy. Na Manéžním náměstí v centru Moskvy se sešlo okolo 110 000 lidí, kteří očekávali výsledky prezidentských voleb. Upřímně řečeno, byl docela problém dostat se do hotelu, který byl téměř v centru dění, když jsem se vracela z poslední volební místnosti, kde jsem byla přítomna sčítání hlasů.

Ve volební místnosti na Jaroslavskem nádraží vyhrál jednoznačně Putin, druhý byl Zjuganov, třetí Žirinovskij, čtvrtý Prochorov a pátý Mironov. Ten také jako první přiznává porážku a gratuluje Putinovi. A jak sám říká, výsledky odpovídají průzkumu, který jeho strana dělala cca týden před volbami. Prochorov je zdrženlivější, státní televize mu dává nezvyklý prostor k vyjádření postojů a dalších záměru, které má.

Žirinovskij je klasika - také uznává porážku, kterou bere se svým obvyklým přístupem."Vynadá" všem, kteří mu podle jeho mínění sebrali hlasy, aby pak dodal, že si sám zkontroloval počítání hlasů v jedné volební místnosti a vše bylo tak, jak předpokládal. Tedy necelých 7%. Nejvíc nespokojený je Zjuganov. Volby označuje za nečestné s tím, že výsledky neuznává....

U debaty dlouho nevydržím a jdu se podívat na "mejdan", který probíhá doslova pod mými okny. Je těžké popsat atmosféru a velmi emocionální vystoupení Medveděva a Putina, kteří přicházejí na pódium a není mým úkolem odsuzovat nebo chválit. Nadšení davu není hrané.....a ukočírovat stotisícihlavý dav, který je v emocích, také není žádná legrace.

Na závěr ještě trocha statistiky a jedna analýza z úst Mironova. Předseda ústřední volební komise právě skončil tiskovou konferenci v informačním centru. A tak pro zajímavost - účast byla 65,31%, vyšší než v prosincových volbách, ve volebních seznamech bylo zapsáno 108 milionů voličů a 2 miliony v zahraničí. Celkově bylo neplatných 790 000 hlasů, což je cca 1% z celkového počtu. Rovněž zajímavý je údaj o pozorovatelích a členech volebních komisí.

Sám Čurov si stěžoval, že jich bylo méně, ačkoli kandidáti slibovali více. Žirinovskij poslal do volebních místnosti přes 5 000 pozorovatelů, Zjuganov 24 500, Mironov 7500 a Prochorov 11 000.Politické strany pak jmenovaly členy volebních komisi Jednotné Rusko 46 500, Komunistická strana cca 27 000, LDP (Žirinovskij) 9000 a Spravedlivé Rusko 14 000.

A k té slíbené analýze, kterou provedl Mironov, který hodnotil i volební kampaň. Podle jeho názoru se Putinovi podařilo oslovit levicové, sociálně demokraticky smýšlející voliče. Do svého programu zasadil právě prvky politického programu, který najdeme na levé části politického spektra. Prochorov oslovil oněch 7% liberálních voličů no a komunisté a Žirinovskij zůstali na svém.

Co dodat - Rusko zvolilo a zvolilo pod velkou veřejnou kontrolou. Otázky, a to i v kuloárech mise, vyvolávala i cena jednotlivých opatření.

Jak jsem uvedla, cílem mých příspůvků bylo zpřístupnit ruské prezidentské volby z jiného pohledu a bez komentářů a hodnocení na které bude čas. Nejsem ani tržní komsomolec, abych vše snahem odsuzovala, ale nejsem ani naprosto nekriticky obdivovatel všeho, co se v Rusku děje, protože velmi dobře vím, za každá mince má rub i líc a síla médií je stejná jak u nás, tak jako i jinde ve světě. Rusko a jeho voliči si vybrali. Doba ukáže, zda se jim naplní očekávání, která do své volby vložili.

Z Moskvy pro Britské listy Anna Čurdová, členka mise nezávislých pozorovatelů

0
Vytisknout
13725

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2012