Ekonom Steve Keen: Vlády musejí natisknout peníze a uhradit naše dluhy

25. 11. 2011

čas čtení 4 minuty

Ekonom Steve Keen je jedním z mála hospodářských odborníků, kteří předpověděli globální finanční krizi. Nyní varuje, že jsme se už octli uprostřed velké hospodářské krize jako v třicátých letech. Argumentuje, že jediným způsobem, jak se z této krize dostat, je nechat zbankrotovat banky, znárodnit finanční systém a uhradit dluhy občanů.

Zdůrazňuje, že je načase, aby vlády daly dlužníkům peníze k uhrazení jejich dluhů. Nesmyslné je podle něho, aby vlády dávaly peníze věřitelům, jako jsou banky, protože ty je nikomu nedají a budou si je držet v kapse.

Steve Keen poskytl rozhovor pořadu Hard Talk televize BBC:

Reportérka: Kdo rozhodne, komu má být odepsán dluh a komu ne?

Steve Keen: Nejde o rozhodování mezi jedním člověkem a někým jiným. Musí to být systémový proces, jehož prostřednictvím snížíme míru peněz ekonomice, které financují dluhy, a zvýšíme míru peněz, kterou vytvořily vlády. Protože v kapitalistické ekonomice máme dva zdroje peněz. Banky vytvářejí peníze tím, že poskytují půjčky, vlády vytvářejí peníze tím, že provozují státní deficit. Začátkem šedesátých let byl poměr množství peněz, vytvářených vládou, k celkovému množství peněz v ekonomice asi 15 procent. Ten poměr drasticky poklesl, takže nyní máme systém, který je založen pouze na zadluženosti, a to vytváří spekulace. Musíme vytvořit vládní peníze, aby vznikla rovnováha k úvěrům od bank. Je nutno posílit vytváření peněz vládami, aby došlo k znovuvytvoření rovnováhy a k snížení soukromé zadluženosti.

Reportérka: Takže prostě vláda, centrální banka, natiskne peníze a uhradí dluhy lidí? Vy říkáte: Odepište dluhy. A chcete v podstatě odepsat soukromé dluhy. Jak by to fungovalo?

Steve Keen: Musíme ty peníze dát dlužníkům a nikoliv věřitelům. Jen se podívejte na to, k čemu došlo za poslední tři nebo čtyři roky. Všechno, co Bernanke udělal, bylo to, že natiskl peníze a dal je finančnímu, bankovnímu systému. A doufal, že bankovní systém začne půjčovat a znovu tak oživí ekonomiku. To je ovšem bizarní, protože my víme, že banky už nikomu půjčovat peníze nebudou , protože už půjčily peníze příliš mnoha lidem. Ty bankám rozdané peníze byly zcela neefektivní.

Reportérka: Ale komu chcete ty peníze dát?

Steve Keen: Není to jednoduchý model, ale stručně. Musíte dát ty peníze veřejnosti. A lidé, kteří ty peníze dostanou a mají-li dluhy, by měli povinnost jako první ty dluhy splatit. Neměli by právo ty peníze utratit.

Reportérka: Prostě by vláda musela říct: bankám žádné peníze nedáme, naopak bankám peníze ještě odebereme. Dáme peníze každému jednotlivému obyvateli, a pokud máte dluhy, musíte je těmito penězi splatit.

Steve Keen: Ano. Nejprve je nutno zlikvidovat dluhy. A proč je to nutno udělat takto a nejde prostě ty dluhy jen odepsat: Peníze dostanou všichni a ti, kdo jsou zadluženi, splatí své dluhy. Lidé si ovšem stěžují: A co já, já jsem poctivě šetřil, já na tom prodělám.

Reportérka. V podstatě odměňujete selhání.

Steve Keen: Ano. Jenže on selhal celý systém, nikoliv jednotliví lidé. A pokud si to nepřiznáme, vyplýtváme dalších dvacet let v hospodářské krizi.

Reportérka: Ale co ty podniky, které se nezadlužily?

Steve Keen: Ty dostanou peníze taky.

Reportérka: Ty se chovaly dobře, a špatně vedené podniky přece měly zbankrotovat. A ty dostanou taky pomoc?

Steve Keen: Všichni dostanou pomoc. Cílem není podpořit jednotlivce, cílem je odstranit zásadní chybu finančního systému, která trvá už čtyřicet let. Rozsah toho, o čem hovořím, vám může připadat ve srovnání s normální praxí extremní. Avšak normální praxe dovolila, aby vzrostla úroveň osobních dluhů do nezvládnutelných výšek.

Zdroj v angličtině BBC

0
Vytisknout
19346

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2011