BRITÁNIE:

Polovina středoškoláků uvažuje o studiu v zahraničí v důsledku vysokého britského školného

24. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Desetina středoškoláků se kvůli vysokému školnému, zaváděnému v Anglii od září 2012, rozhodla nežádat o studium na univerzitě. Přibližně polovina středoškoláků uvádí, že uvažuje o studiu v zahraničí, aby se vyhnula ostrému zvýšení školného.

Průzkum společností BBC a Com Res naznačuje, že téměř dvě třetiny středoškoláků uvažují, že namísto na vysokou školu půjdou do učení.

Výsledky průzkumu přicházejí poté, co o víkendu vyšlo najevo, že některé univerzity zaznamenaly ostrý pokles žadatelů o studium. Na City University v Londýně poklesl počet žadatelů o studium od příštího podzimu o 41,4 procent, Goldsmith o 35 procent, na Brunel University o 24 procent. V průměru jde o pokles asi 10 procent studentů. Některé vysoké školy ale zaznamenaly nárůst žádostí o studium.

Celá řada anglických vysokých škol nyní uvažuje o snížení školného. Původně mnoho z nich chtělo studentům účtovat plné školné ve výši 9000 liber ročně.

Podle vládních reforem si studenti budou moci vzít státní půjčky na univerzitní školné. Absolventi budou splácet 9 procent svého platu nad 21 000 liber ročně. Z nesplacených půjček budou platit úroky, které se budou rovnat inflaci plus tři procenta. Nesplacené půjčky budou po 30 letech odepsány.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6351

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2011