Ztráty Goldmana Sachse jsou pro celou Wall Street špatným znamením

19. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Goldman Sachs, kdysi jednička na Wall Street, schopná rok za rokem urvat ohromnou porci zisků, včera přiznala čtvrtletní ztrátu ve výši 428 milionů dolarů. To je pro celý americký finanční průmysl a stát New York, který na něm závisí, špatné znamení.

Od té doby, co se Goldman v roce 1999 stal veřejně obchodovatelnou společností, se pouze jednou jedenkrát ocitl ve ztrátě. To co se teď děje, může být příznakem dlouhodobějšího trendu, který trvá už 12 měsíců. Banky, jimž regulátoři zakázali nejvýnosnější (a nejriskantnější) obchody, omezují půjčky a drží více kapitálu. A tak možná už nebudou s to produkovat nadměrné příjmy, jaké byly typické před finanční krizí.

Ačkoliv se Wall Street v jistém směru významně nezměnila - vedení stále bere obrovské odměny a lobbyisté dál atakují Washington - samotný finanční průmysl čelí výzvě, jakou nepoznal od Velké deprese. Vrací se k tradičnějšímu modelu investičního bankovnictví z 80. a 90. let.

J. P. Morgan Chase minulý týden oznámil pokles zisků o 4%. Bank of America a Citigroup zaznamenaly zisky, ale větší část z nich byla jednorázová a šlo spíš o účetní záležitost než o zlepšení fundamentálních ukazatelů.

Goldman ztratil takřka 3 miliardy v obchodování s akciemi a dluhopisy.

Stát New York, kde finanční průmysl představuje 14% daňové kvóty, očekává napřesrok dalších 10 000 nezaměstnaných, a celkově od roku 2008 jde o nějakých 32 000 ztracených míst. Každá z těchto oficiálně zaniklých pozic přitom na sebe váže jedno nebo dvě pracovní místa eliminovaná v jiných odvětvích.

Investoři současný vývoj dlouho očekávali a akcie finančních společností se již od počátku roku propadají. Goldman přes nedávné zisky oproti stavu v lednu 2011 ztrácí takřka 40% a akcie BoA stojí šest dolarů, ačkoliv na počátku roku to bylo čtrnáct dolarů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8449

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2011