Miloslav Štěrba tragicky zahynul při jízdě na kole

18. 10. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

V pátek 14. řijna usmrtil při jízdě na kole nákladní automobil dlouholetého autora Britských listů Miloslava Štěrbu ze Zlína, autora skoro 280 přemýšlivých a nezávisle uvažujících článků. Ve svém životopise v BL o sobě Miroslav Štěrba napsal:

Nar. 1946 ve Svitavách.

Další bydliště: Salaš u Velehradu, Buchlovice, Boršice, Hluk, Brno, Krnov, Bruntál, Gottwaldov, Zlín

Pracoval jako: závozník, kulisák, inventurník, referent, vychovatel, učitel, šéf odboru radnice, OSVČ -- nyní.

Polit. aktivita: PO, ČSM, SVS, SSM -- přestávka -- OF, OH, SD, ČSSD, SPOZ. Dnes je občanem bez stranické příslušnosti.

Pro Britské listy i českou společnost vykonal pan Štěrba podstatnou práci. Budeme na něho vzpomínat v dobrém.

K úmrtí Miloslava Štěrby napsal jeho přítel Svatopluk Solecký:

Miloše jsem poznal před asi dvaceti lety na půdě sociální demokracie. Brzy jsme se spřátelili, měli jsme podobné názory na politiku, jak ukázal čas trochu naivní ve smyslu politiky jako služby občanům.

Oba jsem začali kvůli svým názorům narážet na kariéristy, pro které byla a je politika výtahem k moci a penězům.

Miloš byl dobrý člověk, měl rád lidi a snažil se jim pomáhat. Nesnášel nespravedlnost a snažil se proti ní bojovat, často dosti marně.

Pro svou otevřenost začal narážet na nepochopení a zlobu nově vytvořené stranické mafie. Byl ze strany vyháněn a vylučován, ale nevzdal se, boj nakonec vyhrál.

Snažil jsem se mu při tom pomáhat. Nakonec vyhrál, členství mu bylo vráceno.

Následně překvapivě odešel sám.

Jeho životní cesta byla dosti pestrá. Vyšel z chudých poměrů, a tak se naučil probíjet životem. Byl svým založením celoživotní rebel a stále narážel, ale nikdy se nevzdával. Povoláním byl pedagog: za minulého režimu vystřídal řadu škol a jiných povolání. Ve školství končil na zlínském gymnáziu jako oblíbený profesor ruštiny a franštiny. Se svými studenty jezdil na výměnné pobyty do Sojuzu i do Francie. Učil i mou dceru, která na něj ráda vzpomíná.

Z gymnázia byl vyhozen až po nástupu demokracie u nás, pochopitelně pro své neotřelé názory.

Tento vyhazov mu paradoxně pomohl změnit svůj velký koníček, cestování, na povolání. Založil cestovní kancelář a vozil turisty po světě.Nejvíce cest vykonal do poutního místa Lurdy, často vozil studenty do Ruska. Projel celý svět,včetně Číny, kde byl asi čtyřikrát. Napsal i několik knih, text jeho životopisné knihy Cesta k chrámu vám posílám v příloze.

Občas při cestách do Hluku, který pokládal za své rodné místo, kde měl stařičkou maminku, mě navštívil.Je smutné, když rodiče přežijí své děti.Smutné dvojnásob, když se jedná o člověka plného elánu a energie, jako byl Miloš. Moc mně bude tento kamarád chybět.

0
Vytisknout
14648

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2011