Ruská sekta oslavuje Putina jako svatého

30. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Matka Fotina kdysi vedla "Centrum kosmoenergetické medicíny" a teď se modlí k Vladimiru Putinovi. Její sekta ve vsi ležící východně od Moskvy oslavuje ruského bývalého a budoucího prezidenta jako reinkarnaci Svatého Pavla. Tato skupina reprezentuje sílící trend, jehož původ je překvapivě světský.

Ženy šplhají na horu poblíž Volhy a tvrdí, že následují "zákon lásky". Tento zákon je vede do třípatrové budovy z bílých cihel, se zlatými věžemi a otlučenou bránou. Říkají jí "Chrám ruského vzkříšení". U brány vymění zaprášené boty za zelené sandály, než se začnou modlit ke svému patronovi: "svatému" Vladimiru Putinovi, ruskému premiérovi a budoucímu prezidentovi (už zase). Věří, že jde o reinkarnaci Svatého Pavla.

Příznivci této ruské pravoslavné sekty žijí ve vsi Bolšaja Elňa nedaleko Nižného Novgorodu - asi 400 km východně od Moskvy. Její představitelka "Matka Fotina" je dvaašedesátiletá matróna, která se považuje za převtělení Jany z Arku. Je přesvědčena - bůh jí to údajně sdělil - že tak jako Saul před svou konverzí persekvoval křesťany, tak také Putin pronásledoval věřící, když pracoval pro KGB.

Ale "když se stal prezidentem," říká Fotina, "sestoupil na něj Duch Svatý." Od té doby prý Putin vede stádce "moudře, stejně jako Apoštol."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8777

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2011