
Dopady změny klimatu na globální zemědělství zasáhnou zejména vyspělé producenty
25. 6. 2025
Analýzy založené na scénářích naznačují, že adaptace by měla mít významné důsledky pro globální zemědělskou produktivitu, ale nebyla provedena žádná systematická studie o tom, jak rozsáhle se producenti skutečně přizpůsobují v globálním měřítku.
Zde empiricky odhadujeme dopad globálních adaptací producentů pomocí longitudinálních dat na šest základních plodin v 12 658 regionech, které zachycují dvě třetiny celosvětových kalorií plodin.
Odhadujeme, že celosvětová produkce klesá o 5,5 × 1014 kcal ročně na 1 °C zvýšení průměrné globální povrchové teploty (GMST) (120 kcal na osobu a den nebo 4,4 % doporučené spotřeby na 1 °C; P < 0,001).
Předpokládáme, že adaptace a růst příjmů zmírní 23 % globálních ztrát v roce 2050 a 34 % na konci století (6 % a 12 % podle scénáře se středními emisemi), ale u všech základních potravin s výjimkou rýže přetrvávají značné zbytkové ztráty.
Na rozdíl od analýz jiných výsledků, které předpovídají největší škody chudým lidem na celém světě zjišťujeme, že globálním dopadům dominují ztráty pro moderní obilnice s příznivým klimatem a omezenou současnou adaptací, ačkoli ztráty v regionech s nízkými příjmy jsou také značné. Tyto výsledky naznačují rozsah inovací, rozšiřování orné půdy nebo další adaptace, které mohou být nezbytné k zajištění potravinové bezpečnosti v měnícím se klimatu.
Podrobnosti v angličtině: ZDE
Diskuse