Novaja Gazeta: Ve skutečnosti dostal Putin ve volbách zhruba polovinu hlasů zfalšovaných

19. 3. 2024

čas čtení 1 minuta
V ruských prezidentských volbách byla zfalšována asi polovina hlasů pro Vladimira Putina.

Nejméně 31,6 milionu z 64,7 milionu hlasovacích lístků pro Putina bylo podle studie zfalšováno. Voleb se přitom zúčastnilo celkem 74,5 milionu voličů, a to bez elektronického hlasování.

Novináři provedli studii metodou matematika a volebního analytika Sergeje Špilkina na základě údajů o 97 % zpracovaných protokolů ústřední volební komise. Podle této metody by se rozložení vedoucího kandidáta a všech ostatních kandidátů mělo lišit pouze v absolutní hodnotě v různých volebních místnostech z důvodu rozdílného počtu hlasů. Manipulace s hlasovacími lístky pro jednoho z kandidátů zvyšuje nejen jeho výsledek, ale také volební účast – takové hlasy pro vedoucího kandidáta jsou považovány za "anomální" a ukázalo se, že jich bylo nejméně polovina.

"Jedná se o rekordní rozsah volebních podvodů v prezidentských volbách v Rusku," poznamenávají autoři studie. "Falzifikací bylo tolik, že je téměř nemožné identifikovat oblast 'čestných' hlasů pomocí statistických metod."

Podle Ústřední volební komise vedl Putin v prezidentských volbách s 87,30 % hlasů poté, co zpracoval více než 99,94 % protokolů. Jeho soupeři, Nikolaj Charitonov, člen Komunistické strany Ruské federace, Vladislav Davankov, představitel Nového lidu, a Leonid Sluckij, vůdce Liberálně demokratické strany Ruska, získávají 4,32 %; 3,83 % a 3,2 %.

Hnutí Golos již dříve uvedlo, že prezidentské volby, které se konaly 15. a 17. března, byly nejhorší v historii moderního Ruska, pokud jde o porušování práv voličů. Golos dospěl k tomuto závěru po analýze získaných informací o pozorovatelích, členech volebních komisí, zástupcích médií, voličích, sídlech kandidátů, stranách a partnerských pozorovatelských organizacích.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
1163

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2024