Zelenskyj podepsal obranné pakty s Německem a Francií

19. 2. 2024

čas čtení 3 minuty
Ukrajinský lídr během návštěv Německa a Francie podepsal rozsáhlé bezpečnostní dohody.

Ukrajinský prezident Volodmyr Zelenskyj podepsal v pátek v Paříži s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem "ambiciózní" bezpečnostní dohodu.

Dohoda bude platit 10 let a zahrnuje francouzský příslib pomoci ve výši až 3 miliard eur (3,2 miliardy dolarů) do roku 2024.

V pátek také německý kancléř Olaf Scholz a Zelenskyj podepsali dvoustrannou bezpečnostní dohodu v hodnotě 1,1 miliardy eur (1,18 miliardy dolarů) na pomoc v boji proti ruské invazi.

Ukrajinská armáda mezitím hlásila prudké boje v klíčovém frontovém městě Avdijivka.

Německo a Ukrajina podepsaly bilaterální bezpečnostní dohodu

Německý kancléř Olaf Scholz a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek v Berlíně podepsali dvoustrannou bezpečnostní dohodu v hodnotě 1,13 miliardy eur (1,22 miliardy dolarů).

Německé ministerstvo obrany uvedlo, že takzvaný "Mnichovský balík" se zaměřuje na protivzdušnou obranu a dělostřelectvo a zahrnuje zásoby 120 000 nábojů ráže 122 milimetrů a dalších 100 raket IRIS-T SLS v letošním roce.

Scholz označil dohodu za "historický" krok.

"Německo bude i nadále podporovat Ukrajinu tváří v tvář ruské útočné válce," napsal na X, dříve Twitteru.

Německý ministr obrany Boris Pistorius zopakoval Scholzovy komentáře o tom, že dohoda je historická, a řekl: "Poprvé ve své historii vystupuje Spolková republika Německo jako garantující stát."

Zelenskyj označil dohodu za "bezprecedentní dokument, který zaručuje německou podporu Ukrajině ve výši 7 miliard eur pro letošní rok".

"Jsem vděčný Německu a všem Němcům za jejich solidaritu s naší zemí a lidem, stejně jako za veškerou podporu a pomoc," dodal Zelenskyj.

Německá dohoda navazuje na další dohodu podepsanou mezi Británií a Ukrajinou v lednu.

Zelenskyj v Paříži s Macronem podepsal bezpečnostní pakt

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal bezpečnostní dohodu s Francií.

Do Paříže odcestoval v pátek večer poté, co podepsal separátní smlouvu s Německem.

"Je to ambiciózní, velmi podstatná bezpečnostní dohoda... Nemůžeme otevřeně mluvit o všech detailech," řekl Zelenskyj novinářům na společné tiskové konferenci s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

"Každá z dohod posiluje Ukrajinu svým vlastním způsobem," řekl a porovnal dohody dosažené s Francií a Německem.

Dohoda, která má platit 10 let, zahrnuje francouzský příslib pomoci do roku 2024 ve výši až 3 miliard eur (3,2 miliardy dolarů). Paříž poskytla v loňském roce 2,1 miliardy eur a v roce 2022 1,7 miliardy eur.

Macron vyzval k evropskému "oživení" tváří v tvář hrozbě z Ruska. Řekl, že evropské země musí být ohledně Moskvy "jasné".

Řekl, že budoucnost Evropy nemůže záviset na výsledku prezidentských voleb v USA. Americký prezidentský kandidát a bývalý prezident Donald Trump řekl, že by mohl odepřít bezpečnost členským státům NATO, které neutrácejí dost na obranu.

Francouzský lídr uvedl, že v nadcházejících týdnech navštíví Ukrajinu.

Macron a Zelenskyj uvedli, že cílem dohody je pomoci Ukrajině "obnovit její územní celistvost v rámci jejích mezinárodně uznaných hranic" a zabránit "jakékoli obnovené ruské agresi".

Uvedli, že dohoda vydláždí cestu k členství Ukrajiny v Evropské unii a vojenské alianci NATO.

"Francie potvrzuje, že budoucí členství Ukrajiny by představovalo užitečný příspěvek k míru a stabilitě v Evropě," uvedli.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1946

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2024