Co dodat k střelci z filozofické fakulty?

22. 12. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty
 
Snad jen to, že se mě to docela osobně dotýká, protože v této budově každoročně pět týdnů vyučuju studenty a mám mezi učiteli filozofické fakulty přátele a blízké kolegy, píše Jan Čulík. Dosud nevíme, kdo přišel o život, neboť policie potřebuje čas k identifikaci obětí.

Vraždění na filozofické fakultě na pražském Starém Městě se mě dotýká ještě z jiného důvodu - žil jsem tam  asi tři sta metrů ve vzdálenosti od té fakulty od útlého dětství, do základní školy jsem chodil v Křižovnické ulici, dodnes mám v blízkosti filozofické fakulty  (naproti vandalsky zlikvidovanému knihkupectví pana Fišera) byt. Tohle je moje území. Nyní zničené vražděním.

Mladík vrah studoval historii - byl prý sice tichý, ale dobrý student. Dostal jakési vyznamenání za dobře napsanou seminární práci.

Dovídáme se, že údajně "nenáviděl svět a chtěl způsobit co největší množství bolesti".

 
Nerad to říkám, ale mladíci kolem dvaceti bývají někdy docela podivní a nebezpeční. Studujeme-li masové vraždy často páchané ve Spojených státech, většinou jsou právě pachateli mladíci kolem dvaceti. Něco může být na nich divného. Ano, tohoto mladíka prý inspirovala ruská čtrnáctiletá vražedkyně, ale to bude spíš výjimka.

Primátor Svoboda se diví, že v Praze došlo k masakru. Že to "jsme vždycky spojovali se Spojenými státy".

No jo, jenže zbrojní legislativou se Česko pomalu, ale jistě Spojeným státům přibližuje. V současnosti je v ČR v soukromém vlastnictví (legálně registrováno) více než 900 000 zbraní. (O nelegálně vlastněných zbraních nemá nikdo ponětí.) Počet držitelů zbrojních průkazů rapidně roste. Nyní je jich v ČR asi 314 000.

Rakušan tvrdí, že prý je český zbrojní zákon "přísný". No teda. Proč pachateli umožnil nahromadit úplný sklad zbraní?

Za posledních osm let je to v Česku už třetí hromadný masakr. Ten vrah s dvěma střelnými zbraněmi v Uherském Brodě r. 2015 vlastnil  také obě zbraně legálně. V roce 2019 došlo k masakru v Ostravě.

Jen si s tím zahrávejte, milí politikové. Chcete nyní zavádět bezpečnostní opatření ve veřejných budovách. Nebylo by podstatně jednodušší zlikvidovat to vlastnictví zbraní?

Od roku 2021 je upravena Listina práva a svobod a bylo do ní výslovně včleněno, že občan má  "právo bránit svůj život nebo život jiné osoby zbraní". Víme ze Spojených států, že čím více se toto "právo" uplatňuje, tím větší počet je masakrů střelnými zbraněmi. V USA je jejich počet už obrovský.

V Británii, kde naštěstí nesmí zbraně vlastnit nikdo, by mohl vraždící mladík své oběti jen pobodat. Ne, že se to v Británii neděje, ale těch obětí je tedy samozřejmě podstatné méně. Čtrnáct lidí neubodáte.

A ještě bych chtěl, dovolte mi, upozornit na jednu možná zdánlivě vzdálenou věc. Je zjevné, jak obrovskou hrůzu a žal vyvolalo v českém prostředí nesmyslně vyvraždění čtrnácti nevinných lidí. Prosím, zamysleme se na okamžik nad tím, jak se asi cítí lidé v Gaze, kde takto nesmyslně bylo vyvražděno už více než 20 000 lidí, z toho přes 8000 dětí. Ta hrůza a ten žal je tam 1333 krát intenzivnější.

PS. A ještě jedna důležitá připomínka, na niž upozornila Dominika Švecová. Střelec zřejmě měl subjektivní pocit, že je ve společnosti nenáviděn, že mu společnost působí bolest, a proto musí spáchat sebevraždu a společnosti se co nejkrutěji pomstít. Je selháním školy i jeho okolí, že nezaznamenala tento jeho stav mysli a neposkytla mu psychologickou pomoc, aby se z toho dostal. Nynější debata by měla nejen požadovat zákaz soukromého vlastnictví střelných zbraní, ale i vytvoření efektivní pastorální péče pro studenty a mladé lidi v jejich prostředí, aby takovéto brutální odcizení mladého jedince od společnosti bylo co nejdříve zjištěno a léčeno.

0
Vytisknout
9219

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2023