Adventní čas a SMRAD náměstka primátora Magistrátu hlavního města Prahy MUDr. Zdeňka Hřiba na svém špacíru Prahou, kde lobuje za “navoněné chlapce” z Penty…

18. 12. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávisti….”

(Dvanáct let bez Václava Havla)

Když už máte pocit, že nemůže být sociálně a mravně v Praze hůře - vyskočí na vás v adventním čase “zdravice” náměstka primátora Svobody, pana doktora Hřiba, který končí procházkou kolem parku u vlakového Hlavního  nádraží Praha - o které se dnes hrají neuvěřitelné mocenské šachy, se slovy:

Tady je SMRAD - a vše dohraje gestem ucpaného nosu.



Já tudy chodím velmi často  jednat s klienty, jelikož Praha dlouhodobě není schopna řešit sociální problémy města a této primární skupiny, která je nejvíce ohrožena naprostým sociálnim vyloučením. Možná jsou občas tito klienti ‘cítit” životem tuláka, vyloučeného občana, člověka, který se nemá často kde osprchovat, dokonce si i třeba několik dní nemůže sundat boty, aby mu je někdo neukradl. Loď Hermes by mohla vyprávět….

Život člověka na ulici si vůbec doktor Zdeněk Hřib nedokáže představit. Za mne svým profesním životem je to bezvýznamný, salónní egoista, dnes navoněný politický panák, odtažitý solitér, nabubřelý politik a další z těch, pro které je bytí na tomto pozemském světě nesnesitelně lehké.

Vždy hraje jen svoji vlastní hru, vždy věří jen své velmi dobře fungující straně pravého mozku (ta levá je permanentně vypnuta), lékařskou fakultu pravděpodobně vystudoval jen tak z legrace, stejně tak by tento jinak naprosto ničím nezajímavý muž vystudoval práva, ekonomii, prostě cokoli…Takový mladší klon Ivana Langera z ODS…Člověka bere jako nástroj k osobním ambicím, vždy připraven bojovat za své zájmy a zájmy svých blízkých….

Lidé v parku u vlakového nádraží, se kterými pracuji, se mu vnitřně hnusí, avšak umí hrát i se sociálními kartami, když se mu to hodí. Viz uprchlická krize, kdy dokázal pomotat hlavu i skvělým lidem z “Iniciativy Hlavák”, kteří mu věřili. 

Není to Babiš, kterého tito lidé lehce přečtou. Je tak svůdné, uvěřit v humanitu u těchto politiků, kteří se vyskytují třeba v Pirátské straně. Vždyť jsou nám přeci podobní, poslouchají stejnou muziku, chceme konečně někomu věřit, volají na vás lidé plní optimismu a idealismu. 

Jenže časem zjistíte, že je to jen mocenská clona, politická hra. Oni jsou naprosto stejní jako většina politiků, se kterými se nakonec spojí. Životní, existenční ztroskotání chápou jako přírodní darwinovský úkaz… DNA většiny současných politických stran.

A tak i v čase adventu je schopen Zdeněk Hřib ve své naprosté “sociální idiocii” pronést tento výrok (možná nevědomky a o to je to smutnější), neboť nám ukazuje, jak moc je odtržen od těchto OBČANŮ v nouzi nejen v každodenní realitě, ale hlavně i duchovně, ve svém vnitřním nastavení a myšlení.

Profesí lékař prochází kolem míst, kde mají poslední útočiště ti nejvíce sociálně a zdravotně zubožení a v adventním čase řekne - STRAŠNÝ SMRAD...

Tam, kde se papež František ohýbá jako “starý muž” k těmto občanům, aby se poklonil jejich těžkému osudu a omyl jim jejich bolavé nohy, pronese náměstek primátora Prahy a bývalý primátor tuto urážku všem lidem v Praze bez domova. 

Tady se duchovně blížíme Rusku, Číně….Tady je najednou odhalena děsivá antihumánnost našeho myšlení.

Dovedete si představit, že by takto mluvil třeba náměstek primátora Vídně? Srovnejte to s vánoční oslavou lidí bez domova pod titulem “Slavnost lidí bez adresy”, která proběhla minulý týden ve Vídni. Sponzoři této akce jsou třeba Bank Austria a vídeňská SPÖ…

I kdyby na sebe nalil pan doktor Hřib třicet voňavek, jeho duchovní zápach se ukázal pro moji osobu tak nepřekonatelný, že zde veřejně vyzývám sociální pracovníky, aby se s tímto člověkem nejen nebavili, ale odcházeli z místnosti, kde se vyskytuje - ten SMRAD je eticky pro každého skutečného sociálního pracovníka nepřekonatelný.



4
Vytisknout
12479

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2023