Borrell: Rusko v Černém moři opět blokuje 50 lodí s ukrajinským obilím

19. 4. 2023

čas čtení 1 minuta
Rusko "opět" zablokovalo 50 lodí vezoucích "naléhavě potřebné" ukrajinské obilí v Černém moři, řekl 17. dubna šéf zahraniční politiky Evropské unie Josep Borrell.

Dodal, že blok bude "pokračovat v usnadňování vývozu prostřednictvím cest solidarity EU" na pozemních hranicích Ukrajiny a EU, které "přinesly světu 25 miliard tun obilí".

Po zahájení totální invaze na Ukrajinu Rusko zablokovalo ukrajinské přístavy v Černém moři, čímž zabránilo Ukrajině vyvážet obilí a donutilo Kyjiv začít vyvážet po souši přes sousední země.

Dříve téhož dne ukrajinské ministerstvo infrastruktury oznámilo, že Rusko již podruhé zablokovalo inspekce lodí přepravujících ukrajinské obilí v tureckých vodách, což ohrozilo fungování "dohody o obilí".

Dohoda zprostředkovaná OSN a Tureckem, poprvé podepsaná v červenci 2022, byla rozhodující pro zastavení růstu globálních cen potravin.

18. března ministr infrastruktury Oleksandr Kubrakov oznámil prodloužení dohody o obilí, což Ukrajině umožní vyvážet miliony tun zemědělských produktů přes Černé moře po dobu dalších 120 dnů.

Zpráva přišla poté, co ruští představitelé opakovaně hrozili, že z dohody vycouvají a uvedli, že dohodu obnoví pouze tehdy, budou-li splněny určité podmínky - a že jsou "připraveni" ji prodloužit pouze o 60 dní.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
3885

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2023