Ruský soud zamítl odvolání zadrženého amerického novináře

19. 4. 2023

čas čtení 2 minuty
Evan Gershkovich zůstane ve vazbě v moskevské věznici Lefortovo, kde čeká na soud, rozhodl ruský soud. Gershkovich byl zatčen za špionáž, což jeho právníci a americká vláda důrazně popírají.

Moskevský soud potvrdil zadržení amerického novináře Evana Gershkoviche, který byl minulý měsíc zatčen na základě obvinění ze špionáže.

Jednatřicetiletý muž se v úterý objevil na slyšení, aby se odvolal proti rozhodnutí ponechat ho za mřížemi, protože čeká na soud.

Očekává se, že bude držen ve vyšetřovací vazbě nejméně do 29. května v moskevské věznici Lefortovo.

Novinář stál ve skleněné a kovové ohradě uvnitř soudní síně, na sobě měl modrou kostkovanou košili s rukama založenýma před sebou. Neřekl nic.

Slyšení se týkalo podmínek Gershkovichova zadržení a ne podstaty obvinění, kterým čelí, protože vyšetřovatelé stále pracují na podrobnostech případu.

Ruská federální bezpečnostní služba FSB Gershkoviche minulý měsíc zatkla a konkrétně ho obvinila ze shromažďování informací o ruské zbrojovce. Ruské úřady neuvedly důkazy, které by obvinění podpořily.

V případě odsouzení by Gershkovich, občan USA, mohl čelit až 20 letům vězení. Gershkovichův zaměstnavatel, deník Wall Street Journal, i americká vláda obvinění důrazně odmítli.

Gershkovichovo zatčení je prvním případem, kdy Moskva obvinila amerického novináře ze špionáže od dob studené války.

Americká velvyslankyně navštívila Gershkoviche

Lynne Tracyová, americká velvyslankyně v Moskvě, uvedla, že Gershkoviche poprvé navštívila v pondělí, více než dva týdny poté, co byl zadržen. Rusko odmítlo žádosti amerického velvyslanectví o přístup k novináři.

"Cítí se dobře a drží se. Opakujeme naši výzvu k okamžitému propuštění Evana," uvedl Tracyová v prohlášení. Ve Washingtonu Bílý dům uvedl, že doufá, že získá pravidelný konzulární přístup ke Gershkovichovi.

USA usilují o jeho propuštění

Americké ministerstvo zahraničí minulý týden označilo Gershkoviche za neprávem zadrženého Ruskem, což je status, který americké vládě umožňuje zajistit Gershkovichovo propuštění.

Vysoce postavený ruský diplomat minulý týden řekl, že jsou ochotni diskutovat o potenciální výměně vězňů s USA, ale zdůraznil, že to mohou zvážit až po soudním procesu.

Náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov řekl státní tiskové agentuře TASS, že rozhovory o možné výměně by se mohly uskutečnit prostřednictvím vyhrazeného kanálu, který ruské a americké bezpečnostní agentury zřídily pro tyto účely.

Tato praxe je v souladu s předchozími případy, kdy ruské orgány trvaly na dokončení soudního procesu před zvážením výměn.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
3162

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2023