Ruská agrese na Ukrajině: Obyvatelé Chersonu byli vyzváni k evakuaci, ruské bombardování zesílilo

29. 12. 2022

čas čtení 4 minuty
- Ruský voják z Burjatska: Je úplně jedno, že v Mariupolu jsme usmrtii sto tisíc civilistů, Sláva Rusku!

- Ukrajinští představitelé vyzývají obyvatele, aby se evakuovali z města Cherson, protože ruské síly zesílily minometné a dělostřelecké útoky na toto nedávno osvobozené město na jihu Ukrajiny.


Podle místního činitele, který se podílel na evakuaci, se někteří obyvatelé, kteří zažili ruskou okupaci, zdráhají odejít navzdory bombardování.

Člen chersonské městské rady Dmytro Poddubnij řekl CNN:

"Říkám těmto lidem, že Cherson je nyní jedním z nejnebezpečnějších měst. Proto je žádám, aby si představili, že jedou na několik týdnů na dovolenou. Možná pro ně bude jednodušší rozhodnout se, že se přestěhují tímto směrem. Ale přesto spousta lidí ve městě zůstává."

Jedna z obyvatelek Chersonu, Inna Baljoha, sdělila, že se obává, že její stará a nemocná matka cestu nevydrží.

Řekla:

"Je velmi slabá. Do jiného města se nedostane. Mnoho lidí zůstává v Chersonu pod palbou kvůli svým rodičům."

- Ruské jednotky vypálily v průběhu 24 hodin 33 raket na civilní cíle v sérii leteckého a dělostřeleckého ostřelování Chersonu, uvedly ve středu ráno ukrajinské ozbrojené síly. Podle zástupce vedoucího kanceláře prezidenta Kyryla Tymošenka bylo v úterý pozdě večer ruskými silami ostřelováno porodní oddělení nemocnice ve městě Cherson.

- Volodymyr Zelenskij uvedl, že v bojujícím frontovém městě Bachmut ve východní Doněcké provincii zůstalo "jen několik" civilistů. V příspěvku na Telegramu ukrajinský vůdce uvedl, že "není místa, které by nebylo pokryto krví" v Ukrajinci drženém městě, kde jeho jednotky svádějí bitvu, která se stala symbolem drásající brutality války.

- Podle Zelenského Ukrajina od únorové invaze Ruska zajistila propuštění 1 456 válečných zajatců. Ukrajinský prezident hovořil ve výročním projevu před ukrajinským parlamentem, kde byl přítomen i Valerij Zálužnyj, vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil, ministři vlády, zahraniční diplomaté, vojenský personál a rodinní příslušníci padlých vojáků.

- Kreml trvá na tom, že jakékoli návrhy na ukončení konfliktu na Ukrajině musí zohlednit to, co nazývá "dnešní realitou" čtyř ukrajinských regionů, které Moskva jednostranně prohlásila za součást Ruska. Na pravidelném brífinku s novináři mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl desetibodový mírový plán prezidenta Volodymyra Zelenského, který zahrnuje obnovení územní celistvosti Ukrajiny, stažení ruských vojsk, propuštění všech vězňů, tribunál pro osoby odpovědné za agresi a bezpečnostní záruky pro Ukrajinu.

- Krymská aktivistka za lidská práva byla odsouzena k sedmi letům vězení poté, co ji Moskvou dosazený soud na Ruskem anektovaném poloostrově shledal vinnou z nošení výbušného zařízení v procesu, který aktivisté za práva označili za "vykonstruovaný" a "nezákonný". Iryna Danilovičová byla soudem v Ruskem ovládané  Feodosii na Krymu, který Rusko v roce 2014 anektovalo od Ukrajiny, odsouzena k sedmi letům v kolonii všeobecného režimu, uvedla kyjevská organizace Institut masových informací (IMI).

- Úřady ve městě Oděsa začaly demontovat pomník Kateřiny Veliké, ruské carevny, která město koncem 18. století založila. Minulý měsíc místní parlament odhlasoval demontáž této sochy, stejně jako další sochy carského generála Alexandra Suvorova.

- Vysoká komisařka OSN pro lidská práva (OHCHR) zveřejnila počet civilních obětí dosavadní ruské války na Ukrajině: je známo, že od 24. února 2022 do 26. prosince 2022 zemřelo na Ukrajině 6 884 lidí, včetně 429 dětí. Dodala, že skutečný počet bude pravděpodobně "podstatně vyšší".

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3214

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2022