Nemotorná práce: Jak se Putin rozhodl předělat mezinárodní řád

2. 11. 2022

čas čtení 2 minuty
Vladimir Putin a jeho stoupenci, jako je Dmitrij Medveděv, se snaží vnutit světu nový řád, takový, o jaký se snažil Hitler, ale neuspěl. Avšak Hitlera zastavili pouze proto, že byl zablokován koalicí zemí, které viděly nebezpečí a byly připraveny proti němu bojovat, upozorňuje Alexandr Skobov.

Tento svět, jak řekli Putin i Medveděv, je světem, ve kterém kterákoli země má právo bránit své prioritní zájmy na území jiné země vojenskými akcemi v plném rozsahu, pokud k tomu má důvod a pokud má pravomoc jednat tímto způsobem.

Základem takového jednání, řekl Medveděv teprve minulý týden, může být i podezření, že se s jeho vlastními občany nebo příslušníky etnika nezachází tak, jak si přeje, že se vláda sousední země chová způsobem, který neschvaluje, nebo že území tohoto státu je nějakým způsobem využíváno nepřáteli Ruska.

Samozřejmě, Medveděv byl opatrný, aby nepoukázal na to, že je to přesně ten pohled, který měl Hitler a podle kterého jednal. Když se Putin před několika lety zabýval psaním historických esejů, přiblížil se, když poznamenal, že 2. světová válka se přihodila proto, že "ochablé buržoazní demokracie se pokoušely ukočírovat silného vůdce a stát".

Ani současný vůdce Kremlu neuvedl jména, ale je zřejmé, koho jako on Medveděv obdivuje a dokonce podle koho se modeluje. Putin a jeho tým věří, že dnes představují "vůdce se silnou vůlí" a že v důsledku toho mohou diktovat svou vůli všem ostatním.

Mohou zlomit životy milionů lidí v sousedních zemích, donutit některé uprchnout a ostatní nechat bez elektřiny, tepla nebo vody. Mohou se je snažit násilně asimilovat, odebírat děti z této země a umisťovat je do nových rodin na "převýchovu". A co je nejdůležitější, myslí si, že mají právo zabíjet neomezený počet obyvatel u sousedů.

Mezinárodní normy, Charta OSN, výsledky 2. světové války jsou pro tento stát přijatelné pouze do té míry, do jaké nejsou v rozporu s jeho svévolně definovanými zájmy. Západní lídři začínají rozpoznávat paralelu s Hitlerem, i když nejsou připraveni vyslovit toto jméno.

Ale důležitější je, aby poznali něco jiného. V případě Hitlera svět nedovolil nastolení Hitlerova světového řádu. A musí si uvědomit, že pokud nechce žít v aktualizované verzi tohoto modelu nařízeného Putinem, musí se také spojit, aby ho zastavil.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7213

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2022