Válka v Jemenu připravila o život statisíce lidí

27. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty zahájily v pátek leteckou kampaň zahrnující 45 náletů na Jemen. Podle Mezinárodního výboru Červeného kříže jeden z úderů zasáhl zařízení pro migranty na severu Jemenu a zabil více než sto osob. Kromě toho se zde nacházelo velké množství zraněných. Červený kříž zmobilizoval sanitky, aby zraněné dopravil do dvou nemocnic v oblasti, píše Juan Cole.

Toto bombardování je válečným zločinem, protože zadržené osoby jsou civilisté a podle válečného práva nemohou být cílem útoku: bojující strany mají dbát zvláštní opatrnosti, aby na civilisty neútočily. Zařízení sloužilo k zadržování migrantů bez dokladů, kteří se snažili dostat přes Jemen do Saúdské Arábie za prací; byli mezi nimi nezletilí i ženy.

Regionální ředitel MVČK pro Blízký a Střední východ Fabrizio Carboni uvádí: "Je nezbytné chránit životy lidí v ozbrojených konfliktech. Lidské oběti, kterých jsme svědky v Jemenu, jsou nepřijatelné." Carboni dodává: "Civilisté žijící v hustě obydlených oblastech jsou vystaveni zvýšenému počtu útoků, které způsobují smrt a zranění a které prohlubují psychologické trauma postižených komunit."

Carboni diplomaticky neuvádí jména, ale říká, že saúdské a emirátské letectvo bombarduje hustě obydlené městské oblasti bez ohledu na lidské životy. Z tohoto důvodu se saúdská vláda pokusila popřít, že věznice byla zasažena. Červený kříž je však důvěryhodnější zdroj.

Húsíové mají na rukou také krev, neboť v Maribu vystavili města dělostřelecké a raketové palbě, čímž poškodili civilisty, a loni na podzim raketami ostřelovali věznici v hlavním městě Saná, přičemž zabili několik vězňů. Ale vzhledem k tomu, že jsou špatně vyzbrojeni a nemají stíhačky, nemohou páchat taková krveprolití jako Saúdové a SAE.

Joe Biden v kampani prosazoval, aby se USA stáhly z jemenské války, aby Saúdové nedostali zbraně, které by jim umožnily pokračovat ve vedení války, a aby boje skončily. První slib splnil, neboť USA již neposkytují saúdským letounům bombardujícím Jemen palivo za letu a neposkytují ani strategické poradenství týkající se zaměřování cílů. Biden však v zásadě souhlasil se zbrojní dohodou s Rijádem v hodnotě 650 milionů dolarů na prodej raket vzduch-vzduch, které jsou klasifikovány jako "obranné".

Húsíové převzali odpovědnost za sérii útoků drony nebo raketami na ropná zařízení v Abú Zabí, jednom ze sedmi emirátů Spojených arabských emirátů, při nichž v pondělí zahynuli tři lidé. Milice Božích pomocníků tvrdí, že se mstí za těžké bombardování jejích pozic Spojenými arabskými emiráty v posledních dnech. SAE od roku 2015 intenzivně bombardují pozice Húsíů a po určitou dobu měly v Jemenu významný kontingent vojáků bojujících po boku jižních separatistických sil.

Rozvojový program OSN zjistil, že v důsledku války vedené Saúdskou Arábií s podporou USA zemřelo 377 000 Jemenců, 60 % z nich však nebylo přímými oběťmi vojenských akcí:

    "Porovnáním současné reality v Jemenu se scénářem, kdy by ke konfliktu nikdy nedošlo, můžeme poskytnout odhad celkového počtu mrtvých - počtu úmrtí způsobených přímo i nepřímo. Tímto způsobem jsme zjistili, že do konce roku 2021 povede konflikt v Jemenu k 377 000 úmrtím - téměř 60% z nich je nepřímých a způsobených problémy, jako je nedostatečný přístup k potravinám, vodě a zdravotní péči."

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1
Vytisknout
19976

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2022