NYT: Tisíce mrtvých civilistů, z toho mnoho dětí. USA skrývají skutečnou daň za leteckou kampaň

23. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

Tisíce dosud utajovaných dokumentů Pentagonu ukazují, že americké letecké války na Blízkém východě jsou poznamenány "hluboce chybnými zpravodajskými informacemi": zabily tisíce civilistů, z nichž mnohé byly děti, jak uvádí nová šokující zpráva, kterou zveřejnil deník New York Times.

Pětileté vyšetřování Timesů odhalilo více než 1 300 zpráv zkoumajících letecké útoky v Iráku a Sýrii od září 2014 do ledna 2018. Žádný z těchto záznamů neuvádí žádná zjištění o pochybeních při akcích americké armády, informuje web commondreams.org

 

Deník NYT potvrzuje mnohé z předchozích zpráv whistleblowerů Daniela Halea, Chelsea Manning a dalších. Dne 27. července 2021 byl whistleblower Hale odsouzen k 45 měsícům federálního vězení za odhalení skutečných civilních obětí amerických dronů. "Jsem tady, protože jsem ukradl něco, co mi nikdy nepatřilo - drahocenný lidský život," řekl Hale při vynesení rozsudku.

Z deníku NYT:

„Záznam z vyšetřovacího spisu: Trojice dokumentů - důvěrná hodnocení více než 1300 hlášení o civilních obětech, které získaly New York Times - odhaluje, že letecká válka je poznamenána hluboce chybnými zpravodajskými informacemi, uspěchaným a často nepřesným zaměřováním a smrtí tisíců civilistů, z nichž mnozí byli děti, což je v ostrém kontrastu s představou americké vlády o válce vedené vševidoucími bezpilotními letouny a přesnými bombami.“

Dokumenty také ukazují, že navzdory vysoce kodifikovanému systému Pentagonu pro zkoumání civilních obětí sliby transparentnosti a odpovědnosti ustoupily neprůhlednosti a beztrestnosti. Pouze v několika málo případech byla hodnocení zveřejněna. Ani jeden z poskytnutých záznamů neobsahuje zjištění o pochybení nebo o disciplinárním opatření. Bylo napsáno méně než tucet kondolencí, přestože mnoho pozůstalých zůstalo postiženo a vyžadovalo nákladnou lékařskou péči. Zdokumentované snahy o zjištění hlavních příčin nebo poučení jsou vzácné.

Letecká kampaň představuje zásadní proměnu vedení války, která se zformovala v posledních letech Obamovy vlády, uprostřed prohlubující se nepopularity věčných válek, které si vyžádaly životy více než 6 000 amerických vojáků. Spojené státy vyměnily mnoho svých pozemních vojáků za arzenál letadel řízených dispečery sedícími u počítačů, často tisíce kilometrů daleko. Prezident Barack Obama tuto strategii označil za "nejpřesnější leteckou kampaň v historii".

 

Celý text v angličtině ZDE

2
Vytisknout
5441

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2021