Jedno dítě zemřelo. Bělorusko prý odvezlo uprchlíky z táborů na polské hranici. Krtize si vyžádala 13 lidských životů

19. 11. 2021

čas čtení 2 minuty
Andrew Stroehlein: Věří někdo v tyto nesmysly? Kdyby stála Evropská unie opravdu "po boku" těchto bezmocných lidí, požadovala by, aby Polsko:

- přestalo blokovat přístup k humanitární pomoci a přístup novinářů
- přestalo protizákonně vyhánět lidi zpátky do Běloruska, kde, jak von der Leuyen přiznává, jsou jejich životy ohroženy.

Ursula von der Leyen: Evropská unie stojí bok po boku s uprchlíky na polsko-běloruské hranici.

Does anyone believe this nonsense?

If the EU was really "at the side" of these powerless people, it would demand that #Poland:

1) stop blocking access to humanitarian aid & media;

2) stop illegally pushing people back to #Belarus, where she admits their lives are at risk. https://t.co/IKQLh1shfC

— Andrew Stroehlein (@astroehlein) November 17, 2021





Zdá se, že Minsk nyní chce ukončit krizi na polsko-běloruské hranici, která si vyžádala 13 lidských životů

Bělorusko oznámilo, že ze spěšně vybudovaných táborů pro migranty na hranici s Polskem byly odevezeni uprchlíci. Je zjevné, že Alexander Lukašenko se nyní snaží ukončit krizi, kterou pomohl vyvolaly.

Ve čtvrtek zemřel v této krizi třináctý člověk, nevládní organizace konstatovaly, že zemřelo jednoroční dítě jedné rodiny uprchlíků.

 
Podle Polského střediska pro mezinárodní pomoc byla uprchlická rodina s tímto dítětem  ze Sýrie a uvízla v polských lesích šest týdnů. Příčina smrti nebyla uvedena, i když členové rodiny byli pobodáni.

Ve čtvrtek tvrdil Lukašenkův mluvčí, že po jednání s Angelou Merkelovou byl dohodnut humanitární koridor pro 2000 uprchlíků, kteří mají přijít do Německa a že Bělorusko souhlasilo, že zbývajících 5000 uprchlíků odveze zpět do jejich země původu, do Sýrie a do Iráku.

Mluvčí uvedl, že první repatriační let odletěl z Běloruska ve čtvrtek z 431 imigranty na palubě. "Ostatní lidé kategoricky odmítli se vrátit, ale my na tom budeme pracovat," dodal.

Migranti ze Sýrie, z Iráku a dalších zemí na Blízkém východě zaplatili více než 300 000 Kč za cestu do Běloruska.

Německo nepotvrdilo, že by Merkelová byla ochotna přijmout imigranty z Běloruska. Evropští politikové vyjádřili hněv nad tím, že se Merkelová baví s Lukašenkem, který je ostrakizován od té doby, co provedl brutální útlak běloruské opozice. Evropská unie neuznává po zfalšovaných volbách r. 2020 Lukašenka jako legitimního vládce.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 
Britská vláda Borise Johnsona se rozhodla pomoci polské vládě strany Právo a spravedlnost postavit na polsko-běloruské hranici železnou oponu. Británii kritizují humanitární organizace, že pomáhá stavět plot, namísto toho, aby poskytla uprchlíkům humanitární pomoc. ZDE 

1
Vytisknout
4803

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2021