Francouzská levice v prezidentských volbách mele naprázdno

27. 10. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Francouzská levice je omezena na svou skalní voličskou základnu v několika největších městech, další voliče už nedokáže oslovit. 

Šest měsíců před dubnovými prezidentskými volbami všechny tři hlavní levicoví kandidáti v průzkumech prohrávají, protože mají problém uchytit se mimo velká města. Francouzský elektorát prodělává obrat doprava.

Jestliže čeština má úsloví "ďábel se skrývá v detailu", francouzština používá "le detail qui tue" - "drobnost, která zabíjí". Perfektní příklad představuje série článků listu Le Monde z roku 2019 věnovaná úpadku socialistické strany. Akutní finanční problémy přinutily někdejší výkvět francouzské levice prodat luxusní sídlo v centru Paříže a přestěhovat se na předměstí. Když novináři chtěli navštívit nové sídlo, nacházelo se na tak obskurním místě, že jej GPS taxikářů Uberu ani nedokázala najít. Nakonec zjistili, že budova se nachází na samém konci malého anonymního dvora, který se ukázal být firemním parkovištěm.

Šest měsíců před prezidentskými volbami se situace socialistů stále nezlepšila. Kandidátka Anne Hidalgová (na snímku) získává v agregátoru průzkumů listu Politico pouhých 5 %, což je ještě méně, než socialistický kandidát Benoît Hamon získal v prvním kole v roce 2017.

Kandidáti blízcí pařížské primátorce si nevedou o mnoho lépe. Zapálený kandidát krajní levice Jean-Luc Mélenchon je na 10 % - ale v roce 2017 získal takřka 20 %. A Yannick Jadot od Zelených je na 7 %. Nikdy dřív se francouzská levice v průzkumech neumisťovala tak špatně jako nyní.

"Hidalgová má tři zásadní slabiny, které nedokáže překonat," shrnuje situaci Jim Shields, profesor francouzské politiky na Warwick University. "Pařížský obraz, se kterým se dobře necestuje po provinciích; přístup k vládnutí v Paříži, který voliče hluboce rozdělil, zejména pokud jde o environmentální iniciativy; a nejvíce škodí, že nedokázala předložit soudržnou a atraktivní politickou platformu," vysvětluje Shields důvody, proč mimo největší města francouzská levice prakticky vůbec neboduje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5057

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2021