Covid: 37 procent nakažených má příznaky ještě půl roku po začátku nemoci

29. 9. 2021

čas čtení 3 minuty
 
Rozsáhlá studie odhalila jak neuvěřitelně široce je rozšířený dlouhý covid. Příznaky ovlivňuje pohlaví, věk a intenzita nákazy


V České republice se dlouhý covid vůbec nijak neregistruje

(Jedna česká imunoložka vysvětlila v Praze nedávno Janu Čulíkovi, že počet nákaz koronavirem v České republice je daleko vyšší a daleko méně registrovaný než v západních zemích - v tomto smyslu se ČR podobá Rusku - protože český stát lidem neposkytl řádnou podporu a neumožnil jim jít po nákaze do karantény - tak se covid rozšířil celonárodně, a v ČR zemřelo rekordní počet lidí. Nikdo však neví, jak to v ČR vypadá s obětmi dlouhého covidu a nikdo se o to nestará.)

Vědci z Univerzity v Oxfordu, z britského Národního ústavu pro výzkum zdraví a z Oxfordského zdravotního biolékařského výzkumného střediska analyzovali 270 000 případů lidí, kteří se v USA uzdravují z koronaviru.

 
Zjistili, že 37 procent z těchto pacientů stále ještě trpí tři až šest měsíců po nákaze nejméně jedním příznakem covidu. Nejčastějšími problémy je trvající neschopnost řádně dýchat, tedy dušnost, bolení břicha, únava, bolest, úzkost a deprese.

Úzkost a deprese byla u těchto 277 000 Američanů, zotavujících se z covidu, nejčastějším z devíti základních příznaků dlouhého covidu.

Příznaky dlouhého covidu se častěji vyskytují u osob, které byly s covidem hospitalizovány, a jsou o něco častější u žen.

Starší lidé  a muži mají častěji potíže s dýcháním a kognitivní potíže, zatímco mladí lidé a ženy častěji trpí bolestmi hlavy, bolestmi břicha a úzkostmi a depresemi.

Pacienti nakažení covidem, kteří museli skončit v nemocnici, mají častěji kognitivní problémy, takzvanou "mozkovou mlhu" a únavu než lidé, kteří hospitalizováni být nemuseli. Lidé, kteří nemuseli být hospitalizováni, častěji trpí bolestmi hlavy než lidé nehospitalizovaní.

Mnoho pacientů má více než jeden příznak dlouhého covidu.

Podle Amitavy Banerjeeho, profesora vědy klinických dat a honorárního kardiologa na University College v Londýně výsledky studie dokazují, že je zapotřebí "zahájit rozsáhlou zdravotnickou pomoc" pro osoby trpící dlouhým covidem.

Rozsáhlá studie je nedokonalá v tom smyslu, že se zaměřila jen na několik příznaků dlouhého covidu, ve skutečnosti je jich však až 200.

Z jiného výzkumu, zveřejněného v úterý, vyplynulo, že více než 10 procent žáků anglických středních škol nakažených covidem má dlouhodobé příznaky. Nejčastějším příznakem u učitelů i u žáků je slabost nebo únava. Učitelé častěji než žáci mají přitom i potíže s dýcháním.

Britský státní statistický úřad odhaduje, že v Británii trpí dlouhým covidem asi 970 000 lidí. Přibližně 384 000 Britů má příznaky dlouhého covidu ještě rok po nákaze.

Podrobnosti v angličtině ZDE  
 

0
Vytisknout
4768

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2021