Maďarsko: Vláda napřesrok zvedne výdaje na zbrojení o 30 %

29. 9. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Zvýšení Budapešť odůvodňuje "hrozbou ilegální migrace". 

Maďarská vláda považuje za důležité posílit obranné kapacity a proto v roce 2022 vynaloží na obranu o 30 % více než letos, oznámil státní tajemník ministerstva zahraničí Tamás Menczer.

Zdůraznil potřebu silné maďarské obrany, protože "žijeme v nebezpečných časech. Kromě pandemie jsme vystaveni nebezpečí ilegální masové migrace, proti níž se musíme bránit". Podle něj od roku 2015 v Evropě "teroristé s migrantským zázemím" zavraždili více než 300 lidí a zranili více než 1 300. (V prosinci 2020 částečně i kvůli špatně zvládnuté pandemii jen v samotném Maďarsku zemřelo 17 000 lidí - pozn. KD.)

Stažení mezinárodní koalice z Afghánistánu udělalo z této země potenciální zdroj masové migrace, z níž už odchází čtyři miliony vnitřně přemístěných osob. Polovina ze čtyřiceti milionů obyvatel je odkázána na humanitární pomoc a "miliony a desítky milionů" se mohou kvůli životním podmínkám kdykoliv rozhodnout, že zamíří do Evropy.

Maďarské výdaje na zbrojení poprvé přesáhnou bilion forintů (2,8 miliardy eur). Zhruba polovina bude vynaložena na vývoj.

Ve srovnání s rokem 2010 se rozsah výdajů na obranu a rozvoj ozbrojených sil příští rok více než ztrojnásobí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5341

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2021