K čemu by Rusku byla druhá základna v Arménii?

31. 3. 2021

čas čtení 1 minuta

Několik opozičních stran v Arménii vyzývá k navázání nových bezpečnostních vztahů s Moskvou a zřízení nové vojenské základny. Jde však o okamžité vášně a Arméni zřejmě i tak budou vinit Rusko z porážky v Karabachu, myslí si Simon Karachanjan.


Moskva by neměla podléhat prohlášením arménských politiků. Ta odrážejí přirozenou posedlost bezpečností během války, ale zřejmě nebudou mít dlouhého trvání.

Stávající politická garnitura v Arménii se staví proti novým bezpečnostním smlouvám s Ruskem a nové základně. Její oponenti zřejmě využívají těchto výzev jen aby se odlišili od vlády Nikola Pašinjana.

I kdyby se moci ujala opozice, existuje jen málo důvodů myslet si, že se Arménie změní. Hlavní otázkou je, zda Rusko novou základnu a novou smlouvu s Arménií potřebuje, kdy se v kterékoliv chvíli záležitost může změnit v důvod tvrdit, že "Rusko nepomáhá, i když má dvě základny".

I v této chvíli je slyšet obvinění, že Rusko Arménii nepomáhá a že je nezbytné ohlížet se po alternativách, protože trojstranná dohoda o Karabachu dává Ázerbájdžánu příliš mnoho, zatímco Moskva dala příliš mnoho Turecku.

Vzhledem k tomu, kolik Arménů chová tento pocit, nebo jej v budoucnu bude chovat, by se Rusko nemělo vázat žádnou novou vojenskopolitickou dohodou s Jerevanem, nebo stavět novou základnu.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6876

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2021