Glosa

Spacák od Agrofertu

12. 11. 2020 / Lukáš Kraus

čas čtení 1 minuta

Miliardy, miliardy už od jara tečou hotelové lobby na sanaci propadu jejich zisků, hotelové kapacity jsou fakticky prázdné, přesto bude MPSV v listopadu soutěžit o zakázku na spací pytle a karimatky pro lidi bez domova.

Žádný zákon o sociálním bydlení. Žádné využití volných ubytovacích kapacit privátních aktérů, kterým teče štědrá a v pravdě neobhajitelná pomoc z veřejných prostředků. Dokonce ani lékaři se neozvou, že bezdomovci potřebují zrovna v době, kdy zuří pandemie, základní zázemí, bydlení, hygienu a střechu nad hlavou. Ne spací pytel.

Průvodním znakem špatné sociální politiky, špatně oligarchicky nastaveného daňového mixu, špatného systému a špatné vlády je charita. Ne charitu a falešné, pokrytecké filantropie, ale právo na důstojné sociální zabezpečení, právo na práci, životním nákladům úměrné minimální tarify a právo na bydlení ve smyslu, že nikdo by neměl žít na ulici bez domova, tedy sociální bydlení a jeho obecní kapacity. S tímhle bych se opravdu nechlubil paní ministryně.

Zem, kde už lidem nepřijde divné, neetické, nenormální, že MPSV bude na zimu rozdávat spacáky a karimatky lidem bez domova, zem, kde se lidé nestydí sami před sebou, že se dopustil takový marasmus, že rozdáváte placebo místo léků na takto bolavé rány, že lidé umrzají ve spacáku MPSV na lavičce v parku, že místo evropského daňového mixu a dostatečného přerozdělování na sociální a bytovou politiku se preferuje nejhrubší sociální darwinismus z nejvyšších míst, taková zem nepatří do Evropy.

0
Vytisknout
8295

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2020