Mezitím v Absurdistánu 142:

Čemu věříme více: Ježíši, nebo viru?

9. 9. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut
Psát o polské politice je každým týdnem větší nuda. Protože kolikrát můžete psát o věcech, které jsou skoro úplně stejné jako ty věci, o kterých jste už několikrát psali? Kanalizační trubice pod řekou Vislou ve Varšavě praskla, do řeky tečou výkaly a strana Právo a spravedlnost z toho obvǐňuje opozičního primátora Rafała Trzaskowského? To se přece stalo už před rokem. S tím rozdílem, že teď  strana Právo a spravedlnost hackersky pronikla do internetové domény nového politického hnutí, které zakládá Trzaskowski, a umístila tam počitadlo litrů výkalů, které ve Varšavě vytékají do řeky.   

 
Kolikrát můžete také psát o myslivci, nebo lovci, který střílí na věci, které si spletl s divočákem? Tentokrát lovec usmrtil koně, který měl cenu několika tisíc zlotých (krát šest v českých korunách) a pásl se na soukromém poli. To se už ani nedostává do zpráv, protože ani lovci střílející náhodné lidi se už nepovažuje za nic mimořádného.

Přece by mělo být načase trestat lovce, kteří jsou prakticky nad zákonem a systém je naprosto patologický? Avšak vláda se zabývá daleko naléhavějšími věcmi. Ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro a jeho ministerstvo trestá soudce, kteří nesouhlasí s "reformami", zavedenými stranou Právo a spravedlnost? To už také bylo, až na to, že nyní šestnáct dalších soudců z Piotrkówa čelí disciplinárnímu řízení za to, že podepsali dopis adresovaný Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě v souvislosti s protizákonnými prezidentskými volbami, které naplánovala strana PiS.

Bude někdo překvapen zprávou, že byl přistižen další biskup, který utajoval a chránil pedofilní kněží? Překvapí někoho, že nejenže to soudnictví ignoruje, ale snaží se cenzurně potlačit vědeckou publikaci o pedofilii v katolické církvi, označuje ji za "křesťanofobní"? Anebo že politikové ze strany Právo a spravedlnost si vymýšlejí o minoritě LGBT, že "má program likvidace lidstva, rodiny, národa i státu"?   Nebo že strana Právo a spravedlnost převzala Westerplatte, kde dlouhá léta město Gdańsk připomínalo výročí německého útoku, který zahájil druhou světovou válku, pozvala tam skauty a uspořádala tam vlastní vzpominkovou akci a zabránila (opoziční) primátorce Gdańska, aby tam promluvila?  

Byli byste překvapeni, kdybyste se dověděli, že si jsou lidé rovni a jiní jsou si rovnější, jako když Otec Tadeusz Ryzdyk, vlivný kněz a mediální oligarcha, uspořádá masovou akci pod patronátem ministerstva obrany a primátora města Toruń a odmítne obavy z nákazy koronavirem slovy: "Čemu věříme více: Ježíši, nebo viru?"   Je ovšem zajímavé, že virus je znepokojujícím jevem, když se jeho hrozby dá použít k omezování svobody sdělovacích prostředků: televizní stanice byly informovány, že kvůli Covidu nedostanou povolení natáčet návštěvu Mariusze Morawieckého ve Wieluni, ale vždycky mohou nakonec převzít záběry od propagandistické státní televize TVP, jíž samozřejmě natáčet povoleno bude. 

Postoj vůči pandemii je také hodně předpověditelný. Nový ministr zdravotnictví vážně omezil počet prováděných testů, a tak počet oficiálně registrovaných infekcí poklesl. Mezitím se na ministerstvu školství konala tisková konference. Ředitel z jedné školy uklidnil znepokojené rodiče slovy:   "Samozřejmě, že koronavirus existuje - to je zjevné. Ale to neznamená, že se nakazí VŠICHNI a skončí na druhé straně zrcadla. Taková možnost neexistuje. Existuje chřipka, existuje angína, i při těch může člověk dostat komplikace a někdy dokonce zemřít. Ale tím znepokojeni nejsme, a nehovoříme o tom, jaké špatné věci se mohou stát, naopak - jestliže šíříme optimismus,  a očekáváme pozitivní výsledek, výsledky budou pozitivní. Ale čím častěji uvažujete negativně, o tom, že se vám mohou přihodit špatné věci, pak se vám ty špatné věci přihodí. Protože člověk dostane to, co chce, to, na co myslí."

Vidíte? Je to jasné. Zapomeňte na nošení roušek, na sociální distancování a všechny ty blbosti. Stačí mít pozitivní přístup. Joanna Lichocka, známá svým vulgárním gestem vůči opozici, taky myslí pozitivně. A tak předsednictvo parlamentu zrušilo důtku,  kterou Lichocká dostala za své jednání. To jí umožnilo, aby žalovala organizaci, která crowdfundingem vybrala peníze na vylepení billboardů s jejím vulgárním gestem. 

A dokonce i věci, které se poslední dobou dostaly do zpráv - jako výsledky investigace serveru Oko.press dokazující vazby mezi pravicovými aktivisty a novináři a islamofobními pravicovými organizacemi v USA a na Západě - nejsou pro mě nic nového. Informoval jsem o těchto vazbách Matthewa Turmanda - jednoho z hrdinů této nové investigace - už v páté kapitole tohoto mého seriálu.

Jediným překvapení pro mě tento týden je soudní rozhodnutí, že žena, která zveřejnila nahrávku, na níž její německý šéf na ní vykřikuje, že "nenávidí Poláky", protože "to jsou všechno idioti", a říká, že by je všechny postavil ke zdi a všechny Poláky usmrtil" a hrdě o sobě tvrdí, že je nacista, se mu musí omluvit.

Ano. Říkal všechny ty věci a byl odsouzen v trestním případě, musel zaplatit pokutu a omluvit se. Ale v civilním případě  soud rozhodl, že se oba musejí sobě navzájem omluvit a uhradil 10 000 zlotých (60 000 Kč) na dobročinné účely. On za to, že je agresivní a násilný nacista. Ona - za to, že pořízením nahrávky a jejím zveřejněním a žalobou proti němu poškodila jeho pověst. A kromě toho oběť musí uhradit právní náklady svého nacistického šéfa.

Vyjádřila se, že raději půjde do vězení, než by se mu omluvila nebo mu zaplatila jediný halíř.

Avšak kromě toho jde všechno v Polsku týmž směrem: země se proměňuje stále více v autoritářský, náboženský stát. Tentýž názor má Radek Sikorski.  Napsal na svém Facebooku:

"Nejenže se polská pravice snaží postavit svou moc na alianci s radikálním křídlem církve. Chtějí ji sloučit se státem, takže diskuse na základě faktů a užívání argumentů je nahrazena diskusí o víře. V jejich útocích proti různým společenským a profesním skupinám nejde o zostuzování té či oné skupiny: tohle je závažnější boj, boj proti osvícenství, proti přesvědčení, že světu lze porozumět a svět lze zlepšovat na základě rozumu, že znalosti mají hodnotu, že vědecké autority hovoří rozumně a na faktech záleží. Namísto toho nám nabízejí víru a zjevení a zákony, které jsme vytvořili my, mají být nahrazeny církevními zákony. A to všechno pod heslem návratu do nějakého "zlatého věku", kdy byli lidé lepší a Polsko bylo polštější." Přesně řečeno.

Jestliže si nedovedete představit, že byste v takové zemi dokázali žít, je pořád ještě naděje, že se toho nedožijete. Vláda právě navrhla nový dopravní zákon, podle něhož přijdete o řidičský průkaz nikoliv jako teď, když překročíte rychlostní limit 50 khj/h, ale dvojnásobek nynějšího limitu. To by znamenalo, že na dálnici můžete jet rychlostí 280 km/h a dostat jen pokutu...

Vláda přislíbila, že vládci budou blíže lidu. A taky ten slib plní. Nyní budou moci mít všichni pocit, že  jedou v koloně vládních limuzín.

1
Vytisknout
8591

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2020