Pentagon: Čína chce zdvojnásobit jaderný arzenál

2. 9. 2020

čas čtení 1 minuta
Čínské ozbrojené síly prosazují zdvojnásobení svého arzenálu více jak 200 jaderných hlavic během příští dekády. Chtějí mít schopnost odpálit je balistickými raketami ze země, z moře a ze vzduchu, uvedl Pentagon.


Kromě technologické parity s USA se Čína také zaměřuje na provádění vševojskových operací, aby dokázala odstrašit nebo porazit jakoukoliv americkou snahu intervenovat ve prospěch Tchaj-wanu.

Čínská armáda již v některých oblastech dostihla nebo předehnala Američany, včetně stavby lodí, pozemních balistických raket a střel s plochou dráhou letu a systémů protivzdušné obrany.

Výroční zpráva ve svém prvním odhadu uvádí, že Čína má něco přes 200 jaderných hlavic, mnohem méně než 300+, což jí připisují nezávislí analytici.

Toto číslo se má však za deset let zdvojnásobit. Čína již může odpálit jadernou zbraň balistickou raketou ze země a z moře a vyvíjí kapacitu pro letecké střely s plochou dráhou letu.

"Je pravděpodobné, že Peking se bude snažit k polovině století rozvinout ozbrojené síly, které jsou rovnocenné - nebo v některých případech nadřazené - ozbrojeným silám USA, nebo kterékoliv jiné velmoci, kterou ČLR považuje za hrozbu," uvádí zpráva.

Pokud Čína tohoto cíle dosáhne a USA se mu nebudou věnovat, bude to mít "vážné důsledky pro národní zájmy USA a bezpečnost mezinárodního řádu založeného na pravidlech," uvádí zpráva.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6100

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2020