ČR: Ulice plné nenávisti

22. 7. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut

Obrovský sociální přetlak ve společnosti, který (jako vždy) - řeší zadarmo několik desítek odvážných a neuvěřitelně obětavých jedinců této doby…

České politiky v místech společenského napětí nevidíte. Prezident Pavel raději chodí po kopcích a navštěvuje komerční hudební festivaly.

"Píšu jen o tom, co vidím. Na mou čest, mým cílem je pravda"

V.S. Naipaul

Bylo mi naprosto jasné, že parlamentní, kabaretní přetahování skončí kolem 7. července díky jednoduchému, ryze pragmatickému faktu - díky předem nachystaným, slíbeným a hlavně zaplaceným luxusním dovoleným poslankyň a poslanců… Ten naučený rituál v duších naší každodenní reality je v české společnosti zakořeněn více, než si jsme ochotni přiznat.

Zejména, když máme dlouhé peníze.

Rozhovor Britských listů 614. Colours of Ostrava

22. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous se jako každoročně účastní festivalu Colours of Ostrava, především jeho diskusní složky Melting Pot. Jenže, marná sláva, v Ostravě, podobně jako nedávno na filmovém festivalu v Karlových Varech se sice mluví inteligentně, jenže jaký to má dopad, když Česko ovládají politici, kteří jsou idioti?

PS. Ohledně festivalu Colours of Ostrava se rozšířila zpráva, že při vstupu bylo blokováno několik lidí pro svůj vzhled  LGBT+ a pro politické názory, vyjadřované např. na tričku. (V rozhovoru o tom mluvíme.) Bohumil Kartous by rád upozornil, že mladý novinář, který na tyto skutečnosti upozornil, o nich pouze referoval, nebyla to jeho vlastní zkušenost.

Colours of Ostrava: Deník N konstruuje nesmysl

23. 7. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Včera jsme s Filip Ryba Tylš probrali výzkum psychedelik, ketaminovou terapii, nutnost dekriminalizace a další souvislosti tématu. Lidi si neměli kam sednout a publikum bylo velmi poučené. Filip sklidil za svůj perfektní výstup zasloužené ovace. Hezká ilustrace toho, jak smysluplnost prosperuje pouze tam, kde je dostatek poznání a pochopení. Jinak jsem celé čtyři dny na festivalu, v zázemí i během programu, nezaznamenal žádnou změnu oproti minulosti. 

Festival Colours of Ostrava byl a je reprezentantem respektu k diverzitě, místem, kde dostává důležitý prostor obhajoba lidských práv. S tímto étosem festival vznikl, vyvíjel se a stále na něm staví, zejména v rámci diskusní platformy Meltingpot, na jejímž programu se několik let také podílím. 

Mrzí mě, že došlo k chybě a že si někteří brigádníci u vstupních bran vysvětlili instrukci o nepřípustnosti “rasistické, hanlivé nebo vulgární symboliky odporující dobrým mravům” mylně jako restrikci symbolů duhy a odporu proti Putinovi. 

Ještě víc mě ale mrzí, že Deník N se v současnosti snaží vehementně dokázat, že skandizující pojetí, s jakým celou věc pojal, je na místě. Není. Je to s ohledem na kontext festivalu, jeho záměr i jeho efekt krajně nespravedlivé. 

Navazující hluboké rozhořčení digitálního davu, jenž je citlivý v otázce obhajoby lidských práv, je reakcí na vzniklé simulakrální monstrum, ne na skutečnost. Věřím ale, že až přijede Filip Titlbach na Colours a Meltingpot příště, a já doufám, že přijede, bude opět pozorný a k tématu se vrátí.

 20516

Milan Kundera a já

22. 7. 2023 / Muriel Blaive

čas čtení 25 minut

Pozn. red. Ozvala se Yale University s tím, že tento článek Muriel Blaive je "o mnoho lepší než cokoliv, co o Kunderovi v těchto dnech vyšlo ve francouzském tisku" a s prosbou, zda by mohli vydat francouzskou verzi tohoto článku v jejich akademickém časopise Contreligne.

Pražské jaro bylo v mnoha ohledech pokusem mužů středního věku vysvětlit, proč jako mladí komunističtí intelektuálové nadšeně podporovali na počátku padesátých let režim teroru.

Vřele děkuji Derku Sayerovi, Gérardu-Danielu Cohenovi, Ruth Zylberman, Janu Čulíkovi a Eloïse Adde za kritické připomínky k tomuto textu. Jejich konstruktivní námitky ukazují, že v této diskusi bude vhodné pokračovat i v budoucnu.

S reakcemi na úmrtí Milana Kundery ve Francii a v České republice zažívám jistou formu kognitivní disonance. Obvykle francouzští intelektuálové pontifikují o středoevropské literatuře a politice, aniž by cokoli chápali o střední Evropě obecně, a o České republice zvláště. Tentokrát je tomu téměř naopak: Francouzi nejenže mají své vlastní pochopení a interpretaci Kunderova života a smrti, ale je to plně legitimní, stejně legitimní jako u Čechů. Ani jedna z obou stran si ale zcela neuvědomuje hlubší problémy a podtext na druhé straně. Skoro to vypadá, jako že někteří Francouzi měli Kunderu rádi z nesprávných důvodů a někteří Češi ho neměli rádi také z nesprávných důvodů.

První nedorozumění: co to znamená být Francouz

 20516

Milan Kundera and Me

22. 7. 2023 / Muriel Blaive

čas čtení 22 minut

The Prague Spring was in many ways an attempt by middle-aged men to explain away their enthusiastic support, as young communist intellectuals, for the terror regime at the beginning of the 1950s.

Many thanks to Derek Sayer, Gérard-Daniel Cohen, Ruth Zylberman, Jan Čulík, and Eloïse Adde for their critical remarks on this text. Their constructive objections show that this debate will be worth pursuing in the future.

With the reactions to Milan Kundera’s death in France and in the Czech Republic, I am experiencing a form of cognitive dissonance. Usually, French intellectuals pontificate on Central European literature and politics without understanding anything about Central Europe in general and about the Czech Republic in particular. This time, it is almost the opposite: not only have the French their own understanding and interpretation of Kundera’s life and death, but they are fully legitimate in it, as legitimate as the Czechs. Both parties are in any case quite unaware of the underlying issues and subtext on the other side. It is almost as if some French liked Kundera for the wrong reasons, and some Czechs disliked him for the wrong reasons, too.

The first misunderstanding: what it means to be French

 16525

Pokusy evakuovat 19 000 turistů z ostrova Rhodos za děsných podmínek

23. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

Turisté uvádějí, že se ocitli ve "skutečné noční můře" poté, co požáry způsobily nouzovou evakuaci 19 000 lidí na řeckém ostrově Rhodos.

Více než 3 000 lidí bylo zachráněno z pláží a dalších 16 000 bylo odvezeno do bezpečí na pevninu. Požár  v jihovýchodní oblasti ostrova v sobotu zesílil,

Požáry, které začaly před šesti dny, si vyžádaly největší evakuaci před požárem v historii Řecka, uvedla v neděli aténská vláda.

 16525

Atény hoří, ale blázniví turisti do Řecka pořád jezdí

23. 7. 2023

čas čtení 6 minut

Dostávám od přátel ze zahraničí dost zpráv, ve kterých se mě ptají, jestli je v Řecku opravdu takové horko, jak se "říká". Horko, odpovídám obvykle, to slov nic neznamená. "Je neskutečné vedro, pečete se od rána do večera. Těžko se vám spí, těžko se vám jí, máte špatnou náladu a nemůžete ani pít; útěšný koktejl při západu slunce je obvykle polibkem smrti."

Po emotikonech a vykřičnících přichází vždycky odpověď: "No, tady je to samý mrak a déšť, určitě si přibalím faktor 30+. Těším se!" píše z Atén Helena Smith.

Nepřekvapilo mě tedy, když jsem se dočetla, že se turisté nenechávají odradit vlnou veder v Evropě a hromadně míří do Středomoří.

 16525

"Hrozný způsob, jak umřít": jak extrémní horko zabíjí italské dělníky

23. 7. 2023

čas čtení 17 minut


Stefano Olmastroni, uklízeč, uklízel regály v supermarketu prodávajícím zemědělské produkty ve Florencii krátce před svou smrtí 13. července, kdy se Itálie nacházela uprostřed anticyklóny zvané Cerberus, která vyhnala teploty nad 40 °C.

Dříve během dne 61letý muž řekl příbuzným, že se mu v horku špatně pracuje a cítí se malátný. Těšil se, že si odpočine během volného dne, který měl následující den.

Olmastroni, který měl problémy se srdcem, skončil směnu v 15 hodin a později byl nalezen zhroucený v šatně.

"Když ho našli, byla v šatně teplota 39 °C," uvedla jeho neteř Sara Ndere Olmastroniová. "Zemřel dřív, než ho stačili odvézt do nemocnice."

Pracoval ve skleníku supermarketu, kde nebyla klimatizace.

 18048

Víte, že když v Praze poukážete na fašistické zločiny proti lidskosti, které páchá Izrael na Palestincích, přijdete o zaměstnání a budete nuceni emigrovat, jak disidenti za komunismu? Neuvěřitelné

22. 7. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Zase jedna hnusná akce Pirátské strany...

Izraelci opět zastřelili dalšího palestinského teenagera. Ano, snažil se do někoho najet autem, ale za to je hned test smrti? Předchozí palestinský teenager, kterého Izraelci usmrtili, byl jimi zabit, když šel dávat krev.

V ČR se ovšem tyto zločiny proti lidskosti přehlížejí, Lipavský nedělá proti tomu nic. A kdo se proti těmto fašistickým zločinům Izraele ozve, je existenčně zničen a donucen emigrovat. Jako bychom žili v roce 1977.

Přitom se celosvětově na zločiny Izraele, který má nyní tvrdě ultrapravicovou vládu, poukazuje běžně.


List New York Times nedávno uvažoval, jak je možné, že Ukrajincům svět dává právo bojovat proti ruskému terorismu, avšak Palestincům právo bojovat proti izraelskému terorismu upírá.

Víte o případu Tomáše Tožičky, manžela Saši Uhlové?  Nabídli mu piráti, aby za ně kandidoval do senátu, což učinil, ale pak nějaká žena našla devět let starý tweet, v němž Tožička napsal, že Izrael je fašistický stát, během jedné z izraelských trestných akcí, které Izrael pravidelně provádí na okupovaných územích. Za to byl Tožička obviněn z antisemitismu a  rychle vyloučen z pirátské kampaně (piráti se tedy mají hodně za co stydět, bylo to v roce 2020, pozn. JČ), rychle si uvědomil, že ho v České republice už nikdo nikdy nezaměstná, tak skončil jako dělník v Německu. Skutečný návrat do dělnické třídy, pravým disidentským způsobem.

Samozřejmě, že Tožička není antisemita, jen je kritický vůči brutální izraelské politice k Palestincům (jako skoro každý, pozn. JČ). Takže se Uhlovi museli vystěhovat z ČR, žijí prý někde v chalupě v saských horách u hranic České republiky...

Hnus!

Normální a zcela oprávněná kritika Izraele, která je v ČR zjevně zakázána a pokud se v této věci ozvete, systém vás zničí:

Na plánech Netanjahuovy vlády upevnit apartheid a realizovat krajně pravicovou agendu není nic rozumného, a proto je Netanjahu tak odhodlaný zabránit izraelskému Nejvyššímu soudu v posuzování "rozumnosti" vládních aktů. https://t.co/C3YA350DjA

Ruská agrese na Ukrajině: Zatčení ruského proválečného blogera Girkina pravděpodobně vyvolá zuřivost v ruské armádě, říká Velká Británie

22. 7. 2023

čas čtení 13 minut

 

Bývalý zpravodajský důstojník Igor Girkin byl zatčen na základě obvinění z "extremismu" poté, co kritizoval Putina 

- Zatčení ruského pro-válečného blogera pravděpodobně vyvolá v armádě zuřivost, říká britské ministerstvo obrany

Ruské zatčení Igora Girkina, bývalého ruského zpravodajského důstojníka a předního nacionalistického vojenského blogera, podle britské zpravodajské služby pravděpodobně rozzuří některé složky armády i jeho kolegy blogery.

Ministerstvo obrany ve své poslední zpravodajské zprávě uvedlo, že Girkin byl dlouho kritikem vedení války na Ukrajině ze strany ruského ministerstva obrany, ale v posledních dnech se jeho komentáře "změnily v přímou kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho působení u moci".

Bývalý velitel bojových jednotek ruských zástupných sil na východní Ukrajině, který byl nizozemským soudem odsouzen v souvislosti se sestřelením letu MH17 společnosti Malaysia Airlines v roce 2014, byl v pátek zatčen na základě obvinění z "extremismu".

Girkin hrál od roku 2014 významnou roli v ruské válce v Donbasu a loni strávil několik měsíců na frontě, uvedla agentura.

    Girkin sice není spojencem skupiny Wagner, ale pravděpodobně byl připraven pouze posunout hranice veřejné kritiky v souvislosti s neúspěšnou vzpourou šéfa Wagnera Jevgenije Prigožina v červnu 2023. Tabu vůči nemaskované kritice Putinova režimu totiž výrazně zesláblo.

    Poslední aktualizace obranného zpravodajství o situaci na Ukrajině - 22. července 2023.

    Více informací o používání jazyka obranným zpravodajstvím: https://t.co/UEr0cM4SPH.

    🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/zTtQmrrvoK
    - Ministerstvo obrany 🇬🇧 (@DefenceHQ) 22. července 2023.

 

Poslal jsem "potvrzení o žití", důchod jsem nedostal

21. 7. 2023 / Oldřich Maděra

čas čtení 1 minuta

Poslal jsem tento měsíc na ČSSZ potvrzení o žití podepsané mým čerstvě získaným elektronickým podpisem. Odpovědí mi bylo, že jsem nedostal důchod. Nedovedu si představit, že bych opravdu byl zcela závislý na této přezaměstnané státní "instituci". Dovedu si živě představit, jak tato "instituce" nakládá s českými občany žijícími v zahraničí, kteří se třeba ne vlastní vinou dostali do nějaké složité životní situace a každoměsíční ověření podpisu formuláře o žití notářem prostě nezvládají. Pokud třeba onemocní nebo žijí v nějakém ústavu sociální péče, tak prostě nedostanou důchod.

Již z tohoto důvodu jsem se rozhodl tu věc vyřešit od základu. Platí tedy elektronický podpis ve všech situacích jako náhrada podpisu ověřeného třetí stranou nebo ne? Obvolal jsem několik ministerstev a nakonec jsem zjistil, že elektronický podpis patří do gesce Ministerstva vnitra. Napsal jsem jim veřejný dopis. Budu veřejnost informovat o výsledku.

K tomu:

https://blisty.cz/art/113759-elektronicky-podpis-je-vlastne-k-nicemu.html

https://blisty.cz/art/109752-cesi-zijici-v-zahranici-nejsou-zadne-cvicene-opice-pane-ministre.html

Ruská agrese na Ukrajině: Washington konstatuje, že kazetové bomby dodané USA "mají dopad" proti ruské obraně

21. 7. 2023

čas čtení 12 minut


Ukrajina v "posledním týdnu" používá zbraně, které zakázalo 120 zemí, sděluje Bílý dům; Oděsa byla napadena již čtvrtou noc

- Ukrajina začala používat kazetové bomby na obranu proti Rusku, sdělují USA

Ukrajinské síly začaly v "posledním týdnu" používat kazetové bomby dodané USA, které jsou zakázány více než 120 zeměmi, a mají "dopad" na ruskou obranu, uvedl mluvčí Bílého domu.

"Používají je vhodně, používají je efektivně a skutečně mají dopad na ruské obranné formace a ruské obranné manévry," řekl novinářům mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby.

Munice dorazila na Ukrajinu minulý týden a USA ji považují za způsob, jak Kyjevu dodat kriticky potřebnou munici, která by mu pomohla posílit ofenzívu a protlačit se skrze ruské frontové linie.

Ukrajina se zavázala, že kontroverzní bomby použije pouze k vytlačení koncentrací ruských nepřátelských vojáků.

Nasazení munice přichází v době, kdy Kyjev hlásí nový pokus Ruska o návrat k ofenzívě na severovýchodě Ukrajiny, kde podle něj Moskva shromáždila 100 000 vojáků a stovky tanků.

- Pohotrovosr proti ruským útokům byla rozšířena na celou východní Ukrajinu:

 16525

"Lidé se musí naštvat": meteorolog pojmenoval americké vlny veder po ropných a plynárenských gigantech

21. 7. 2023

čas čtení 5 minut

 

Guy Walton pokřtil dvě předchozí vlny veder z letošního léta jmény Amoco a BP ve snaze pojmenovat a zostudit firmy vyrábějící fosilní paliva
 
Letní vlny veder byly tak kruté, že inspirovaly i vlastní jména. V Evropě se jsou pojmenovány nočními můrami z řecké mytologie, ale jeden meteorolog v USA zvolil ostřejší přístup - pojmenoval vlny veder po ropných a plynárenských společnostech, které zhoršily klimatickou krizi.

Vlnu veder, která v posledních týdnech sužuje velkou část jihozápadu USA a přispěla k rekordní sérii dnů s teplotou nad 43C ve Phoenixu, pojmenoval Guy Walton, bývalý meteorolog Weather Channel, Heatwave Chevron.

Walton, který nyní vede blog o počasí a píše také řadu dětských knih, které nazývá "Harry Potter se setkává s klimatickou krizí", již pokřtil dvě předchozí vlny veder z letošního léta Amoco a BP podle dvou dalších ropných společností.

 20461

HRW: Dobrá zpráva: Putinův svět se zmenšuje

21. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Když Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal v březnu zatykač na Vladimira Putina, napsal jsem, že "už nebude moci cestovat jako dříve",  píše Andrew Stroehlein ve svém každodenním přehledu.

Dnes mohu s potěšením konstatovat, že se tato předpověď ukazuje jako pravdivá.

Jihoafrická republika oznámila, že Putin se nepřipojí k ostatním světovým politikům na srpnovém summitu BRICS v Johannesburgu, setkání na nejvyšší úrovni, které sdružuje Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a Jihoafrickou republiku. Obavy ohledně povinnosti Jihoafrické republiky jako signatáře Mezinárodního trestního soudu pomoci při zatčení uprchlíka vyvolaly "řadu konzultací", vysvětlili diplomaté.

Putin v podstatě chtěl, aby ho jihoafrická vláda nechala vyhnout se spravedlnosti, a jihoafrická vláda pod tlakem opozice pro jistotu upřednostnila vládu práva před globální politikou.

Rusko zatklo Putinova pro-válečného kritika Igora Girkina

21. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Agenti FSB přišli do Girkinova domu a odvedli ho "neznámým směrem",  sdělila  jeho manželka



Rusko zatklo Igora Girkina, bývalého velitele svých zástupných sil na východě Ukrajiny, který byl nizozemským soudem odsouzen v souvislosti se sestřelením letu MH17, na základě obvinění z extremismu, které pravděpodobně podnítila jeho kritika ruského válečného úsilí na Ukrajině. https://t

 20546

Sidney Farber a Jaroslav Dušek

21. 7. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut


Když se americký patolog židovského původu Sidney Farber v roce 1947 rozhodl najít lék proti dětské leukemii, prakticky všichni pacienti s tou nemocí umírali. Přístup lékařů byl prostý: dítě se musí nechat v klidu zemřít, nic jiného nelze dělat.

Farber nebyl ošetřující lékař, byl patolog. V té době se stal vedoucím patologem dětské nemocnice a profesorem patologie na Harvardu. Nicméně jeho nápad, že by mělo být možné leukemii léčit, nebyl jeho kolegy sdílen ani podporován. Byla to bizarní situace: lékaři, kteří měli na starost pacienty a byli zkušenými kliniky, nechtěli dělat nic, zatímco patolog kdesi z podzemí budovy kliniky „zešílel“ a stále myslel na léčbu.


 19387

Studie zjistila, že "mozková mlha" při dlouhém covidu je srovnatelná se zestárnutím o deset let

21. 7. 2023

čas čtení 2 minuty



Takzvaná "mozková mlha" spojená s dlouhodobou infekcí covidu je srovnatelná se stárnutím o 10 let, naznačili vědci.

Ve studii King's College London vědci zkoumali vliv covidu-19 na paměť a zjistili, že kognitivní poruchy jsou nejvyšší u jedinců, kteří měli pozitivní test a měli příznaky déle než tři měsíce.

Studie, která byla v pátek zveřejněna v klinickém časopise The Lancet, rovněž zjistila, že příznaky se u postižených jedinců protáhly na téměř dva roky od počáteční infekce.

Channel 4 and HRW: Brutální vraždění civilistů v Darfúru, které svět ignoruje

21. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

První zprávou dne ve čtvrtečních Channel 4 News v Británii byla šokující reportáž ze súdánského Darfúru, kde vojáci vyvraždili bezdůvodně desítky civilistů: podle svědectví učitelů tam napadli školu. Učitelka tam napočítala více než padesát zavražděných osob.



Súdánské ozbrojené síly a polovojenské jednotky rychlé podpory již tři měsíce svádějí v okolí hlavního města Chartúmu urputné boje. Jejich konflikt však v Dárfúru znovu vyvolal etnické násilí, které je ozvěnou zvěrstev z doby před 20 lety.


Tato reportáž Channel 4 News shromáždila svědectví očitých svědků a videozáznamy, které dokumentují masakr v západodárfúrském městě  Misterei 28. května. Spolu se zprávou organizace Human Rights Watch jde o důkazy, že v Misterei bylo příslušníky RSF a spřátelených arabských milicí bez soudu popraveno nejméně 28 mužů a chlapců z etnika Massalitů. Město mělo před začátkem konfliktu 30 000 obyvatel. Nyní je vyrabováno a srovnáno se zemí.

Varování: tato reportáž obsahuje děsivé scény. 

Reportér Paraic O'Brien, produkce: Zahra Warsame, kamera Mughira Al-Sharif, střih Donna Walton.

 20545

Veganská strava výrazně snižuje poškozování životního prostředí, dokazuje studie

21. 7. 2023

čas čtení 5 minut

 
Podrobná analýza zjistila, že rostlinná strava vede k o 75 % nižším emisím skleníkových plynů, znečištění vody a využití půdy než strava bohatá na maso


Veganská strava výrazně snižuje škody na životním prostředí způsobené produkcí potravin, vyplývá z dosud nejkomplexnější analýzy.

Výzkum ukázal, že veganská strava vede k o 75 % nižším emisím způsobujícím oteplování klimatu, znečištění vody a využívání půdy než strava, při níž se konzumuje více než 100 g masa denně. Veganská strava také snižuje ničení divoké přírody o 66 % a spotřebu vody o 54 %, zjistila studie.

Silně záporný dopad masa a mléčných výrobků na planetu je dobře známý a lidé v bohatých zemích budou muset snížit spotřebu masa, aby ukončili klimatickou krizi. Předchozí studie však používaly modelové jídelníčky a průměrné hodnoty dopadu jednotlivých druhů potravin.

Naproti tomu nová studie analyzovala skutečnou stravu 55 000 lidí ve Velké Británii. Využila také údaje z 38 000 farem ve 119 zemích, aby zohlednila rozdíly v dopadu jednotlivých potravin, které jsou vyráběny různými způsoby a na různých místech. To výrazně posiluje důvěryhodnost  jejích závěrů.

 20543

Létání v Evropě je až 30krát levnější než vlak, konstatuje Greenpeace

20. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Levné lety, které umožňují daňové úlevy leteckým společnostem, podle organizátorů kampaně povzbuzují lidi k tomu, aby ničili planetu vedrem



Mezi nejlepší linky patří Lisabon-Porto a Madrid-Barcelona pro vnitrostátní cesty a Berlín-Praha, Curych-Vídeň a Praha-Budapešť pro mezinárodní cesty. Žádná z nejlepších mezinárodních vlakových linek nezahrnuje Velkou Británii, Francii, Španělsko nebo Itálii.


Levné lety a drahé jízdenky na vlak v Evropě podporují špinavé způsoby dopravy,upozorňují  organizátoři kampaně, podle nichž "nehorázné" daňové úlevy podporují lidi v tom, aby ohřívali planetu při cestách na dovolenou.

Podle analýzy Greenpeace zveřejněné ve čtvrtek jsou vlakové jízdenky na stejných trasách v průměru dvakrát dražší než letenky. Organizátoři kampaně porovnávali jízdenky na 112 trasách v devíti různých dnech. Zjistili, že cesta z Londýna do Barcelony stojí až třicetinásobek nákladů na cestu vlakem oproti cestě letadlem.
 
Prázdninové destinace po celé Evropě se tento týden smaží ve smrtelném horku, které  zvyšují skleníkové plyny uvolňované při spalování fosilních paliv.

 20195

To jsou pitomosti. Namísto toho, aby mluvil s protiukrajinskými Romy, bude Fiala křít koně...

21. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva Zoo Praha:


V úterý 25. července v 9.30 pokřtí předseda vlády ČR Petr Fiala měsíční hříbě koně Převalského na pražských Dívčích hradech. Malá klisnička je prvním mládětem narozeným v tamním výběhu zbudovaném Zoo Praha. V budoucnu by mohla zamířit do vlasti svých předků v rámci jednoho z reintrodukčních programů Zoo Praha – buď do středního Kazachstánu, nebo na východ Mongolska. Právě nad chystaným projektem návratu posledních divokých koní světa do Kazachstánu převzal premiér Fiala záštitu. 

 

Naprosto dezorientované české voličstvo

21. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

Nejnovější průzkum veřejného mínění v ČR dokazuje, že čeští voliči jsou naprosto mimo. Hlasovali by tvrdě proti svým zájmům. Kdo za to může? Špatná média? (JČ)



Doplňovací volby v Británii: Konzervativci přišli o dvě z tří křesel

21. 7. 2023

čas čtení 5 minut

Labouristé porazili torye v okrsku Selby a Ainsty, ale neuspěli v Uxbridge

Pětadvacetiletý Keir Mather je příštím labouristickým poslancem v Selby,  labouristé těsně neuspěli ve starém sídle Borise Johnsona v Uxbridge a South Ruislip a liberální demokraté zvítězili v Somertonu a Frome.


Labouristická strana dosáhla svého historicky největšího vítězství v doplňovacích volbách, když zvrátila většinu 20 000 hlasů konzervativců v Selby a Ainsty a poslala do parlamentu 25letého mladíka.

Straně Keira Starmera se však nepodařilo zvítězit v Uxbridge a South Ruislip, bývalém volebním obvodu Borise Johnsona. Konzervativci si toto křeslo ve vnějším Londýně udrželi s většinou 495 hlasů, což byla jediná dobrá zpráva v jinak mizerné noci pro Rishiho Sunaka.

 18993

Británie: Výsledky doplňovacích voleb vykreslují zlověstný obraz pro torye i přes vítězství v Uxbridge

21. 7. 2023

čas čtení 6 minut

 

Konzervativci se vyhnuli porážce 3:0, ale pokud si chtějí v příštích volbách udržet  většinu, stojí před nimi nelehký úkol


 
Výsledek doplňovacích voleb byl nakonec 2:1 ve prospěch opozice: triumf labouristů v Selby a Ainsty, vítězství liberálních demokratů v Somertonu a Frome a vítězství útěchy pro konzervativce v Uxbridge a South Ruislipu. Výsledky dohromady vykreslují pro konzervativce skutečně zlověstný obrázek.

V Selby a Ainsty dosáhl příklon k labouristům monstrózních 23,7 %. Jedná se o druhý nejvyšší příklon k hlavní opozici v jakémkoli vládním křesle od roku 1945, větší byl pouze v roce 1994 v Dudley West (29,1 %).

 16525

Deseticentimetrové kroupy: Extrémní počasí v Evropě pokračuje a hrozí další vlna veder

21. 7. 2023

čas čtení 6 minut

 

Teploty zůstávají vysoké, severní Itálii zasáhlo krupobití a příští týden má jižní Evropu zasáhnout čtvrtá vlna veder

Severní Itálii zasáhly bouřky s krupobitím, zatímco téměř rekordní teploty začínají opadat, ale meteorologové varují, že příští týden zasáhne jižní Evropu čtvrtá vlna veder s teplotami až 48 °C.

Více než 110 lidí utrpělo zranění poté, co severovýchodní italský region Benátsko ve čtvrtek zasáhlo extrémní počasí včetně velkých krup, uvedl guvernér Luca Zaia, který pro postižené oblasti vyhlásil regionální stav nouze.

V Chorvatsku zemřel ve čtvrtek při bouři, která se po vlně veder přehnala Balkánem, jeden hasič, a počet obětí se tak zvýšil na šest, uvedly úřady.

Zaia řekl italské tiskové agentuře Ansa: "Kroupy, které padaly, byly naprosto neobvyklé, s ledovými kameny, které měly v některých případech průměr přes 10 cm."

 17360

Britští podnikatelé, vědci a politikové varují před klimatickou katastrofou

20. 7. 2023

čas čtení 17 minut

Bob Watson řekl, že na základě současných opatření, která vidíme, že vlády a soukromý průmysl atd. na celém světě přijímají, je pravděpodobné, že se dostaneme na 2,5 stupně Celsia nebo ještě na víc. Takže Bob Watson říkal, že opravdu musíme nyní velmi silně urychlit naše kroky, protože 2,5 nebo tři stupně by bylo naprosto strašné a tři stupně jsme na této planetě neviděli už tři miliony let. A homo sapiens je na světě 250 000 let. Mluvíme o 2,5 a 3 stupních, stovky milionů, možná miliardy lidí se postěhují na sever. Velká část Bangladéše, Floridy a tak dále, bude pod vodou, chci říct, že důsledky 2,5 až 3 stupňů by byly naprosto strašné. Zbrzdilo by to rozvoj životní úrovně po celém světě a a zabilo mnoho, mnoho milionů lidí. Takže musíme opravdu urychlit opatření.

Osobnosti, které se účastnily zasedání COP 26 v Glasgow v roce 2021,  a stovka britských podnikatelů napsaly britskému premiéru varovné dopisy, že Británie dostatečně nebojuje proti globálnímu oteplování. Vědci varují, že směřujeme na oteplení o 2,5 až 3 stupně Celsia a bude to znamenat absolutní katastrofu. Česká vláda také nedělá nic. Toto je překlad velké části publicistického pořadu World at One rozhlasu BBC ze čtvrtka 20. července.


Moderátorka

V roce 2015 se téměř všechny země světa dohodly, že se pokusí omezit nárůst globálních teplot na 1,5 stupně Celsia nad úroveň před průmyslovou revolucí. Měli jsme poslední šanci vytvořit plán, který by omezil nárůst globální teploty na 1,5 stupně, a tak jsme slíbili, že to dodržíme.


Jeden z nejvlivnějších britských klimatologů, profesor Sir Bob Watson z Tyndallova institutu, prohlásil nejen to, že podle jeho názoru 1 1/2 stupně již není možné dosáhnout, ale že pokud se situace nezmění, směřujeme ke 2 1/2 stupňům nebo více.

Profesor Sir Bob Watson

Myslím, že většina lidí má strach, že nedosáhneme 1,5 stupně Celsia, čehož podle mého názoru nedosáhneme,  jsem velmi pesimistický, pokud jde o dosažení dokonce dvou stupňů. Ale pokud dovolíme, aby se cíl stával stále volnějším a volnějším, vyšším a vyšším, budou vlády v budoucnu dělat ještě méně. Musíme se pokusit přimět vlády ke snižování emisí.

Moderátorka


No, průměrná globální teplota je v současné době asi o 1,2 stupně vyšší než před průmyslovou revolucí, a to vedlo k tomu, co jsme viděli tento týden. Teploty ovlivňují mnoho aspektů našeho života. Jeden příklad v Maďarsku, teplota Dunaje je nyní tak vysoká, že tamní jaderná elektrárna musela snížit svůj výkon, protože voda potřebná k chlazení není totiž dostatečně studená. Rozdíl mezi průměrnými teplotami 1 1/2 a 2 nebo 2,5 se nemusí zdát velký, ale je to drastický rozdíl. Doktor Chris Smith se zabývá výzkumem klimatu na univerzitě v Leedsu. A o významu 1 1/2 stupně napsal pro IPCC, Mezivládní panel pro změnu klimatu. Zeptala jsem se ho, co pro lidstvo znamená 2,5 stupně.

 20195

Země bez budoucnosti

20. 7. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 4 minuty

„‚Tak si představte, pane, povídá pán s červeným nosem, místo štyrky mít trojku, místo patnácky štrnácku, zkrátka každý číslo vo jedničku menší, tak ste bral sto tisíc zlatejch!‘ ‚No, kolik beru takhle?‘ zatvrzele se ptá Loudal. ‚Takhle? Já to řeknu slušně. Nic!‘“ 

Tuto pasáž z Werichovy pohádky Splněný sen nápadně připomínalo vládní očekávání příjmů státního rozpočtu. Opatření, která je měla zajistit, ale přišla příliš pozdě nebo byla nedostatečná, a tak se ke kýženému vyrovnanému rozpočtu vládě Petra Fialy nezbývá než proškrtat. 

Škrty jsou tradiční neoliberální odpovědí na většinu rozpočtových problémů a pokud některá proškrtaná odvětví náhodou zcela odumřou, ušetří se napříště tím víc. Aspoň tak praví konzervativní teorie nazývaná „starve the beast“, tedy doslova vyhladovění té bestie, myšleno státu, o jejíž realizaci se pokoušela v osmdesátých letech Reaganova administrativa.

Rozhovor Britských listů 612. Ohlédnutí za filmovým festivalem v Karlových Varech 2023

8. 7. 2023

čas čtení 18 minut

Doplnili jsme tento rozhovor jeho kompletním transkriptem, viz níže.






Dokumentaristka Dominika Švecová a Jan Čulík hovoří o tom, co viděli na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Přepis tohoto rozhovoru:

 

Dominika Švecová 

Vážení televizní diváci, zdravím vás z 57. ročníku mezinárodního filmového festivalu Z Karlových Vareů a pane Čulíku, co jste tady letos viděl za zajímavé filmy?


Jan Čulík

Tak, vážení televizní diváci, jedna věc mě jako každý rok fascinuje, ale letos mně to přišlo ještě daleko silnější. Víte, jak je ta Česká republika jazykově a vůbec kulturně do sebe uzavřená, Tak ty Karlovy Vary do ní vůbec nepatří, protože jak tady sedím v těch sálech a dívám se naa ty filmy, ten festival je neuvěřitelně kosmopolitní. Já už jsem se tady zmiňoval několikrát, že ti kurátoři, co vybírají ty filmy, jezdí po světových filmových festivalech a vybírají to nejlepší. A že ty filmy mimo soutěž jsou vlastně vždycky lepší - etos se to tak úplně nepotvrdilo - než ty všecky ostatní. A teď já přicházím do tohoto rozhovoru poněkud otřesen poté, co jsem viděl, prosím vás, súdánský film, dvouhodinový Na shledanou, Julie a nebudu vám říkat, o čem ten film je, ale říkal jsem si, sakra. proč jsou ty africké filmy tisíckrát lepší než ty filmy české? Proč ty české filmy jsou tak infantilní a proč ony nejsou schopny dát dohromady dramatický, nosný, sociálně významný příběh?


Stopka více-cennosti?

21. 7. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Ještě drobně navazuji na minulý textík „Skromnost jako grunt“. Už jsem asi i někde okrajem zmínil - jeden kamarád z vandrů, tak trochu postižený kluk, jinak ale skvělej člověk, díky svým životním zkušenostem vynalezl slovní spojení VÍCECENNÝ ČLOVĚK. Tak říkával lidem, kteří často, byť i tupějšího rozumu, než on a nekonečně horších zásad, ho v lepším případě přehlíželi, v tom horším mu dávali najevo svoji domnělou „více-cennost“. Aniž by si (ti blbci) byli schopni uvědomit o co přišli, protože právě takový člověk vás může obohatit víc, než byste zprvu odhadovali. Stačí jen normálně komunikovat – ani neponižovat ani neoplacávat.

Hospodaření OSBL za duben 2023

1. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Kritický stav financí Britských listů.

Přišel účet za vypracování účetnictví BL za rok 2022, 19 500 Kč. Zaplatili jsme zatím polovinu, znamená to, že  19. 5. 2023 máme na účtu 20 724 Kč. Potřebujeme 70 000 měsíčně.

Bez finanční podpory od čtenářů je další vydávání Britských listů nerealistické. Upozorňujeme, že my Britské listy vydávat nemusíme. Možná by byla úleva s tím po 27 letech denní práce skončit.

Jan Čulík
šéfredaktor

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V dubnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 48 418,97 Kč (v březnu to bylo 49 589,72 Kč),  výdaje byly v dubnu  54 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Rozhovor Britských listů 610. Dokáže psychiatrie v ČR pomoci mladým lidem, kteří jsou po covidu v krizi?

23. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Ta krize je opravdu vážná, avšak jsou psychiatři a psychologové v ČR schopni s tím něco dělat? Psychiatrie je zanedbaná a psychiatři a psychologové se neshodnou, co vlastně dál dělat. Viz nedávná krize v psychiatrické nemocnici v Kroměříži, kde protestovali proti řediteli (který pak odstoupil) tamější odborníci. Napsali petici, která nebyla vyslyšela, a proto pak polovina primářů, většina atestovaných lékařů, někteří kliničtí psychologové a k nim se přidala i většina mladých lékařů podali výpovědi. O této problematice hovoří Jan Čulík s Davidem Ungerem, klinickým psychologem který nyní působí ve Zlíně.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 19556

Co říkají průzkumy před nedělními španělskými volbami?

21. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

Následuje předpověď počtu křesel a většiny našeho statistického modelu na základě průzkumů veřejného mínění a 15 000 simulací. Nejpravděpodobnějším výsledkem je, že lidovci a (ultrapravicový) Vox budou mít většinu (55 % pravděpodobnost), ale nebylo by úplně překvapivé vidět těsný výsledek a levicovou vládu, píšou Kiko Llaneras a Borja Andrino.

 19376

Putin aneb Sebevražda impéria

21. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

Stejně jako jeho sovětští předchůdci nemá Putin lidem v Ruské federaci co nabídnout, s výjimkou represí a rusifikace. Vůdce Kremlu zahájil válku proti Ukrajině, aby se nacionalismus, který jeho vlastní politika vyprodukovala, nerozšířil do Ruské federace a neohrožoval její přežití, píše Gasan Gusejnov.

 19093

Pochybný hrdina Vladimira Putina

21. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Je dávnou zkušeností, že pokud vám někdo řekne, kdo jsou jeho hrdinové, říká o sobě hodně, i když často neúmyslně. To znamená, že je možná příznačné, že Vladimír Putin označuje za jednoho z hrdinů sovětské minulosti Lavrentije Pavloviče Beriju, Stalinova brutálního šéfa tajné policie, píše Viktor Postnov.

 18235

Jak se v Rusku rozkládá armáda

21. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Historicky vzato, kdykoli ruská armáda čelila porážce, bylo prvním krokem pokusit se identifikovat zrádce ve vlastních řadách - a pak se obrátit k politickým lídrům, kteří ji nasměrovali k neúspěchu, píše blogger El Murid.

Ruská agrese na Ukrajině: 18 zraněných při útoku na přístavní město Mykolajiv; Oděsa terčem útoku již třetí noc

20. 7. 2023

čas čtení 7 minut

 

Pět dětí mezi zraněnými v přístavním městě na jihu země; Oděsa se stala terčem třetího nočního úderu, podle armády jsou dvě děti hospitalizovány

- Po ruském úderu na Mykolajiv jsou hlášena úmrtí, sděluje armáda




Po ruských úderech na přístavní město Mykolajiv jsou hlášena úmrtí, uvedla ukrajinská armáda a místní gubernátor.

Při útoku bylo zasaženo centrum města a zapálena garáž a třípatrová obytná budova, uvedl gubernátor Vitalij Kim na Telegramu. Devět lidí bylo zraněno, včetně pěti dětí, uvedl Kim a později dodal, že "jsou i mrtví".

Dva lidé byli po úderech na Oděsu rovněž hospitalizováni, uvedla armáda. Černomořský přístav již prožil dvě noci ruského bombardování poté, co Moskva oznámila, že odstupuje od dohody, která umožňovala vývoz ukrajinského obilí přes ukrajinské černomořské přístavy.

Již dříve armáda varovala, že obě města jsou cílem protilodních střel Kh-22.

 20540

HRW: Tunisko: Žádné bezpečné útočiště pro černošské africké migranty a uprchlíky. EU nesmí financovat kriminálníky z Tunisu!

20. 7. 2023

čas čtení 38 minut

Foto: Uprchlíci vyhnaní do pouště. 11. července 2023


Bezpečnostní síly týrají migranty; EU financuje miliony eur brutální kriminálníky v policii a v pobřežní stráži  v Tunisku

- Tuniská policie, armáda a národní garda včetně pobřežní stráže se dopouštějí závažného týrání  černošských afrických migrantů, uprchlíků a žadatelů o azyl.
-  Pokud jde o černošské Afričany, Tunisko není ani bezpečným místem pro vylodění státních příslušníků třetích zemí zadržených nebo zachráněných na moři, ani "bezpečnou třetí zemí" pro předávání žadatelů o azyl.
- Tunisko by mělo provést reformy zaměřené na dodržování lidských práv a ukončení rasové diskriminace. EU by měla pozastavit financování kontroly migrace pro bezpečnostní složky a stanovit kritéria pro další podporu v oblasti lidských práv.


(Tunis) - Tuniská policie, armáda a národní garda včetně pobřežní stráže se dopouštějí závažného týrání černošských afrických migrantů, uprchlíků a žadatelů o azyl, uvedla dnes organizace Human Rights Watch. Mezi zdokumentované týrání patří bití, používání nepřiměřené síly, některé případy mučení, svévolné zatýkání a zadržování, hromadné vyhošťování, nebezpečné akce na moři, nucené vystěhování a krádeže peněz a věcí.

Přesto Evropská unie (EU) 16. července oznámila podepsání memoranda o porozumění s Tuniskem o novém "strategickém partnerství" a balíčku finančních prostředků ve výši až 1 miliardy EUR pro tuto zemi, včetně 105 milionů EUR na "správu hranic, ... pátrání a záchranu, boj proti převaděčství a navracení".

 16525

„Jsme zatracení pitomci“: vědec, který v 80. letech varoval před globálním oteplováním, varuje nyní před katastrofou

20. 7. 2023

čas čtení 7 minut

 

James Hansen, který svědčil v Kongresu o globálním oteplování v roce 1988, říká, že svět se blíží „nové klimatické hranici“

 
Svět se posouvá směrem k superpřehřátému klimatu, zcela bezprecedentnímu za poslední 1 milion let ještě před existencí lidstva, protože „jsme zatracení pitomci“, kteří nejednají podle varování před klimatickou krizí, říká James Hansen, americký vědec, který varoval před skleníkovým efektem už  v 80. letech.



 20540

HRW: Tuniský teror vůči uprchlíkům a "tým Evropa"

20. 7. 2023

čas čtení 5 minut


Minulý týden jsme v tomto zpravodaji upozornili na to, jak tuniské bezpečnostní síly shromažďovaly černošské africké migranty a žadatele o azyl, včetně dětí a těhotných žen, a nechávaly je na pospas v poušti. A podívali jsme se na to, jak EU zároveň prohlubuje svou protiimigrační spolupráci s Tuniskem, píše Andrew Stroehlein.

Nová analýza dnes odhaluje znepokojivé podrobnosti o týrání uprchlíků ze strany Tuniska i o podpoře EU.

Dokumentuje zločiny tuniských bezpečnostních složek - tedy policie, armády, národní gardy a pobřežní stráže - proti černošským Afričanům, včetně nezákonného zatýkání, zadržování, bití a mučení. Nová zpráva rovněž upozorňuje na hromadné vyhošťování, nebezpečné akce na moři, nucené vystěhování a krádeže peněz a věcí.

 20461

Vladimír Putin nepojede na summit v Jihoafrické republice, aby ho tam nezatkli

20. 7. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Cyril Ramaphosa čelil požadavkům, aby byl ruský prezident zadržen na základě zatykače Mezinárodního trestního soudu, pokud se zúčastní summitu skupiny BRICS


Vladimir Putin se příští měsíc nezúčastní summitu skupiny BRICS v Jihoafrické republice kvůli obavám, že by mohl být zadržen na základě zatykače mezinárodního trestního soudu za válečné zločiny na Ukrajině.

Jihoafrická prezidentská kancelář oznámila, že ruský prezident se summitu nezúčastní po "řadě konzultací" s Kremlem.

Jihoafrická republika je signatářem Mezinárodního trestního soudu, a pokud by ruský vůdce na summit přijel, očekávalo by se, že pomůže při jeho zatčení.

Putinova potenciální účast vyvolala vnitropolitický skandál.

Vláda by to měla těm Romům rozumně vysvětlit

20. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta

Fiala, překvapivě na univerzitního profesora, neumí komunikovat. Proč tam mezi ty Romy nezajede?





 18993

Jak britská vláda pokračuje v ničení svých univerzit

20. 7. 2023

čas čtení 9 minut

Když byl v Británii premiérem "labourista" Tony Blair, zavedl v Anglii, ve Walesu a v Severním Irsku (ne ve Skotsku, které má nezávislé školství) univerzitní školné. Původně to bylo "jen" tisíc liber ročně, tedy asi 30 000 Kč. To během času narostlo na 9000 liber, tedy 270 000 Kč. Potíž je, že tato částka se už asi pět let nezvyšuje, takže její reálná hodnota poklesla až o padesát procent a většina britských univerzit, které britská vláda přestala řádně financovat z daní, má obrovský rozpočtový deficit. Absolutně spoléhají pro přežití na školné od zahraničních studentů, které je obscénně vysoké - 18 000 liber za rok. Jsou to většinou studenti z Číny a z Indie a další obscénností tedy je, jak na to nedávno poukázal komentátor Simon Jenkins,. že tyto země ze třetího světa za svých daní financují univerzity v Británii, v jedné z nejbohatších zemí světa - které své vlastní školy financovat z daní nechce. Dalším naprosto zničujícím dopadem zavedení školného na britských univerzitách je skutečnost, že navzdory všem řečem o "academic excellence" byly britské vysoké školy proměněny v byznys a jejich  manažerům už vůbec nejde o znalosti a o vzdělání, ale čistě jen o prachy a nic jiného. Taky "rektoři" dostávají statisícové platy (v librách!).

Teď ale  dochází k dalšímu útoku na britské univerzity. Toryovský premiér Rishi Sunak (doufejme, že jeho šílená vláda už končí) se nyní rozhodl zrušit ty univerzitní kurzy, které okamžitě nevedou k lukrativnímu zaměstnání nebo k postgraduálnímu studiu. Ano, samozřejmě jsou to především humanitní obory a obory, které studují chudší mladí Britové... Zvedla se na sociálních sítích vlna kritiky: "Samozřejmě, konzervativci chtějí Brity připravit o vzdělání, protože pravici volí jen nevzdělaní tupci." Mimochodem, pravicový britský tisk to potvrdil, protože běduje, že univerzitní vzdělání vede lidi k tomu, aby volili levici...  (JČ)

K nejnovějšímu britskému skandálu viz níže citace z kontextového komentáře sociologa Williama Daviese...

Na videu se poprvé od přerušené vzpoury objevil Prigožin

20. 7. 2023

čas čtení 5 minut

 
Záběry zveřejněné na Telegramu ukazují Jevgenije Prigožina, jak promlouvá k bojovníkům v Bělorusku



Objevilo se video, které  ukazuje šéfa žoldnéřů Jevgenije Prigožina, jak promlouvá ke svým bojovníkům v Bělorusku a nazývá ruské válečné úsilí na Ukrajině "hanbou". Je to první video s Prigožinem od jeho vzpoury minulý měsíc.




 18993

V Anglii se dnes konají doplňovací volby: Prohrají je konzervativci?

20. 7. 2023

čas čtení 3 minuty



Opoziční strany doufají, že se jim podaří zvrátit vládní většinu ve třech volebních obvodech, které uprostřed kontroverzí uvolnili toryovští poslanci

 
Ve třech parlamentních křeslech, kde se konají doplňovací volby, se  ve čtvrtek otevřely volební místnosti a Rishi Sunak se připravuje na volební zkoušku svého premiérství.

Volební obvody, které jsou v držení konzervativců, jsou terčem  labouristů a liberálních demokratů, kteří doufají, že se jim podaří zvrátit velkou většinu a toryovské poslance pošlou do letních prázdnin nervózní ohledně jejich vlastní politické budoucnosti před parlamentními volbami.

Právě se rozhoduje o zahájení hlubokomořské těžby. Česko na jednání nedorazilo

20. 7. 2023

čas čtení 4 minuty


Tisková zpráva Greenpeace ČR 

 

Kingston/Praha 20. července 2023 -  V těchto dnech probíhá zasedání Mezinárodního úřadu pro mořské dno (ISA), v jehož kompetenci je povolit těžbu na mořském dně. Česká delegace na jednání chybí, a to i navzdory faktu, že Česko je členem klíčového orgánu - Rady ISA, který rozhoduje o udělení licence pro komerční těžbu na dně oceánů. Klíčové zasedání se koná v době, kdy přicházejí nové důkazy o možných destruktivních dopadech těžby[1] a více než 800 tisíc lidí po celém světě vyzývá vlády a ISA, aby na hlubokomořskou těžbu bylo uvaleno moratorium. 

 

 17962

Česká policie tajně používá software na rozpoznávání obličejů. Piráti žádají vysvětlení

20. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

 

Brusel/Praha, 20. července 2023 - Česká policie by měla vysvětlit, proč a jak využívá program umělé inteligence na rozpoznávání obličejů. Vyzývají k tomu pirátský europoslanec a kvestor Marcel Kolaja společně s pirátskou poslankyní Klárou Kocmanovou na základě zjištění neziskové organizace na ochranu lidských práv Iuridicum Remedium. Zákaz právě takového využití umělé inteligence požaduje Evropský parlament v Aktu o umělé inteligenci, a to kvůli snadnému zneužití.

Ruská agrese na Ukrajině: Moskva už druhou noc útočila na Oděsu, požár na vojenské základně na Krymu vyvolal evakuaci

19. 7. 2023

čas čtení 12 minut

- Putin se příští měsíc nezúčastní summitu BRICS v Jihoafrické republice, která je členem Mezinárodního trestního soudního dvora, který vydal na Putina zatykač

Ruský prezident Vladimir Putin se "po vzájemné dohodě" nezúčastní srpnového summitu skupiny zemí BRICS v Jihoafrické republice, kde ho nahradí ministr zahraničí Sergej Lavrov.

V prohlášení, které ve středu vydalo jihoafrické předsednictví, se uvádí: "Po vzájemné dohodě se prezident Ruské federace Vladimir Putin summitu nezúčastní, ale Ruskou federaci bude zastupovat ministr zahraničí Sergej Lavrov."

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa v úterý požádal Mezinárodní trestní soud o povolení Putina nezatýkat, protože by se to podle podání místního soudu rovnalo vyhlášení války.

Ve středu Rusko uvedlo, že Jihoafrické republice neřeklo, že zatčení prezidenta Vladimira Putina na základě zatykače Mezinárodního trestního soudu (ICC) by znamenalo "válku".

Jihoafrická republika má příští měsíc hostit summit zemí Brics - Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky. ICC však na Putina vydal zatykač, v němž ho obviňuje z válečného zločinu deportace ukrajinských dětí do Ruska. Jihoafrická republika je jako člen ICC povinna Putina zatknout, pokud se na summitu osobně objeví.

 
- Zelenskyj: Rusko se "záměrně zaměřilo" na přístav v Oděse

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Rusko se "záměrně zaměřilo" na obilné terminály a infrastrukturu v černomořském přístavu Oděsa.

Zelenskij na Telegramu uvedl: "Na ranním konferenčním hovoru jsem vyslechl informace o nočních ruských úderech na Oděsu, Žytomyr a další regiony naší země. Ruští teroristé se naprosto záměrně zaměřili na infrastrukturu obilné dohody a každá ruská střela je ranou nejen pro Ukrajinu, ale i pro všechny na světě, kteří usilují o normální a bezpečný život."

- Kreml ve středu prohlásil, že Západ ukázal, že je připraven zavírat oči nad tím, co označil za "teroristické útoky" páchané Ukrajinou uvnitř Ruska, píše agentura Reuters.

Dva lidé byli zabiti v pondělí poté, co Ukrajina podle Moskvy použila námořní drony k útoku na most spojující Rusko s Krymským poloostrovem, který Rusko anektovalo od Ukrajiny v roce 2014.

Kyjev konstatuje, že Krym je ukrajinský a že jej hodlá získat zpět silou.

 

 20534

Phoenix, Arizona: rekordních 43 stupňů Celsia již 19. den v řadě

19. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

 
 
PHOENIX - Ve městě, které je zvyklé na horká léta, v úterý padl nový rekord v podobě historické vlny veder: Podle předběžných údajů Národní meteorologické služby zde teploty dosáhly 43, 3 stupňů Celsia

A pak už jen stoupaly: O necelé dvě hodiny později se rtuť teploměru vyšplhala na 47 stupňů Celsia, což je rekordní hodnota pro úterý. Neočekává se, že by tato horká série brzy skončila, což znamená, že staré rekordy budou překonány. Podle předpovědi budou vysoké teploty dosahovat  46 stupňů a více nejméně po celý příští týden.

Toto léto  již bylo pro jižní část Spojených států, od jižní Kalifornie přes Texas až po Floridu, extrémně horké. Očekávalo se, že přibližně 58 milionů lidí ve Spojených státech zažije tento týdenvysoké , spolu s mnoha miliony dalších lidí, kteří snášejí vlny veder v jižní Evropě, na Blízkém východě a v Číně.

 16525

Italské nemocnice hlásí prudký nárůst počtu naléhavých případů. V Římě stoupla teplota na 41,8 °C

19. 7. 2023

čas čtení 5 minut

Řím překonává teplotní rekord a neapolská pohotovost má nejrušnější den od vrcholu covidu

 
Nemocnice po celé Itálii zaznamenaly prudký nárůst počtu lidí, kteří vyhledali pohotovostní péči kvůli nemocem z horka. Zemi stále sužuje vlna veder, přičemž v Římě byl zaznamenán nový teplotní rekord.

Některé nemocnice hlásí 20-25% nárůst počtu příchozích na pohotovostní oddělení, kteří trpí dehydratací nebo jinými nemocemi způsobenými nadměrným vystavením horku.

Teploty v Římě v úterý dosáhly 41,8 °C, čímž byl překonán dosavadní rekord 40,7 °C z června 2022. Na Sicílii dosáhly teploty kolem 41°C a na Sardinii byly zaznamenány nejvyšší teploty 45C.

V jižní Neapoli nemocnice Cardarelli uvedla, že za posledních 24 hodin zde pohotovostní péči vyhledalo 231 pacientů, což odpovídá jednomu pacientovi každých šest minut a nejvyššímu dennímu počtu od pandemie koronaviru v roce 2020.

EU vysílá vodní bombardéry na pomoc při boji s požáry v okolí Atén

19. 7. 2023

čas čtení 3 minuty

 

V Loutraki byl vyhlášen stav nouze, hasiči bojují s rychle se šířícím požárem a na místo byly vyslány létající čluny


 
EU přispěchala na pomoc v boji s lesními požáry v Řecku a vyslala čtyři vodní bombardéry Canadair,  boj s požáry, které zuří v okolí Atén, se zintenzivnil.

Požáry bičované vichřicí za sebou zanechaly spoušť, která zdecimovala borové lesy, zničila domy a donutila tisíce lidí k útěku. Plameny se šířily terénem, který se v důsledku extrémních veder stal suchým jako troud.

 

V listopadu 1989 vám slibovali, že v kapitalismu zbohatnete. Nějak se to zvrtlo

19. 7. 2023

čas čtení 8 minut

Tisková zpráva STEM:
 
Kvůli rostoucím cenám energií omezují své potřeby i dobře zajištěné domácnosti

Pokračující růst cen doprovázený nejistotou v dalších oblastech se projevuje v obavách, které mají občané ČR z pádu do chudoby či snižování životní úrovně. Chudoby či neúnosného snížení životní úrovně se v květnu 2023 podle výzkumu STEM obávalo 58 % Čechů a Češek.

„Míra obav z chudoby či neúměrného snížení životní úrovně je do velké míry závislá na příjmové situaci domácnosti – čím jsou domácnosti hůře zajištěny, tím jsou jejich obavy z chudoby častější. Zatímco dobře zajištěné osoby se obávají snížení životní úrovně v 25 % případů, mezi špatně zajištěnými a chudými lidmi tuto obavu vyjadřuje de facto každý“, říká Martin Buchtík, ředitel STEM. Výzkum STEM dále ukazuje, že i v květnu 2023 nutí vysoké ceny elektřiny, plynu a pohonných hmot podstatně šetřit a omezovat potřeby 78 % obyvatel ČR. Šetřit musí i téměř polovina dobře zajištěných osob. Podle většiny obyvatel (81 %) se vláda dostatečně nesnaží, aby zabránila výraznému nárůstu chudoby v České republice.

Vysvětlete nám, prosím, pane Dušku, jak je to s tou rakovinou

19. 7. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Pan herec Jaroslav Dušek se vyjádřil, že na rakovinu umírají ti, kdo nemají rádi život, kdo chtějí zemřít. Vyjádřil se k tomu dokonce i minstr zdravotnictví, samozřejmě negativně, ale nepokusil se veřejnosti ukázat, jak absurdní je to, co pan Dušek tvrdí.

Abychom docenili, jak je tento názor zcela mimo realitu, položme panu Duškovi pár otázek. Nejprve bych ale chtěl říci, že dost možná chápu, proč pan Dušek věří takovým nesmyslům, totiž vzhledem k tomu, že mu na rakovinu zemřela prý celá rodina.

 16451

Dezoláti, lůza, prostě hrůza

19. 7. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 5 minut

Hrrr na ně!

Od loňského září, kdy poprvé v éře vlády nově starých tváří známých nenapravených politiků vytáhli čeští občané projevit názor, se jim z pravého břehu dostalo pojmenování a jmen. Za ústavní a zákonný projev protestu proti protřelé vládě reálné ekonomiky volného trhu drtivých škrtů se rozdávaly hanebné tituly. Jistěže si někteří organizátoři právem zasloužili oslovení „dezolát“, a jistěže nelze všechny protestující označit za proruskou lůzu, jak se až fanaticky uspokojuje provládní mluvka Šafr. Jistěže je obrovskou prasárnou vlády a konzervativní pravicové scény označovat všechny, kteří byť jen náznakem kritizují profesionální neschopnost současné vlády za nevzdělanou spodinu, dávkaře, putinovce a kremliny. Někteří z demonstrantů protestovali proti stylu neoliberální vlády, jež měla nakročeno zlikvidovat zemi nijak neregulovanými cenami energií a nijak neřešenou inflací. Ano a jistě tam byli i tací, kteří zvedají levici či pravici směrem k prohnilému agresivnímu východnímu dubisku čekajíce slavný návrat rudých bratří.

Rasismus v české vládě: Hlavně se neumazat od kulturně a hodnotově neblízkých

19. 7. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Pan ministr Jurečka řekl, že kdybychom dokázali vyhovět poptávce zaměstnavatelů tím, že bychom našli 200 tisíc vhodných zaměstnanců v cizině, přineslo by to rozpočtu 40 miliard korun ročně. Byznys po tom zoufale volá už mnoho let, ono nejde jenom o rozpočet, ale o celkový rozvoj ekonomiky, protože zvýšená produkce přinese více peněz do země jako takové.

Vysoká úroveň

19. 7. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení < 1 minuta

Jeden citron v jednom německém marketu za 14.90 Kč

Konečně se začala projevovat vysoká životní úroveň - vysoká zejména pro osoby sociálně slabé (důchodce, nemocné, osamělé aj.).

Británie se od úterka stává darebáckým státem, který porušuje mezinárodní právo

19. 7. 2023

čas čtení 6 minut

 

Dolní sněmovna v úterý 18. července 2023 schválila tzv. "zákon o nelegální migraci". Migrace není nelegální a Británie schválením tohoto zákona hrubě porušuje mezinárodní právo. Kdokoliv bude ustanovení těchto zákonů realizovat, porušuje zákon.

Tiskové prohlášení Úřadu OSN pro uprchlíky a Úřadu OSN pro lidská práva:

 Úřad OSN pro uprchlíky a Úřad OSN pro lidská práva varují před hlubokým dopadem na lidská práva a mezinárodní systém ochrany uprchlíků.
 
ŽENEVA - Návrh zákona o nelegální migraci, který nyní schválil parlament Spojeného království, je v rozporu se závazky země vyplývajícími z mezinárodního práva v oblasti lidských práv a uprchlictví a bude mít hluboké důsledky pro lidi, kteří potřebují mezinárodní ochranu, varovali dnes vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk a vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi.

 19475

Právě schválený zločinecký britský zákon o uprchlících povede k případům ztracených, sexuálně zneužívaných a vykořisťovaných dětí

19. 7. 2023

čas čtení 6 minut

 
 
Nový zákon nebude působit jako odstrašující prostředek, jak tvrdí britská vláda - jen vystaví více zranitelných lidí nebezpečí

 

V posledních letech byla přijata řada zákonů o migraci, ale nenechte se mýlit: zákon o tzv.  "nelegální migraci", který nyní prošel parlamentem, je zlomovým okamžikem. Do historie se zapíše jako milník, který nemá obdoby. Jak uvedla OSN, "ruší přístup k azylu" ve Spojeném království pro každého, kdo přichází cestou, kterou vláda považuje za "nelegální".


Na chvíli se zastavte a zamyslete se nad tím, co to znamená. Jsou to všechno lidé jako vy a já. Matky, otcové, bratři, sestry. Nejsou to "ilegálové", jak tvrdí britská vláda. Jsou to rodiny ze Sýrie, které viděly, jak jejich sousedy zabily bomby. Súdánci prchající před brutální válkou, která zuří v jejich zemi. Íránci prchající před pronásledováním. A Afghánci, kteří v prvních třech měsících letošního roku tvořili nejpočetnější národnost přicházející přes kanál La Manch, píše Enver Salamon, ředitel britské organizace The Refugee Council. 

 18857

Přehodnotí Němci Ostpolitik?

19. 7. 2023

čas čtení 7 minut

Jak německá politická opomenutí, lobbing, dvojí metr a neupřímný pacifismus nepřímo připravily útok Moskvy na Ukrajinu?, ptá se Andreas Umland.

 20511

Summit NATO ve Vilniusu: Náznaky nové studené války

19. 7. 2023

čas čtení 14 minut

Summit ve Vilniusu, svolaný hlavami států a vlád zemí NATO na 11. a 12. července 2023, byl zakončen vydáním rozsáhlého komuniké. Tento dokument se odlišuje od typického prohlášení summitu a slouží spíše jako strategická cestovní mapa, která nastiňuje budoucí směřování NATO ve stále se vyvíjejícím světovém řádu, píše Hasim Turker.

 19789

Rusko: V čem spočívá hloubka "hlubokého lidu"

19. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Vladimir Putin má obrovskou podporu mezi ruským obyvatelstvem, které označuje za "hluboký lid". Je tomu tak proto, že vzešel z jeho řad a sdílí jeho přesvědčení, že "chudoba není neřest", ale musí být "plně kompenzována kultem státu a imperialismu," píše Vladimír Skripov.

 19382

Rusko může provádět sčítání lidu pouze jednou za 20 let - a "zrušit" neruské národnosti

19. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Poslanci Dumy připravují legislativu, která by se radikálně změnila praktiky sčítání lidu v Rusku. Místo sčítání lidu každých deset let, jak je nyní požadováno, by se cenzus konal jen každých dvacet let. A místo skutečného průzkumu by se tato budoucí sčítání lidu spoléhala spíše na oficiální zdroje než jakýkoli průzkum populace, upozorňuje Damir Išakov.

 16991

Satelitní snímky severního Kaspiku ukazují mořské dno

19. 7. 2023

čas čtení 1 minuta

Severní části Kaspického moře sousedící s Ruskou federací a Kazachstánem rychle vysychají v důsledku poklesu přítoku z říčních systémů, zejména v Rusku. To časem ztíží, ne-li znemožní, aby tyto země nadále využívaly zmíněné moře, jak tomu bylo v minulosti.

 20531

Kapitalismus v Británii: Milionáři záměrně a beztrestně zničili život stovkám pošťáků

19. 7. 2023

čas čtení 8 minut

Nefunkční počítačový systém britské pošty chybně vykazoval velkého množství malých poštovních úřadů obrovská manka. Zcela nevinní vedoucí těchto poštovních úřadů byli obviněni z krádeže těchto peněz, byli nuceni je "vrátit", mnozí z nich byli odsouzeni do vězení a byli existenčně a finančně zničeni.  Vedoucím poštovních úřadů bylo jejich nadřízenými lživě tvrzeno, že manko mají jen oni, ve skutečnosti šlo o stovky až tisíce případů. Pošta odmítla řešit skutečnost, že falešná manka vytvořil nefunkční počítačový systíém Dodnes většina existenčně zničených pošťáků nedostala odškodné. Zločinci, kteří to způsobili, vůbec nebyli pohnáni k odpovědnosti, naopak dostali platy a prémie ve výši milionů liber.


Kontext k tomu poskytuje komentář Mariny Hyde:

Britský poštovní skandál je příběh totální korporátní psychopatie, šílená kafkovská noční můra, v níž se z naprosto nevinných poštmistrů, páteře vesnic a obcí, stali zločinci, aby se zakryla skutečnost, že počítačový systém Horizon pošty nefungoval. Pošta každému z nich sdělila, že nikdo jiný se systémem problémy nemá. Obrovské částky byly těmto poštmistrům fakticky uloupeny, aby se vyrovnaly účetní nedostatky, než byli stejně trestně stíháni. Zoufalé pošťačky byly uvězněny těhotné, nebo ještě v pubertě, nebo v den narozenin jejich malého dítěte, nebo ve stáří, nebo ve věznicích s vysokou ostrahou, kde viděly a trpěly strašné věci. Nejméně 60 jich zemřelo, aniž by se dočkali spravedlnosti nebo odškodnění; nejméně čtyři si vzali život. Nespočet obětí se dostalo do fyzických a psychických problémů, ze kterých se nikdy nezotavily.


 18389

dTest: lLimonády s kolou na zahnání letní žízně? Voda nebo čaj poslouží lépe

19. 7. 2023

čas čtení 4 minuty

Nápoje s obsahem koly, to není jen Coca-Cola a Pepsi Cola. Trh nabízí celou řadu alternativ, počínaje privátními řetězcovými značkami až po kolovou limonádu v bio kvalitě. Spotřebitelský časopis dTest do laboratoře poslal celkem 15 vzorků kolových limonád, u kterých nechal porovnat chuť, obsah cukru, kofeinu a kyseliny fosforečné. A protože se Coca-Cola a Pepsi Cola prodává po celém světě, podíval se i na rozdíly mezi českými, polskými a německými výrobky. Jeden testovaný vzorek nepříjemně překvapil.

37832