Rozhovor Britských listů 570. Kauza Bečva: Monstrproces jako v padesátých letech?

6. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

V souvislosti s otravou desítek tun ryb v řece Bečva, k němuž došlo před dvěma a půl lety, se koná nyní soudní proces. Jeho průběh je ale poněkud podivný. O vyšetřování této kauzy a o průběhu a charakteristických rysech tohoto soudního jednání hovoří Jan Čulík s vodohospodářem Arnoštem Kultem, odborníkem podrobně seznámeným s celou problematikou otravy Bečvy. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 7. února 2023.

Zemětřesení v Turecku a v Sýrii: Počet mrtvých přesáhl 5000 a očekává se, že se bude zvyšovat

7. 2. 2023

čas čtení 12 minut

 

 WHO konstatuje, že počet mrtvých by mohl překročit 20 000



- Celkový počet obětí v Turecku a Sýrii přesáhl 5 000

Turecký viceprezident uvedl, že počet obětí zemětřesení v zemi nyní činí 3 419, informuje agentura Reuters. Celkový oficiální počet obětí v Turecku, Sýrii a v oblastech ovládaných povstalci tak dosáhl 5 021.

- Turecká policie v úterý uvedla, že po zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály na jihu Turecka zadržela čtyři osoby kvůli "provokativním" příspěvkům na sociálních sítích.


Čtyři osoby byly zadrženy poté, co policisté našli účty, které sdílely "provokativní příspěvky s cílem vyvolat strach a paniku", uvedla policie.

Dodala, že probíhá širší vyšetřování účtů na sociálních sítích, ale neposkytla žádné informace o obsahu příspěvků, informovala agentura France-Presse.

Turecké sociální sítě se zaplnily příspěvky lidí, kteří si stěžují na nedostatečné pátrací a záchranné akce ve své oblasti, zejména v Hatay.

- Zemětřesení o síle 5,7 stupně Richterovy škály zasáhlo v úterý východní Turecko, uvedlo Evropské středomořské seismologické centrum (EMSC).

Podle agentury Reuters středisko uvedlo, že zemětřesení bylo v hloubce 46 km.

Seismologové očekávají, že po včerejších dvou silných otřesech dojde k sérii následných otřesů. Přestože jsou méně silné než první událost, představují riziko pro záchranáře a mohly by vyvolat další zřícení budov, které již byly oslabeny včerejšími otřesy.

https://twitter.com/msk

 19924

Vyšachovali Prahu sobě, protože nesouhlasila s korupcí

7. 2. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 6 minut


Foto: Prefabrikované paneláky na okraji Prahy, kde se ceny nemovitostí staly pro mnohé nedostupnými. / bne IntelliNews

Praha bude mít po rekordně dlouhých jednáních nové vedení města

Koalice stran po vzoru české celostátní vlády je po rekordně dlouhých jednáních připravena vládnout Praze.

Komunální volby se konaly koncem září, ale jejich výsledky znamenaly, že žádná strana ani koalice nemá dominantní postavení pro sestavení vedení českého hlavního města a v úvahu připadá několik alternativ.  



Ruská agrese na Ukrajině: Rusko nemá dostatek munice a jednotek pro úspěšnou ofenzívu, sděluje Velká Británie

7. 2. 2023

čas čtení 8 minut

 
Britské ministerstvo obrany konstatuje, že Moskva bude požadovat rozsáhlé zálohy, ale velké změny jsou v příštích týdnech nepravděpodobné

- Rusku chybí munice a jednotky pro úspěšné ofenzívy, sděluje Velká Británie


Rusko nyní téměř jistě postrádá munici a manévrové jednotky potřebné pro úspěšné ofenzívy, sděluje britské ministerstvo obrany.

Podle nejnovější aktualizace zpravodajských informací britského ministerstva obrany bude Moskva i nadále požadovat rozsáhlé zálohy, ale je nadále nepravděpodobné, že by Rusko mohlo v nadcházejících týdnech vybudovat síly potřebné k tomu, aby výrazně ovlivnilo výsledek války.

Aktualizace přichází v době, kdy Rusko přesunuje na východní Ukrajinu posily před novou ofenzívou, která by mohla začít příští týden.

V aktualizaci britského ministerstva obrany  se uvádí:

Ruským silám se podařilo získat pouze několik set metrů území za týden. Je to téměř jistě proto, že Rusku nyní chybí munice a manévrovací jednotky potřebné pro úspěšnou ofenzívu. Vyšší velitelé pravděpodobně kvůli politickému a profesnímu tlaku vytvářejí plány, které zamýšlejí používat nedostatečně obsazené a nezkušené jednotky k dosažení nereálných cílů.

Podle aktualizace je vysoce pravděpodobné, že se Rusko pokouší obnovit ofenzivní operace na Ukrajině, a to téměř jistě s cílem dobýt zbývající části Doněcké oblasti držené Ukrajinci.

- "Ruka Washingtonu!"

Katastrofální zemětřesení v Turecku a Sýrii usmrtilo nejméně 3 500 lidí

7. 2. 2023

čas čtení 8 minut


Desítky zemí nabízejí pomoc,  záchranáři a obyvatelé horečně hledají přeživší po ničivých otřesech o síle 7,8 stupně Richterovy škály. Na mnoha místech, zejména v Sýrii, však žádní záhranáři nejsou a žádné vyprošťovací zařízení není

V oblastech vážného geologického zlomu a historie silných zemětřesení každých několik desítek let se nestavěly budovy tak, aby odolaly zemětřesení

Mezinárodní záchranné mise v pondělí spěchaly do Turecka a Sýrie poté, co jedno z nejsilnějších zemětřesení, které tento region postihlo nejméně za posledních sto let, zanechalo více než 3 500 mrtvých, tisíce zraněných a neznámý počet lidí uvězněných v sutinách.

Ranní zemětřesení a desítky následných otřesů zničily v Turecku celé obytné bloky a přinesly další zkázu syrským komunitám, které již jsou  zdevastovány více než desetiletou válkou.




Ruská agrese na Ukrajině: Rusové "likvidují města" ve východním Donbasu

7. 2. 2023

čas čtení 9 minut


Doněcký gubernátor sděluje, že ruské síly vrhají na frontu nové jednotky; António Guterres varuje, že "vyhlídky na mír se stále zmenšují"

 
- Rusové "likvidují města" ve východním Donbasu

Podle ukrajinských představitelů ruské síly "vrhají" nové jednotky do východního Donbasu před očekávanou ofenzívou v nadcházejících týdnech.

Doněcký gubernátor Pavlo Kyrylenko uvedl, že boje o Doněckou oblast se rozhořívají, a dodal, že ruské síly "vyhlazují naše města a vesnice".

Luhanský gubernátor Serhij Hajdaj uvedl, že ostřelování tam utichlo, protože "Rusové šetří munici na rozsáhlou ofenzívu".

Kolem města Bachmut a nedalekých měst Soledar a Vuhledar nadále zuří týdny intenzivní boje, uvedla ukrajinská prezidentská kancelář.

- Ruská televize: Pomáhat Turecku po zemětřesení nebudeme. Je to země NATO. Veškerý materiál musíme posílat na frontu naší armádě:



 18993

O jedné tak trochu trapné, nové anglické ultrapravicové televizi

7. 2. 2023

čas čtení 4 minuty


Moderátor GB News odchází poté, co se ho televizní stanice snažila donutit zaplatit pokutu od Ofcomu, britské RRTV


Mark Steyn totiž v televizi zpochybnil bezpečnost vakcín proti covidu
 

Britský mediální regulační orgán pokutuje nesmysly vysílané v rozhlase a v televizi, ale na webu si může říkat kdo chce co chce


Jeden z předních moderátorů GB News odešel poté, co se ho stanice pokusila přimět k osobní odpovědnosti za zaplacení pokut udělený mediálním regulačním úřadem Ofcom, britskou RRTV.

Mark Steyn, který na stanici uváděl pořad v hlavním vysílacícm čase ve 20:00,  (skoro nikdo se na to nedíval) je již předmětem dvou vyšetřování ze strany mediálního regulátora poté, co ve svém pořadu zpochybnil bezpečnost vakcín proti covidu.

 19933

Existuje bájná Agartha?

7. 2. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 18 minut

 


Když se vysloví slovo Agartha, málokdo tuší, co znamená či označuje. Pak vám všem, kteří nevíte, neznáte jsou určeny tyto následující řádky. Pohodlně se usaďte a začněte číst. Agartha, je bájná podzemní říše s hlavním městem Šambhalou, která se podle některých esoterických škol rozkládá ve střední Asii, kde se mají nacházet podzemní jeskyně a tunely mezi Altají a Himalájemi. Podle některých pověstí, v nich měli žít mocní telepatové, kteří prostřednictvím svých myšlenek ovlivňovali veškeré dění na Zemi. Ale Agartha je i název české badatelské společnosti, jenž se zabývá průzkumem a dokumentací podzemí a paranormálních jevů. Jejím tiskovým mluvčím je Kamil Pokorný.

Pane Pokorný, vaše badatelská společnost se vlastně zrodila na základě společných zájmů jednotlivců o záhady a tajemno, legendy, pověsti, báje, staré hrady, zříceniny, tvrze, podzemní labyrinty a další jevy mimo hmotný svět, jejichž zkoumání se věnujete přes dvacet let. Máte spočítáno kolik míst jste takto společně prozkoumali?

 16578

Švejnar vs. Hampl v Otázkách V. Moravce

6. 2. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Prognóza ČNB ze srpna minulého roku pro kurz české koruny vůči euru v roce 2023 byla na čísle 25,7. Kurz je dnes pod hodnotou 24 korun a ze včerejších Otázek V. Moravce jsem měl dokonce dojem, že to je záměrná politika ČNB, jak bojovat s inflací.

Pro mne osobně je silná koruna výborná věc, nicméně nevím, jak se na tuto politiku ČNB dívají exportéři, pro ty to může být obrovský problém. Ani ne tak číslo samo, ale právě naprostá nespolehlivost prognóz, které od ČNB dostávají pro své plánování a které jsou zřejmě podrývány záměrnou politikou centrální banky.

 19921

Mezitím v Absurdistánu 227: "To není naše válka!"

6. 2. 2023 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Po zhruba pěti letech vedení tohoto seriálu mám pocit, že píšu stále o tom samém. Někdy ztrácím motivaci k psaní: "Když budu nudit stejnými kravinami, budou o tom moji čtenáři v Česku ochotni číst znovu?" - Říkám si.

Ale pak, když se podívám blíž, vidím, že jsou tu nějaké změny. A objevují se zákonitosti. Jak si pravidelní čtenáři možná pamatují, dřívějším dílům tohoto seriálu dominovaly neustálé bouračky způsobené řidiči vládních limuzín. Teď už o tom neslyšíme. Okamžité nahrazení zkušených policistů partou amatérů muselo přinést okamžitý výsledek, ale tito amatéři se zřejmě za ta léta naučili řídit.

Rozhovor Britských listů 569. Jsou vesničané blbí?

3. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta



Pročpak asi hlasovali občané žijící ve Slezsku a v Karlovarském a v Ústeckém kraji pro Babiše? Za celých více než třiatřicet let se žádná česká vláda nepokusila vyrovnat životní úroveň v těchto oblastech s životní úrovní v ostatních částech České republiky a nikdo nic takového neplánuje ani teď. Lidé zápolí s nezaměstnanosti, exekucemi, nefunkční veřejnou dopravou a zdravotnictvím, chybějící infrastrukturou. Byl zlikvidován veškerý místní tisk, takže nikdo už neanalyzuje, co se děje. K čemu dojde, až přijdou velké počty českých občanů o byt? O hrozící destabilizaci v české společnosti mluví Jan Čulík s analytikem Stanislavem Bilerem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od pátku 3. února 2023.

Druhé silné zemětřesení v Turecku a v Sýrii, více než 2600 lidí mrtvých

6. 2. 2023

čas čtení 8 minut

Po dvou silných zemětřeseních, která během 12 hodin zasáhla Turecko a Sýrii, zahynulo nejméně 2600 lidí. Očekává se, že počet mrtvých bude stoupat. V regionu probíhají pátrací a záchranné operace, zřítilo se mnoho budov a předpokládá se, že v sutinách je uvězněno mnoho lidí. 

Mapa postižené oblasti:
European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC)
https://www.emsc-csem.org/#2

    Podle oficiálních údajů z Turecka tam zahynulo 1 014 lidí, 5 383 bylo zraněno a zřítilo se 2 818 budov. Syrské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že zahynulo více než 326 lidí a 1 042 bylo zraněno. Kromě těchto údajů záchranná služba Bílé přilby na severozápadě Sýrie v oblastech, které nejsou pod kontrolou vlády, uvedla počet 221 mrtvých, což dává dohromady 1 561 potvrzených mrtvých.

    V souvislosti se zemětřesením, které zasáhlo Turecko, bylo mobilizováno více než 10 pátracích a záchranných týmů z Evropské unie, uvedl mluvčí Evropské komise. Mezi dalšími zeměmi, které veřejně nabídly pomoc, jsou USA, Spojené království, Izrael, Rusko a Čína.

    První zemětřesení udeřilo v době, kdy lidé spali, a mělo sílu 7,8 stupně, což je jedno z nejsilnějších zemětřesení v regionu za posledních nejméně sto let. Bylo cítit až na Kypru a v Káhiře. Evropské středomořské seismologické centrum (EMSC) uvedlo, že podle předběžných údajů mělo druhé silné zemětřesení sílu 7,7 stupně a bylo zaznamenáno v hloubce 2 km severovýchodně od tureckého Kahramanmaraşu. Seismologové zaznamenali více než 100 menších následných otřesů.

    První zemětřesení mělo epicentrum nedaleko Gaziantepu a poškodilo tamní historický hrad, který byl využíván již od římských dob.

    Turecké ozbrojené síly zřídily letecký koridor, aby umožnily pátracím a záchranným týmům dostat se do postižené oblasti.

    Turecká jaderná elektrárna Akkuyu, která je ve výstavbě, nebyla zemětřesením poškozena, uvedl představitel ruské společnosti, která elektrárnu staví.

    Mezinárodní záchranný výbor (IRC) vyzval k navýšení finančních prostředků na humanitární pomoc v Sýrii s tím, že mnoho lidí na severozápadě země již bylo až dvacetkrát vysídleno a že lékařská péče v regionu byla "napjatá nad rámec svých možností, a to i před touto tragédií".

    Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že je znepokojena oblastmi v Turecku, ze kterých po zemětřesení nepřicházely žádné zprávy.

    V roce 1999 otřesy podobné síly jako dnešní zemětřesení v Turecku zpustošily Izmit a zabily více než 17 000 lidí. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil pondělí za nejhorší katastrofu pro zemi od roku 1939, kdy zemětřesení zabilo přes 32 000 lidí a více než 100 000 jich zranilo.
 

Absolutely horrific scenes out of city of Iskenderun #Turkey, vast devastation and destruction from magnitude 7.8 earthquake. People feared to be under rubble. Death toll already above 200… pic.twitter.com/7Fo6yIyut6
- Původní zprávy z noci:

Turecká agentura pro řešení katastrof AFAD v pondělí uvedla, že při silném zemětřesení, které se projevilo v několika provinciích na jihu země, zahynulo 76 lidí a 440 bylo zraněno.

"76 našich občanů přišlo o život v Adaně, Adiyamanu, Malatyi, Kahramanmarasu a Gaziantepu a 440 občanů bylo zraněno v Sanliurfě, Diyarbakiru, Adaně, Adiyamanu, Malatyi, Osmaniye, Hatay a Kilisu," uvedla AFAD.

V sousední Sýrii zemřelo nejméně 50 lidí.

Podle státních médií bylo 42 lidí usmrceno ve vládou kontrolovaných částech země, zatímco místní nemocnice agentuře AFP sdělila, že osm dalších bylo zabito v severních oblastech kontrolovaných protureckými frakcemi.

"V Aleppu, Hamá a Latákii bylo v důsledku zemětřesení předběžně hlášeno 42 mrtvých a 200 zraněných," uvedla státní tisková agentura Sana s odvoláním na úředníka ministerstva zdravotnictví.

Záchranáři pokračují v prohledávání trosek zřícených budov, neboť se očekává, že počet mrtvých bude stoupat.

Populismus není příčinou destabilizace společnosti, je populární, když už je společnost destabilizovaná

5. 2. 2023

čas čtení 6 minut

Ministerstvo vnitra České republiky varuje, že značná část obyvatelstva České republiky má odpor vůči demokratickému systému a západní orientaci země a nadšeně podléhá fake news, lžím a konspiračním teoriím.Jenže proč? Na příkladu brexitu lze dokázat, že k tomu všemu v zemi dochází, když už destabilizační sociální podmínky existují:

Británie byla nemocná už před brexitem.  Brexit byl špatnou odpovědí na zcela správnou otázku.

Daily Mirror: Brexitérští géniové mlčí, zatímco přicházíme o 100 miliard liber ročně



Ti, kteří vždy věděli, že brexit je podvod, z toho nemají žádnou radost, ale stále více lidem konečně dochází, že odchod z EU byl kolosální chybou. Ti, kdo projekt vedli, sice stále melou ty samé staré nesmysly o údajných výhodách brexitu, ale ty, stejně jako většina vládních tvrzení v těchto dnech, znějí jako ozvěna dob minulých, píše Nesrine Malik.

Ve skutečnosti příchod brexitu způsobil narušení dodavatelského řetězce, nedostatek zaměstnanců, vyšší ceny potravin a další byrokracii pro podniky. Veřejné mínění se posouvá směrem k lítosti. Namísto toho, aby se Británie rychle směřovala pryč z EU k závratné prosperitě, kterou slibovala kampaň za odchod z EU, se místo toho propadá do temné časové osy recese, stávek a politické nestability. Minulý týden bylo předpovězeno, že Británie bude jedinou ekonomikou G7, která se v roce 2023 zmenší.

 19908

Hospodaření OSBL za leden 2023

2. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace 18.2. 2023: Finanční podpora Britských listů je stále minimální.

Aktualizace 13.2. 2023. Tak současný stav financí Britských listů na účtu je 10 558 Kč. To je stále velmi málo.

Aktualizace: Tak zatím nám za únor čtenáři poskytli 7900 Kč. To skutečně není k přežití. Apelujeme na čtenáře, aby nám finančně pomohli tak trochu víc.

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru.  Koncem ledna 2023 měly Britské listy na účtu 69,31 . Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V lednu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 438,50  Kč,  výdaje byly 78 970,89 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 19923

Británie: Dvě osamělé bojovnice za demokracii

6. 2. 2023

čas čtení 6 minut

Foto: Carol Vorderman

Carol Jean Vorderman, MBE (62) je britská mediální osobnost, známá především tím, že 26 let od roku 1982 do roku 2008 moderovala soutěžní televiznií pořad Countdown, a také vystupovala v četných dalších televizních programech. Píše  komentáře do tisku a je autorkou vzdělávacích a dietních knih a pracuje i jako moderátorka výročních cen. V posledních dnech týdnech v televizi  a na Twitteru ostře kritizuje korupci současné britské konzervativní vlády, v podstatě jako jediná osobnost v britských médiích. Týdenik Observer publikoval obdivný dopis od investigativní novinářky Carole Cadwalladr, která je snad jedinou druhou takovou osobností veřejně hovořící pravdu vůči moci. 

Milá Carol Vordermanová: Vzdávám hold tvé odvaze, ale vlci se už sbíhají

Vím, jaké to je, když se člověk snaží říkat  pravdu moci. Trollové po tobě půjdou, jako šli po mně. Ale stůj pevně! Dala jsi nám všem naději


Bylo vzrušující sledovat, jak kritizuješ všechny mocné. Tvé tweety o korupci a šmelinářích, zpronevěrách, podvodnících a podvodnících, kteří jsou obviňování, že vydělali miliony na vládních covidových zakázkách - a o  ministrech, kteří jim to umožnili - jsou  v těchto temných zimních dnech vzácným zdrojem radosti.

Tvá vystoupení v ranní televizi mě však rozveselila. Twitter je jedna věc, ale málokdy se podaří tak dobře využít pohovku v pořadu This Morning. Říkat pravdu moci z měkkého nábytku komerční televize ITV, to je v Británii roku 2023 téměř revoluční čin.



 19922

Politico: Evropě docházejí léky, proč?

6. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Běžné léky včetně antibiotik a léků proti bolesti pro děti jsou v celém evropském bloku nedostatkové a tento jev nedávno zkoumal Carlo Martuscelli v bruselském deníku Politico, píše Radek Mokrý.


Rozhovor Britských listů 567. Čtvrtina národa postižena exekucemi. Propad rodin do bezdomovectví

26. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

A quarter of the Czech Republic in debt slavery. Families falling into homelessness



English subtitles. For English, scroll below.

Ve zhoršující se ekonomické situaci v České republice je až čtvrtina obyvatelstva postižena exekucemi (jaká je to děsivá vizitka pro jakoukoliv českou vládu!) a stále větší počty obyvatelstva jsou ohroženy bezdomovectvím. Vláda na to reaguje indolentně a nekompetentně. Co si počít? O tom mluví Jan Čulík s novinářkou Sašou Uhlovou, specializující se mimo jiné i na tuto problematiku. Šokující rozhovor.
Vysílá se na Regionální televize od pátku 27. ledna 2023.

In a worsening economic situation, up to a quarter of the inhabitants of the Czech Republic are living in debt slavery (what a horrendous visiting card for any recent Czech government!) and ever larger numbers of Czech citizens, including families, are threatened by homelessness. The Czech government reacts indolently and incompetently. What to do? Jan Čulík discusses the unenviable situation with Saša Uhlová, a journalist specialising in these matters.

 16524

Británie: Sunak "riskuje totální obchodní válku" s Bruselem tím, že zruší zákony EU

6. 2. 2023

čas čtení 5 minut

 

Přední evropští politici varovali, že  plán britského premiéra zrušit legislativu EU vyvolá odvetná protiopatření, včetně uvalení cel na britské zboží



Plán Rishiho Sunaka zrušit do konce letošního roku tisíce zákonů EU hrozí vyvoláním rozsáhlé obchodní války mezi Spojeným královstvím a Bruselem, varovali vysoce postavení představitelé Evropské unie.

Rozhovor Britských listů 565. Kdyby celá republika byla v situaci jako lidé v Karlovarském kraji, tak tady bude fašismus

19. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Situaci před druhým kolem prezidentské volby v ČR rozbírá Jan Čulík s komentátorem Britských listů Borisem Cvekem. Co je zdrojem rozdělení české společnosti? A bylo druhé kolo prezidentské volby vůbec nutné? A to, že se bude konat, a že vznikl prostor čtrnácti dní pro lživou předvolební manipulaci občanů, čí je to vina? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 20. ledna 2023.

 19919

Lulovo zpátečnické levičáctví bude živit návrat krajní pravice

6. 2. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 13 minut

Luiz Inácio da Silva, známý jako Lula, se stal symbolem odporu proti brazilské diktatuře (1964-1985) na konci 70. let, kdy stál v čele odborů kovodělníků. Podporoval dělnické stávky, které ochromily automobilový průmysl. Až do jeho uvěznění v dubnu 1980 se Brazilci dočkali pouze zpěváků a některých novinářů, kteří se odvážili otevřeně protestovat proti režimu. Většina z nich skončila v mučírnách nebo na hřbitově. Někteří byli vyhoštěni do zahraničí.

Rozhovor Britských listů 566. Naslouchejme lidem, kteří budou volit Andreje Babiše

23. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Prezidentské volby zřejmě vyhraje Petr Pavel, avšak podpora Andreje Babiše je relativně silná. Co si počneme s rozkolem v české společnosti a se stále se zhoršující sociální situací velkého počtu obyvatelstva? O tom mluví |Jan Čulík s teologem a historikem Richardem Vlasákem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové Regionální televizi od úterý 23. ledna 2023.

K tomu:

 19918

Chaos od pondělí v Německu: je Letzte Generation novou Baader-Meinhof?

6. 2. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 8 minut

Budeme "narušovat každodenní život na co nejvíce místech a co nejčastěji", řekla minulý týden německým novinářům mluvčí skupiny Letzte Generation Aimée van Baalenová. "Nepřestaneme protestovat, dokud nedostaneme šanci na budoucnost hodnou života, a jsme připraveni zastavit celou republiku, pokud budou naše protesty nadále ignorovány." Skupinu vytvořili účastníci akce Hungerstreik der letzten Generation, která zablokovala dálnice v Berlíně v r. 2021.

Ruská agrese na Ukrajině: Podle ukrajinského prezidenta je situace na východě země "velmi složitá"

5. 2. 2023

čas čtení 13 minut

 
- Volodymyr Zelenskij sděluje, že Rusko nasazuje další vojáky do bitvy o Bachmut a další města v Doněcké oblasti

Situace na východní frontě je nyní "velmi obtížná", říká Zelenskij

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu prohlásil, že situace na frontách na východě země se zhoršuje a Rusko do boje nasazuje stále více vojáků.

Kreml po měsících neúspěchů usiluje o výrazné vítězství na bojišti, přičemž ruské síly se snaží uzavřít sevření města Bachmut a bojují o kontrolu nad nedalekou hlavní zásobovací trasou pro ukrajinské síly.

Ruské jednotky se rovněž snaží dobýt uhelné město Vuhledar, ležící asi 120 km jihozápadně od Bachmutu, ve východní části Doněcké oblasti.


- Ekonomická akademie v Charkově. Žádné vojenské objekty v okolí:




Sestro! Liz Trussová zase řve!

5. 2. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Lis Trussová, která byla na podzim nucena opustit premiérskou funkci po méně než padesáti dnech, se pokouší vrátit se na politickou scénu a v pochybném deníku Daily Telegraph vydala článek o 4000 slovech, v němž argumentuje, že ji z premiérské funkce vyhodili "levicoví ekonomové": Ve skutečnosti musela odejít, protože její návrh brutálně zadlužit britský státní rozpočet nefinancovaným zrušením daní pro bohaté ohrozil britské penzijní fondy, jimž v důsledku její neověřené ekonomické politiky hrozil totální krach. Trussové se podařilo za její krátkodobé premiérství výrazně zvýšit úrokové míry, a tak drsně zdražit hypotéky pro už tak chudnoucí Brity.

Její pokus vrátit se na politickou scénu je útokem na nerozhodného a slabého konzervativního premiéra Rishiho Sunaka (který ovšem pod tlakem ultrapravice hrozí konfliktem s EU, který povede k totální obchodní válce,  a chce také porušit mezinárodní zákony o ochraně uprchlíků) a je dalším důkazem, že britská Konzervativní strana je zcela rozhádaná a zešílela.

Neuvěřitelné, že Daily Telegraph jí její bláboly publikuje.

Výlev Liz Trussové vyvolal na Twitteru vlny zuřivosti a posměchu. Jen se podívejte na komentáře pod tímto tweetem. Je to jen zlomek všeho, co k této věci najdete na Twitteru.

Kasinoví kapitalisté, měnoví spekulanti, atd. jsou všichni levicoví. :)) Sestro, Liz Trussová zase řve!



Američané sestřelili nad východním pobřežím USA čínský špionážní balón

5. 2. 2023

čas čtení 3 minuty


Balon byl sestřelen u pobřeží Jižní Karolíny, cílem je vyzvednout jeho trosky  dříve, než se potopí do oceánu

Americké vojenské letadlo sestřelilo čínský výškový balón nad Atlantským oceánem poté, co přeletěl celé území USA a způsobil diplomatickou roztržku mezi oběma zeměmi.

Balon, který podle Číny sloužil k meteorologickým účelům, ale USA trvají na tom, že byl špionážní, bylo možné vidět v televizi, jak se rozpadá a padá z oblohy.


Čína obvinila Spojené státy, že "zjevně reagovaly přehnaně a vážně porušují mezinárodní praxi".

"Čína vyjadřuje silnou nespokojenost a protestuje proti použití síly ze strany Spojených států k útoku na civilní bezpilotní vzducholoď," uvedlo pekingské ministerstvo zahraničí v prohlášení a dodalo, že si "vyhrazuje právo na další nezbytné reakce".

Vysoce postavený představitel americké administrativy agentuře Reuters řekl, že po sestřelení balónu americká vláda o této akci hovořila přímo s Čínou. Ministerstvo zahraničí rovněž informovalo spojence a partnery po celém světě, uvedl úředník.

Ruská agrese na Ukrajině: Německo má dostatek důkazů o válečných zločinech na Ukrajině, uvádí tamější nejvyšší státní zástupce

4. 2. 2023

čas čtení 9 minut

 
- Německý generální prokurátor uvedl, že v současné době se zaměřuje na "masové zabíjení v Buči" a útoky na civilní infrastrukturu; byl schválen nový balík vojenské pomoci USA ve výši 2,2 miliardy dolarů pro Ukrajinu


- Německo má důkazy o válečných zločinech v "trojčíselném počtu", říká státní zástupce


Německo shromáždilo důkazy o válečných zločinech na Ukrajině, uvedl generální prokurátor země v rozhovoru  zveřejněném v sobotu a dodal, že vidí potřebu soudního procesu na mezinárodní úrovni.

"V současné době se zaměřujeme například na masové zabíjení v Buči a na útoky proti ukrajinské civilní infrastruktuře," řekl Peter Frank listu Welt am Sonntag.

Německo začalo v březnu 2022 shromažďovat důkazy pro stíhání možných válečných zločinů, mimo jiné výslechy ukrajinských uprchlíků a vyhodnocováním veřejně dostupných informací, uvedl Frank a dodal, že němečtí prokurátoři zatím nevyšetřují konkrétní osoby.

    Připravujeme se na případný pozdější soudní proces - ať už u nás v Německu, ať už u našich zahraničních partnerů, nebo  u mezinárodního soudu.

- Podle ukrajinských statistik bylo od invaze v bojích zabito více než 130 000 ruských vojáků.

V pátek jich podle nich zahynulo dalších 720, čímž se celkový počet zvýšil na 130 590. Vyřadili dalších šest obrněných vozidel, tři tanky a tři protiletadlové systémy.

Ruská státní televize argumentuje, že na počtu mrtvých  ruských vojáků nezáleží, protože "nás mnogo":




Na otázku, kdo by měl být souzen, Frank odpověděl, že k odpovědnosti by měli být pohnáni ruští státní představitelé a ti, kteří provádějí rozhodnutí na nejvyšší vojenské úrovni.

Ukrajina usiluje o vytvoření zvláštního tribunálu, který by stíhal ruské vojenské a politické představitele, jež považuje za odpovědné za rozpoutání války.


 19917

Zatímco Prahu dusí auta, Londýn proti nim razantně zasahuje

4. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

Londýnský primátor zavádí nový program šrotovného v hodnotě až 3 000 liber (90 000 Kč) pro motoristy s nízkými příjmy
 
Balíček pro likvidaci starých znečíšťujících vozidel byl spuštěn v rámci přípravy na rozšíření londýnské Zóny s velmi nízkými emisemi (Ultra Low Emissions Zone, ULEZ) dne 29. srpna 2023
 


Londýňanům s nízkými příjmy je nabízen balíček v hodnotě až 3 000 liber na sešrotování starých znečišťujících automobilů v rámci přípravy na letní rozšíření zóny s velmi nízkými emisemi (Ulez) na většinu ulic a silnic ve městě

Londýnský Dopravní podnik (Transport for London) odhaduje, že 30 000 majitelů vozidel bude mít přístup k výplatám v rámci programu šrotovného. K dispozici je však pouze 110 milionů liber, které se budou rozdělovat podle pořadí příchozích, přičemž o peníze budou muset soupeřit řidiči osobních automobilů s majiteli dodávek, motocyklů a mikrobusů.

Český lord Alf Dubs: Když britská ministryně vnitra nazvala uprchlíky "vetřelci" byl to nejnižší bod mé kariéry

3. 2. 2023

čas čtení 3 minuty

Britský lord, který uprchl do Spojeného království před nacisty z Československa jako dítě, říká, že ho slova ministryně  vnitra Bravermannové  "hluboce a osobně rozrušila"


Alf Dubs, labouristický veterán a poslanec britské Horní sněmovny, který přišel do Spojeného království z Československa jako dítě na útěku před nacisty, označil přirovnání Suelly Bravemanové o uprchlících k vetřelcům za "hluboce a osobně rozrušující" a za nejnižší bod svého půlstoletí v politice.

Dubs, který v roce 1939 uprchl bez doprovodu z tehdejšího Československa a do Spojeného království přišel jako šestiletý v rámci Kindertransportu sira Nicholase Wintona, odsoudil britskou ministryni vnitra za to, že použila výrazivo, které vykresluje lidi, kteří také prchají před pronásledováním, jako "nepřátele".

Lord Alf Dubs pro Britské listy:

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina podala trestní oznámení na zakladatele skupiny Wagner Jevgenije Prigožina

3. 2. 2023

čas čtení 14 minut


- Ukrajina vznesla trestní obvinění proti zakladateli skupiny Wagner Jevgeniji Prigožinovi


Ukrajinská generální prokuratura podala trestní oznámení na Jevgenije Prigožina, šéfa žoldnéřské skupiny Wagner, která na Ukrajině bojuje na ruské straně.

Prigožin byl obviněn z narušení územní celistvosti a nedotknutelnosti Ukrajiny (článek 110 část 3 trestního zákoníku Ukrajiny) a z vedení útočné války proti Ukrajině (článek 437 [čl. 2]).

Na videu zveřejněném na Nový rok byl Prigožin - dlouhodobý Putinův spojenec - natočen při návštěvě sklepa poblíž východní fronty na Ukrajině, který byl naplněn mrtvolami jeho bojovníků, z nichž mnozí byli odsouzení zločinci  a kteří byli zabiti během urputných bojů o město Bachmut, klíčový ruský cíl.

- Další zabíjení civilistů. Ukrajinská státní televize Suspilne nabízí ve svém posledním bulletinu na Telegramu toto shrnutí posledních 24 hodin:

    V noci ruská armáda zaútočila na obec Barvinkove v Charkovské oblasti. Byl zničen soukromý dům a z trosek byl zachráněn sedmdesátiletý muž. Dva muži zemřeli.

    Rovněž v noci ruská armáda ostřelovala Cherson. Zasáhli jedno z obchodních center, vznikl tam požár. Lidé nebyli zraněni. Nikopol v Dněpropetrovské oblasti se také dostal pod palbu. Nejsou zde žádní mrtví ani zranění.

    Za posledních 24 hodin byl při ruském ostřelování v Doněcké oblasti zabit jeden člověk a osm dalších bylo zraněno. V Chersonské oblasti byli za den zabiti dva lidé, dalších devět bylo zraněno, mezi nimi i pětileté dítě.


 19916

Pentagon sděluje, že monitoruje čínský špionážní balon, který byl spatřen při přeletu nad USA

3. 2. 2023

čas čtení 5 minut

 Aktualizace:


Americký ministr zahraničí Antony Blinken údajně odložil plánovanou víkendovou návštěvu Číny poté, co do vzdušného prostoru USA vnikl čínský balón.

Čína prohlásila, že balón, který letěl nad Kanadou a USA, sloužil "převážně k meteorologickým účelům" a vítr ho posunul mimo jeho dráhu, a omluvila se USA za "neúmyslný vstup" do amerického vzdušného prostoru. Odložení Blinkenovy návštěvy  však naznačuje, že Bidenova administrativa považuje přelet za závažný incident v bilaterálních vztazích.

Úřady balón sledují již několik dní, ale rozhodly se jej z bezpečnostních důvodů nesestřelit.
 
Pentagon uvedl, že sleduje čínský špionážní balon letící nad Spojenými státy, ale rozhodl se ho z bezpečnostních důvodů nesestřelit.

Představitelé obrany uvedli, že balon je sledován již několik dní od chvíle, kdy vstoupil do vzdušného prostoru USA a letěl ve velké výšce. Byl sledován několika metodami včetně pilotovaných letounů a naposledy byl sledován při přeletu nad Montanou, kde mají USA umístěna některá sila s jadernými raketami. Z preventivních důvodů byly ve středu pozastaveny lety z letiště Billings Logan.


Kanadské ministerstvo národní obrany později uvedlo, že i ono zaznamenalo výškový sledovací balon a "monitoruje případný druhý incident". Američtí představitelé již dříve uvedli, že balon cestoval nad částí Kanady na své cestě do Montany.

 19915

Rozumné Německo: Jízdenka na neomezené cestování Německem odstartuje 1. května, měsíc vyjde na 49 eur

3. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

(Ve Skotsku mají lidi nad 60 let a do 22 let zadarmo jízdy autobusem.)

Kde je v této věci Česko?


Německá vláda oznámila definitivní termín, od kdy bude možné celou zemí cestovat za 49 eur na měsíc neomezeně městskou a regionální veřejnou dopravou. O jízdence se v Německu mluví od loňského experimentu, kdy bylo možné stejné druhy dopravy využívat za 9 eur na měsíc.

Jízdenka začne platit od 1. května, od 3. dubna začne její předprodej. Oznámil to německý ministr financí Christian Lindner. Jízdenku označil „největší tarifní reformu veřejné dopravy v historii Německa“. Nejde přitom zdaleka jen o cenu jízdenky. Poprvé nebudou muset cestující složitě řešit, jaký tarif se jim vyplatí.

 19914

Vedení nadnárodní firmy Wolt se opětovně odmítlo setkat se zástupci kurýrů

3. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Ti hrozí, že pokud se s vedením firmy nedomluví, bude se stávka 14. února opakovat

tisková zpráva

Vedení Woltu již podruhé odmítlo setkání se zástupci kurýrů. Nejprve s nimi odmítli jednat hned po zakončení stávky, která se konala ve středu 1.února 2023 a které se podle odhadů policie zúčastnilo více než sto kurýrů. Jako důvod vedení firmy uvedlo, že jim to z bezpečnostních důvodů nedoporučil správce budovy. Následně se organizátoři stávky pokusili sjednat schůzku následující den v dopoledních hodinách.

Vedení Woltu zareagovalo návrhem, aby k vyjednávání došlo příští týden, což kurýři vnímají jako snahu co nejvíce oddálit termín schůzky

 16524

EU se zavázala zdvojnásobit program vojenské pomoci Ukrajině

3. 2. 2023

čas čtení 6 minut

EU vycvičí dalších 15 000 vojáků a připravuje nové sankce proti Rusku


EU se zavázala zdvojnásobit program vojenské pomoci Ukrajině tím, že vycvičí dalších 15 000 vojáků, a to v rámci celé řady oznámení, jejichž cílem je ukázat, že bude "dlouhodobě stát při Ukrajině".

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na začátku své dvoudenní cesty do Kyjiva zopakovala, že cílem EU je realizovat desátý balík sankcí proti Rusku do 24. února, tedy do prvního výročí invaze.

"Donutíme Putina zaplatit za jeho krutou válku," řekla novinářům při návštěvě v doprovodu 15 komisařů EU, která je první návštěvou tolika představitelů EU ve válečné zóně. "Rusko dnes platí vysokou cenu, protože naše sankce podkopávají jeho ekonomiku a vrhají ji o generaci zpět."

 19221

Ministerská lež: "98 % sociálních dávek je vyplaceno včas." Komunikace MPSV na webu - dne 2. 2. 2023

3. 2. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut


"Nejsou zločiny za které by se mělo střílet, pouze za lež, která se pravdě podobá"
(Jaroslav Hutka, Pravděpodobné vzdálenosti)

Sleduji celoživotně se smutným úžasem, jak českoslovenští/ čeští občané vydrží od politiků prakticky vše.

Jak nepatrně se dokážeme zastat kolegy v práci a jak lehké je pro mocné za všech systémů postavit nás naproti sobě. A opět, čím je člověk starší, tím podobné situace zažívá znovu a znovu - jen v jiných kulisách.

 16578

Zvláštní smutek vítězů

3. 2. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

U nás v Lípově je to stále stejné. Jako malá děcka si hrajeme s pískem a lopatkou. Jednou má nezbeda lopatku v pravé ruce a mydlí po mydlářském způsobu ty s kyblíkem v levé ruce, pak se přestrojíme, role obměníme a lopatka v levé ruce tluče kyblík po pravici. Mezitím načas zaskočí někdo s obuškem, vyplatí to na levici i po pravici a pak znova pravice, levice, lopatka, kyblík, obušek a pochodem vpřed, poklusem zpět.

Opravdový funkční sociální stát a pozitivní demokracie fungujících nezávislých institucí nám neustále uniká jako sypký písek mezi naducanými ocumlanými prstíky věčně vysmátých politiků.

 16951

Televize BBC vyhazuje své nejznámější moderátory

3. 2. 2023

čas čtení 1 minuta

Jane Hillová a Ben Brown jsou mezi moderátory, kteří byli propuštěni v souvislosti se slučováním zpravodajských okruhů BBC

Odchod populárních moderátorů zpravodajství BBC by mohl vyvolat kritiku věkové diskriminace
 
Některé z nejznámějších tváří zpravodajského kanálu BBC News, včetně Jane Hillové, Bena Browna a Martine Croxallové, byly propuštěny, než bude letos na jaře spuštěn televizní okruh, který bude kombinovat mezinárodní a domácí zpravodajství.

Tato trojice se britským divákům zapsala do povědomí v dobách politických a ekonomických otřesů a podle zasvěcených pracovníků BBC by jejich odchod mohl vyvolat kontroverzi kvůli ageismu.

 19913

USA obvinily Rusko z neplnění smlouvy o jaderných zbraních

3. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

Americké ministerstvo zahraničí předložilo Kongresu zprávu o ruském dodržování Smlouvy o strategických útočných zbraních (START nebo START-3). Moskva podle Washingtonu neplní své závazky a odmítá všechny žádosti USA o schůzky k projednání této otázky.

 19091

Proč může Rusko válku na Ukrajině opravdu prohrát

3. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Před rokem si jen málokdo dokázal představit, že kdyby Rusko napadlo Ukrajinu, odešlo by s čímkoli menším než vojenským vítězstvím - i když i tehdy někteří poukazovali na to, že takové vítězství by bylo vítězstvím Pyrrhovým, protože Moskva je neschopná integrovat svou kořist pod vládu. z Kremlu, píše Sergej Šelin.

 19789

Poslední evropské impérium: Válka na Ukrajině odhalila ruskou imperiální identitu

3. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

Vladimir Putin trvá na tom, že Rusové a Ukrajinci jsou "jeden národ", ale jeho brutální invaze na Ukrajinu odhalila pozoruhodný nedostatek "bratrské" ruské empatie vůči Ukrajincům. Zatímco mnoho lidí v jiných bývalých sovětských republikách se ztotožňuje s utrpením Ukrajiny, relativně málo ruských občanů projevilo známky soucitu nebo lítosti nad genocidním násilím páchaným jejich jménem, upozorňuje Botakoz Kassymbekova.

 17804

Maďarsko natvrdo zjišťuje, že regulace cen nedokáže omezit inflaci

3. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Nacionalistické vedení Maďarska si možná našlo fanoušky v konzervativní anglosféře, ale chápání klasické ekonomie premiérem Viktorem Orbánem je skutečně tristní. Stejně jako se to před půl stoletím tvrdě naučil prezident Richard Nixon, vláda nemůže používat kontrolu cen ke zkrocení inflace, upozorňuje Tiana Lowe.

 18530

Zelenskij je odhodlán zlepšit situaci na Ukrajině

3. 2. 2023

čas čtení 3 minuty

Korupční skandál na Ukrajině se šíří: Nyní bylo mimo jiné propuštěno vedení celního úřadu. Zdá se, že tyto zprávy zapadají do klišé, že Ukrajina je stále zemí prolezlou oligarchickými zájmy. Přesto dokazují pravý opak, píše Clemens Wergin.

 16524

Tisková zpráva:

EU posílí pomoc Ukrajině i přes nelibost Maďarska. “Ať se Orbán klidně postaví na hlavu,” vzkazuje Gregorová

3. 2. 2023

čas čtení 1 minuta

Europoslanci podpořili 24. summit Evropské unie a Ukrajiny v Kyjivě. Setkání je prostorem k projednání současné situace a priorit, jako je finanční a vojenská podpora Ukrajiny, odpovědnost za ruské zločiny, potravinová a energetická bezpečnost či udělení statusu kandidátské země EU. Ve schválené rezoluci Evropský parlament vyzývá k další pomoci Ukrajině. 

 19879

Proč vlastně Babiš prohrál

3. 2. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Týden po začátku druhého kola prezidentských voleb jsem si našel dost klidu na to, abych se podíval na data. Co se vlastně stalo? Předpokládal jsem, že zásadní vliv na výsledek voleb by mohla mít mobilizace nevoličů z prvního kola. Bylo to 2,65 milionu lidí. Naprostá většina z nich – 1,92 milionu – zůstala i v druhém kole doma. 620 tisíc podpořilo Babiše a 110 tisíc Pavla. Čekal jsem větší aktivizaci nevoličů a více ve prospěch Babiše. Naštěstí jsem se mýlil.

30898

The West's policy of appeasement towards Russia threatens us all

2. 2. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

 
 
As Daniel Vesely points out, arguments and "analyses" are now and then produced in the West claiming that there is no need to fully support Ukraine militarily against Vladimir Putin's criminal and aggressive regime until the Russian aggressors are completely expelled from Ukrainian territory.

I would be very curious to know how the Czechs, for example, would look (how they will look) when Vladimir Putin wants to incorporate, for example, southern Moravia, including Brno, into his empire, and Western "analysts" recommend to the Prague government that the Czech Republic hand over Moravia to Putin, "in the interests of peace".

What the Russians did in Syria. Before that in Chechnya, now in Ukraine. Will it happen in Prague?



Ruská agrese na Ukrajině: Mučili jsme ukrajinské vojáky

2. 2. 2023

čas čtení 11 minut

- Jeden z ruských armádních důstojníků, který uprchl ze země, v rozhovoru pro BBC přiznává: "naši vojáci mučili Ukrajince".

Konstantin Jefremov, nejvyšší důstojník, který otevřeně promluvil, řekl, že Rusko ho nyní považuje za zrádce a přeběhlíka. Jefremov uvedl, že se pokusil odejít z armády, ale později byl propuštěn, protože se odmítl vrátit na Ukrajinu. Mezitím z Ruska uprchl.

"Rozhodl jsem se odejít. Šel jsem za svým velitelem a vysvětlil mu svůj postoj. Vzal mě k vyššímu důstojníkovi, který mě nazval zrádcem a zbabělcem... Plukovník mi vyhrožovall, že mě za dezerci zavře až na deset let do vězení, a zalarmoval policii.

Jefremov řekl BBC:

"Omlouvám se celému ukrajinskému národu za to, že jsem k nim přišel jako nezvaný host se zbraní v ruce. Díky Bohu jsem nikomu neublížil. Nikoho jsem nezabil. Díky Bohu, že jsem nebyl zabit.

Dodal: "Nemám ani morální právo žádat Ukrajince o odpuštění. Nemohu odpustit sám sobě, takže nemohu očekávat, že oni odpustí mně."

- Ruský středeční útok proti civilním obytným domům v Kramatorsku:



 19911

Co je to za blbost, pořád ta představa o "jednotném Západu"?

2. 2. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

 
Vojtěch Filip z KSČM vyjádřil putinovský názor, že po zvolení Petra Pavla českým prezidentem je vzniká prý v ČR "prozápadní hegemonie" as Češi budou ode dneška "v kapse Bruselu i USA".

Tahle putinovská představa, kterou přijímají i mnozí čeští xenofobové jako pan Filip,  že Západ je stoprocentně jednotný, a jen "Rusko je záchrannou alternativou" je prostě lež jako věž.

 19910

Vy tomu prosím rozumíte?

2. 2. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Mnoho let jsme od členů "Svazu přátel Ruské federace a Čínské lidové republiky" v České republice četli a slýchali důrazná varování: Pokud se prý prohnilý Západ nevzdá sám a dobrovolně, velká válka je údajně nevyhnutelná. Za všechny vyprávěnky zmíněného druhu uvedu například tuto, velmi pečlivě rozpracovanou.

Kramatorsk

2. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

Kramatorsk, Doněcká oblast. Ve středu pozdě večer. Rusko zasahuje obytnou budovu raketou Iskander. Z trosek se ozývá křik. Pokaždé, když se někdo ze Západu demonstrativně bojí "eskalace", "ruský svět" ukáže svůj bestiální úšklebek.

 

 19909

Volební rok ve střední a východní Evropě se nese ve znamení revolučního okamžiku 2023 v očekávání roku 2024

2. 2. 2023 / Wojciech Przybylski

čas čtení 19 minut

 
V lednu 2024 zažije střední a východní Evropa první vlnu událostí, které se zkondenzují v potenciálně globálně transformačním volebním roce.

Revoluční síla ruské útočné války na Ukrajinu přetváří globální dynamiku a upevňuje hypotetickou roli střední a východní Evropy na politické, ekonomické a sociální mapě Evropy.



Vzhledem k tomu, že střední a východní Evropa vstoupila do roku 2023, tedy do druhého roku zesíleného konfliktu, bude její odolnost podrobena zkoušce ze všech hledisek. Soubor globálních faktorů od výkonnosti obranného sektoru až po socioekonomický systém přináší třetí rok zátěžových testů v řadě. To vše přináší ovoce v podobě nepříznivé demokratické bezpečnostní situace.

 19268

Mnichovanská politika Západu vůči Rusku ohrožuje nás všechny

2. 2. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Jak na to poukazuje Daniel Veselý, na Západě tu a tam vznikají argumenty a "analýzy" tvrdící, že není potřeba proti kriminálnímu  a agresivnímu režimu Vladimíra Putina podporovat plně vojensky Ukrajinu až do úplného vyhnání ruských agresorů z ukrajinského území.

Velmi by mě zajímalo, jak by se například Češi tvářili (jak se budou tvářit), až bude Vladimír Putin chtít do svého impéria začlenit třeba jižní Moravu, včetně Brna, a západní "analytikové" budou pražské vládě doporučovat, aby Česká republika Moravu Putinovi předala, "v zájmu míru".

Co Rusové udělali v Sýrii. Předtím v Čečensku, nyní na Ukrajině. Stane se to také v Praze? 



31234

Česká republika si do svého čela zvolila čitelné simulakrum

2. 2. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Češi si minulý týden zvolili nového prezidenta, jehož vítězství bylo prakticky nevyhnutelné – dílem díky masivní mediální masáží a dílem díky skandálům, lžím a choleričnosti devalvovaného protikandidáta. Jenže kdo se ve skutečnosti stal hlavou státu? Občanský kandidát s pevným charakterem a jasnou vizí spojující rozdělený národ, anebo uměle vytvořený politik, jenž bez reptání půjde na ruku pravicovému kabinetu?


Pozn. JČ: V rámci férovosti je nutno dodat, že Petr Pavel opakovaně zdůrazňuje, že nebyl vládním kandidátem a že "bude kritizovat vládu, pokud to uzná za správné".

 19888

Existují argumenty, proč by měl Západ změnit kurz vůči Ukrajině

2. 2. 2023

čas čtení 7 minut

Válka na Ukrajině se dá měřit dodávkami zbraní. Jejich odpovědí na brutální útok, který Rusko rozpoutalo v únoru loňského roku, se stala přehlídka výzbroje: V poslední době se objevily i bojové tanky: Javeliny, houfnice, bezpilotní letouny, úderná vozidla, protiletadlové systémy HIMARS a nejnověji i bojové tanky. Kyjev v každé fázi požadoval více prostředků, aby mohl invazní armádu vyhnat, a téměř v každé fázi Západ ukrajinským požadavkům vyhověl, i když možná ne tak rychle, jak by si Ukrajina přála, soudí Ishaan Tharoor v listu Washington Post.

30775

Studie: Rozdíly v emisích jsou nyní větší v rámci jednotlivých zemí než mezi nimi

2. 2. 2023

čas čtení 5 minut

Rozdíl mezi emisemi uhlíku bohatých a chudých v rámci jedné země je nyní větší než rozdíly v emisích mezi jednotlivými zeměmi, jak ukazuje nová studie. Toto zjištění je dalším důkazem rostoucího rozdílu mezi "znečišťující elitou" bohatých lidí na celém světě a relativně nízkou odpovědností za emise u zbytku populace, informuje Guardian.

30027

Čína vysílá do USA zajímavé signály. Poslouchá ji někdo?

2. 2. 2023

čas čtení 8 minut

Velká část geopolitiky spočívá v signalizaci a očekávání, že druhá strana, pro kterou je signál vysílán, mu rozumí. To je jedno z hlavních poučení z obsáhlých pamětí Henryho Kissingera a vlastně i z širších dějin diplomacie. Jak se říká, k tangu jsou potřeba dva, což v tomto kontextu znamená, že druhá strana by měla být připravena naslouchat a schopna dešifrovat základní sdělení, informuje web Responsible Statecraft.

 16415

Rekordní příjmy společnosti Pfizer ve výši sto miliard dolarů byly označeny za nechutné

2. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

Americký farmaceutický gigant Pfizer v úterý oznámil, že v roce 2022 dosáhl rekordních tržeb ve výši 100,3 miliardy dolarů a zisku 31,4 miliardy dolarů, což jsou částky, které organizátoři kampaně označili za "odporné" tváří v tvář probíhající pandemii a přetrvávající nerovnosti v přístupu k vakcínám proti koronaviru, píše Jake Johnson.

29481

Blinkenovo turné po Blízkém východě se setkává s mlýnkem na maso sílícího izraelského fašismu

2. 2. 2023

čas čtení 6 minut

Reálně existující Blízký východ nespolupracuje s washingtonskou reprezentací. Když člověk slyší mluvit ministra zahraničí Antonyho Blinkena, mohl by si myslet, že dvoustátní řešení izraelské okupace Palestinců je stále možné. Není. Mysleli byste si, že existuje "mírový proces". Neexistuje. Mysleli byste si, že terorismus páchají pouze Palestinci, a ne extremistické izraelské gangy, které vytrvale kradou palestinský majetek a napadají jejich rodiny a domovy. Mysleli byste si, že ostatní arabské země se ochotně připojí k "Abrahámovským dohodám", k nimž přistoupily Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Maroko. Ale není tomu tak. Mohli byste si myslet, že Írán je pro Izrael hlavní hrozbou. Navzdory ostrým slovům, která Teherán a Tel Aviv pronášejí, a navzdory některým izraelským tajným operacím uvnitř Íránu jsou si obě země vzdáleny a ve skutečnosti se příliš nestýkají. Írán je hlavně strašákem, aby odvedl pozornost od brutální okupace Palestinců, míní Juan Cole.

 

 18733

Katastrofa s bydlením. Průšvih, který česká vláda ignoruje

1. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta





 19907

Ultrazpracované potraviny působí nejrůznější rakoviny

1. 2. 2023

čas čtení 5 minut

 
 
Nová studie zjistila, že riziko vzniku rakoviny a úmrtnost na ni, zejména na rakovinu vaječníků, stoupá s tím, jak se konzumuje více ultrazpracovaných potravin

 

Podle nové studie provedené na více než 197 000 osobách ve Velké Británii, z nichž více než polovinu tvořily ženy, zvyšuje konzumace většího množství ultrazpracovaných potravin riziko  úmrtí na rakovinu, zejména rakovinu vaječníků.


Jak se stravovat, abyste žili déle, říká nová studie

Mezi nadměrně zpracované potraviny patří balené polévky, omáčky, mražená pizza a hotová jídla, ale také hot dogy, párky, hranolky, limonády, sušenky, dorty, cukrovinky, koblihy, zmrzlina a mnoho dalších.

"Ultrazpracované potraviny se vyrábějí z průmyslově vyráběných surovin a často se v nich používají potravinářská aditiva k úpravě barvy, chuti, konzistence, textury nebo k prodloužení trvanlivosti," uvedla ve svém prohlášení hlavní autorka studie dr. Kiara Changová, pracovnice Národního institutu pro výzkum zdraví a péče na Škole veřejného zdraví Imperial College v Londýně.

 19906

Středa 1. února v Británii: Půl milionu lidí stávkuje

1. 2. 2023

čas čtení 6 minut

Foto: Stávky v Británii plánované na únor

Stávky učitelů, státních zaměstnanců, zaměstnanců imigrační služby a strojvedoucích pokračují. Vláda je obviňována, že se snaží stávky ignorovat 

Ve středu bude v Británii stávkovat až půl milionu zaměstnanců, zavřou se tisíce škol, uzavřou se železniční tratě a dojde k výraznému narušení hranic. Vláda o požadavcích zaměstnanců nejedná.

Ministři byli obviněni z "klamání veřejnosti" a zmrazení jakýchkoli kroků směřujících k dohodě s pracovníky zdravotnictví a železničními odbory. Vládní zdroje soukromě připustily, že optimismus z počátku měsíce ohledně ukončení stávek vyprchal.

Koordinovaná série stávek se týká učitelů, státních zaměstnanců, pracovníků imigrační služby a strojvedoucích vlaků. Vláda lidem sděluije, aby se připravili na "značné narušení" provozu země.

15219