19149

Královnina smrt Británií hluboce otřese - byla pevným středobodem uprostřed neustálých změn

8. 9. 2022

čas čtení 8 minut

 
 

Jediný prvek v společném životě Britů, který zůstal sedmdesát let spolehlivě stejný, je pryč 


Věděli jsme, že ta slova jednou zazní, ale přesto byl šok je slyšet. Královna je mrtvá.

Samozřejmě jsme věděli, že ta chvíle přijde, píše Jonathan Freedland. A přesto oznámení, že ve čtvrtek odpoledne zemřela, touto zemí velmi hluboce otřese, a to z důvodů, které možná plně nechápeme.

Spousta lidí řekne, že národ přišel o babičku, že jsme rodina, která ztratila svou matriarchu - a toto přirovnání není tak úplně mimo. Ne proto, že by královnu všichni znali nebo milovali jako svou příbuznou, protože to samozřejmě není pravda. Ale toto srovnání platí v tomto mnohem užším smyslu: byla pevným bodem v britských životech, postavou kontinuity, když se vše kolem neustále měnilo. Ode dne, kdy v roce 1952 zdědila trůn, se všechno změnilo. Tehdejší země  tato země by se sotva poznaly. Jediné, co měly společné, byla ona.

 19149

Ve čtvrtek odpoledne zemřela šestadevadesátiletá anglická královna Alžběta

8. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Ve čtvrtek odpoledne královna Alžběta zemřela. Králem se stává její syn Charles. V Británii konec jedné éry.

***

Lékaři oznámili, že se podstatně zhoršil zdravotní stav šestadevadesátileté anglické královny Alžběty. Rodinní příslušníci anglické královské rodiny odcestovali na skotský zámek Balmoral, kde královna přebývá. První okruh britské veřejnoprávní televize BBC 1 přestal vysílat pravidelný program a vysílá jen průběžné zpravodajství o královnině zdravotním stavu, o němž ovšem není nic konkrétního známo. Světoví politikové posílají královně Alžbětě přání, aby se uzdravila.

Během posledního roku Alžběta trpěla "občasnými problémy s mobilitou".

Především pro Angličany je královna Alžběta II,. symbolem britského státu, s nímž se plně identifikují. 



29864

Pět minut po dvanácté: Mobilizace prostřednictvím dezinformačních narativů může přinést zásadní politické změny na úkor demokracie a bezpečnosti

8. 9. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Varovná indikace: Souběh faktorů zvyšujících společenskou frustraci a jejich syntézy s dezinformačními a antisystémovými tezemi povede k přímému ohrožení současné vlády, ale i k ohrožení základních bezpečnostních a demokratických záruk. Příklon současnou situací zranitelné části společnosti k radikálně populistickým proudům ohrožuje českou společnost v krátkodobém, ale i dlouhodobém horizontu. Dosavadní zkušenost s šířením dezinformací ukazuje, že některé narativy (imigrace, covid) zůstávají aktivní ve smyslu jejich schopnosti mobilizovat pro účely pozdějších manipulací, jakkoliv jejich dopad či samotný výskyt ve společenské diskusi pominul. Je proto vysoce pravděpodobné, že při další neochotě vlády aktivně neutralizovat vliv dezinformačních manipulací na společenské postoje budou příští zásadní politická rozhodování na celospolečenské úrovni významně ovlivněna radikálně populistickými tezemi, které ohrožují demokratickou a bezpečnostní konstituci současné ČR.

Rozhovor Britských listů 527. Lze říct: "Tihle voliči jsou blbí, nemusíme se o ně starat?"

8. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Kritik a komentátor Petr Fischer byl jedním z prvních, kdo se v sobotu 3. září vyjádřil k sedmdesátitisícové protestní demonstraci na pražském Václavském náměstí, která se možná stane zásadním politickým předělem ve vývoji České republiky za posledních 33 let. Vláda Petra Fialy se při řešení této krize zatím moc nevyznamenala a čas letí a společenská destabilizace hrozí. Jak se k celé věci postavit a co udělat, na to se Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů zeptal právě Petra Fischera. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi od pátku 9. září 2022.

30372

Kdo poradí bezradné zemi

8. 9. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Česká republika stojí na prahu největší socioekonomické krize, jaké kdy od pádu minulého režimu čelila. A právě v této chvíli se Fialův kabinet svým vytrvalým strkáním hlavy do písku s absencí komplexního plánu vůči tápající a čím dál tím více strádající populaci chová jako neurvalý sadista. Troufám si tvrdit, že takto odsouzeníhodného vládního jednání jsme tu naposledy byli svědky v roce 1953, kdy bylo obyvatelstvo okradeno o celoživotní úspory v rámci tzv. měnové reformy.

 18934

Británie Liz Trussová se chystá oznámit pomoc pro vysoké účty za energie ve výši 130 miliard liber

8. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Nová premiérka slibuje  "okamžité kroky na pomoc lidem a podnikům" a ukončení zákazu frakování.

 

Liz Trussová ve čtvrtek konečně představí své dlouho očekávané plány na řešení prudce rostoucích účtů za energie, přičemž někteří poslanci za stranu Toryů připouštějí, že se jedná o rozhodující okamžik pro celé její premiérství.

Očekává se, že nová premiérka poslancům oznámí, že účty za energie  budou až do roku 2024 zmrazeny na úrovni přibližně 2 500 liber ročně jako součást balíku podpory v hodnotě až 130 miliard liber, který bude financován daňovými poplatníky, a bude se tak snažit řešit nejvýznamnější hospodářskou krizi za celou generaci.

 18448

Putin ve svém bojovném projevu hrozí, že rozbije křehkou dohodu o vývozu obilí z Ukrajiny

8. 9. 2022

čas čtení 4 minuty


Ruský prezident prohlásil, že chce revidovat dohodu, která by umožnila vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře. To  by mohlo dohodu ohrozit a oživit obavy z obnovení ruské námořní blokády v Černém moři.


Během bojovného projevu na ekonomické konferenci ve Vladivostoku Putin uvedl, že bude hovořit s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem o "omezení destinací pro vývoz obilí", a vydal nepravdivé tvrzení, že pouze dvě z 87 lodí opouštějících Ukrajinu s obilím ho odvezly do rozvojových zemí.

Tato konfliktní  prohlášení zazněla během projevu, v němž Putin rovněž pohrozil, že přeruší veškeré dodávky plynu, ropy a uhlí do Evropy, pokud ta zavede cenový strop na dovoz ruských energií. S odvoláním na ruskou pohádku řekl, že Evropané  "zmrznou jako vlčí ocas".

 18530

Ukrajina zahájila překvapivý protiútok v Charkovské oblasti

8. 9. 2022

čas čtení 5 minut

 

Doněcká lidová republika sděluje,  že Balaklije je "obklíčena"

Ukrajina zahájila překvapivý protiútok v severovýchodní části Charkovské oblasti

Čintiel zastupující Ruskem kontrolovanou Doněckou lidovou republiku v úterý uvedl, že ukrajinské síly "obklíčily" Balaklii,   město na východě Ukrajiny s 27 000 obyvateli ležící mezi Charkovem a Ruskem okupovaným Izjumem.

"Dnes ukrajinské ozbrojené síly po delší dělostřelecké přípravě ... zahájily útok na Balaklii," uvedl Daniil Bezsonov na Telegramu.

"V tuto chvíli je Balaklija v operativním obklíčení a v dostřelu ukrajinského dělostřelectva. Všechny přístupy jsou odříznuty palbou," dodal s tím, že úspěšná ukrajinská ofenziva by ohrozila ruské síly v Izjumu, strategicky důležitém městě, které Rusko využívá pro vlastní ofenzivu na východě Ukrajiny.

31137

Nesmyslnost mimořádné valorizace důchodů ukazuje na vážné problémy ve schopnost dohlédnout důsledků státních opatření

8. 9. 2022 / Filip Pertold

čas čtení 1 minuta

Na Twitteru a jinde se lidé pohoršují nad mimořádnou valorizací důchodů, která procentně (!!!) pomáhá více lidem s vyššími důchody. Viz tabulka. To samozřejmě u kompenzace cenových šoků nedává smysl, protože na chudý inflace dopadá hůře. Žádná, ani pravicová, vláda, by to takto dobrovolně nevymyslela.

Víte proč to tak je? Protože nikdy nikoho nenapadlo u tohoto pravidla, že se ten vzoreček použije. A víte proč to nikoho nenapadlo v roce 2011, když se to zavedlo? Protože se nedělá uvnitř státní správy vyhodnocování všech možných parametrů sociálního a daňového systému. Tento vzoreček někde leží, ale nikdo si ho nevšímá a pak se dozvíme, když se použije.. Technicky jde o to, že se mimořádně valorizuje jen procentní výměra a ne základní výměra. To zní jako málo sexy téma, jenže důsledek je pár desítek miliard navíc, obrovská frustrace lidí, chudý budou ještě chudší a hledání cesty pomoci chudym domácnostem bude pokračovat.

Kdyby stát zaplatil ročně 100 milionů za analytiky kteří budou permanentně propočítávat dopady všech možných koeficientů, pravidel atd., máme to jako společnost za měsíc zpět...

Autor zveřejnil příspěvek na sociální síti.

30710

Babiš vlastně říká: "Nežerte Vodňanské kuře, je hnusné!" Část ODS mu to ale zjevně žere

Naprostá absence studu

8. 9. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Vlastnost, která odlišuje Babiše zřejmě od všech inteligentních bytostí na této planetě je absolutní absence studu (Babiš nechal noviny vlastněné jeho rodinou spravovaným holdingem, MF Dnes a Lidové noviny, obalit do reklamy zpochybňující důvěryhodnost médií a propagující jeho propagandistický videokanál Čau, lidi, pozn. redakce). Tohle by totiž neudělal nikdo z nás, ani ten nejbezohlednější cynik - pohnojit svoji vlastní firmu na půdě této (své vlastní) firmy. Je to jako vyvěsit nad fabriku vyrábějící vodňanská kuřata velký nápis NEŽERTE VODŇANSKÉ KUŘE, JE HNUSNÉ. Každý z nás by se propadl hanbou, kdyby toto měl udělat své vlastní firmě, svým vlastním zaměstnancům. Babiš je v pohodě.

Hospodaření OSBL za srpen 2022: zůstatek 31.8. 2022 - 6 383,01 Kč

2. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V srpnu 2022 se poprvé v historii Britských listů zatím vybralo tak málo finančních příspěvků na provoz, že nebude možné uhradit skromný honorář našim třem redaktorům. Prosíme, přispějte, pokud máte zájem zachovat existenci Britských listů.

Dalším problémem je, že pražské firmě Dempsey and Clark Jana Panocha, která Britským listů léta ZADARMO poskytuje technickou podporu a provozuje jejich server, zdražili - jak se dalo čekat - elektřinu a budeme bohužel potřebovat finanční příspěvky od sponzorů i na to.  (JČ)

V srpnu 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 45 454.02  výdaje byly  53 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže rychle směřujeme k nule. Zůstatek ke konci srpna byl 6 383,01  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci srpnu 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 19033

Ruská agrese na Ukrajině: MAAE vyzývá k vytvoření "bezpečnostní zóny" u jaderné elektrárny v Záporoží

7. 9. 2022

čas čtení 6 minut

 

- MAAE vyzvala k vytvoření "bezpečnostní a ochranné zóny" kolem jaderné elektrárny a současnou situaci označila za "neudržitelnou".


Ve zprávě se uvádí:


"Je naléhavě nutné přijmout dočasná opatření, která by zabránila jaderné havárii způsobené fyzickým poškozením vojenskými prostředky. Toho lze dosáhnout okamžitým zřízením jaderné bezpečnostní a ochranné zóny."

Agentura OSN vyzvala, aby ostřelování areálu a jeho okolí "bylo okamžitě zastaveno, aby se zabránilo dalším škodám na elektrárně a souvisejících zařízeních".

Kromě zřízení bezpečnostní zóny kolem elektrárny MAAE doporučila, aby se zlepšily podmínky, v nichž pracuje ukrajinský personál obsluhující elektrárnu.

Ve zprávě se píše:  "Ukrajinský personál obsluhující elektrárnu pod ruskou vojenskou okupací je pod neustálým vysokým stresem a tlakem, zejména s omezeným počtem zaměstnanců. To není udržitelné a mohlo by to vést ke zvýšenému výskytu lidských chyb s důsledky pro jadernou bezpečnost.

Rozhovor Britských listů 525. Bude ODS hrobařem demokracie v ČR?

6. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Demonstrace sedmdesáti tisíc českých občanů v sobotu 3. září 2022 na pražském Václavském náměstí, kde účastníci naslouchali extremistům a populistům, možná navždy ohrozila stabilitu České republiky. Nebo ne? Lidi se přece obávají chudoby právem! A kdo za vzniklou situaci může a jak by se dala napravit? Nad tím uvažují redaktoři Britských listů Bohumil Kartous a Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů, který se vysílá na Regionální televizi od úterý 6. září 2022.

Rozhovor Britských listů 526. Británie: Zkorumpovaný bankéř a vesnická idiotka

6. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Po letním odvolání Borise Johnsona z funkce šéfa britské Konzervativní strany a britského premiéra následovala zdlouhavá kampaň vyhledávání jeho nástupce. Posledními dvěma kandidáty byl bývalý ministr financí Rishi Sunak a Johnsonova ministryně zahraničí Liz Truss, která během své předchozí politické "kariéry" prokázala pozoruhodnou schopnost mnohokrát radikálně měnit své názory. Jeden komentátor je charakterizoval jako "zkorumpovaného bankéře a vesnickou idiotku". Tak v pondělí 5. září zvolili jihoangličtí důchodci, kteří tvoří členskou základnu Konzervativní strany, svou novou šéfkou právě Liz Trussovou. Není to osoba, která by zrovna rozuměla hlouběji mnoha věcem a určitě ne ekonomice.  Je to volba, kterou učinilo přesně 0,3 procenta britských voličů. Co to znamená, o tom mluví Bohumil Kartous s Janem Čulíkem v tomto Rozhovoru Britských listů.

 19046

FBI našla v Mar-a-Lago dokument o jaderné obraně blíže nespecifikovaného cizího státu

7. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Nalezené záznamy obsahují materiály, které neměli oprávnění prohlížet ani vysocí Bidenovi úředníci, píše Washington Post


FBI při prohlídce Mar-a-Lago nalezla dokument popisující jaderný potenciál jedné cizí vlády, informoval v deník Washington Post.

List s odvoláním na nejmenované zdroje neuvedl, o jakou zahraniční vládu se v dokumentu popisujícím vojenskou obranu země jedná.

Obsah více než 11 000 vládních dokumentů a fotografií, které agenti FBI minulý měsíc zajistili ve floridském sídle Donalda Trumpa, nebyl zveřejněn, ale zprávy deníku Post naznačovaly, že mezi položkami, které federální úřady hledaly, byly i tajné dokumenty o jaderných zbraních.

 19142

"...budou vám žehnat, Staline..."

7. 9. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Mezi účastníky sobotní demonstrace proti "ředění národa" se kromě všemožných proruských propagandistů z ultrapravice výrazně vyjímala rudá trička předsedkyně KSČ(M) Kateřiny Konečné a jejích soudruhů. Komunisté tak dali po dlouhé pauze opět otevřeně najevo, že kdykoliv toho Moskva žádá, kráčejí poslušně v jednom šiku třeba i s nácky. 

 19147

Mezitím v Absurdistánu 221: O polské lavičce vyvolávající národní nadšení

7. 9. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 6 minut

Vážení čtenáři.

Rád bych se omluvil za to, že v poslední době nevyšel další Absurdistán - jsem uprostřed komplikovaného procesu stěhování se z Glasgow do Helsinek.

Ale nechci, abyste se cítili zanedbaní. Polsko naštěstí jako vždy dodává materiál, takže se nemusím moc namáhat. Jen překládám.

Nejdříve vás seznámím s některými souvislostmi. K překvapení všech se na různých místech začaly objevovat podivné lavičky umístěné v přístřešcích ve tvaru Polska v ruských barvách (hádám, že tvůrce chtěl, aby byly v polských barvách, a pro kontrast přidal modrou, ale zřejmě to nedomyslel).



 18207

Lapání srozumitelnosti

7. 9. 2022 / Jan Sláma

čas čtení 2 minuty

Většina národa asi nechce ani umírat ani chudnout

Díky politikům se dozvídám aktuality ze života. Obohacují nám řeč a osvětlují leccos kolem nás. Tak ještě poměrně nedávno, myslím, že to bylo za vlády pana Topolánka, jsem se dozvěděl, co znamená gesto zvednutého prostředníčku. Do té doby jsem to opravdu nevěděl. Tak páni, hlavně páni politici zavádějí ze svých poslaneckých lavic do národa osvětu.

 19145

Kreml verbuje pacienty psychiatrických léčeben, vězně a bezdomovce do války na Ukrajině

7. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 

Časopis Nový Prostor, který prodávají v českých ulicích bezdomovci, je součástí větší skupiny podobných nezávislých časopisů z celého světa. Jako bývalý šéfredaktor tohoto časopisu  s tímto společenstvím vydavatelů udržuji kontakt. Ruské křídlo této autonomní, ale propojené sítě mi sdělilo, že k němu přicházejí vládní agenti verbovat bezdomovce do své armády v rámci tzv. operace na Ukrajině. Asi 1/5 jeho prodejního týmu zmizela, což je podle něj způsobeno touto náborovou kampaní. Kreml se snaží napříč Ruskem všemožně naverbovat co nejvíce mužů ochotných odejít válčit na Ukrajinu. Za účast na invazi jim slibuje astronomické mzdy i řadu výhod.


 18207

Kolotoče za dva groše

7. 9. 2022 / Petr Haraším, Pavel Haraším

čas čtení 10 minut

Sobotní demonstraci proti své vládě svolal premiér Fiala

Co mají společné? Hodně. Něco se totiž zjevně porouchalo, něco jsme si nepohlídali a málo udělali. Nechali jsme si kdysi dávno po Sametu nalhat, jedním fachidiotem a druhým ovarem, že se nemáme jako občané starat o to, o co se postarají oni trhem povolaní. Starat jsme se měli, hodně starat, ale nestarali. Starat jsme se měli předem, aby zadem nevylezl v budoucnu problém, který nás bude mrzet, trápit a bude stát hodně sil. Sil na nápravu, pokud bude náprava vůbec ještě možná. Problém, který kdyby se řešil, byl by nebyl. Problém, kterým si komplikujeme životy většiny ku spokojenosti pár finančních grázlů napojených na ony politické strany, co radily nestarat se. A jak to bývá v pohádkách, legendách i v životě samém, problém se objevil. A je „kurevsky“ velký.

 19146

Otrávil manžela Glenna Greenwalda Bolsonarův homosexuální syn s pomocí Ruska?

7. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

 

Jsou to již čtyři týdny, co David Miranda, brazilský poslanec a manžel slavného amerického novináře Glenna Greenwalda, který se proslavil tím, že pomohl deníku The Guardian roztřídit a zveřejnit úniky neboli "leaks" Edwarda Snowdena, které odhalily 61 tisíc tajných dokumentů americké vládní agentury NSA (National Security Agency), leží na jednotce intenzivní péče v nemocnici. Během předvolební kampaně Miranda náhle začal pociťovat silné bolesti břicha a musel být převezen do nemocnice.


 18934

Británie. Nová premiérka vytvořila vlády výlučně ze svých kamarádů. Manželka jednoho propuštěného ministra ji charakterizovala jako "imbecila""

7. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

Nová britská premiérka Liz Trussová se vůbec nepokusila o smíření po konfliktech v Konzervativní straně při kampani o to, kdo se stane jejím novým šéfem. Z vlády odstranila všechny ministry, kteří se pokusili ji při této kampani jen jedním slovem kritizovat a najmenovala do své nové vlády sérii nekompetentních, ultraloajálních osob, které ji při kampani o funkci šéfa strany nekriticky chválili.

Manželka  právě propuštěného ministra Johnnyho Mercera nazvala Liz Trussovou "imbecilem" v rozhořčení na Twitteru po vyhazovu svého manžela.

Felicity Cornelius-Mercerová napsala, že vládní systém "smrdí" a "zachází s lidmi otřesně" poté, co byl její manžel novýou premiérkou odvolán z funkce člená vlády pro záležitosti veteránů.

Rozhovor Britských listů 524. Francie v kolapsu

2. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Historička Muriel Blaive vyučovala posledního roku na střední škole v krásném městě Nice na francouzské Riviéře. Jenže si z Francie přinesla ty nejhorší zkušenosti. O tom s ní hovoří Jan Čulík. Rozkládá se nám před očima Západ? Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 2. září 2022.

30689

Vakcíny proti COVIDu působí na muže a ženy rozdílně

7. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

Téměř 95 % Australanů ve věku 16 a více let je nyní plně očkováno proti COVIDu-19. Celosvětově má ​​přibližně 65 % dospělých k dispozici alespoň jednu dávku vakcíny, včetně vakcín Moderna, AstraZeneca, Janssen (Johnson & Johnson), Pfizer-BioNTech a Sputnik V.

 16637

Aplikace, která je schopna určit nákazu covidem z vašeho hlasu, je přesnější než covidovéí testy

7. 9. 2022

čas čtení 2 minuty



Uživatelé budou muset poskytnout informace o své zdravotní anamnéze, kuřáckém statusu a demografických údajích a nahrát některé zvuky, jako je kašel a přečtení krátké věty

Aplikace pro mobilní telefony dokáže podle vědců pomocí umělé inteligence (AI) detekovat covid  v hlase lidí s "potenciálně vysokou přesností".

Model s umělou inteligencí prý dosahuje 89% přesnosti a je levný, což znamená, že by se mohl uplatnit v zemích s nízkými příjmy.

Rozhovor Britských listů 522. Co je příčinou propadu popularity Fialovy vládní koalice?

26. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Babišovo Ano zaznamenalo v České republice rekordní podporu 31 procent voličů. Vládní koalice Petra Fialy se propadá v popularitě. Proč? O tom hovoří Jan Čulík s politologem Jiřím Pehem. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. srpna 2022.

 18508

Pšenici dochází dech

7. 9. 2022

čas čtení 10 minut

"Jako by chtěl nasytit celý svět": Od zázračného rozmnožení chleba jsme se stali feťáky závislými na bílé mouce. Ale pšenice je v krizi i bez války – a my, pokud si nedáme pozor, s ní. Pomoci by mohla změna kultury. A především stará odrůda obilí, píše Cosima Lutzová.

 17022

Nedostatek piva a hromadění vepřového: Krize v oblasti hnojiv ohrožuje evropské potravinové řetězce

7. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

Rostoucí účty za energii v Evropě spouštějí vlnu odstávek ve velkých továrnách na výrobu hnojiv po celém kontinentě, což způsobuje problémy farmářům, výrobcům potravin a – k hrůze majitelů barů po celém světě – pivovarům, upozorňují Graham Lantree, Sebastian Whale, Bartosz Brzezinski a Gabriela Galindová.

 18973

Ukrajinci Rusku nikdy neodpustí

7. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

Války končí a dnešní nepřátelé se nakonec stanou přáteli, zatímco dnešní spojenci se stanou protivníky. Ale Ukrajinci nikdy neodpustí válku, kterou proti nim rozpoutal Vladimir Putin. A Evropané, kteří Rusku v minulosti bezvýsledně pomáhali, si to budou pamatovat mnohem déle, než mnozí předpokládají, upozorňuje Alexandr Morozov.

 19041

O kolapsu mezinárodního postavení Ruska

7. 9. 2022

čas čtení 2 minuty

Putinova válka na Ukrajině a způsob, jakým se Rusko vůbec chovalo pod jeho vládou, podkopaly současný mezinárodní systém a zahájily jeho velkou transformaci, v níž Ukrajina hraje zvláštní roli jako dnešní morální vůdce svobodného světa a budoucí vítězná síla, napsali redaktoři serveru Grani.

 18969

Co jsou Putinovy "tradiční hodnoty"?

7. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

Vladimir Putin nikdy pořádně nedefinoval "tradiční hodnoty", které údajně prosazuje - nejen proto, že on a jeho příznivci používají tento termín k pokrytí různých věcí v různých časech, ale také proto, že doufají, že použijí různé části minulosti k vytvoření populární hráze proti změnám, říká Ilja Kukulin.

 18029

Bylo Rusko koloniálním impériem?

7. 9. 2022

čas čtení 1 minuta

Kdekterá země se v té či oné době snažila rozšířit svá území, ale pokud se nesnažila převzít kontrolu nad oddělenými a nesousedícími zeměmi, nelze je označit za impéria, píše Sergej Leskov.

 17691

Guardian: Babiš v České republice útočí na média

6. 9. 2022

čas čtení 5 minut

 

Novináři obviňují Andreje Babiše z podkopávání "seriózních médií" mimořádným útokem na titulní straně


Populistický bývalý český premiér Andrej Babiš byl obviněn z podkopávání svobody tisku poté, co použil titulní stránky dvou celostátních deníků, které vlastní, aby zaútočil na integritu nezávislých zpravodajských médií a vyzval čtenáře, aby ho jako alternativu sledovali na sociálních sítích, píše v deníku Guardian Robert Tait.

Tento pozoruhodný útok vyšel v listech   Mladá Fronta Dnes a Lidové noviny týden předtím, než Babiš - miliardářský magnát a jeden z nejbohatších mužů České republiky - stane před soudem kvůli údajnému dotačnímu podvodu.


Podle kritiků Babiš ponížil a vysloveně znevážil práci novinářů, které zaměstnává, když v těchto denících, které dříve patřily k nejrespektovanějším v České republice, otiskl dvě stejné titulní strany s jeho fotografií a titulkem: "Věříte médiím?"

Anglické pravicové listy v úterý jásají nad Lis Trussovou. Skotský bulvár ne...

6. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta

Jen 50 (z 357) konzervativních poslanců pro vás hlasovalo na začátku této soutěže o nového šéfa toryů. Nakonec vás podpořila méně než polovina členů vaší strany, ale z nějakého důvodu jsme s vámi skončili ve funkci premiéra. Dokonce i klaun jako Boris Johnson měl mandát od britské veřejnosti, vy ho ale vůbec nemáte. Je načase, aby lid měl možnost se vyjádřit k této konzervativní frašce...

USPOŘÁEJTE VŠEOBECNÉ VOLBY!



 17834

Greta Thunbergová: Vypalování lesů pro výrobu energie není "obnovitelné" - EU to nyní musí přiznat

6. 9. 2022

čas čtení 7 minut

 

Klasifikace dřevěného paliva jako "ekologického"  v EU urychluje klimatickou krizi. Příští týden to může změnit klíčové hlasování

 
Proč v této věci ČR jako předsedající země EU  razantně nejedná?

Příští týden se rozhodne o budoucnosti mnoha světových lesů, až budou poslanci Evropského parlamentu hlasovat o revidované směrnici EU o obnovitelných zdrojích energie. Pokud parlament nezmění zdiskreditovanou a škodlivou politiku EU v oblasti obnovitelných zdrojů energie, bude z daní evropských občanů i nadále placeno pálení lesů po celém světě.

Přímo volení evropští zástupci si nyní musí vybrat: buď mohou zachránit "klimatické cíle" EU svými legislativními kličkami, nebo mohou začít zachraňovat naše klima, protože právě teď pro tento účel nedělají nic.


 18207

O energiích pro veřejný sektor a o svetrech

6. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Sledovat nedělní Otázky V. Moravce bylo opravdu náročné. Ministr průmyslu a obchodu za STAN, pan Síkela, v pořadu kroužil a mlžil, jak se dalo. Vláda samozřejmě bude jednat, jistě má všechno připraveno a promyšleno, jen vlastně neví, kdy, kolik a pro koho. Na speciálním tarifu prý pracovalo padesát lidí, ale dosud se prý neví, komu vlastně bude podpora určena.

 19141

Milovnice swingu

6. 9. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 8 minut

Tak jako se Bratislava může hrdě pyšnit svým jedinečným hudebním tělesem, které se ve svém repertoáru také zaměřuje na swing a hot–jazzovou muziku dvacátých a třicátých let dvacátého století, tak i Praha. A jsem tomu ráda, neboť kdo by nemiloval tu nádhernou dobu těchto let, kdy mezi generacemi vládla úcta, slušné vychování a muži byli k ženám gentlemanští a galantní. Kdo by nemiloval tu nádhernou módu plnou jednoduchosti, krásy a kvality. Kdo by nemiloval nádherné obrazy Tamary Lempické, skvěle zachycující atmosféru té doby. Kdo by nemiloval Bratislava Hot Serenders a jejich koncerty. Kdo by nemiloval HOT SISTERS z Prahy, jejichž originální hot–jazzový repertoár přivádí do varu nejen posluchače jejich koncertů, ale také všechny tance chtivé v mnoha pražských i mimopražských jazzových klubech, a dokonce i v Domovech pro seniory. Prostě právě všude tam, kde zrovna uvádějí svůj vyhlášený hot–jazzový repertoár, sestry Doris Lamošová a Sophia Lamoš.

 18934

První věc, kterou musí premiérka Liz Trussová udělat? Ve všem, co dosud hlásala, udělat přesný opak

6. 9. 2022

čas čtení 4 minuty

Trussová si  nepřináší do úřadu žádný mandát od  voličů

Liz Trussová v v úterý 6. září vstupuje do Downing Street, a tam bude čelit  mimořádné hospodářské situaci, která nemá v době míru obdoby. Dozvídáme se, že ji bude řešit pomocí 100 miliard liber z veřejných zdrojů, což je podstatně více, než kolik její předchůdce Boris Johnson vydal na pomoc britským občanům během covidové pandemie, píše Simon Jenkins. To bude vyžadovat zjevný obrat Trussové, která strávila letní kampaň před volbami šífkou Konzervativní strany slibem, že už žádné podobné "rozdávání" nebude. Přesto bude Trussové pobočníkem hrubá nutnost. Spotřebitelé, výrobci a prodejci energie křičí v agónii. Tisíce malých podniků čelí bankrotu. Po 12 letech vlády toryů bude Trussová nucena povolat na pomoc labouristický státní intervencionismus.

 16525

Podle rozsáhlé studie se velké části Amazonie možná nikdy neobnoví

6. 9. 2022

čas čtení 5 minut

 

Výzkum vědců a domorodých organizací dospěl k závěru, že rozloha amazonského deštného pralesa dosáhla kritického bodu

 
 
Ničení životního prostředí v některých částech Amazonie je tak rozsáhlé, že rozsáhlé oblasti amazonského deštného pralesa dosáhly kritického bodu a možná se již nikdy neobnoví, zjistila rozsáhlá studie vědců a domorodých organizací.

"Bod zvratu není budoucím scénářem, ale spíše fází, která již v některých oblastech regionu nastala," uvádí se v závěru zprávy. "Brazílie a Bolívie soustřeďují 90 % veškerého odlesňování a degradace lesů dohromady. V důsledku toho v obou zemích již dochází k savanizaci."

 18934

O pyrrhickém vítězství Liz Trussové

6. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

Myslím, že stojí za to ocitovat část komentáře Johna Crace ke zvolení Liz Trussové britskou premiérkou. Víc asi opravdu není třeba (JČ):

...Nejenže  Trussovou nechtěla celá země a dvě třetiny jejích vlastních poslanců. Nezvolila ji ani  více než polovina členů Konzervativní strany. Z možných 170 000 hlasů - za předpokladu, že všichni členové Konzervativní strany jsou skutečně naživu - získala  Liz jen 80 000 hlasů. To však zřejmě stačilo na to, aby se stala příští britskou premiérkou. Hodně štěstí. Demokracie se pohybuje záhadnými cestami.

Pak přišel její projev. Pokud se tomu tak dá říkat. Spíš slovní salát. Představte si to. Už dva měsíce víte, že vyhrajete. A jediné, co musíte udělat, je připravit si pětiminutovou děkovnou řeč. Něco obyčejného a nekontroverzního. Něco, co by dokázalo, že jste alespoň napůl rozumná. Trussová se však zmohla jen na mumlavý monotón, který by byl vypískán na okrajovém ackci na stranické konferenci toryů.



 19073

Rusko neobnoví dodávky plynu do Evropy, dokud nebudou zrušeny sankce, ozvala se Moskva

6. 9. 2022

čas čtení 2 minuty


Rusko neobnoví v plném rozsahu dodávky plynu do Evropy, dokud Západ nezruší sankce proti Moskvě, uvedl Kreml. Obavy o dodávky ruského plynu nadále zvyšují ceny energií.

V pondělním projevu k novinářům mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov obvinil sankce "zavedené proti naší zemi západními zeměmi včetně Německa a Spojeného království" z toho, že Rusko nedodává plyn plynovodem Nord Stream 1.

"Jiné důvody, které by způsobily problémy s čerpáním, neexistují," citovala Peskova tisková agentura Interfax.

 19033

Ruská agrese na Ukrajině: zasaženy obytné oblasti v Mykolajivu, podle Velké Británie jsou v ruských jednotkách problémy s morálkou a disciplínou

5. 9. 2022

čas čtení 4 minuty


- Rusové zasáhli obytné oblasti v Mykolajivu, říká gubernátor

Podle gubernátora Mykolajivu Vitalije Kima zasáhly ruské síly v noci na  neděli několik obytných cílů na jihu centrální části Ukrajiny.

Uvedl, že ruské ostřelování poškodilo v oblasti domy, tři nemocnice, dvě vzdělávací zařízení, hotel a muzeum.

Kim dodal, že mezi cíli byl i soukromý dům zničený raketou v obci Vysunsk, Bereznehuvate, kde údajně zemřelo jedno dítě a tři další mají zranění od střepin.

Uvedl, že město Mykolajiv bylo v noci ze soboty na nedělní ráno vystaveno "masivní raketové palbě", přičemž bylo poškozeno mnoho obecních budov a zatím je hlášena jedna zraněná osoba.

- Záporožská jaderná elektrárna byla odpojena od posledního zbývajícího hlavního elektrického vedení do sítě a je odkázána na záložní vedení, uvedla Mezinárodní agentura pro atomovou energii. Již dříve se objevily zprávy, že elektrárna na jihovýchodě Ukrajiny byla v sobotu v časných ranních hodinách vyřazena z provozu v důsledku trvalého ostřelování, které podle místních úřadů podporovaných Ruskem zničilo klíčové elektrické vedení.

- Ukrajinské jednotky 4. září osvobodily tři vesnice:



 16578

Vzývání odvahy a čeho je třeba se odvážit

5. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta


Četl jsem teď nedávno, že se tváří v tvář krajní pravici nemáme bát. Výborně. Čeho se ale nemáme bát? Nemáme se bát sociální katastrofy, nemáme se bát toho, že fakultní nemocnice a vlaky nebudou mít elektřinu? Nebo se nemáme bát třeba západní sociální politiky?

31133

Máme se špatně, protože jsme na sebe zlí

5. 9. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení 4 minuty

Obrázek Pěst hněvu (kresba Ivan Větvička)


Hněv voličů je přirozený a zákonitý. Jako první ho využily extremistické strany a na demonstraci bylo prezentováno spousta nesmyslů. To ale neznamená, že se na Václavském náměstí sešlo 70 000 extrémistů a hlupáků.

Česká republika vydala od března roku 2020 do konce roku 2021 na boj s koronavirem a kompenzační opatření spojená s pandemií přibližně 330 miliard korun. (ČTK, 6. 1. 2022) Stát, kraje a obce vynaložily od konce února do konce května 2022 na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny 7 miliard korun (Český rozhlas, 22. 6. 2022) a stát deklaroval poskytnutí vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě, která by během léta 2022 mohla překročit 4 miliardy korun. (Český rozhlas, 29. 5. 2022)

Součet výdajů na pomoc Ukrajině a lidem odtamtud prchajícím se pohybuje kolem tří procent nákladů na domácí boj s koronavirem. Soudě podle výdajů, stát rozhodně nezanedbává vlastní občany, aby mohl upřednostnit Ukrajince.

Stát přehlíží mnoho českých občanů v tísni proto, že není schopen jejich problémy postřehnout.

 19132

Václavák plný Čechů podporujících mnichovskou dohodu

5. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

 

Za protestem, který na Václavské náměstí přivedl sedmdesát tisíc Čechů, stojí myšlenka, že postavením se na stranu ostatního civilizovaného světa proti nevyprovokované válce vedené autokratickou diktaturou Ruska proti oligarchické demokratické Ukrajině poškozuje Česká republika své vlastní zájmy. Domnívají se, že kdyby jejich země měla přátelštější vztahy s Kremlem, pak by klesly ceny plynu a ropy, lidé by nemrzli o zimě, průmysl a továrny by nezkrachovaly a ceny potravin by se vrátily k normálu. 


I kdyby tato utopická teorie byla správná (nečelí snad Maďarsko těmto problémům kvůli otevřené podpoře Vladimíra Putina?), je možné, aby Česká republika byla v rámci Evropy sólovým hráčem? Nebo partnerem Maďarska a možná i Rakouska a dokonce Itálie v nějakém alternativním bloku ve vztahu k Rusku?
 

 19135

Symboly ztraceného ráje

5. 9. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 8 minut

 

Jako symboly ztraceného ráje bývají označovány idylické zahrady obklopující nejen středověké kláštery, hrady a zámky ale také i rodinné domy. Vstupujeme do nich nejrůznějšími branami a brankami za jediným účelem, abychom v nich nalezli, jak potěchu oka a duše tak i tolik vzácné chvíle klidu a pohody, kterých se nám v současném přetechnizovaném a neskutečně hlučném světě dostává méně a méně. Jednou z takových zahrad byla i ta, kterou v roce 2020 vytvořila v Jedna Dva Tři Gallery známá česká výtvarnice, absolventka několika Ateliéru – monumentální, intermediální a sochařské tvorby, v nichž studovala pod vedením Jiřího Příhody, Dušana Záhoranského a Pavly Scerankové a také Lukáše Rittsteina. Kromě toho stihla vystudovat i Indonesian Institut of the Arts v Yogyakartě, Linda Wrong.


Paní Wrong, vaše zahrada, kterou jste před dvěma lety ve zmíněné pražské galerii vytvořila pod názvem Magic Garden byla opravdu nejen nádherně magická, ale také alarmující. Bylo tím hlavním inspiračním zdrojem, který vás přivedl na myšlenku jejího vytvoření právě vaše indonéské studium?

 19132

Demonstrace "bezzubých občanů" (ekonomicky, statusově, fyzicky…)

5. 9. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut

"Včera bylo na demonstraci 70 tisíc lidí, 20 tisíc zubů a 100 tisíc exekucí", směje se dobře naladěný majitel třicetileté stavební firmy

" …Vládnoucí gangy uplatňují celkem jednoduchý recept, jak zlomit a podrobit si člověka. Neustálým tlakem a sugescí se rozum slabších po čase unaví, zatemní se a začne věřit v nesmysly….Lidé se srdcem jsou smeteni grázly…Jsou to většinou vnitřně nehezcí lidé, často polovzdělanci, tupí militaristi, lstiví lháři. Šaškárny s neudržitelnými pojmy, vydírání, výsměch, hromadné vyhlazování, požírání vyspělých barbary, podvody, gigantické krádeže - vše pod nejušlechtilejšími gesty…"

(Ladislav Smoček, Kosmické jaro, 1969)

Chodit na demonstrace, to patří k základním právům občana (dokonce i těch se špatným nebo umělým chrupem). Na konci osmdesátých let to byl opravdu vztek a bezmoc, brutální mlácení lidí, vodní děla a totální sounáležitost těch několika tisíc statečných. Listopad 1989 byl zázrak, to říkám vždy, to je asi dějinně neopakovatelné. Třeba ten nezapomenutelný humor davu…


 18934

Liz Trussová byla zvolena šéfkou britské Konzervativní strany a stává se příští britskou premiérkou

5. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

 
O volbě nové britské premiérky rozhodlo pouhých 0,3 % britských voličů


Liz Trussová se stane příští britskou premiérkou po drtivém vítězství nad Rishim Sunakem v tvrdém souboji o post lídra Konzervativní strany.

Ministryně zahraničí, která získala 81 326 hlasů členů Konzervativní strany, zatímco bývalý ministr financí Sunak dostal 60 399 hlasů, přebírá funkci po Borisi Johnsonovi, kterého letos v létě sesadili jeho vlastní poslanci.

Euforie z vítězství však rychle ustoupí tvrdé realitě ekonomických problémů, které zemi svírají krize životních nákladů a rodiny se v zimě budou potýkat  s problémy při placení účtů za energie.

 19132

Vládo, budíček!

5. 9. 2022

čas čtení 20 minut

Ale je toho, co je níže doporučováno, tato vláda vůbec schopna? Není trochu blbé, že se takovýto text vůbec musí psát? Není to přece jasné i bez dlouhého psaní? (JČ)
 
O protestech něco vím, píše na Facebooku Mikuláš Minář. Stejně tak o společenské dynamice. Pro ty, kdo to zlehčují, jsem napsal tento text. Jeho sdělení je následující: včerejší Václavák je zásadní signál. Pokud vláda nic nezmění a půjde to takto dál, smete ji časem Babiš s Okamurou a další obchodníci se strachem. Nejpozději za tři roky, možná však mnohem dřív. Řešení však podle mne existuje. Věřím, že většinu společnosti (ne všechny) lze sjednotit na dvou věcech: 1) na odporu proti Putinovi (a jeho drahotě) a 2) na masivní pomoci Čechům. Má-li se tak však stát, vláda bude muset v brzké době učinit zásadní strategický a komunikační obrat. Jinak to špatně skončí.

 18207

Oni si pořád nabíhají na vidle

5. 9. 2022

čas čtení 1 minuta





19830