Rusko kvůli válce na Ukrajině nakupuje severokorejské rakety a dělostřeleckou munici

7. 9. 2022

čas čtení 1 minuta
Tento krok naznačuje, že západní sankce vážně brzdí úsilí Moskvy o vojenské dodávky, informuje Courtney Cubeová.

Rusko nakupuje miliony raket a dělostřeleckých granátů ze Severní Koreje pro použití na Ukrajině, řekl vysoký představitel obrany USA, což naznačuje, že západní sankce vážně brzdí úsilí Moskvy o vojenské dodávky.

Rusko hledá pomoc u Kim Čong-unova režimu v době, kdy se jeho vojenské dodávky opírají i o Írán. Američtí představitelé koncem srpna oznámili, že Rusko obdrželo zásilky íránských dronů.

Ruská nákladní letadla naložila minulý měsíc během několika dní na íránském letišti bezpilotní letouny Mohadžír-6 a bezpilotní letouny řady Šahid a poté drony převezly do Ruska, řekli tři američtí představitelé NBC News. Dodávka je součástí ruských plánů na dovoz "stovek" dronů z Íránu, uvedli.

Ale drony převezené do Ruska již zažily "četná selhání", uvedli američtí představitelé. Více podrobností o povaze technických problémů neuvedli.

Ruská invaze na Ukrajinu spustila vlnu ekonomických sankcí ze strany Washingtonu a jeho evropských spojenců, čímž se Moskva dostala do podobné pozice jako Írán, který měl po léta uzavřen přístup do západních ekonomik a mezinárodního finančního systému.

Od začátku války se Írán stal největším odběratelem ruského obilí a obě země oznámily dohody o posílení obchodu, včetně dohody ve výši 40 miliard dolarů na získání ruské pomoci při rozvoji íránských plynových polí.

Vzhledem k tomu, že se válka na Ukrajině protahuje a Rusko spotřebovává každý týden tisíce kusů munice, bude pravděpodobně usilovat o nákup dalšího vojenského vybavení ze Severní Koreje, uvedli američtí obranní představitelé. O koupi jako první informoval list New York Times.

Zdroj v angličtině: ZDE

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4034

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2022