Zvítězí demokracie, anebo populistické diktatury? Aneb když se stírají rozdíly

3. 9. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Rozhovor Bohumila Kartouse se šéfem české diplomacie Tomášem Petříčkem s názvem Zvítězí demokracie, anebo populistické diktatury? vybízí hned k několika poznámkám i otázkám. Oba pánové hovořili o nebezpečích, jež České republice hrozí ze strany autoritářských států, jako je Čína nebo Rusko, a probírali rizika vyplývající z úpadku demokratických norem. Nabyl jsem dojmu, jako by moderátor a host chtěli vytyčit pomyslnou hranici mezi demokraciemi, symbolizovanými „vyspělým“ západním světem, a diktaturami – konkrétně diktaturami, s nimiž nás nepojí standardní politické a ekonomické vazby. Jenže tyto hranice se podle mého soudu znepokojivě stírají.

Rozhovor Britských listů 314. Zvítězí demokracie, anebo populistické diktatury?

2. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta



V souvislosti se zhoršujícími se vztahy mezi Čínou a Českou republikou hovoří Bohumil Kartous v tomto Rozhovoru Britských listů s ministrem zahraničí České republiky Tomášem Petříčkem o strategii české zahraniční politiky v atmosféře zhoršujících se mezinárodních poměrů. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 2. září 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Kuciak nebo Politkovská, Slovensko nebo Rusko

3. 9. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Už jsem Slovákům téměř záviděl rychlost justice, když jsem dnes ráno slyšel, že soud k tomu určený bude vynášet verdikt v případu vraždy novináře Kuciaka a jeho snoubenky. Tak ty masové demonstrace přece jen k něčemu byly, říkal jsem si, ačkoli si vytrvale myslím, že instituce pomocí mas na náměstích měnit nelze.

Obsadit instituce správnými lidmi a zajistit jejich efektivní funkci, to je mnohem delikátnější záležitost, která vyžaduje úplně jiné schopnosti než schopnost demonstrovat nebo mít jasno v tom, kdo je dobro a kdo zlo.

29736

Odpovědnost za informace je v digitálním věku veledůležitá společenská odpovědnost

Nenávist, demagogie nebo idiocie v reklamě je vizitkou objednatele i nosiče

3. 9. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty


Fakt, že se brněnský dopravní podnik omluvil svému řidiči za to, že byl nucen jezdit s demagogickým, nenávist vyvolávajícím billboardem jedné české, krajně populistické, postojově protiústavní straně, je nutno ocenit. Na druhou stranu, normou ve společnosti by mělo být, že alespoň veřejné instituce a společnosti veřejného charakteru budou brát v potaz to, jakým sdělením věnují svůj fyzický nebo virtuální prostor. Fakt, že reklamu někdo zaplatí, automaticky neznamená, že poskytovatel prostoru nemá odpovědnost za sdělení, které taková informace nese. V propojeném, fyzicky-virtuálním světě, v němž se (dez)informace z digitálního světa volně a rychle přemisťují do fyzické roviny sociální reality, je součástí společenské odpovědnosti i dovednost posoudit význam sdělení, jeho aktuální kontext a možný dopad.

Poodhrňme roušku nad tím, že jsme se zas k těm virům zlověstně dostali

3. 9. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut


Jeden údaj musím předsadit k již dříve napsanému textu. Včera (2. září 2020) byl v ČR zaznamenán naprosto nečekaně nezvykle vysoký výskyt nově nakažených nemocných koronavirem: 650 takto postižených (včetně hlavní hygieničky Jarmily Rážové). Ne že by v posledních měsících křivka sledovaného průběhu tohoto onemocnění začala konečně klesat (někam ke stovce či pod stovku nových nákaz virózou denně). Zatím dále stoupá. (Přitom navíc máme před sebou – taky letos – období každoročních „podzimních“ chřipkových epidemií!)

Kolik lidí zabil koronavirus?

3. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Již v březnu a dubnu, kdy národní statistické úřady začaly zveřejňovat počty mrtvých v důsledku pandemie, se potvrdila předchozí podezření: pandemie usmrcovala daleko větší počet lidí, než ukazovala oficiální data o Covidu-19.

V časech zvratů – válek, přírodních pohrom, epidemií – výzkumníci potřebují rychle evidovat počet úmrtí. Zpravidla používají důvěryhodnou metodu: evidenci nadbytečných úmrtí. Tato metoda pomáhá epidemiologům zaznamenat rozdíly mezi jednotlivými zeměmi. Slouží také k identifikaci hotspotů. Podle údajů z 32 států, které letos zaznamenávaly nadbytečná úmrtí, od začátku pandemie do konce července zemřelo „navíc“ téměř 600 tisíc lidí, informuje časopis Nature.

29892

Nějak bylo, nějak bude

3. 9. 2020 / David Marenčák

čas čtení 4 minuty

V současných událostech se mnozí probouzejí z růžového snu do temné minulosti dávné historie, kdy co není vidět, neexistuje, slova jsou vším a ničím, viry jsou oku neviditelné, zato omezení na pohodlí, výpadky příjmů, ztráty zaměstnání, nemožnost trajdat a těkat (overturismus), chlastat a dovádět, jsou velice hmatatelná a viditelná.

A opět stojíme na scestí, na kterém je naprosto jasné, kudy se vydáme. Když je na výběr možnost ještě chvíli nic nedělat, ignorovat varování, popírat zlé zvěsti, nebo se omezit, něco změnit, vždy si vybereme okamžité pohodlí.  Naprosto jasné je to proto, že témat a problémů, ve kterých se takto kolektivně chováme, je řada s nedohlédnutelným koncem. Trochu umíme řešit akutní problémy, ale dlouhodobé, chronické, ty velice rádi outsourcujeme tu za moře, tu do Asie, a nyní už i naplno do budoucnosti, tj. naše děti (v čemž se mimochodem nepěkně ukazuje hluboce odporná a všeobecně rozšířená egoistická motivace vůči dětem, které jsou zase jen dalšími lidmi k využití, posílení vlastního ega, nikoli pro ně samotné).

Případ Jiří Lof: Otevřený dopis Ireně Michalcové, starostce Prahy 4

2. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Britské listy dostaly zdvořilou odpověď od tiskového mluvčího paní starostky Jiřího Bigase s tím, že případ Jiřího Lofa pečlivě prověřovali a zjistili, že nepatří pod Prahu 4, ale pod Prahu 11. Obě městské části spolu sousedí.


Subject: Vážný případ - nutno zasáhnout. Děkuji

Date: Wed, 2 Sep 2020 11:49:58 +0200

From: Jan Čulík <culik@blisty.cz>

To: Irena.Michalcova@praha4.cz



Vážená paní Michalcová,

prosím, podívejte se na tento televizní rozhovor, který jsme minulý týden vysílali na kabelové televizi Regionalnitelevize.cz

https://youtu.be/7InTvO_BakQ

Pan Jiří Lof, který bydlí ve vaší městské části, je řidič, který pracoval, pokud mu to zdravotní stav umožňoval. Je to těžký diabetik, trpí vážnou ischemickou chorobou, má nefunkční žíly a tepny, v  létě roku 2019 dostal infarkt a od té doby nemůže pracovat, a je tedy bez příjmu. Nikoliv proto, že je to lempl, ale proto, že je vážně nemocen.

24. prosince 2019 mu byla amputována levá noha. V současnosti leží ve Vinohradské nemocnici a v nadcházejících dnech má podstoupit vážnou srdeční operaci na srdeční bypass.

V roce 2015, kdy začaly jeho zdravotní problémy, zažádal sociální odbor úřadu Městské části Praha 4 o finanční pomoc s činží. Váš úřad mu skutečně poskytl finanční pomoc ve výši 17 000 Kč, avšak trvalo to šest týdnů, takže pronajímatel mezitím pana Jiřího Lofa, který nemohl včas zaplatit svou činži, z bytu vyhodil. Když konečně pan Lof dostal od vašeho úřadu onu zpožděnou finanční pomoc,  nevěda, že je to z jakýchsi byrokratických důvodů nepřípustné, použil ji, zcela logicky, na platbu činže ve svém novém ubytování.

Úřednice na vašem úřadě mu sdělily, že tímto "vážným způsobem pochybil", a dokud částku 17 000 Kč nesplatí, "nemá nárok" na jakoukoliv jinou pomoc od státu.

Tímto způsobem jste ohrozili život nemocného člověka, který je nyní ve velmi vážné situaci. Hrozí, že až bude po srdeční operaci propuštěn z nemocnice, skončí na ulici.

Žádám vás, abyste tento do nebe volající případ bezodkladně vyřešila.

Děkuji vám.

Jan Čulík
šéfredaktor
Britské listy
blisty.cz

Rozhovor Britských listů 313. Jak český stát nechává těžkého invalidu bez pomoci

28. 8. 2020

čas čtení 2 minuty



Drastickým příkladem toho, jak vážně nemocní občané v České republice zjevně propadávají dírami v nedokonalé sociální síti, je příběh těžkého invalidy Jiřího Lofa. Pan Lof, řidič, je vážně postižen cukrovkou, a ischemickou srdeční chorobou. V létě 2019 utrpěl infarkt a v prosinci 2019 mu byla amputována noha. V současnosti leží v nemocnici a čeká na srdeční operaci, mají mu udělat bypass. Jak svědčí v tomto rozhovoru z nemocnice, nezemřel pouze díky opakované finanční pomoci čtenářů Britských listů, protože sociální úřad na Praze 4 mu nepomůže, zřejmě ho tam považují za simulanta. Potíž je, že pan Lof bude po operaci zřejmě znovu potřebovat finanční pomoc, protože z nemocnice nemá kam jít. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 28. srpna 2020. Číslo účtu, kam můžete přispívat: 115-7329620207/0100

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE


Tento týden nám pan Lof napsal:

Vážený pane Čuliku,
Moc děkuji za pomoc a podporu, lidé pomohli, zvládl se uhradit nájem za červenec, na srpen bohužel nemám, tak jsem zase v panice co dělat.
V tuhle chvíli jsem v nemocnici, čekám na operaci srdce, budou mi dělat bypass. 
Po operaci bych měl na 6-8 týdnů do lázní ale copak můžu? Nemůžu. Nemůžu si to dovolit, protože nemám za co. Stát stále nezajímám. A stálé žebrání a prošení mě ničí, celé dny v depresi čumím do zdi a jen bulim. Nemám sílu se zabít, i když vím že mi to dost lidí přeje. A už nemám ani sílu žít a bojovat. 
Zítra možná pozítří mě čeká operace, když přežiju, tak nevím vůbec co dál.
Proto prosím o pomoc a žebrám. Nikdo jiný mi nepomůže. 
Omlouvám se že je to tak chaoticky napsané už jsem psát nechtěl, ale nemám koho jiného, kdo by mi pomohl.

Je lepší zapálit jen malou svíčku než proklínat temnotu

31. 8. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Znovu případ paní Cínové ze Šluknova: prosíme, finančně pomozte

Pane Čulík manžel selhání srce je v Děčíně v nemocnici Cinova  Moc vám děkuju jsem úplně vyřízena.

Vracíme se znovu k případu paní Marie Cínové ze Šluknova, která se stará v nevyhovujícím bytu o svého patnáctiletého invalidního syna na vozíčku. V bytě, v němž bydlí - viz fotografie - syna nemůže umýt, myje ho v kuchyni u dřezu. V květnu jsme se obrátili na veřejnost s prosbou, aby jí finančně pomohli, aby se mohla přestěhovat do bezbariérového bytu v Liberci.  Přišlo 12 000 Kč, paní Cínová je za to nesmírně vděčná, bezbariérový byt si za to však nepořídí. Napsala:

No nad námi by se musel smylovat Pan Bůh aby se vybrala částka já bych byla pro Liberec komplet bezbariérový 3+1 jenže to jsou myliony to by museli být opravdu milionový dárci což tomu nevěřím ale i nemožné je někdy možné.Na co stavějí byty jsou k prodeji zřejmě je dost milionářů v ČR nevím je to dobrovolne pravda je že když je to vaše nikdo vás z bytu nedostane.I tak děkuju za vše co jste pro nás udělal děkujem. Volani jednání z úřady slibování to je jejich postup a kde nic tu nic co si nekoupíte sám nemáte teď mě dostali s podložkami i mechanický vozík který on potřebuje k životu i ten se platí

Psali jsme tu už několikrát, docela bezradně, jak je možné, že český stát nechává invalidní občany bez pomoci. Nechápeme, že si invalida musí z vlastních peněz koupit i mechanický vozík.

Teď je zjevné, že se zdravotně postižení občané v ČR bouří - finanční příspěvek na jejich péči je nedostatečný. Jak informovaly Novinky.cz, v Praze se už k té věci konala demonstrace. 

S přesunováním syna, který je na kolečkovém křesle, paní Cínové pomáhal manžel, má však vážnou srdeční chorobu a v posledních dnech skončil v nemocnici na selhání srdce.

Namísto hledání bezbariérového bytu se paní Cínová rozhodla nechat si vybudovat bezbariérový přístup do jejího nynějšího bytu a zadaptovat koupelnu tak, aby se do ní syn sám dostal, bez pomoci rodičů. Potřebuje na to ale 40 000 Kč.

Paní Cínová píše:

prosím o vydání nové žádosti o dobrovolnou zbirku pro Patrika na úpravu bytu a pokud by to šlo na nákup elektrického vozíku. Jedná se o přestavbu koupelny dveří, futer a nájezdu manžel je na tom velmy špatně po zdravotní stránce nesmí syna vůbec zvedat ani zatěžovat srce a plíce.

Uvědomujeme si, že kromě případu pana Lofa a paní Cínové jsou zřejmě v ČR takovýchto případů tisíce. Měl by to řešit stát.

Jak však říkával spisovatel Josef Škvorecký, citoval klasika: Je lepší zapálit malou svíčku než proklínat temnotu. Prosíme, pomozte.

Číslo účtu paní Cínové je 2113754545/2700, IBAN: CZ752700 0000 0021 1375 4545

Proč byl Navalnyj otráven novičokem?

3. 9. 2020

čas čtení 2 minuty


Navalnyj je už dlouho otevřeným kritikem korupce Kremlu. Svými investigacemi se zaměřoval na oligarchy, na bývalého premiéra Dmitrije Medveděva i na Putinova tiskového mluvčího Dmitrije Peskova. Navalnyj byl mnohokrát zatčen a dokonce se stal i terčem útoků. Avšak dát mu novičok do čaje, to je něčím o hodně víc. Cílem té operace zjevně bylo ho usmrtit nebo z něho udělat invalidu, píše Shaun Walker.

I chybující lidé si zaslouží zastání, paní Maláčová

3. 9. 2020 / Lukáš Kraus

čas čtení 2 minuty

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová pro Reflex uvedla, že chce pro lidi, co „dělají všechno správně“ důstojný život, a to i ve stáří. Já říkám, že z ekonomického hlediska je nutné postavit na nohy i ty lidi, kteří třeba nedělají celý život všechno správně, naletí třeba na klamavou reklamu, dostanou se do dluhové spirály, dělají práci načerno a pro daňové příjmy, pro stát jsou fakticky odepsaní.

O tyhle lidi se má zajímat sociální demokracie, a obnovit tak ve společnosti důvěru v právní stát a funkčnost společnosti. Ostentativně v médiích tvrdit, že tyhle lidi socialisty nezajímají, štítit se jich, je oportunismus jak proti elementární myšlence levicové politiky, tak proti křesťanské kultuře a humanismu.

Úmrtí vyvolávaná globálním ohříváním budou vyšší než oběti pandemie

3. 9. 2020

čas čtení 4 minuty

Pokud svět výrazně neomezí emise skleníkových plynů, extrémní teplo by se do konce tohoto století mohlo stát hlavním globálním zabijákem. Celkově by mohlo připravit o život víc lidí než všechny infekční choroby dohromady, včetně tuberkulózy, HIV a malárie.

Climate Impact Lab v dosud největší mezinárodní studii pojednávající o zdravotních a finančních dopadech s ohledem na vysoké teploty uvedla, že změna klimatu by v roce 2100 mohla zvýšit globální úmrtnost o 73 dodatečných úmrtí na 100 000 lidí to podle stávajícího scénáře vysokých emisí. K těmto zbytečným úmrtím by nedocházelo, kdyby neexistovalo globální oteplování.

Změna klimatu vedla k vlnám veder, která nyní trvají déle, jsou intenzivnější a častější. Vědci tvrdí, že rostoucí teplo si vyžádá čím dál vyšší daň na lidských životech, zatímco teploty se neustále budou zvyšovat, píše Soumya Sarkar.

30632

Jméno Kennedy už v Massachusetts není zlatým kupónem

3. 9. 2020 / Kristian Vagenknecht

čas čtení 4 minuty

Ilustrační zdroj: https://commons.m.wikimedia.org/

Před více než týdnem jsem psal o letošním nejzajímavějším souboji v demokratických senátních primárkách, ve kterých se v Massachusetts v úterý střetl současný senátor Ed Markey a kongresman Joe Kennedy III. Jak poslední průzkumy předvídaly, Markey zvítězil nad Kennedym v poměru 55:45. Jedná se o zasloužené vítězství, jeho kampaň byla výborná (upozorňuji především na jeho volební spoty (ZDE), stejně jako Markeyho výkony v debatách. Významné symbolické vítězství si mohou připsat i progresivisté v čele s Alexandrii Ocasio-Cortez. Markey totiž porazil kandidáta s podporou od Nancy Pelosi.

25592

Palestinci v Gaze čelí Covidu-19 osamoceni

3. 9. 2020

čas čtení 4 minuty

Od chvíle, kdy se Covid-19 poprvé objevil, se Palestinci v pásmu Gazy snaží s pandemií vypořádat s pro ně typickým odhodláním. Bezodkladně zavedli přísný karanténní režim s povinnou 21denní izolací ve vládních zařízeních, která se nacházejí poblíž hraničních přechodů.

Zdá se, že vše fungovalo poměrně dobře až do té doby, než se vyskytly potvrzené případy nákazy mimo karanténní střediska. Čtyři lidé z jedné rodiny měli pozitivní test na Covid-19. Mezinárodní výbor Červeného kříže (ICRC) posléze varoval, že zdravotnictví na obléhaném území nebude schopno zvládnout nevyhnutelné šíření viru, píše na webu Middle East Monitor Eman Abusidu.

Tisková zpráva

Animal Rebellion druhým dnem požaduje po vládě řešení klimatické krize

3. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Rebelky a rebelové Animal Rebellion pokračují v čtyřdenní hladovce. Před Úřadem vlády České republiky jsou od 10 do 18 hodin. Čtyři aktivisté drží protestní hladovku a přidávají se k nim další lidé. Ke včerejšímu požadavku „říkejme pravdu“ o klimatické a ekologické krizi a jejich návaznosti na živočišný průmysl a rybolov, který adresují vládě, přidali dnes druhý požadavek „jednejme hned“.

Tento požadavek cílí na nutnost rychlého odklonu od živočišného průmyslu a rybolovu a přechod na spravedlivý a udržitelný rostlinný stravovací systém do roku 2025. Podle klimatických scénářů se bez této změny nevyhneme kolapsu globálních ekosystémů. Živočišný průmysl a rybolov jsou zodpovědné za zvyšující se koncentraci skleníkových plynů v atmosféře, vymírání druhů, odlesňování, existenci mrtvých zón v oceánech, znečištění vzduchu, vody a její nedostatek.

Alexej Navalnyj byl otráven novičokem

2. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj byl otráven novičokem, konstatuje německá vláda. Stopy nervové látky novičok byly nalezeny ve vzorcích jeho tkání.

Steffen Seibert, mluvčí německé kancléřky Angely Merkelová, uvedl v prohlášení, že testy ve zvláštní vojenské laboratoři prokázaly důkaz přítomnosti chemické nervové látky ze skupiny novičoků. Seibert uvedl, že německá vláda bude o tomto zjištění informovat své partnery v Evropské unii a v NATO. Dodal, že německá vláda bude konzultovat své partnery v e světle reakce Ruska na vhodnou společnou reakci.

Novičok, nervová látka vyrobená v Rusku za sovětské éry, byla použita k otravě bývalého britského špiona Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii. Je to inhibitor cholinesterázy a patří do třídy látek, které lékaři v berlínské nemocnici Charité původně u Navalného identifikovali.

Podle německého časopisu Der Spiegel požádali experti v berlínské nemocnici Charité o konzultace britské odborníky  v Porton Down, z vojenské laboratoře zabývající se chemickými a biologickými zbraněmi, kvůli možným podobnostem s útokem na Skripalovy.

Oficiální prohlášení německé vlády charakterizuje útok na Navalného chemickou nervovou látkou jako "ohromující" a požaduje, aby ho ruská vláda bezodkladně vysvětlila.

"Tento útok odsuzujeme co nejdůrazněji," řekl německý ministr zahraničí Heiko Maas. Dodal, že byl vzhledem k těmto novým zjištěním byl povolán ruský velvyslanec v Berlíně.

Navalnyj je i nadále v lékařsky vyvolaném komatu a na ventilátoru na jednotce intenzivní péče v berlínské nemocnici Charité. Jeho stav zůstává vážný, ale mluvčí uvedl minulý pátek, že jeho život není bezprostředně ohrožen.

 

Podrobnosti v angličtině ZDE

Je to drzost, nebo blbost?

Jak blbí nebo drzí musíte být, že použijete přesně tutéž oficiálně vyrobenou chemikálii, které bylo použito při pokusu o vraždu Sergeje Skripala r. 2018, ptá se nestor britských televizních novinářů John Simpson.




 

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Nelíbejte se a při sexu mějte na obličeji roušku

2. 9. 2020

čas čtení 3 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 2.9.  bylo v ČR registrováno  25773  nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 650 případů.   V nemocnici je nyní  172 osob a  celkem zemřelo 425 osob. Koronavirus má i hlavní hygienička Jarmila Rážová.   Číslo R  v ČR je 1,2. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.  V Praze je 53,69 nákaz na 100 000 obyvatel, v Mělníku 45,74,  v Třebíči 53,24, v Berouně 49,44, v Příbrami 39,36, v Kladně 33,04, v Hodoníně 66,26 nákaz na 100 000 obyvatel. Skotsko znovu zavedlo částečnou karanténu pro Glasgow, protože město zaznamenalo 22 nákaz na 100 000 obyvatel, celkový průměr ve Skotsku je 10 nákaz na 100 000 obyvatel. Praha má více než dvojnásobný počet nákaz než Glasgow, žádná karanténa se tam nezavádí.

- Nelíbejte se a při sexu mějte na obličeji roušku, chcete-li se vyhnout koronavirové nákaze,  radí hlavní vládní zdravotnice v Kanadě Dr. Theresa Tham. Spermatem či vaginální tekutinou se koronavirem nenakazíte, avšak sexuální aktivita s novými partnery je riskantní, pokud dojde k líbání a nenosíte při sexu roušku. Kanada zaznamenala do 1. září 129 425 nákaz a 9132 úmrtí.

- Pět procent mladých lidí nakažených koronavirem, trpí nemocí "na dlouhou míli" a ještě 100 dní po nákaze nedokáže běhat, informoval mluvčí Světové zdravotnické organizace.

- Silvio Berlusconi (83) testoval pozitivně na koronavirus. Je v karanténě a pracuje doma ve svém domě v Arcore nedaleko Milána. Bude se navzdory nákaze podílet na předvolební kampani pro svou stranu Forza Italia pro zářijové komunální volby.

Lže, jako když tiskne: Trump se nechal v městě Kenosha fotografovat s lživým majitelem zničeného obchodu

2. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Donald Trump se při své návštěvě města Kenosha nechal vyfotografovat před troskami zničeného obchodu s jeho majitelem. "Jeden den dřív by mu obchod zachránil," řekl Trump.

Jenže on to nebyl majitel toho obchodu, protože skutečný jeho majitel se odmítl nechat fotografovat s Trumpem. Trump jen předstíral, že obchod stále vlastní jeho bývalý majitel...



Britský novinář John Simpson:  Když političtí předáci lžou veřejnosti, ať v USA, v Británii nebo kdekoliv jinde, pomáhají zničit strukturu naší demokracie, která závisí na poctivosti a na pravdě.

Nebylo to ale jen při tom fotografování, Trump měl falešného majitele tohoto obchodu také předtím u kulatého stolu. Skutečný majitel toho obchodu se na to díval v televizi:

Okamurův billboard na brněnských autobusech

2. 9. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta


"Opravdu podpásovou ránou těchto billboardů je, že útočí na - zcela nevinné a bezbranné - děti," zdůraznil Josef Prokeš.

V dnešním rozhovoru s Britskými listy nám pan Josef Prokeš sdělil, že se na facebookovém messengeru obrátil na paní primátorku města Brna, která se okamžitě ozvala a kontaktovala v této věci generálního ředitele Dopravního podniku města Brna.

S panem Prokešem pak hovořil jeho provozní ředitel ing. Seitl, který se v podstatě omluvil. Vysvětlil, že bude nutno řešit právní aspekty toho, jaké billboardy by měl brněnský dopravní podnik zveřejňovat, omluvil se za to, že dopravní podnik se tomuto problému řádně nevěnoval a že bude muset být, právně, řešen, také ve spolupráci s odbory. Bude muset být řešeno nastavení mantinelů v této věci do budoucna. Mezitím může pan Prokeš jezdit s autobusy bez Okamurova billboardu, bohužel však kvůli platné smlouvě není možné ty billboardy odstranit.

"Velmi oceňuju snahu a vstřícnost svého zaměstnavatele," sdělil nám pan Josef Prokeš.

Zveřejňování nenávistných billboardů je vážný problém a měla by se tím zabývat Rada pro reklamu.  Před posledním všeobecnými volbami v České republice měl Okamura islamofobní billboardy na pražských tramvajích - vyvolávalo to velkou úzkost u muslimských dětí, které těmi tramvajemi musely jezdit do školy.

Asterix, Obelix, krucifix a Tom Mix

2. 9. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr odhaduje, že Česko může v příštích týdnech zaznamenávat až 1000-2000 nově infikovaných koronavirem denně. Už na jaře bylo ovšem veřejným tajemstvím, že v připravenosti na pandemii zaostáváme i za Tureckem; červencová čísla pak ČR v mezinárodním srovnání opět staví do nelichotivé pozice. - Mezitím premiér Babiš na zahraniční návštěvě blábolí o svých údajných úspěších v boji s koronavirem a posté plánuje Evropu Asterixe a Obelixe.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Bývalý zkompromitovaný australský premiér: Nechte nakažené prostě umřít

2. 9. 2020

čas čtení 7 minut

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 2.9.  bylo v ČR registrováno  24 832 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 257 případů.   V nemocnici je nyní  166 osob a  celkem zemřelo 425 osob. Počet nákaz a umírajících v ČR začíná být alarmující. Přitom Babiš zrušil užívání roušek.  Číslo R  v ČR je 1,1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.  V Praze je 48,63 nákaz na 100 000 obyvatel, v Mělníku 40,26,  v Třebíči 36,1, v Berouně 37,87, v Příbrami 33,01, v Kladně 30,63, v Hodoníně 58,46 nákaz na 100 000 obyvatel. Skotsko znovu zavedlo částečnou karanténu pro Glasgow, protože město zaznamenalo 22 nákaz na 100 000 obyvatel, celkový průměr ve Skotsku je 10 nákaz na 100 000 obyvatel. Praha má více než dvojnásobný počet nákaz než Glasgow, žádná karanténa se tam nezavádí.

Na odmítnutí Spojených států spolupracovat na mezinárodním úsilí pro vytvoření vakcíny proti Covidu-19 se "zkorumpovanou" Světovou zdravotnickou organizací, jak ji charakterizuje americká vláda, a s Čínou, reagovali čelní zdravotní experti se zoufalstvím. Světová zdravotnická organizace varuje před "vakcínovým nacionalismem", který by mohl zabránit distribuci vakcíny po celém světě. Proti pandemii se nedá bojovat jen v některých částech světa, ale je nutno proti ní zasahovat všude. Světová zdravotnická organizace založila instituci COVAX pro globální přístup k připravované vakcíně. Spolupracuje v tom s Koalicíé pro inovační připravenost na epidemie a s organizací Gavi, Aliancí pro vakcíny. Cílem spolupráce je urychlit rozvoj a testování vakcíny a pracovat pro její férovou distribuci po celém světě. Sueri Moon, spoluředitelka Globálního zdravotnického centra na Postgraduálním ústavu Mezinárodních a rozvojových studií v Ženevě konstatovala, že rozhodnutí, že se USA nebudou na této iniciativě podílet, je "skutečnou ranou". "Chování zemí ohledně vakcín v této pandemii bude mít politické dopady mimo oblast veřejného zdraví. Je to o tom, zda jste spolehlivý partner, anebo zda konec konců si všechny hračky ponecháte jen pro sebe." ZDE  

- Bývalý zkompromitovaný australský premiér, jehož chce Boris Johnson po brexitu prý jmenovat britským "velvyslancem pro obchod" (Abbott ekonomice a obchodu vůbec nerozumí) protestoval proti "koronavirové hysterii" a požadoval, aby země nechaly starší občany nakažené koronavirem "prostě umřít", protože je příliš nákladné chránit jejich životy. "Generace druhé světové války byla připravena riskovat život k ochraně svobody. Tato generace je připravena riskovat svobodu k ochraně života." ZDE  

- Dr. Anthony Fauci, hlavní americký vládni epidemiolog, v úterý odmítl dezinformaci, šířenou Donaldem Trumpem, že počet mrtvých prý je v USA "drsně přeháněn". V USA je více než 6 milionů nákaz a více než 180 000 lidí zemřelo.

- Ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus naléhal, aby lidé podnikali efektivní kroky na ochranu zranitelných občanů koronavirem. Odsoudil ty, kteří tvrdí, že umírání starších lidí na Covid-19 nevadí.

- Skotsko zavedlo částečné obnovení karantény v Glasgow, poté, co tam stoupla nákaza na 22 osob na 100 000 obyvatel. (V ČR je v řadě míst nákaza daleko horší a nikdo žádnou karanténu nezavádí.) Rodiny v Glasgow se navzájem až do odvolání nesmějí navštěvovat v bytech, protože nákaza se především začala šířit komunitně. V celém Skotsku je průměrně nákaza 10 osob na 100 000 obyvatel.


 

Rusko vytvořilo falešný levicový server s fiktivními redaktory

2. 9. 2020

čas čtení 3 minuty


Ruská Internet Research Agency si také začala najímat reálné přispěvatele na volné noze. Facebook operaci zlikvidoval

Materiály týkající se USA zveřejňované na PeaceNews mají za cíl "vytvořit si levicovou čtenářskou obec a odradit ji od podpory Joea Bidena". Podobné je to v Británii, i tam mají PeaceNews získat levicové publikum a odradit ho od podpory nového centristického šéfa Labour Party Keira Starmera.

Internet Research Agency, ruská instituce, která zasahovala do amerických prezidentských voleb r. 2016, vytvořila falešnou levicovou publikaci, dala jí fiktivní editory s fotografiemi vygenerovanými prostřednictvím umělé inteligence a začala najímat i skutečné přispěvatele na volné noze. Cílem bylo manipulovat občany v USA a v Británii, konstatoval Facebook v úterý poté, co operaci zjistil a zlikvidoval. Síť měla 13 účtů a 2 facebookové stránky a asi 14 000 lidí ji sledovalo.

Polish Child Rights Ombudsman: "NGOs secretly change the gender of children in schools using drugs"

2. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Look at this:

https://www.facebook.com/watch/?v=672891619981129

This is the Polish Child Rights Ombudsman, talking about sex ed in school, or rather about the possibility of allowing outside NGO's to step in where the Polish state has utterly failed to provide Sex Ed in schools: 

Ombudsman: "Can we guarantee, can you guarantee, that we will let those educators to 20 000 schools and they will introduce such information like, for example, in Poznań, that they find a child - a neglected one and emotionally unstable, and they give it - those very educators from those institutions - some pharmacological drugs to change its gender without the knowledge of its parents and doctors? This is what we are preventing."

Journalist (with disbelief): "Sex educators give children meds to change their gender?"

Ombudsman: "Such a  situation has happened, There was even a lot about it in the media recently... "

Britské listy Poland analyst Tomasz Oryński
: In a normal country, such idiot would lose his job immediately. But as I mentioned in my last piece, people of Poland get the feeling  that the ruling  PiS party  places people in their jobs ironically...

Polský ombudsman pro práva dětí: Nevládní organizace tajně narkotiky mění pohlaví dětí ve školách!

2. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Polský ombudsman pro práva dětí Mikołaj Pawlak v diskusi o možné pohlavní výchově v polských školách, v níž polský stát naprosto selhal, důrazně odmítá, aby pohlavní výchovu ve školách poskytovaly nevládní organizace.

Říká doslova:
 
Ombudsman: "Jste schopen zaručit, jste schopen zaručit, že my vpustím tyto školitele do 20 000 škol a oni tam přinesou takové informace, jako, například, v Poznani, najdou dítě - zanedbané a emocionálně nestabilní - a oni mu dají - právě tito školitelé z těchto nevládních institucí - nějaké farmakologické léky, jimiž změní jeho pohlaví bez vědomí jeho rodičů a lékařů? Tomu právě my bráníme."

Moderátor (nevěřícně): "Lidé, kteří vyučují pohlavní východu, dávají dětem léky, které mění jejich pohlaví?"

Obmudsman: "K takové situaci došlo, bylo o tom dokonce hodně nedávno v médiích..."

Tomasz Oryński: V normální zemi by byl takovýto idiot okamžitě odvolán z funkce. Ale, jak jsem se zmínil ve svém posledním článku, lidé v Polsku mají pocit, že strana Právo a spravedlnost jmenuje své lidi do státních funkcí ironicky...

29544

Trump přirovnal střelbu policisty na černocha k hraní golfu

1. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Trump tvrdí, že Joea Bidena "ovládají tajné síly"

Před svou návštěvou města Kenosha ve Wisconsinu hájil Donald Trump teenagera, který poloautomatickou zbraní usmrtil dva lidi a jednoho zranil. Trump také srovnal akci policisty, který sedmkrát vystřelil na černocha Jacova Blakea, k akci hráče golfu, který se "netrefí do míčku".

Kritikové poukazují na to, že Donald Trump jede do města Kenosha, aby tam vybičoval rasovou nenávist. V pondělí řekl demokratický prezidentský kandidát Joe Biden: "Myslí si někdo, že bude v Americe méně násilí, bude-li Donald Trump znovu zvolen? V Americe potřebujeme spravedlnost. V Americe potřebujeme bezpečnost. Čelíme mnohonásobným krizím, krizím, které se za Donalda Trumpa násobí."

Mezitím v Absurdistánu 141:

Polsko: Není to tam tak zlé. Nazvali mě zasraným teploušem jenom jednou

1. 9. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Vrátil jsem se z Polska. Strávil jsem tam asi čtrnáct dní. Rozhodl jsem se osobně zkontrolovat, zda je tam nenávist vůči komunitě LGBT opravdu tak zlá, jak to média ukazují. K tomu jsem si pořídil úvěrovou kartu Visa v duhových barvách LGBT a v Polsku jsem ji používal jako hlavní metodu pro placení. Nebylo to tak zlé. Kromě občasných zhnusených pohledů a pokladních něco si pro sebe mumlajících, mi jen jednou řekli otevřeně, že jsem zasranej teplouš...

Chvála hrušní

1. 9. 2020 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty

Musím se vám s něčím svěřit, mám rád hrušky. Ano, ty zelené plody ze stromu na zahradě. U nás stojí takový u starého domu, naklání se na cestu dávno již nepoužívanou, ale jeho plody jsou tak sladké a máslové, něco jako chleba s medem. Byl tady ještě, než jsem se narodil, a bude tady snad,  až když jednou odejdu.

Kdo ví...Nebo je to potomek nějaké hrušně před ním, nevím. Zkroucený věkem a počasím, a sluncem, co praží, a kouřem z komínů, když se hycovalo vším možným, stojí tu a rodí. Neumím si tu zahradu bez toho nenápadného přítele představit, nějak na něj spoléhám.

17895

Nebyla škoda zahodit projekt Československo?

1. 9. 2020 / Jan Molič

čas čtení 5 minut


V muzeu ve slovenském Svidníku mají náramně zpracovanou historii Československa. Člověk si tam uvědomí, jaké obrovské úsilí muselo stát za jeho vznikem a taky, co z toho všeho nakonec zbylo: Zemanovy trenky, Babišovi čaulidi, handrkování se o pomníky a mariánské sloupy. Výsměch.

Historička Mary Heimann pojmenovala svou knihu "Československo, stát který selhal". Toto selhávání evidentně pokračuje. Můžeme se bavit leda o tom, kdy začalo, zda to bylo po Mnichovu, po komunistickém převratu, po sametu nebo už od počátku ČSR?

To je ale úplně jedno. Takhle se totiž ptát nelze. Vždy to bude takové, jaké si to vybojujeme, čili jak si svou historii sami napíšeme. Jakožto občané tohoto státu se podílíme na tom, jestli stát selhává i od kdy selhává. Jsme to my, kdo selhává.

Los Angeles: Zástupci šerifa zastřelili černocha, který jel "špatně" na kole

1. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Policisté v Los Angeles si povšimli černocha, který jel na kole "proti předpisúm". Začali ho honit a zastřelili ho

Dva zástupci šerifa v Los Angeles zastřelili černocha, který se s nimi pral poté, co ho zastavili za to, že nejede na kole podle předpisů. Vznikla demonstrace a dav se vydal k úřadu šerifa a požadoval spravedlnost. Není známo, jaké předpisy cyklista porušil.

Když oba policisté muže zastavili, nechal kolo na místě a dal se do běhu. Policisté ho pronásledovali. Když ho dostihli, jednoho policistu černoch praštil pěstí do obličeje. Měl svazek šatstva a když ho upustil na zem, policisté si povšimli, že mezi oděvy leží na zemi revolver. V tu chvíli ho zastřelili. Devětadvacetiletý černoch se jmenoval Dijon Kizzee.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Jak se Anglie dál propadá do komunismu: Zákaz politické satiry na BBC

1. 9. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Anglie se propadá do komunismu: Boris Johnson chce zrušit státní úřad pro dohled nad regulérností voleb, plánuje zrušit pravomoc soudů analyzovat a revidovat rozhodnutí ministrů a jeho nový mafián jmenovaný do čela BBC chce zakázat v BBC protivládní politickou satiru.

Už jsem tady mnohokrát psal o tom, s jakým nadšením Angličané, kteří nikdy nezažili komunismus, zavádějí do mnoha aspektů svého života autoritářskou a svobodu omezující praxi. Je to zvláštní, protože zřejmě existuje něco v lidské mentalitě, že lidi na své spoluobčany zavádějí totalitní praktiky.

Dnešní čeští antikomunisté, kteří konstruují z politických a mocenských důvodů lživý narativ o tom, že čtyřicet let komunismu v Československu bylo temnou dírou děsivého, urputného, absolutního útlaku, nevědí, že to nebyl problém komunistického režimu. V obdobích, kdy komunistický režim nebyl liberální (jak byl v šedesátých letech, kdy se mohlo i volně cestovat na Západ), se československý komunismus vyžíval v drobných byrokratických příkořích, ztěžujících zbytečně lidem život.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Bělorusko: Informační operace Kremlu zesilují podmínky vhodné pro ruskou intervenci

2. 9. 2020

čas čtení 5 minut

Běloruská opozice vyvíjí nový týdenní rytmus protestů. V pondělí 31. srpna v Bělorusku nedošlo k významným protestům (i když v neděli 30. srpna byly protesty obrovské.) Rozsah protestů v pracovních dnech během posledních dvou týdnů klesal z pravidelných celostátních protestů se stovkami tisíc účastníků na roztříštěné protesty primárně v Minsku, s desítkami účastníků, píšou George Barros a Mason Clark.

Nová studie: I mírná verze Covidu-19 způsobuje poškození srdce

28. 8. 2020

čas čtení 5 minut



Poškození srdce je velmi časté i v mírných případech Covidu, konstatuje výzkumná studie z Gladstone Institute. Odmítejte strategie, které nechávají virus šířit populací.

České ministerstvo zdravotnictví registruje velký počet původně nakažených českých občanů jako "uzdravené". Ze zde uvedeného výzkumu vyplývá, že je to nesmysl.

Covid 19 byl původně považován za chorobu dýchacích cest, avšak vědci si jsou nyní vědomi, že také poškozuje některé další orgány v těle, včetně srdce. Poškození srdce je hlavním důvodem pro úmrtí na Covid-19, a dokonce i pacienti, kteří mají jen mírné příznaky Covidu-19, projevují známky nefunkčnosti srdce ještě několik měsíců po uzdravení.

Anthony Costello, předseda nezávislého britského vědeckého výboru pro Covid-19: Poškození srdce u mírných případů Covidu-19 (většina těch lidí bude netestovaných) by mohlo být jedním z nejvážnějších důsledků této pandemie. Je zapotřebí dalšího výzkumu.



Z nedávných analýz vyplývá, že kromě úmrtí na Covid-19, většina pacientů, kteří se uzdraví z Covidu-19, mají podstatnou míru poškození srdce (80 procent) a téměř polovina všech pacientů s mírným průběhem Covidu-19 má abnormality echa. Naše studie jsou analogičtější mírným případům Covidu-19, v  důsledku malé míry původní virové nálože, přesto ale stejným způsobem projevují ohromující rysy virové cytopatie, které jsou běžně  pozorovatelné u pacientů bez jakékoliv klinické diagnózy srdečních problémů. V důsledku toho, že se srdce nedokáže regenerovat, z těchto výsledků vyplývá, že většina pacientů by mohla trpět dlouhodobými důsledky Covidu-19 na fungování srdce, a že i nejmírnější případy mohou způsobovat trvalé poškození srdce.

Pozn. red.: Jeden britský kardiolog v sobotu tvrdí na Twitteru, že tato studie není zatím peer-reviewed a prý vadí, že je především založená na zkoumáních v laboratoři, nikoliv s pacienty.

S informační suverenitou Běloruska bylo skoncováno za tři týdny

2. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

V současné chvíli je prakticky veškeré zpravodajství běloruských státních médií synchronizováno s kremelskými. Veškeré události komentují tytéž mluvící hlavy. Všechna základní sdělení jsou každodenně totožná. Všechny základní propagandistické narativy jsou k nerozeznání, píše Andrej Jelisejev.

Donedávna nezávislý běloruský list řídí ruská novinářka

2. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta

Ruská novinářka Marina Bunakovová byla jmenována šéfredaktorkou běloruské edice Komsomolskoj pravdy (mnohem objektivnější než ruská verze). List v Bělorusku v poslední době nevycházel kvůli přesnému zpravodajskému pokrytí protestů a brutality, upozorňuje Hanna Ljubakovová na osud periodika, které v posledních dnech "nemohlo vyjít kvůli technickým problémům v tiskárně".

Pentagon: Čína chce zdvojnásobit jaderný arzenál

2. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Čínské ozbrojené síly prosazují zdvojnásobení svého arzenálu více jak 200 jaderných hlavic během příští dekády. Chtějí mít schopnost odpálit je balistickými raketami ze země, z moře a ze vzduchu, uvedl Pentagon.

Dopravní podnik města Brna řidiči autobusu: Nebudete-li jezdit s fašistickou reklamou, budete potrestán

1. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta

Aktualizace: Panu Prokešovi dali jiný autobus. Ale fašistická Okamurova reklama bude v Brně stále na ostatních městských autobusech?


Řidič autobusu v Brně odmítl jet s autobusem, na kterém je billboard SPD proti inkluzi. Když si stěžoval, ze má dvě autistické děti ve škole díky inkluzi a ze s takovým autobusem nechce jezdit, tak mu zaměstnavatel vzkázal, že s fašistickým billboardem jezdit musí. Šokující, píše Albín Sybera.









29541

Trump bude v nacházejících předvolebních týdnech vyjadřovat sympatie ultrapravici

1. 9. 2020

čas čtení 2 minuty


Trump systematicky rozněcuje a prohlubuje rasistickou nenávist a rasistický strach. Před listopadovými volbami tuto nenávistnou rétoriku zintenzivňuje


Trump odmítl odsoudit Kylea Rittenhouse, který v městě Kenosha usmrtil dva osoby a jednoho zranil. "Byla to zajímavá situace," řekl Trump. Rittenhouse "se jim snažil utéci. Velmi násilně na něho zaútočili. Asi by byl usmrcen, kdyby nebyl ozbrojen." - Byly to lži. Oba muži, které Rittenhouse usmrtil, se snažili Rittenhouseovi odebrat jeho střelnou zbraň.

Rozhovor Britských listů 312. Nečekejme, že v Bělorusku nutně vznikne demokracie

24. 8. 2020

čas čtení 1 minuta


Bělorusové mají plné zuby diktátora Alexandra Lukašenka, především kvůli jeho šokujícímu zanedbání koronavirové krize i v důsledku jiných šokujících aspektů jeho režimu, avšak nečekejme, že v Bělorusku nutně vznikne demokracie západního stylu. Jak v reportáži Channel 4 News řekla jedna demonstrantka v Minsku: "My nedemonstrujeme pro žádnou ideologii. Chceme prostě být svobodní." Velká část běloruského obyvatelstva má velmi přátelské vztahy s Ruskem, i když mladá generace dnes ví, v důsledku své mobility, jaké je to v zemích Evropské unie. Avšak není vyloučeno, že lukašenkovský režim bude pokračovat, pokud by byl Lukašenko svržen, jen s jinou loutkou v čele. O tomto a dalších aspektech běloruské revoluce hovoří Bohumil Kartous s analytikem Asociace pro mezinárodní otázky Michalem Lebduškou. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 26. srpna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

29893

V paralelním vesmíru

28. 8. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Nikdy mne nepřestane udivovat, v jak odtrženém světě žijí čeští komentátoři. Když si běžný mediální konzument vytváří představu o světě na základě jejich textů a rozhlasových příspěvků, dostává se mu nevídané porce ideologie, předpojatosti, tribalismu a kulturních válek. Na poctivou analýzu zcela zásadních problémů, jako je pozvolný klimatický rozvrat, přízrak jaderné konfrontace či eroze demokracie ve světě, jako by nezbýval dech. Kdyby tomu tak bylo, mohli by čtenáři a posluchači dojít k nepříjemnému poznatku, že hlavní překážkou při řešení těchto problémů je komodifikace všech a všeho. Není proto divu, že ti, kdo chtějí porozumět světu, v němž žijeme – a jsme nuceni žít – hledají informace všude možně, jen ne v tradičních médiích. A další naopak na informační explozi rezignovali, aby jen prostě mohli v klidu existovat.

Budoucnost nenásilného odporu

28. 8. 2020

čas čtení 11 minut

V posledních padesáti letech nahradil nenásilný odpor ozbrojený boj coby nejběžnější formu mobilizace využívanou revolučními hnutími. Ale i když občanský odpor dosáhl nového vrcholu popularity ve druhé dekádě 21. století, jeho účinnost začala upadat - ještě před tím, než pandemie koronaviru počátkem roku 2020 způsobila dočasné ukončení masových demonstrací. Tato esej tvrdí, že klesající úspěšnost nenásilného občanského odporu není zapříčiněna jen chytřejšími reakcemi států, ale také změnami ve struktuře a schopnostech samotných občanských hnutí, píše Erica Chenowethová.

11290

Stále nepřekonaný sexismus v českém zdravotnictví

28. 8. 2020 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 4 minuty

Z nedávného anonymního průzkumu spolku Mladí lékaři vyplynulo, že mladé lékařky často na svých pracovištích čelí sexismu a setkávají se s ním ve velké míře už během studií na lékařských fakultách.

O výsledcích šetření informoval také zpravodajský server iRozhlas. Tato situace je dle dotazníkové studie také jedním z podstatných důvodů, proč se někdy lékařky rozhodují zcela změnit profesi nebo hledat uplatnění v zahraničí.

Přitom je zdravotnictví výrazně feminizované a bez ženského personálu by se v současné době těžko obešlo. Podle údajů českého statistického úřadu z počátku roku 2017 tvořily ženy 78 % z celkového počtu téměř 282 tisíc zaměstnanců. Mezi lékaři bylo 57 % žen ( na vedoucích pozicích ovšem převažovali muži). České zdravotnictví také trpí dlouhodobým nedostatkem presonálu, navíc populace pracujících lékařů stárne.

Rasově a genderově vyvážený konvent Trumpových republikánů

28. 8. 2020 / Kristian Vagenknecht

čas čtení 6 minut

Jestli vás něco na probíhajícím letošním Republikánském národním konventu konzervativní GOP v Severní Karolíně opravdu zaujme, tak je to překvapivá snaha republikánů o co nejvyšší rasovou a genderovou diverzitu vystupujících hostů. Konzervativní komentátor Saagar Enjeti dokonce řekl, že rozvrh řečníků je natolik rasově a genderově diverzifikovaný a zároveň je na něm tolik ekonomických libertariánů, že republikáni začínají vypadat spíš jako light verze Demokratické strany, tj. kombinace fiskální konzervatismu + sociální liberalismu.

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Británie kritizuje "sobecké covidioty"

31. 8. 2020

čas čtení 3 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  31. 8.  bylo v ČR registrováno  24 367nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 274 případů.   V nemocnici je nyní  153 osob a  celkem zemřelo 423 osob. Počet nákaz a umírajících v ČR začíná být alarmující. Přitom Babiš zrušil užívání roušek.  Číslo R  v ČR je 1,2, což je alarmující. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.

- Let z řeckého ostrova Zante zpět do Británie byl "plný sobeckých covidiotů a posádka byla idiotská," konstatovala jedna cestující z téměř 200 osob, které musely po příletu do Británie jít do karantény. Cestovní kancelář Tui uvedla, že zahájila vyšetřování poté, co 16 cestující v letadle z Řecka do Cardiffu dne 25. srpna testovalo pozitivně na koronavirus. Mnoho cestující nemělo pořádně umístěné roušky na obličeji a "ignorovalo předpisy". Neměli roušky na nose a někteří je měli dokonce jen pod bradou. ZDE 

- Vědkyně, která na Oxfordské univerzitě stojí v čele práce na protikoronavirové vakcíně, varuje před zvyšujícím se rizikem vzniku obdobných pandemií od zvířat. Tuto hrozbu vytváří činnost lidí v důsledku pokračující globalizace, zvyšování hustoty obyvatelstva, ničení lesů a intenzivnějšího cestování. V důsledku toho je pravděpodobné, že bude lidstvo v budoucnosti trpět znovu obdobnými zoonotickými pandemiemi (přenesenými ze zvířat na člověka), varuje profesorka Sarah Gilbert.

Bělorusko: Víš, do kterého koncentračního tábora nás vezou?

31. 8. 2020

čas čtení 4 minuty

Odjel jsem z té země s vědomím, že příklad Běloruska je varováním lidem, kteří žijí "paralelními životy", ať už v diktaturách nebo v demokraciích, je to varováním před nebezpečím široce rozšířené politické apatie. Ten pocit shrnul temný vtip, který měl jeden demonstrant na svém transparentu:
"Víš, do kterého koncentračního tábora nás vezou?"

"Ale ne, vlastně. Já se o politiku nezajímám."


Policejní systém vždycky v Bělorusku částečně vyčníval pod povrchem toho, co je jinak příjemná, relaxovaná a přátelská země, píše Shaun Walker. Všichni v Bělorusku věděli, jakou mají vládu, ale mnoho lidí usuzovalo, že mohou žít slušným životem v paralelní existenci vedle státu, nikoliv v opozici vůči němu - byl to způsob života, který byl v éře Sovětského svazu znám jako "vnitřní emigrace".

Lukašenko se nikdy nesnažil být totalitním vládcem, a tak bylo daleko méně stresující žít paralelní život vedle jeho systému: nedívejte se na státní televizi, nebuďte aktivní v politice, kupte si IPhone a věnujte se svému životu.

QAnon: antisemitská konspirační teorie, která se nyní šíří po světě

31. 8. 2020

čas čtení 3 minuty


Šílení stoupenci konspiračních teoretiků QAnon se účastnili i sobotní londýnské demonstrace proti antikoronavirovým opatřením (za jejíž organizaci pokutovala policie Pierse Corbyna, bratra Jeremyho Corbyna, částkou 10 000 liber, přibližně 300 000 Kč. V Británii je kvůli koronavirové pandemii totiž zakázáno organizovat setkání více než 30 lidí.)

Co je konspirační teorie QAnon?

Skutečné problémy nezmizí předvolebními dary

28. 8. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Máme půl bilionu dluhu, a tedy máme zdroje. Když uděláme příští rok dalšího aspoň čtvrt bilionu, vystačíme i do sněmovních voleb. A pak… hlavně když budeme vládnout, vše ostatní se už nějak zařídí.

Jak jsem nedávno slyšel v rádiu: když máme toho půl bilionu, nemůže to být tak, že 18 miliard (BC: tedy jednorázových 6 tisíc pro každého důchodce) prostě zvládneme? Palčivé na tom je, že našim důchodcům se skutečně nežije dobře a mnozí z nich jsou na pokraji bídy nebo přímo v bídě (i když vzhledem k tomu, jak jsou v ČR obecně nízké příjmy, není u nás tak lehké dostat se do oficiální bídy, protože v ní jsme tak nějak už skoro všichni – a kdyby všichni umírali hlady, tak tu oficiálně žádná bída není, protože jsou na tom všichni stejně). Naši důchodci si jistě zaslouží šest tisíc korun, ba mnohem více. A to ne jako odškodné za covid, za roušky, ale proto, že přece chceme být civilizovaná západní země.

Bolsonaro posílá domorodým indiánům kontaminované matrace

31. 8. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 8 minut

 

Brazilští domorodí indiáni volají o pomoc. Zatímco je pozornost světa jinde, fundamentalisticky "křesťanský" brazilský prezident podporuje tichou genocidu


Kromě toho, že vydal nezvyklý prezidentský dekret ZAKAZUJÍCÍ poskytování lékařské infrastruktury a dokonce i pitné vody domorodým indiánským kmenům (kterýžto dekret Nejvyšší soud zrušil s kritikou, že jde o opatření, jehož cílem je vyhlazení původního obyvatelstva Brazílie), nyní posílá Bolsonaro indiánům kontaminované matrace.

Volební špek jménem rouškovné

28. 8. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Ministryně Maláčová a Schillerová se předhánějí v tom, kdo navrhne o něco větší jednorázovou platbu pro důchodce - takzvané rouškovné. V záležitosti zřejmě nakonec rozhodne premiér, jenž má na systematickém podplácení svých jádrových voličů eminentní zájem. - Z debaty se nicméně rychle vytratila otázka valorizace důchodů, kterou rouškovné fakticky smetlo se stolu. Místo toho, aby důchodci dostali přidáno trvale a vznikl jim nesporný nárok, obdrží pouze jednorázovou platbu.

Rozhovor Britských listů 311. Vstup ČR do EU znamenal mimořádné posílení jejího vlivu

21. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta



21. srpen, den výročí vojenské okupace Československa pěti státy Varšavské smlouvy vedené Sovětským svazem, je myslíme vhodnou dobou uvědomit si, že dnes už Česká republika nestojí mezinárodně sama jako kůl v plotě, vystavená kdejakému agresorovi, protože je členem vlivného uskupení, Evropské unie. Bohumil Kartous hovoří o mezinárodním vlivu České republiky v rámci EU s Vladimírem Špidlou, bývalým českým premiérem a komisařem Evropské unie. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. srpna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Tisková zpráva

V úterý začíná rebelie Spolu za život hnutí Animal Rebellion. Uskuteční se hladovky i občanské neposlušnosti

31. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

Několikadenní hladovkou před Strakovou akademií začne v úterý 1.9. v Praze týdenní rebelie Spolu za život, kterou vyhlásilo hnutí Animal Rebellion Česká Republika. V pátek 4. 9. od 14 do 18 hodin v parku Kinského zahrada (vstup od zastávky Švandovo divadlo) uspořádá hnutí tematické a vzdělávací workshopy pro širokou veřejnost. Cílem je mobilizovat a informovat veřejnost o klimatické krizi a živočišném průmyslu. V sobotu 5. 9. od 14 do 17 hodin se v ulici Karla Engliše uskuteční akce s názvem Pavučina lží (Web of lies), kterou Animal Rebellion pořádá ve stejný den na mnoha místech po celém světě. Cílem akce Pavučina lží je poukázat na fakt, že média neinformují adekvátně o živočišném průmyslu jako jedné z hlavních příčin klimatické krize. Po celý týden se v Praze odehrají také akce nenásilné občanské neposlušnosti.

Rozhovor Britských listů 310. Vzbouření v Bělorusku je jako československá Sametová revoluce

18. 8. 2020

čas čtení 1 minuta



(For English, scroll below. This interview is in English with Czech subtitles)

Aleś Michalevič byl hlavním opozičním kandidátem v běloruských volbách r. 2010, byl proto zatčen a mučen. Dostal politický azyl v České republice. Teď je zpět v Minsku a v tomto Rozhovoru Britských listů s ním hovoří Jan Čulík o průběhu a vyhlídkách tamější nynější demokratické revoluce. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 19. srpna 2020.

Aleś Michalevich was the main opposition candidate in the 2010 general election in Belarus. He was therefore arrested and tortured. He escaped to the Czech Republic where he was given political asylum. He is now back in Minsk. Jan Čulík discusses the progress and the prospects of the ongoing democratic revolution in Belarus in this Britské listy Interview, which is broadcast on the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Wedesday 19th August 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Hospodaření OSBL za červenec 2020

4. 8. 2020

čas čtení 1 minuta

V červenci 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 42 719,87 Kč,  výdaje byly 61 731.50  Kč.

Děkujeme mnohokrát čtenářům za vydatnou podporu v červnu 2020. Bohužel, v červenci 2020 jsme se dostali do výrazného deficitu. 

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

20936