Rozhovor Britských listů 286. Cítím se být honorárním Skotem

27. 5. 2020

čas čtení 1 minuta



Proč byl generál Čepička, Gottwaldův zeť a ministr obrany za stalinismu, tak dlouho na záchodě?  Jan Čulík znovu hovoří s dr. Paulem Millarem, sedmaosmdesátiletým honorárním konzulem České republiky v Edinburku o jeho zkušenostech z vojenské služby v Československu v padesátých letech, o životě ostrakizovaného občana se špatným kádrovým původem v Československu a o uspokojující dlouholeté vědecké kariéře jeho i jeho manželky ve skotském Edinburku. Je to poučení, jak hloupý byl československý komunistický režim, který bránil realizaci svých nadaných občanů, po nichž západní země v rámci odlivu mozků z Československa okamžitě chňaply. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 27. května 2020.

Předchozí rozhovor s dr. Millarem "Narodili jsme se v blbé době" ZDE

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

 15220

Twitter konečně začal jednat proti Trumpovi. Trump zuří

27. 5. 2020

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Donald Trump pohrozil, že bude sociální sítě "silně regulovat", "anebo je uzavře", poté, co Twitter umístil varování pod dva Trumpovy lživé tweety. ZDE    Jeho exekutivní příkaz by mohl sociální sítě učinit odpovědnými za materiály, které na nich zveřejní uživatelé. Mohl by také požádat regulační orgán FCC, aby zkoumal, zda nějaká platforma sociálních sítí používá podvodných metod pro moderování materiálu. Bílý dům také chce vytvořit nástroj, jímž by občané mohli udávat případy cenzury na sociálních sítích americkému ministerstvu spravedlnosti. ZDE   


***

Twitter poprvé v úterý přidal informace k dvěma Trumpovým tweetům, v nichž Trump lživě tvrdil, že hlasování poštou by znamenalo "zfalšování" listopadových amerických prezidentských voleb.

Link, modrým písmem pod Trumpovým textem, označené vykřičníkem, naléhá na uživatele, aby si o této skutečnosti "zjistili fakta". Linky vedou na článek na serveru CNN, který informuje, že Trumpova tvrzení jsou lživá, a k seznamu věcných bodů, které shromáždil Twitter k nápravě Trumpových lží.
Jde o podstatnou změnu v postoji vedení Twitteru vůči Trumpovi. V úterý totiž došlo k zuřivé reakci veřejnosti na tweety, které Trump zveřejnil ohledně případu Lori Klausutisové, mladé ženy, která r. 2001 zemřela na komplikace nediagnostikované srdeční nemoci, zatímco pracovala pro Joea Scarborougha, floridského kongresmana. Scarborough je nyní moderátor televize MSNBC a Trump zveřejňuje falešné konspirační teorie o smrti Klausitisové a tvrdí, že za to může Joe Scarborough.

Británie: Skandál arogantního Johnsonova poradce vedl k drastickému poklesu Johnsonovy popularity

27. 5. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Foto: Pokles popularity Borise Johnsona. Středeční Financial Times. 

Výše uvedený graf ukazuje, že popularita britského premiéra Borise Johnsona od pátku minulého týdne poklesla o 20 procent a dosáhla bodu -1 procento (je to součet procent občanů, kteří Johnsona podporují, proti občanům, kteří ho odmítají).

Dochází k tomu proto, že Johnson odmítá odvolat svého vrchního poradce Dominica Cummingse, o němž vyšlo najevo, že koncem března, kdy platila nejpřísnější karanténa na vrcholu koronavirové pandemie, Cummings několikrát porušil vládní předpisy a odjel se svou manželkou, trpící příznaky nákazy koronavirem, z Londýna na vzdálenost více než 400 km na farmu svých rodičů v severoanglickém Durhamu. Jeho svědectví, přednesené na pondělní tiskové konferenci v růžové zahradě úřadu premiéra v 10 Downing Street vedlo k tomu, že se nedůvěra britské veřejnosti vůči Cummingsovi a Johnsonově vládě, jejíž členové Cummingse neustále nekriticky hájí, ještě prohloubila.

Televize BBC v úterý večer:

Dobrý večer. Dominic Cummings porušil předpisy. Země to vidí a je šokována, že vláda to nevidí. Čím déle nám budou ministři a premiér tvrdit, že Cummings předpisy neporušil, tím hněvivější bude reakce na tento skandál. Cummings byl člověk, nezapomínejte, který vždycky chápal náladu veřejnosti. Nálepkoval ty, kteří s ním v tom nesouhlasili, jako "elitáře". Měl by rozumět náladě veřejnosti teď. Zuřivost,i pohrdání a úzkosti. Cummings proměnil ty, kdo se usilovně snažili dodržovat předpisy, v hlupáky. A umožnil mnoha dalším lidem, aby tyto předpisy nyní ignorovali.

Pan premiér tohle všechno ví, ale navzdory rezignaci jednoho jeho ministra, navzdory rostoucímu znepokojení jeho řadových poslanců, navzdory dramatickému včasnému varování z průzkumů veřejného mínění a navzdory hlubokému celonárodnímu znepokojení, Boris Johnson se rozhodl to ignorovat. Dnes se budeme zabývat tím, co tahle slepá loajalita vypovídá o tom, jak funguje úřad premiéra. Neočekáváme, že se k nám připojí nějaký  ministr, avšak to nám nezabrání, abychom kladli tyto otázky.



Jak píše novinářka Pippa Crerar z deníku Daily Mirror, středeční vydání britských deníků naznačují, že krize pokračuje. Znepokojení nad tím, že Cummings nebyl propuštěn, vyjadřují především řadoví konzervativní poslanci, kteří jsou zahlceni stovkami protestních emailů od svých voličů:

S drzostí opice

27. 5. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Česká vláda žaluje Evropskou komisi kvůli pozastavení dotací Agrofertu, který "nevlastní" premiér Andrej Babiš ZDE. Přitom Polsko, Maďarsko a Česko již v dubnu v tichosti prohrály soudní spor s EK o migrační kvóty ZDE - a ani v novém případě nelze v poslední instanci očekávat podstatně odlišnější výsledek. Předpokladem Babišovy vlády je nicméně v zahraničních vztazích stejně jako doma, že vždy výhradně čerpá výhody, vyhýbá se povinnostem a nenamáhá se dodržovat platná pravidla.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Rozhovor Britských listů 285. Česká novinařina je v troskách

22. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Mainstreamová česká média v těchto dnech řeší především údajnou aféru ruských špionů, kteří měli plánovat ricinem usmrtit některé české politiky. Zaprvé, je to skutečně zpráva, nebo mámení, a zadruhé, je toto opravdu to nejdůležitější, čím by se měla v současnosti zabývat média v ČR? Ta, jak se zdá, vůbec nepochopila, že se svět změnil a že v dosud obdivovaných Spojených státech vládne stejný maniak s diktátorskými tendencemi jako v Rusku či v Číně. Na toto a další témata hovoří Jan Čulík s Danielem Veselým, Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. května 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

30599

Pandemická propaganda a globální krize demokracie

27. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

Zatímco zaznamenáváme více jak 4,5 milionu potvrzených nakažení a přes 300 000 mrtvých, koronavirus za sebou zanechává zdevastované zdravotnické systémy, ekonomiky a společnosti. Jde o globální krizi, která představuje pro demokracie obzvlášť unikátní výzvu, napsal Haroro J. Ingram.

Zapomenuté oběti koronaviru

27. 5. 2020

čas čtení 4 minuty

Tisíce dětí po celém světě mohou každý den zemřít v důsledku dopadu pandemie na zdravotnické systémy, upozorňuje Jonathan Gornall.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Sága britské podvodnické vládní elity pokračuje: Cummings odmítl rezignovat i se omluvit

26. 5. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 17 minut

Aktualizace: Douglas Ross, ministr Johnsonovy vlády pro Skotsko, v úterý dopoledne rezignoval na protest proti tomu, že Johnson dále hájí Cummingse:

Cummings na tiskové konferenci v pondělí v podvečer tvrdil, že on prorocky varoval před koronavirem a před možností pandemie už v roce 2019. Pak pozměnil svůj blog a včlenil tam toto varování s datem z roku 2019. Lže jako když tiskne:





Tlak na Dominica Cummingse, aby rezignoval, pokračuje i v úterý. Titulní stránky úterního britského tisku věnovaného skandálu Cummings jsou ZDE

Profesor Stephen Reicher, jeden z vědeckých poradců britské vlády pro koronavirovou krizi, konstatoval v úterý ráno v televizi Sky News, že Johnsonova podpora pro Cummingse ochromuje vládní komunikaci s veřejností ohledně pandemie. 

Cummingsův a Johnsonův spojenec ve vládě, opravdu pochybný politik a lhář Michael Gove, Cummingse v médiích hájí. 

Informace britské vlády pro veřejnost: Kontrola viru znamená: Vás budeme utlačovat a my si do prdele budeme dělat, co se nám zachce:

Někteří britští anglikánští biskupové, kteří ve věci skandálu Cummings kritizovali vládu, obdrželi výhrůžky smrtí.

* * *

Vzhledem k tomu, že zuřivost britských médií i veřejnosti vůči Johnsonovu hlavnímu poradci Dominicu Cummingsovi za to, že v březnu a dubnu porušil karanténní předpisy vlastní vlády,  pokračovala od pátku i v pondělí s neztenčenou silou, v pondělí v 17 hodin britského času uspořádal Cummings v růžové zahradě v Downing Street ve své věci tiskovou konferenci.

Už to bylo zcela bezprecedentní: v růžové zahradě Downing Street mají na tiskových konferencích vystupovat politici, nikoliv jejich poradci. Cummings se stal v posledních dnech v Británii sám zprávou. Proč mu umožnil Boris Johnson, aby vystoupil před novináři jako politik, není známo.
 

Experti radí Rusům: Letní dovolenou raději neplánujte

27. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

Od 1. června v Rusku začnou postupně otevírat sanatoria a za měsíc nato podle Státní dumy mohou začít přijímat turisty všechna ruská rekreační zařízení. Je tu však otázka: Je už dnes možné začít plánovat letní dovolenou? Podle všeho zatím je o tom nejlepší pouze snít. A předem platit přepravcům, agenturám a hotelům znamená brát na sebe velké riziko.

Rozhovor Britských listů 282. Proč nemá Česko pro postkoronavirovou éru žádnou strategii?

12. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík a Bohumil Kartous srovnávají v tomto Rozhovoru Britských listů postoj je koronavirové pandemii v ČR a v Británii. V Británii zemřely na koronavirus desetitisíce občanů. Země je ohromena a vede to k vážným úvahám o tom, že celý systém správy státu je špatný, neoliberalismus selhal a v budoucnosti se politikové i občané budou muset chovat jinak. K podobnému šoku v ČR nedošlo, takže se takto většinou neuvažuje a Andrej Babiš má svou volební podporu zajištěnu, takže pro postižené občany nemusí dělat nic. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 13. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Průběžné zpravodajství:

Světová zdravotnická organizace varuje před druhou vlnou nákazy v zemích, kde nyní nákaza klesá

26. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  26. 5. bylo v ČR registrováno  9004  nakažených, v nemocnici bylo 154 osob a 317 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR v je 26.5. 1 ZDE


- Globální počet nákaz je nyní 5 508 904 a počet registrovaných úmrtí je 346 326. Obojí čísla jsou výrazně podceněná. Světová zdravotnická organizace varuje před druhou vlnou epidemie v zemích, kde nyní počty nákaz klesají.

- V Indii se šíří koronavirová nákaza z měst na venkov, jak se migrantští dělníci vracejí do vesnic.

- V USA se rozšířila nákaza do provozů masného průmyslu. Více než 11 000 pracovníků ve třech provozech bylo nakaženo a více než 60 lidí zemřelo. V USA dosud celkem zemřelo nejméně 97 212 osob.

- V Británii rezignoval člen Johnsonova vládního týmu, ministr pro Skotsko Douglas Ross, na protest proti tomu, že Johnsonův poradce Dominic Cummings odmítá odstoupit za to, že porušil karanténní předpisy a že ho Johnson podporuje.

Pokud budou USA pokračovat v demontáži globálního bezpečnostního režimu, měly by být podrobeny sankcím

Svět se ocitá na prahu neregulovaného jaderného klimatu

26. 5. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Vždy mne fascinovalo, jak česká diplomacie cupuje nekalé aktivity nepřátelských velmocí, aniž by s toutéž vervou kritizovala kontroverzní činnost jejích nominálních spojenců. Říká se tomu reálpolitika, která je ve skutečnosti jen maně skrývaným pokrytectvím poskytujícím ideologickou munici nepříliš kritickým jedincům naivně hledajícím spásu u autoritářských zemí a velmocí, jež leží mimo západní civilizační okruh. Jde o jeden ze dvou extrémů. A propos: nejsme snad pevně zakotveni v západních politických a vojenských strukturách, které, ač tu nemusí být navždy, nám zaručují bezpečnost před uměle nafukovanou hrozbou „barbarských států“ Východu? Chceme-li však žít v bezpečném světě, měli bychom se snažit poukazovat na neblahé jevy, u nichž je alespoň teoretická šance dosáhnout pozitivních výsledků.

Rozhovor Britských listů 281. Koronavirus: Pomoc podnikatelskému sektoru je příliš pomalá

10. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta





O ekonomických dopadech koronavirové pandemie hovoří Bohumil Kartous s rektorkou Mendelovy univerzity v Brně Danuší Nerudovou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od neděle 10. května 2020.



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Otevřený dopis ministru Petříčkovi k plánované izraelské anexi části Západního břehu

26. 5. 2020

čas čtení 6 minut

Vážený pane ministře,

při poslední videokonferenci s ministry zahraničí EU k Blízkému východu konané 15. května 2020 jste ve vztahu k hrozbě izraelské anexe části okupovaného Západního břehu Jordánu uvedl, že „Česká republika, stejně jako celá Evropská unie, podporuje dvoustátní řešení v souladu s mezinárodněprávními kritérii. Konečná dohoda a parametry mírového uspořádání musejí být výsledkem přímých rozhovorů mezi Izraelem a Palestinou.“  Navázal jste tak na svá předchozí vyjádření, kdy jste odsoudil „jednostranné kroky, ať z jedné, či druhé strany, které oddalují řešení konfliktu“, a zdůraznil nutnost dohody obou zúčastněných stran, tedy jak izraelské, tak palestinské.

Vzpomínka na poválečný masakr v Tušti

26. 5. 2020 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 3 minuty

 
24.5. se konal u památníku v jihočeské Tušti pietní akt u příležitosti výročí zavraždění 14 místních občanů. Účastnili se ho pamětníci, pozůstalí, představitelé regionální správy, ale také tvůrci nového filmu Krajina ve stínu, který se právě tušťskými událostmi inspiruje a měl by mít premiéru 10.září 2020. 

Živelné vyhánění německých obyvatel v oblasti prováděla partyzánská skupina vedená plukovníkem Vladimírem Hobzou. Podle svědectví pamětníků, ale i dobových dokumentů docházelo na Němci osídleném území jižních Čech i k řadě násilností a excesů ze strany partyzánů.

Rozhovor Britských listů 284. Pomůže vám v pandemii náboženská víra?

20. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta




Je Bůh zločinec, že dopouští zlo a umírání statisíců lidí na koronavirus,. když je všemocný, anebo je tomu jinak? O tom, jak zřejmě funguje víra za koronavirové pandemie a jak nás může vést k prozření, když se dostaneme mimo svou komfortní zónu, hovoří Jan Čulík s historikem a teologiem Richardem Vlasákem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 20. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Česká solidarita je klíčem k pomoci obětem cyklónu Amphan v bangladéšské vesnici

26. 5. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty



Hanzelka a Zikmund zpopularizovali tradici, která inspirovala mnoho českých cestovatelů k dobrodružným jízdám exotickými zeměmi. Nejznámější moderní verzi jejich slavného cestování ze čtyřicátých a padesátých let uskutečnil bývalý šéfredaktor časopisu Věda a technika mládeži Dan Přibáň se svým projektem Transtrabant.

Jiným takovým cestovatelem do dalekých zemí na čtyřech kolech je Karel Sýkora, který projížděl regionem Khulna v Bangladéši se svým velorexem Oskar (jeho kopií, kterou si Sýkora postavil sám, ze starých i nových součástek), když tamější oblast zasáhl cyklón Amphan.

Rozhovor Britských listů 283. Koronavirus: Strategie české vlády není podložena vědeckými fakty

14. 5. 2020

čas čtení 1 minuta




Česká vláda nemá žádný epidemiologický model o možném rozšíření nákazy koronavirem českou společností a svá rozhodnutí činí na základě intuice. Žádné analýzy nejsou předkládány vládním konsorciím. "Čím méně lidé vědí, tím méně se ptají a tím více klidu máme na to rozhodovat, jak chceme," říká ekonom Daniel Münich, kterého nedávno vykázal náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula z jednání laboratorního týmu na ministerstvu zdravotnictví za to, že požaduje zveřejnění dat o koronavirové nákaze v Česku. Přitom ČR má vědce, kteří by mohli k zmapování situace výrazně přispět, vláda ČR však nevytvořila žádný vědecký tým, jaký mají snad všechny ostatní evropské země, kde jsou koronavirová data volně k dispozici. Tento Rozhovor Britských listů Bohumila Kartouse s Danielem Münichem z CERGE se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 279. Jak se česká ekonomika proměňuje v predátorský kapitalismus

5. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Na rozdíl od západoevropských zemí má Česká republika jen malou vrstvičku bohatých podnikatelů. Způsobuje to oligarchizaci českého hospodářství v důsledku predátorské praxe, která připomíná daleko víc země na východ od ČR než země na západ od ČR. V důsledku koronavirové krize zřejmě dojde k výraznému urychlení tototo procesu, argumentuje Albín Sybera v rozhovoru s Janem Čulíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 6. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Ještě není poslední zvonění!

26. 5. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

  Chci se znovu vrátit k tématice, kterou jsem v Britských listech nakousl o posledním víkendu (21. května). Aby rovněž aspoň trochu bylo vidět, že ani sám „kantor“ nezpívá vždy snadno. (Je to od latinského „cantare“, tj. „zpívat“.) Pochopitelně je nejvyšší čas k zadání témat (či „otázek“), že? Vždycky se potom ovšem ze strany studentstva dá vyklikat málem „cokoliv“, aby to pořád jakoby bylo „k věci“. Internet poslouží něčím skoro vždycky, aniž se musí mozkovna namáhat; i když je to někdy blíže inzerci než informaci. A běžně se tak činívá ze strany studentstva z 80 % teprve tak jeden či dva dny před termínem k odevzdání těch příspěvků (jde-li o nejednoho vysokoškolské posluchače).

Pan stát potřebuje, abyste rodily ve 24 letech

26. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta

Prosímvás, ženy, tady pan stát potřebuje, abyste rodily ve 24 letech, píše Stanislav Biler.

Dostanete za to celoživotní nižší příjem, menší důchod a vyšší riziko pádu do chudoby.

Pokud byste chtěly dát děti do jeslí, abyste mohly do práce, tak to jako ne, to stát nechce, na to zapomeňte. Zkrácené úvazky taky nikdo moc rád nevidí.

Když budete mít kliku, možná dostanete děcko do školky. Někde.

Dítě můžete vychovávat třeba v lepenkové krabici pod mostem, protože bydlení není a pokud je, stojí hrozný peníze.

Stát s tím nic dělat nebude, protože bydlení si má koupit každý sám. Za ceny, které ženou k nebesům spekulanti s bydlením.

Nicméně buďte zodpovědné a začněte rodit hned po maturitě. Kdyby cokoli, pomozte si samy.

Díky, váš stát.

Nikdo neví, co se stane

25. 5. 2020

čas čtení 9 minut

Nejlepší prorok, napsal jednou Thomas Hobbes, je nejlepší hadač. Zdá se, že by mohlo jít o poslední slovo ohledně naší kapacity předpovídat budoucnost: Prostě to neumíme, konstatuje Mark Lilla.

Na koronavirové houpačce

25. 5. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

V minulém týdnu, ještě před pondělním zrušením povinnosti nosit roušky a dalších dílčích pravidel sociálního distancování, reprodukční číslo koronaviru SARS-CoV-2 v ČR vyšplhalo na hodnotu 1,1-1,2 ZDE. Ministerstvo zdravotnictví nárůst bagatelizuje tvrzením, že za ním stojí "jen" lokální ohniska nákazy. Nicméně s uvolněním karantény samozřejmě roste i pravděpodobnost, že se infekce z izolovaných lokálních ohnisek rozšíří.

Měsíc poté: Právní stát jako hodnota v kontextu pandemie

25. 5. 2020 / Radek Mikula

čas čtení 12 minut



Kritické ohlasy čtenářů vyvolal koncem dubna článek Štěpánky Saadouniové, který tvrdě kritizoval rozhodnutí Městského soudu v Praze, jímž byla zrušena čtyři opatření, která omezovala volný pohyb osob a maloobchodní prodej, a která byla nejprve vydána podle zákona o nouzovém stavu, ale pak nezákonně přeměněna na mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Jeden z kritiků dokonce přirovnal myšlenkové procesy autorky k zaslepené nenávisti nižších vrstev francouzské společnosti v době těsně před revolucí z roku 1789 a zpochybnil legitimitu publikace jejího článku v Britských listech. Ten má tři základní aspekty - epidemiologický, právní a sociálně-ekonomický.

Bolsonaro jako Kmotr

25. 5. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut



"Chci vyzbrojit obyvatelstvo, aby mohli zastřelit guvernéry, kteří chtějí uzamčení země"


Představte si schůzku mafiánů. Přidejte si k tomu všechna sprostá slova, jaká znáte. Na příkaz Nejvyššího soudu byl zveřejněn videozáznam schůze vlády Jaira Bolsonara ze 22. dubna. Je to součástí vyšetřování, zda se tento radikální extremistický bývalý armádní kapitán pokusil protizákonně získat z federální policie důvěrné informace o probíhajícím vyšetřování jeho samotného, jeho synů a jeho přátel.

Tato žádost byla soudu předložena poté, co ministr spravedlnosti Sérgio Moro, který jako soudce stál v čele operace nazvané Lava Jato (Mytí aut), v jejímž rámci byly poslány do vězení stovky politiků a podnikatelů, včetně bývalé levicové ikony Luly, odešel  z vlády a obvinil Bolsonara, že se ho snažil donutit, aby vyměnil šéfa Federální policie v Rio de Janeiro, aby mohl veškeré toto vyšetřování udusit.

Britové neuvěřitelně zuří, že Boris Johnson odmítl vyhodit svého prolhaného, arogantního Rasputina

25. 5. 2020

čas čtení 5 minut

V neděli v sedmnáct hodin britského času vystoupil Boris Johnson v televizi (překvapivě, protože většinu času se Johnson skrývá a v nynější krizi na veřejnost vůbec nevystupuje), a pokusil se uhasit mediální požár, který se rozhořel kolem jeho vrcholného poradce, "profesionálního psychopata" (jak ho kdysi nazval někdejší britský premiér David Cameron) Dominica Cummingse.

Uprostřed nejtvrdšího uzamčení země, kdy vážně hrozilo šíření nákazy, a vláda apelovala na občany, aby zůstali doma a nikam nejezdili, a že rodiny, v nichž je někdo nakažený a projevuje příznaky, nesmějí vůbec vycházet, posadil Dominic Cummings svou koronavirem nakaženou manželku a čtyřletého syna do automobilu a odjel s nimi na vzdálenost více než 400 kilometrů do severoanglického  Durhamu na farmu svých rodičů. Oblast kolem Durhamu měla tehdy malé množství nákazy, zatímco Londýn  velké. Není známo, zda se Cummings cestou někde zastavil. Ohrozil své rodiče a všechny lidi, s nimiž se setkal. Na Boží hod velikonoční se vydal přes výslovný zákaz vlády s rodinou na výlet 50 km od Durhamu na místní hrad. Pak odjel do Londýna a koncem měsíce byl znovu viděn v Durhamu! Drzost Johnsonova poradce národ ohromila.

Jenže Boris Johnson vystoupil v neděli v podvečer v televizi a oznámil, že všechno je v pořádku. Cummingse z funkce neodvolá, nic nespáchal. "Zachoval se tak, jak by se zachoval každý otec."

Johnsonovo vystoupení Brity neuvěřitelně rozzuřilo. Je to vidět nejen z titulních stran pondělních britských deníků, ale například i z toho, že v ulici, kde Cummings bydlí, na něho zuřivě křičí kolemjdoucí - normálně velmi uměření a civilizovaní Angličané. (Jen si to pusťte, rozumět tomu nemusíte, výmluvný je už jen tón hlasů. Lidé Cummingsovi nadávají do pokrytců):


Zdá se, že Johnsona opustil už i (ultra)pravicový tisk. Toto je (normálně fašizující) Daily Mail:

Biskupové anglikánské církve útočí na Johnsona, že hájí Cummingse

25. 5. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Vedoucí představitelé anglikánské církve nezvykle ostře zaútočili na Borise Johnsona za jeho obhajobu Dominica Cummingse, který v březnu a v dubnu letošního roku porušil přísné karanténní předpisy britské vlády a cestoval k rodičům na vzdálenost více než 400 km.

Více než desítka biskupů anglikánské církve zpochybnila integritu Borise Johnsona po jeho nedělním televizním vystoupení, při němž odmítl uznat, že Cummings porušil předpisy karantény, když cestoval se svou nakaženou manželkou a dítětem do severoanglického Durhamu.

Biskupové konstatovali, že Johnsonova obrana Cummingse je "absurdní", že Johnson "vůbec nemá žádný respekt pro lidi", "chybí mu integrita" a riskuje ochromení důvěry veřejnosti vůči vládě. Pete Broadbent, biskup z Willesdenu, napsal na Twitteru: "Johnson se teď plně proměnil v Trumpa."

Průběžné zpravodajství:

Počet mrtvých v USA se blíží 100 000, Trump šíří na Twitteru urážky a nepodložená obvinění a hraje golf

25. 5. 2020

čas čtení 3 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  25. 5. bylo v ČR registrováno   8957  nakažených, v nemocnici bylo 148 osob a 315 osob zemřelo.  Hodnota R v ČR v posledních dnech mírně stoupla na 1,2, což je problém, protože to znamená nový rozjezd pandemie, když každý nakažený nakazí více než jednoho člověka. ZDE

- Počet globálních případů nákazy stoupl nad 5,4 miliony. Celkem je jich registrováno 5 407 701, počet registrovaných úmrtí je 345 060. Oba údaje jsou výrazně podceněny.

- Zatímco se v USA počet mrtvých přibližuje 100 000, během víkendu, který měl být v USA jako tradičně věnován padlým z válek, šířil Trump na Twitteru urážky vůči různým politikům, rozšiřoval nepodložená obvinění, která byla už důrazně vyvrácena a v sobotu i v neděli hrál golf. Někteří lidé u jeho golfového hřiště protestovali s transparentem: "Přestaň nás zabíjet!" ZDE  

- Spojené státy zakázaly cizincům vstup do země, pokud byli během posledních čtrnácti dnů v Brazílii. Brazílie je nyní druhou nejnakaženější zemí na koronavirus. Za posledních 24 hodin zaznamenala Brazílie dalších 15 813 infekcí a 653 nových úmrtí. Počet mrtvých v Brazílii dosáhl 22 666, počet nákaz 363 211, ale, jak píše Fabiano Golgo, je zřejmě až osminásobně podceněný.

- Maďarsko otevřelo svou jižní hranici do Srbska, poté, co Srbsko v pátek učinilo totéž. Maďarsko zaznamenalo 3756 případů nákazy a 491 úmrtí.

O ničení půdy v České republice

25. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta

Dnes jsme odebírali vzorky půdy pro rozbory, píše Dalibor Kvita.  Oba vzorky od sebe dělilo cca 120 metrů, půda patří ke stejnému půdnímu typu a pole spolu sousedí.

Rozdílný je jen přístup hospodáře.

Jedno z polí se podle možností potká s hnojem a druhé se pravidelně hnojí digestátem z bioplynky.

Jedno je v bioprodukci a druhé je poctivě stříkané.

Tak schválně.

Poznáte které je které? Jo, samotného mě překvapilo, že na jednom z polí nešlo zabodnout hrot sondovací tyče do potřebné hloubky ani pomocí stokilového závaží. Jak je asi takováto půda schopná zadržet déšť?

Vivat agrobaroni. Vivat soudruhu Tomane. Vivat soudruhu Andreji. Vivat soudruzi z agrární komory. Jen více mrtvé půdy. Přehrady nás přece spasí.

My co nějakou půdu vlastníme, přemýšlejme, komu ji pronajímáme nebo jak na ní hospodaříme. Je to v našich rukou.

Trávník typu angličák

25. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta


Hospodaření OSBL za duben 2020

6. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 73 220,43 Kč, příjem z reklamy byl  3000 Kč,  výdaje byly 61 731,50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
20404