Prohlášení KoroNERV-20: O otevření škol je třeba rozhodovat na základě znalosti rizik, nikoliv na základě dojmů ovlivněných všeobecnou panikou

13. 4. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 11 minut

Praha 14. 4. 2020 - Nouzový stav ve vzdělávání ovlivňuje životy milionů lidí v ČR, žáků, studentů, rodičů i učitelů. Otevření škol patří vedle dalších důležitých otázek vyvolaných nouzovým stavem k jedněm z klíčových rozhodnutí, které bude muset vláda v následujících týdnech učinit. Je zcela zásadní, aby takové rozhodnutí padlo na základě co nejpřesnější znalosti o stavu imunizace české populace proti viru SARS-CoV-2. Nikoliv na základě nátlakových akcí a paniky. Je třeba chránit životy lidí, kteří jsou primárně ohroženi infekcí, stejně jako dlouhodobé existenční podmínky těch občanů, kteří kvůli nouzovému stavu přišli o příjmy či jejich podstatnou část. Čerstvá metastudie zveřejněná v časopisu The Lancet významně zpochybňuje vliv uzavření škol na omezení přímých dopadů nákazy koronavirem. I z mnoha dalších důvodů je nutné uvažovat o jejich rozumném, byť provizorním otevření.

Nákaza koronavirem zřejmě poškozuje organismus na dlouhá léta i po "vyléčení"

13. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Lékaři začínají zaznamenávat důkazy, že infekce koronavirem ochromuje lidský organismus po "vyléčení" trvale. Ze studie 19 "vyléčených" pacientů v Číně vyplývá, že se mnohé jejich biologické funkce nevrátily k normálu. U těchto pacientů byla poškozena funkce jater. Trvale je zřejmě dočasným nedostatkem kyslíku postiženo i srdce, píší v Los Angeles Times.

Rozhovor Britských listů 273. Neboj se. Nejsi sám

9. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta



K Velkému pátku hovoří Jan Čulík o významu Velikonoc s teologem Richardem Vlasákem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. dubna 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Idiotské chování Donalda Trumpa ohledně koronavirové pandemie vedlo k drastickému poklesu mezinárodní autority USA

13. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

 
Kromě katastrofálního šíření nákazy koronaviru Spojenými státy dochází nyní po celém světě k paralelní katastrofě: k tragické likvidaci pověsti Spojených států jako spolehlivého, bezpečného, důvěryhodného a kompetentního mezinárodního vůdce a partnera.

"Sobecká, chaotická a tupá reakce Trumpovy vlády na pandemii COVIDU-19 bude stát Američany biliony dolarů a tisíce zbytečných úmrtí," napsal Stephen Walt, profesor mezinárodních vztahů na Harvardu. "Avšak toto epochální selhání Trumpovy politické strategie dále poškodí pověst USA jako země, která umí dělat věci efektivně."

Úmrtnost na koronvirus postihuje všechny věkové kategorie

12. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

Americké zdravotnické úřady zveřejnily statistiky ohledně toho, kolik vážných případů nakažení koronavirem bylo ve 43 státech USA přijato do nemocnic po 1. březnu a jaké procento z nich zemřelo, viz níže.

Statistiky nezaznamenávají počet nakažených v obyvatelstvu, jen počet vážně nemocných, přijatých do nemocnic, a jejich úmrtnost.

Ze statistik vyplývá, že postiženy jsou všechny věkové kategorie, i když mladí lidé méně:

Procento z celkového počtu vážně nemocných 6479 pacientů, přijatých do nemocnice v jednotlivých věkových kategoriích:

Velikonoční projev papeže Františka: Pomáhejte v pandemii slabým, bezdomovcům, chudým a uprchlíkům

12. 4. 2020

čas čtení 9 minut

Vzkříšený Ježíš kéž daruje naději všem chudým a těm, kdo žijí na periferiích, uprchlíkům a bezdomovcům. Ať nejsou ponecháni o samotě tito naši nejslabší bratři a sestry, žijící v našich městech a periferiích všech částí světa. Ať jim nechybí základní prostředky k životu, obtížně dosažitelné nyní, kdy bylo pozastaveno mnoho aktivit, jako jsou léky a především možnost adekvátní zdravotnické péče. Kéž jsou se zřetelem na tyto okolnosti zmírněny mezinárodní sankce, které odebírají zemím, na něž byly uvaleny, možnost poskytovat adekvátní pomoc svým vlastním občanům, a všem státům, ať je dána možnost čelit těm největším momentálním potřebám a je jim redukován či dokonce odpuštěn dluh, který tíží rozpočet zejména těch nejchudších.


Drazí bratři a sestry, hezké Velikonoce!

Dnes oznamuje církev celému světu: „Ježíš Kristus vstal z mrtvých! – Opravdu vstal!“.

Tato dobrá zvěst se jako nový plamen rozhořela v noci. V noci světa, který se již potýkal s epochálními problémy a nyní na něj dolehla pandemie, která vystavuje naši velkou lidskou rodinu tvrdé zkoušce. Do této noci zní hlas církve: „Kristus, má naděje, byl vzkříšen!“ (Velikonoční sekvence).

Je to jiná „nákaza“, šířící se od srdce k srdci, protože každé lidské srdce očekává tuto dobrou zvěst. Je to nákaza naděje: „Kristus, má naděje, byl vzkříšen!“. Nejde o zaklínadlo, po němž se rozplynou problémy. Nikoli, to není Kristovo zmrtvýchvstání. Je to naopak vítězství lásky nad kořenem zla, vítězství, které „nepřeklenuje“ utrpení a smrt, nýbrž jimi prochází, razí cestu hlubinami a proměňuje zlo na dobro, což je ochranná známka Boží moci.

Průběžné zpravodajství:

Andrea Bocelli zpíval milionům

12. 4. 2020

čas čtení 6 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  V pondělí 13. 4. bylo v ČR oficiálně registrováno  5991 nakažených a 139 mrtvých.

- - Přibližně k polovině úmrtí na koronavirus v Evropské unii dochází v domovech důchodců. Z údajů z Itálie, ze Španělska, z Francie, z Irska a z Belgie vyplývá, že k  42 až 57 procent úmrtí na koronavirus dochází v domovech důchodců, zjistili akademici z London School of Economics. Data o úmrtích z Británie a pravděpodobně  i z ČR jsou drsně podhodnocena. ZDE 

- V USA už na koronavirus zemřelo 41 pracovníků supermarketů s potravinami. Stále větší množství jejich zaměstnanců se bojí chodit do práce. ZDE

- Kdyby 60 procent britských občanů používalo novou aplikaci britského zdravotnictví, sledující kontakty s nakaženými osobami, epidemie koronaviru v zemi by mohla být potlačena, konstatoval profesor oxfordské univerzity Christopher Fraser, který na ní pracuje. Mobilní telefony, na nichž bude aplikace instalována, si budou vyměňovat informace prostřednictvím nízkoenergetických signálů bluetooth. Váš mobil si vytvoří anonymní síť lidí, s nimiž jste ve styku. Pokud se nakazíte COVIDEM-19, mobil pošle všem vašim kontaktům varování, aby se sociálně distancovali, odešli do karantény a očekávali příznaky. Bude na rozhodnutí lidí samotných, zda si tu aplikaci instalují. ZDE  

- Italský operní zpěvák Andrea Bocelli zpíval v prázném milánském Dómu. Sledovaly to miliony lidí. Řekl: "Budu si cenit emocí tohoto bezprecedentního a hlubokéhop zážitku, těchto posvátných Velikonoc, které tato krize učinila bolestnými, ale zároveň plodnějšími, Velikonocemi, které zůstanou mými nejdražšími vzpomínkami všech dob."




- Prominentní americký zdravotní poradce dr. Anthony Fauci potvrdil v neděli šokující informaci deníku New York Times, že on a další činitelé Trumpovy vlády doporučili zavedení sociálního distancování proti epidemii koronaviru už v únoru, ale Donald Trump to odmítal téměř měsíc. V USA bylo potvrzeno více než 530 000 případů nákazy a téměř 21 000 úmrtí. ZDE 

- V Británii sílí kritika vlády, zejména kvůli tomu, že se jí nepodařilo zajistit dostatečné množství ochranných prostředků a testovacích souborů pro zdravotníky. Vládní poradce varoval, že Británie zřejmě bude mít největší počet mrtvých na koronavirus v Evropě, v den, kdy počet mrtvých v Británii přesáhl 10 000. Zajímavé o tom píší irští novináři, zdravotnictví v Irsku je prý také tak ubohé a podfinancované jako v Británii, jenže irská vláda na rozdíl od britské okamžitě a včas zavedla uzamčení země.

- Globální počet mrtvých stoupl na 109 691.

- Britská vláda zavádí mobilní aplikaci, která vás upozorní,  jestli jste přišli do kontaktu s nakaženou osobou. ZDE

- Papež František ve svém velikonočním projevu řekl, že doufá, že v důsledku pandemie se nerozšíří "soupeření z doby před druhou světovou válkou".

- Gruzie a Madagaskar jsou koronavirem téměř nepostiženy. Gruzie má jen 252 nákaz a tři úmrtí v zemi, která má 3,7 milionu obyvatel. Tři ženy, které zemřely, byly ve věku 79-86 a měly jiné nemoci. Experti poukazují na to, že Gruzie rychle zavedla zákaz cestování. Lety z Číny zakázala už v lednu a začátkem března uzavřela školky, školy a univerzity, přesto, že měla jen málo případů. Madagaskar má 26,2 milionů lidí, je tam jen 102 potvrzených případů a dosud nikdo nezemřel. Vláda na Madagaskaru velmi rychle vyhlásila mimořádný stav už 21 března, kdy v zemi byly zaznamenány jen tři případy nákazy. Lidé plní předpisy. Prioritou je zdraví a záchrana lidí, nikoliv politika a ekonomika.

- Itálie nařídila uprchlíkům zachráněným ve Středozemí, aby šli do karantény a nechali se testovat na koronavirus, než budou vpuštěni do země.

- Čínská města na hranici s Ruskem zpřísní pohraniční kontroly a příchozí budou umísťováni do karantény, poté, co počet případů ze zahraničí dosáhl maxima za měsíc, 99 případů dne 11. dubna, téměř jejich zdvojnásobení ze  46 předchozího dne. V Šanghaji bylo v letadle přiletivším z Ruska 51 Čínanů pozitivních na koronavirus. 21 Číňanů pozitivních na koronavirus bylo zaznamenáno po příjezdu z Ruska v severovýchodní provincii Heilongjiang.

- Čtyři lodě s migranty jsou v nebezpečí nedaleko břehů Malty. Jedna loď se převrátila.

- Boris Johnson byl propuštěn z nemocnice, pracovat ale nebude, bude se snažit doma uzdravovat.

- Počet případů nákazy v Holandsku dosáhl 25 587, počet mrtvých stoupl o 94 na 2737. Za posledních 24 hodin se zvýšil počet registrovaných infekcí o  1188. ZDE 

- Británie přislíbila 200 milionů liber Světové zdravotnické organizaci a charitativním organizacím na realizaci karanténních opatření ve zranitelných zemích.

- Británie odmítla přijmout uprchlické děti z řeckých táborů, ohrožených koronavirem. Německo, Francie, Lucembursko, Finsko, Belgie a Bulharsko přislíbily přijmout 2000 dětí z řeckých ostrovů. ZDE 

- Starší lidé zřejmě budou muset zůstat v izolaci až do konce letošního roku, konstatovala šéfka Evropské unie Ursula von der Leyen.

- Partnerka Juliana Assange prosí, aby byl z vězení propuštěn na kauci, protože je tam ohrožen koronavirem. Na ekvádorském velvyslanectví Assange zplodil dvě děti s partnerkou Stellou Morris, nyní jsou ve věku jednoho a tří let. Assange má už delší dobu zdravotní potíže a ve vězení Belmarsh Prison v Londýně se šíří koronavirus, jeden vězeň tam už zemřel a celá řada vězeňských strážců byla nakažena.

- Světová banka varovala, že pandemie drasticky ohrožuje zranitelné ekonomiky jižní Asie a subsaharské Afriky.

- Čína by mohla v důsledku pandemie převzít aktiva zadlužených států zrychlenou měrou, anebo by mohla posílit svou měkkou diplomacii odpuštěním jejich zadluženosti.

- Čína v sobotu informovala o nových 99 případech nákazy, z nichž všechny kromě dvou byly dovezeny. V sobotu v Číně na virus nezemřel nikdo.

- "Velká vlna" pacientů nakažených koronavirem začala ohrožovat nemocnice v Moskvě.

- Poprvé v historii byl ve všech 50 státech USA vyhlášen stav katastrofy.

- Papež František ve svém velikonočním projevu apeloval na lidi, "aby se nebáli".

Podrobnosti ZDE

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Londýnské momentky – Potlesk osvobozuje

12. 4. 2020 / Věra Broumová

čas čtení 4 minuty

Foto: Neříkejte, že jsem hrdina. Proměňují mě v mučednici proti mé vůli.

Každý čtvrtek v osm večer vycházejí před dveře Britové a tleskají pracovníkům státního zdravotnictví za jejich obětavost. Pozoruji sousedy a zjišťuji, že v naší ulici tleskají nejhlasitěji ti, které byste označili za “pavlačové drbny”. A k potlesku ponoukají všechny kolem. Nad ulicí se vznáší nepříjemně povědomý odér: “kdo netleská s námi, jde proti nám…”

Z toho člověku běhá mráz po zádech. Vybavují se mi slova amerického spisovatele a bojovníka za práva menšin, Jamese Baldwina: “Okázalá sentimentalita, přehlídka emocí, je známkou lidské nečestnosti a krutosti.” Asi věděl, o čem v šedesátých letech 20. století psal. Byl černoch a gay.

Češi pomáhají

12. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Přátelé,

naše občanská iniciativa ČEŠI POMÁHAJÍ je pouze občanskou iniciativou bez formálního zakotvení. Nejsme nezisková organizace, nemáme ani vlastní bankovní účet. Důvod je nasnadě – nikdo nás nemůže obvinit ze ziskuchtivosti, z čerpání státních ani jiných dotací nebo dokonce z toho, že z uprchlické krize “žijeme”, píše Jaroslav Miko.

Tento přístup ale vede také k tomu, že nemůžeme od veřejnosti žádat peníze na pomoc uprchlíkům. Finance tedy vybíráme jen mezi svými přáteli. Tímto způsobem jsme již shromáždili více než 350 000 Kč. Vše organizují naše členky Vendy a Eva.

A takto jsme peníze využili:

Koronavirus: Co vědí vědci pět měsíců po vzniku pandemie

12. 4. 2020

čas čtení 5 minut



Tento virus Sars-CoV-2 téměř jistě vznikl u netopýrů, kteři si vyvinuli zuřivou imunitní reakci na viry. Tato obrana nutí viry, aby se množily daleko rychleji, aby překonaly imunitní obranu netopýrů. Vědci z Hongkongu zjistili, že se tento virus množí třikrát rychleji než virus SARS. Během osmačtyřiceti hodin se virus Sars-CoV-2 rozmnoží asi stokrát, zatímco virus SARS jen 10krát až 20krát. ZDE    Zuřivá imunitní reakce organismu netopýrů na viry je proměňuje v rezervoár rychle se rozmnožujících a silně nakažlivých virů. Když viry přeskočí na jiné savce, kteří nemají ostrou imunitní reakci, viry se začnou v tomto novém prostředí rychle šířit. Z většiny důkazů vyplývá, že se tento nový koronavirus začal šířit přes prostředníka, zvíře jménem luskoun krátkoocasý.

Snad už je proboha jasná vazba mezi týráním zvířat a zdravím lidstva?

11. 4. 2020

čas čtení 6 minut




Uvažujme o nesporné skutečnosti, že se koronavirová pandemie rozšířila, protože lidstvo týrá zvířata, píše Nick Cohen. Skutečně vedla pandemie k tomu, že se lidé začali chovat jinak? Navrhl snad někdo, že bychom měli přestat konzumovat maso, anebo jeho pojídání aspoň drasticky omezit?

Průběžné zpravodajství:

Prymula: Češi jsou árijci, takže přežijí

11. 4. 2020

čas čtení 7 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  V soboru 11. 4. bylo v ČR oficiálně registrováno  5831 nakažených a 129 mrtvých.

- Ah, ta slavná árijská rasa, vždycky je k dispozici, když ji potřebujete!! Hlavní český epidemiolog sleduje koronavirus v Německu a nadřazenost "německé rasy" s velkým zájmem, o to víc, že "česká rasa" je "z jedné třetiny německá".

Počet mrtvých v Británii se přiblížil 10 000. Opozice se sjednotila a požaduje znovuotevření parlamentu, v onlinové formě, aby mohla pohnat vládu k odpovědnosti za "čurbes", který ve věci koronavirové pandemie vytvořila. Dolní sněmovna kvůli pandemii nezasedá od 25. března. ZDE 

- Spojené státy mají nyní nejvíce mrtvých na světě. S 18 860 mrtvými předstihly Itálii. Washington Post uvádí 19,424 mrtvých. ZDE


- Francouzský rozhlas v sobotu ráno: Policie ve Francii je zalhcena množství udávání: Francouzi udávají své sousedy, že údajně nedodržují karanténu. Zdá se, že se především udávají židé a Arabové - a ukazuje se, že udání jsou naprosto bezpodstatná a mají jen rasistický podtext. 

- V USA nyní umírá více než 2000 lidí denně a počet nakažených přesáhl půl milionu.

- Varování pro ČR: Světová zdravotnická organizace varuje, že dojde k "smrtící nové vlně", pokud bude uzamčení zemí zrušeno příliš brzo. ZDE 


- Počet mrtvých v britských nemocnicích stoupl do 16 hodin v pátek 10.4.  o 917 osob na 9875 mrtvých. Mnozí lidé v České republice si pořád myslí, že se jich koronavirová pandemie netýká, protože v ČR na ni zatím umírají jen starší lidé. Není to pravda. Umírají lidé každého věku, je to loterie. Je to vidět v zemích s velkým počtem mrtvých.

- Celosvětově zemřelo na koronavirus asi 103 000 lidí v 193 zemích světa.

- Počet mrtvých v Íránu překročil 4000. 

- Přestože se tentokrát sociální sítě snaží blokovat dezinformace, nicméně z 225 falešných či zavádějících tvrzení o koronaviru jich bylo 88 procent rozšířeno na sociálních sítích, zjistil oxfordský Reuters Institute. Téměř 30 procent Američanů věří, že COVID-19 byl vyroben v laboratoři. Konspirační teorie, šířená i v ČR, že nákaza koronavirem se šíří z vysílačů mobilní sítě 5G vedla v Británii k antentátům Molotovovými koktejly na její vysílací stožáry a k fyzickým útokům na pracovníky telekomunikací. ZDE   

- Brzký návrat k normálu by stál mnoho životů, varuje český parazitolog:

Co teď v ČR dělat

11. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Sice se mě nikdo neptal, přesto vám řeknu, co má stát v dilematu koronavirus - ekonomika dělat. Zadara, píše dokumentarista Ivo Bystřičan.

Nemyslím si, že ty krizové ekonomické rady, co jich teď vzniklo několik a sedí v nich kreatury jako pan Dlouhý nebo Beneš či idioti typu Lukáše Kovandy nebo nějaké vyžírky z Coca-Coly či z O2, jsou schopny vymyslet cokoli lepšího, než sbalit ty záchranné prachy přes spřátelené korporace.

Je středovýchodní Evropa lépe chráněna proti koronaviru, protože déle používala starou vakcínu proti tuberkulóze?

11. 4. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty


Tak argumentuje bulharská profesorka Ljubima Despotova. Poukazuje, že mapa světového rozšíření nákazy COVID-19 se prý shoduje s mapou užívání sto let staré vakcíny BCG (Bacillus Calmette-Guérin) - tam, kde se vakcína užívá, je prý epidemie koronaviru mírnější. Profesorka Despotova poukazuje na příklad Německa, kde je daleko více postiženo západní Německo než bývalá NDR - ta je postižena nákazou třikrát méně. Dalším příkladem je Portugalsko, které vakcínu BCG používalo, zatímco prý Španělsko ne. Vakcína BCG se prý široce používá v rozvojových zemích, zejména v Africe, což by mělo být povzbuzující.

Nejsem si jist, do jaké míry jsou tyto informace spolehlivé, neboť ve vědeckém článku "Mapping the global use of different BCG vaccine strains" od Nicole Ritz a Nigela Curtise publikovaném v časopise Tuberculosis r. 2009, je mapa, z níž vyplývá, že se různé druhy vakcíny BCG používaly v tom roce ještě téměř všude. Tedy i v Portugalsku a ve Španělsku:


(Ritz a Curtis také upozorňují, že je docela obtížné zjistit, kde na světě se vakcína BCG vlastně používala a používá. Výše uvedenou mapu dali pracně dohromady z různých zdrojů Světové zdravotnické organizace.)


Autor článku na serveru Euractive ovšem poukazuje, že možných příčin minimálního rozšíření nákazy ve středovýchodní Evropě je celá řada - například to může být způsobeno tím, stejně jako v Africe, že občané střední a východní Evropy tolik necestují jako lidé na Západě, a prý jsou možná občané ve středovýchodní Evropě při dodržování karantény disciplinovanější.

Třeba nám některý odborník vysvětlí, jak to vlastně s užíváním vakcíny BCG po světě přesně je.

Potíž je, že touto vakcínou  byli v dětství v Británii očkováni všichni ti dnešní sedmdesátníci a osmdesátníci, kteří tam nyní houfně umírají na koronavirus.

ČR: Hromadné testování je jedinou možnou cestou vpřed

10. 4. 2020 / Daniel Münich

čas čtení 2 minuty

 
Začínají se šířit názory, že naše testovací kapacita je už dostatečná. Že nepřítele není potřeba vidět. Považuji to za zásadní omyl dneška a neschopnost vidět náš obrovský problém v širších souvislostech a výhledu do budoucna, varuje Daniel Münich. Výrazně vyšší testovací kapacity jsou nutné například pro:

Průběžné zpravodajství:

New York kope hromadné hroby

10. 4. 2020

čas čtení 6 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  V pátek 10. 4. ráno  bylo v ČR oficiálně registrováno 5 674 nákaz a 119  úmrtí.  Kolik lidí zemřelo v domovech důchodců? Při projížďce podél Vltavy ze Starého Města pražského do Tróje ve čtvrtek odpoledne bylo zaznamenáno, že pražští výletníci sociální distancování nedodržují.

"Kde jsou všechny ty účty, které tvrdily, že koronavirus je jako chřipka? Británie za posledních několik týdnů zaznamenala více mrtvých, než kolik lidí zahyne na chřipku za celý rok."
- Británie zaznamenala za posledních 24 hodin svou největší úmrtnost - 980 osob jen v nemocnicích. (Úmrtnost v domovech důchodců neregistruje!) Horší to bylo jen ve Francii, kde za jediný den zemřelo - v nemocnicích i v domovech důchodců - 1417 osob. Itálie oznámila svůj rekord 971 mrtvých za den před téměř dvěma týdny, ve Španělsku byla nejvyšší denní úmrtnost 950 osob. Celkem v britských nemocnicích zemřelo už 8958 lidí. Je to vážnou obžalobou nefunkčnosti Johnsonovy vlády a špatného zdravotního a sociálního zabezpečení. Denní počty mrtvých mají v Británii v nadcházejících dnech ještě čtrnáct dní stoupat.  ZDE  

-  V New Yorku kopou pro zemřelé na koronavirus masové hroby. Děsivá reportáž Channel 4 News:

Hromadné hroby se kopou pro mrtvé i v Británii.


- V Ekvádoru zůstávají mrtví v horku po mnoho dní v bytech, kde zemřeli, nebo leží na ulicích. Není je kam dát.  Rakve se proti zápachu z rozkládajících se mrtvol balí do igelitu. Děsivá reportáž Channel 4 News:


- Na světě už zemřelo více než 100 000 lidí na koronavirus.

- Jižní Korea: 91 pacientů, kteří se z koronaviru uzdravili, jím  byli znovu nakaženi. Jejich testy jsou znovu pozitivní.

- Světová zdravotnická organizace varuje, že dojde k smrtícímu obnovení epidemie, pokud státy zruší lockdown příliš brzo.

- Ukrajina chce léčit osoby nakažené koronavirem hydrochlorochinem, i když léčba nebyla prokázána jako účinná. Na Ukrajině je dosud 2023 potvrzených nákaz a 69 úmrtí.

- Slavný britský fotbalista Kenny Dalglish (69) byl testován pozitivně na koronavirus.

- 50 členů posádky francouzské letadlové lodi Charles de Gaulle bylo nakaženo koronavirem.

- V Demokratické republice Kongo byl zaznamenán případ nákazy ebolou. Ta usmrcuje 50 procent nakažených.  ZDE 

- Epidemiologové varují Trumpa, aby se nepokoušel zrušit lockdown v USA 1. května. Neposlouchá.

„Velký ‘Pátek‘ “ a jeho svědectví

10. 4. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 8 minut

 

Nemínil jsem původně něco „velikonočního“ psát ještě výlučně k „Velkému pátku“. Vím, že všichni časem žijeme s jistými předpojatostmi, na něž posléze nedáme dopustit. Ať už je pravda někdy očividná, a mnohdy náročně získatelná; a nejednou k ní žádná spolehlivá cesta nevede! Zároveň ovšem přiznávám, že kromě možná racionálních nějakých důvodů pro přitakání nebo odmítnutí nějakých názorů míváme navíc své důvody „citové“ (řekněme že „emoční“). Ty emočně zabarvené postoje k událostem či dokonce k jejich celkovému sledu se časem „zakonzervují“ a potom už valně nestojíme o možnou – a ne zrovna snadnou – jejich „revizi“.

Lži na českých dezinformačních serverech o koronaviru

11. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Níže uvedené vzniklo z naší iniciativy NELEŽ, konstatuje Bohumil Kartous.  Koukněte, kolik společností už deklaruje, že dezinfo parazity neživí. Klíčové v době, kdy se koronavirová pandemie stala jak předmětem propagandy (byť komické, vždyť Čína “bojuje a zachraňuje” Tvrdíkem) i řízené dezinformační kampaně, přičemž řada impulsů vychází ze zdrojů ruského dezinfo aparátu, jehož koncovými částmi jsou falešné účty na sociálních sítích. Na tuto produkci už netrpělivě čekají lokální odběratelé, české dezinfo weby. V době paniky je jejich nebezpečnost hmatatelná: strach a nejistota starších lidí, kterou dokáží zvyšovat bludy o řízeném útoku koronavirem či o přenosu 5G sítěmi se transformuje do ohrožení pro všechny, neboť inženýři v mocenských pozicích činí svá rozhodnutí nikoliv na základě racionální úvahy o veřejné prospěšnosti, nýbrž podle pravidel politického marketingu.


Velikonoce jsou spojeny s nadílkou. Ty letošní jsou navíc specifické tím, že možná nenavštívíte své rodiče a prarodiče. A jakou nadílku připravily dezinformační weby a útočí s ní především na seniory nebo ohrožené? Podívejte se na krátké shrnutí. A přejeme všem, ať to, co nás o Velikonocích rozděluje, jen zákaz setkávání.

1. Německá vláda ukradla respirátory ČR, SR, Švýcarsku a Maďarsku. Ať všichni pochcípají, hlavně když ne Němci, to je politika Berlína.
2. Tento virus Wuhan není odolný vůči teplu, zahyne při teplotě 26–27 stupňů C. Proto pijte více horké vody.​
3. Choďte častěji na slunce, pijte horkou vodu.
4. Pijte několik doušků vody každých 15 minut. (Pozn. red.: Toto má určitou vzdálenou vazbu na realitu. Zdravotní odborníci doporučují, aby lidé nebyli dehydrovaní a pili až 2 litry vody denně, ovšem ne každých 15 minut!)
5. Ve stínu koronaviru: USA přesouvá do Evropy obrovské množství vojáků, letadel a tanků. Jsme na pokraji války, říká expert. USA dosud nikdy neobsadila Evropu tak silnou armádou, jako teď.
6. Lehký průběh řešte jako běžnou infekci - užívejte Paralen při tělesné teplotě 38 st. C, zvyšte příjem vitamínu C, užívejte např. Celaskon.
7. V oblastech s vysokým přirozeným výskytem vitamínu D v populaci má onemocnění lehčí a kratší průběh, bez výskytu závažných komplikací.

Evropa: Pacient. Podepište petici požadující zásadní koordinovanou ekonomickou akci proti pandemii od vedení Evropské unie

10. 4. 2020

čas čtení 10 minut

Evropa: Pacient

Adresováno:
Předsedovi Evropského parlamentu Davidu Sassolimu
Předsedovi Rady Evropy Charlesu Michelovi
Předsedkyni Evropské komise Ursule van der Leyen
a všem politikům dobré vůle


Tento dopis podepsali, mimo jiné, nositelka Nobelovy ceny Olga Tokarczuková, italský historik Carlo Ginzburg, španělský spisotavel Fernando Savater, holandský kulturní teoretik Mieke Bal, filmová režisérka Agnieszka Holland, bývalý polský prezident Aleksander Kwaśniewski, ekonomický poradce papeže Františka Luigino Bruni a několik poslanců Evropského parlamentu.



Kompletní seznam signatářů naleznete ZDE  

V důsledku obrovského rozsahu krize, kterou vyvolal COVID-19, určí přijatá řešení k boji proti ní budoucnost liberální demokracie, ekonomiku i evropské integrace.

Proto na vás apelujeme, abyste přijali politickou odpovědnost a vyvinuli iniciativu. Ta zjevně zcela chyběla při reakci Evropské unie na finanční krizi v roce 2008 - to byla chyba, jejímiž vážnými důsledky stále trpíme.

Žádáme vás, abyste poskytli finanční zdroje pro tyto účely:

1. zaměstnanci: aby měli reálnou možnost vydělávat si během karantény a krize na živobytí,
2. podniky: aby měly šanci přežít hospodářskou krizi,
3. veřejné služby (zejména zdravotnictví) výrazným financováním,
4. všichni z nás: pro efektivný výzkum léků na COVID-19 a pro vakcínu SARS-CoV-2.

Koronavirus: Jedinou možností je rozsáhle testovat obyvatelstvo, stopovat kontakty nakažených a izolovat je

10. 4. 2020

čas čtení 5 minut

Moderátor Channel 4 News: Hovořil jsem s Devi Sridharovou, profesorkou globálního veřejného zdraví na Edinburské univerzitě, a zeptal jsem se jí, zda opatření ohledně sociálního distancování fungují.

Devi Shridhar:  Myslím, že se studují data ohledně toho, jak často lidé vycházejí z domovů, jestli lidé dodržují ty příkazy, protože to modelování závisí na určité míře dodržování těch příkazů. Není to perfektní, nemáme stoprocentní dodržování těch příkazů, ale dochází k dobré míře veřejné poslušnosti. Myslím, že zaznamenáme pozitivní dopad dodržování těchto příkazů. Jen se to celé mělo realizovat dřív.

Moderátor: Co si myslíte, že je nejpravděpodobnější způsob, jak se z toho dostat?

Prymulus moribundus

10. 4. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula hovoří o potřebě "promoření" populace koronavirem ZDE. A to i přes to, že prodělání choroby zřejmě nemusí samo o sobě vést ke vzniku protilátek a rezistence - takže i někteří vyléčení pacienti riskují opakované nakažení ZDE. Podle molekulárního biologa Omara Šerého navíc umožněním "promoření" riskujeme trvalé zdravotní následky u podstatných částí populace ZDE.

Brazilský prezident žádá obyvatelstvo, aby nerespektovalo zákony ukládající koronavirovou karanténu

10. 4. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

 

Populistický ultrapravicový prezident Jair Bolsonaro znovu vystoupil v médiích. Donutil je, aby jeho projev odvysílaly podle zákona vytvořeného za vojenské diktatury. Ten zákon umožňuje vládě, aby vyžadovalo to, čemu se v Brazílii říká celostátní uvěznění médií, což znamená, že všechny rozhlasové a televizní stanice v zemi jsou donuceny projev odvysílat. Ve svém projevu se Bolsonaro znovu protivil všem guvernérům, primátorům, svým vlastním ministrům a 76 procentům brazilského obyvatelstva. Ti všichni obhajují sociální distancování jako nutné opatření v boji proti pandemii COVID-19. Brazilský prezident požadoval, aby občané zákony o karanténě ignorovali a vrátili se do práce.

Rozhovor Britských listů 272. Kdy bude konec světa? Až umřu.

8. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří s šansoniérem Jiřím Dědečkem o změněné situaci v době koronavirové pandemie. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, v neděli 12. dubna, na Boží hod velikonoční.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Promořit?

10. 4. 2020 / David Marenčák

čas čtení 4 minuty

Pokud chápete, že Covid-19 je závažný problém, číst to nemusíte, nic zásadního se nedozvíte a je lepší dbát na svoji duševní pohodu.

Stále je dominantní názor, že opatření jsou státní šikana, lidi hysteričtí, protože koronavirus přináší jen jiný typ chřipky a každý, kdo to vidí jinak je paranoidní blázen a bázlivec.

A z něj odvozený a fakticky ničím nepodložený je i názor, že je možné situaci "vyřešit" stejným způsobem, jako globálně jako lidstvo přistupujeme ke všem závažným problémům dneška: odignorovat, popírat, nedělat nic.

 16853

VELKÝ PÁTEK:

Tři hodiny odpoledne

7. 4. 2023 / Jim Bishop

čas čtení 7 minut



Ježíš se naposled zvedl k hlavě kříže. "Otče," zvolal, "do tvých rukou poroučím svého ducha." Jeden z vojáků obešel kříž a chvíli pozoroval umírajícího. Pak se vrátil a lehl si na skálu.

Z Ježíšových úst zazněl poslední výkřik: "Dokonáno jest." Jeho tělo se svezlo dolů. Ježíš se vzdal smrti.

Ozval se zvuk, jako by pod zemí dusalo stádo prchajících zvířat. Čerstvý vítr ovál krátkým dechem rostlinstvo.

Země se třásla a úzká trhlina rozdělila zemi od západu na východ. Běžela od velké popravčí skály přes silnici a jeruzalémskou branou přes město do chrámu, kde roztrhla velkou oponu vnitřní svatyně od vrchu až dolů, a pokračovala dál k východu. Otřásla velkou zdí, otevřela hroby na hřbitově za městskými hradbami, překročila Cedron a zamířila k Mrtvému moři zanechávajíc svou stopu na zemi, na skalách i v horách.

Rozhovor Britských listů 271. Epidemiolog: Musíme nechat koronaviru řízený průběh populací

7. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta


Bohumil Kartous hovoří s epidemiologiem Petrem Smejkalem z pražského IKEMU o tom, jak si Česká republika poradila s pandemií koronaviru, kdo je nejvíc ohrožen a jaká by měla být cesta vpřed. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 8. dubna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: USA zaznamenaly nejvyšší denní počet mrtvých

9. 4. 2020

čas čtení 7 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  Ve čtvrtek 9.4. večer  bylo v ČR oficiálně registrováno 5 569 nákaz a 112  úmrtí.


- Donald Trump v pátek večer o rozsáhlém testování: "Potřebujete to? Ne. Je to pěkné to dělat? Ano," řekl a dodal: "Hovoříme o 325 milionech lidí a tak k tomu opravdu nedojde, jak si jistě dovedete představit. A nestane se to ani jinde."  - Server Politico nedávno informoval o plánu dvou bývalých komisařů americké FDA, Marka McClellana a Scotta Gottlieba na znovuotevření americké ekonomiky. Podmínkou realizace tohoto plánu je široké testování obyvatelstva a obrovská expanze amerického systému státního zdravotnictví. "Je opravdu důležité testovat imunitu," vyjádřil se Robert Siegel, profesor mikrobiologie a imunologie na Stanfor University, protože "lidé, kteří jsou imunní, by se mohli vrátit do práce, aniž by ohrožovali sebe či druhé". Nikdo ovšem neví, zda člověk s imunitou nemůže virus dál šířit, ani jak dlouho imunita trvá a zda je vůbec efektivní.

- Stovky úmrtí na koronavirus v domovech důchodců nejsou v Británii oficiálně zaznamenávány. Je jich zřejmě už kolem jednoho tisíce. ZDE

- Počet globálních úmrtí na koronavirus je 90 057.

- Navzdory opačnému tvrzení od Donalda Trumpa, Světová zdravotnická organizace varovala Spojené státy a ostatní země před rizikem lidské nakažlivosti koronavirem už 10. ledna 2020.

- Za poslední týden přišlo v USA o zaměstnání 6,6 milionů lidí, celkem za poslední tři týdny 16 milionů lidí, tedy 10 procent amerických zaměstnanců.

30537

USA, Čína a EU: Jsme svědky zásadního geopolitického otřesu?

9. 4. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Ve svých předchozích třech textech jsem se snažil poukázat na absurdní a vpravdě šokující neschopnost světového hegemona čelit pandemii, na niž se na rozdíl od řady jiných zemí mohl v předstihu připravit. Ba co více: žádný stát na světě nemá k dispozici tak rozsáhlý zpravodajský aparát, vojenskou a logistickou výhodu; ani prvotřídní odborníky ve všech myslitelných a nemyslitelných oborech ani pohádkové zdroje, aby se mohl se smrtícím patogenem se ctí vypořádat. A přesto si Spojené státy v boji s pandemií vedou suverénně nejhůř. Je sice předčasné toto monumentální selhání kvalifikovaně hodnotit, avšak není vyloučeno, že následující léta se ponesou ve znamení zápasu o prvenství ve světové hegemonii.

Výpady ministra Brabce proti veřejnoprávnímu vysílání během pandemie jsou trestuhodné a neomluvitelné

9. 4. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 2 minuty

 

Ministr životního prostředí a bývalý vicepremiér ČR Richard Brabec nazývá veřejnoprávní televizi „žumpou“. Aby toho nebylo málo, tak v dialogu, který na svém facebookovém profilu zveřejnil Marek Wollner z Reportérů ČT, ministru Brabcovi sekunduje poslanec vládního hnutí ANO Milan Feranec a šéfredaktor Lidových novin ze svěřeneckého fondu premiéra Andreje Babiše, Ištván Léko.

Reportéři ČT dozajista pochybili, když své reportáží dali rasisticky zavánějící název „Čínská nemoc“ (ZDE). Za označování Covid-19 „čínským virem“ byl v amerických médiích soustavně kritizován Donald Trump (ZDE) a to, že se Reportéři ČT snížili na úroveň jednoho z čelních světových prosazovatelů rasistického vyjadřování, je skutečně zklamáním.

Rozhovor Britských listů 269. Koronavirus: Jak se zbavit strachu ze smrti

1. 4. 2020

čas čtení 1 minuta



(For English, scroll down)

Muhamed Duraković pochází z bosenského městečka Srebrenica, kde v roce 1992 pomalu začala genocida  místního obyvatelstva. (Vyvrcholila r. 1995.) Začalo to doslova přes noc. Mladý Muhamed byl středoškolák a chodil normálně do školy. Z jeho třídy, v níž bylo 24 žáků, přežili jen tři. Čelíme li - jako dnes - možnosti náhlé smrti, co dělat, aby se člověk zbavil strachu? O tom s panem Durakovičem hovoří Jan Čulík.  Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 15. dubna 2020.

How to get rid of the fear of death

Mr. Muhamed Duraković comes from the Bosnian town of Srebrenica, which experienced the beginnings of genocide in 1992. The killing started literally overnight.  (It culminated in 1995.) Young Muhamed was a secondary school pupil, he went to school. Of his class, which consisted of 24 students, only three survived. When we feel - like today - the possibility of imminent death, what should we do to free ourselves of fear? Jan Čulík discusses this issue with Muhamed Duraković in this Britské listy Interview, which is broadcast on the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 15th April 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Normalizace 3.0 po koronaviru: Nejbohatší budou bohatší a chudší budou chudší

9. 4. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

Nakolik uvrhne koronavirová pandemie a související vládní opatření k jejímu potlačení středně velké české podniky a české živnostníky do bankrotů? Je skutečně možné domnívat se, že ve státě, kde premiér, vicepremiér a prezident plní především roli poslušné státotvorné stafáže prostředníků na práci všeho druhu jako je Jaroslav Tvrdík, či Martin Nejedlý, že nedojde k dalším „obchodům“, u kterých pandemie poslouží jako vítaný katalyzátor (ZDE)Když v roce 2000 začal pád Investiční a poštovní banky (IPB, dodnes se jedná o největší bankrot v historii ČR ZDE), kromě samotné IPB se následně dostala do problémů i spousta klientů IPB. Dnes jsou jedním z nejznámějších bývalých klientů IPB masokombinát Kostelecké uzeniny, a to především díky mafiánskému způsobu, jakým je současný vlastník, tedy Agrofert ze svěřeneckého fondu Andreje Babiše, převzal.

Koronavirus: Osoby ve věžácích mohou být nákazou více ohroženy

9. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Obyvatelé nebo pracovníci ve vysokých budovách by se mohly stát obětí nákazy, pokud dojde k nefunkčnosti domovní kanalizace. Je zapotřebí, aby si lidé byli tohoto rizika vědomi.

V roce 2003 se stali obětí epidemie SARS v Hongkongu obyvatelé obytného komplexu Amoy Gardens, který měl 33 až 41 pater. Bydlelo v něm 19 000 osob. Více než 300 jich bylo virem SARS nakaženy a 42 lidí zemřelo.

Prohlášení KoroNERV-20

Vláda ČR by v koronavirové krizi měla zveřejňovat všechny podklady pro svá rozhodnutí

9. 4. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Dosud zveřejňovaná data o počtech nakažených či zemřelých osob na Covid-19 jsou uváděna nepřesně, zejména vzhledem k absenci testování velké většiny populace. Některá úmrtí na Covid-19 možná zůstala nerozpoznána; a je nepochybné, že primární příčinou části vykazovaných úmrtí na Covid-19 jsou další zdravotní komplikace. Čísla smrtnosti některých evropských zemí tak mohou být zkreslená.

Autor je zakládajícím členem platformy KoroNERV-20.

Rozhovor Britských listů 270. Premiér Babiš poslal v krizi nepravdivý dopis. Co proti tomu dělat?

2. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta



Premiér Andrej Babiš poslal dopis s nepravdivým tvrzením, že neziskové organizace nepomáhají v době koronavirové krize. Ve skutečnosti fungují neziskové organizace v době koronavirové krize daleko rychleji a účinněji než státní aparát. Babišův dopis je pro všechny tyto lidi pozoruhodnou urážkou. Co dělat proti premiérovým nepravdám? Nad tím v tomto Rozhovoru Britských listů uvažuje Bohumil Kartous s Richardem Vlasákem, historikem a teologem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od soboty 4. dubna 2020.

Jak pohlížejí na situaci britští epidemiologové

9. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

(od minuty 12.42):





Moderátor: Hovoříme nyní s Markem Woolhousem, profesorem epidemiologie infekčních chorob na univerzitě v Edinburku. Pane profesore, bylo dnes velmi jasné, že jestliže nezůstaneme doma, nemoc se bude dále šířit a více lidí zemře. Bude to tak vždycky? Dokud nebudeme mít vakcínu nebo lék?

Profesor Mark Woolhouse: Ne, nebude to tak špatné, jak špatné je to teď. Jestliže, jak říkáte správně, všichni budou dodržovat předpisy. Avšak některé věci se v blízké budoucnosti nezmění. Dvě z nich jsou, že je důležité, aby byly osoby s příznaky v domácí karanténě, stejně jako je důležité, aby byly v karanténě domácnosti, v nichž žije nakažený člověk. Tyhle zásady budeme muset dodržovat velmi dlouho.

Uzamčení zemí proti koronaviru nemůže skončit, dokud nevznikne vakcína, varuje studie

9. 4. 2020

čas čtení 1 minuta


Země, které by chtěly ukončit svá uzamčení a dovolit lidem se volně pohybovat a znovu pracovat, budou muset velmi bedlivě sledovat nové případy nákazy a znovu zavádět lock-down, dokud proti COVIDU-19 nevznikne vakcína. Vyplývá to z nové studie založené na čínských zkušenostech.

Přestože agresivní omezení každodenního života potlačilo první vlnu infekce koronavirem v Číně, nebezpečí druhé vlny epidemie je reálné, varují hongkongští vědci. Pokud byl normální život povolen příliš brzo, nákaza se začne znovu šířit.

V západním Polsku vypukla epidemie prasečí horečky. Virus může přeskočit na lidi

9. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

 

V pondělí bylo potvrzeno, že se na statku nedaleko vesnice Więckowice nedaleko Poznaně v západním Polsku, méně než 150 km od hranice s Německem, vyskytuje vysoce nakažlivý virus africké prasečí horečky. Ta způsobuje smrt prasat. Šíří se přímo mezi prasaty prostřednictvím nakaženého masa anebo zvířecího krmiva a má potenciál přeskočit na lidi. V Číně probíhá epidemie africké prasečí chřipky, která tam už usmrtila 40 procent prasat.
 

Malá rešerše nad „čínskou nemocí“ Reportérů ČT

9. 4. 2020 / Petr Čížek

čas čtení 15 minut

Reportéři ČT se profilují jako investigativní pořad veřejnoprávní České televize, což by mělo být zárukou kvalitních a podložených informací. Dílko reportérů Ondřeje Golise a Hanuše Hanslíka s názvem „Čínská nemoc“, které Česká televize odvysílala 6. dubna, se snaží poukázat na skupování zdravotnického materiálů Čínou, aby Peking mohl jeho následným prodejem vydělat. Už název jako takový není zrovna dvakrát pěkný a zavání prvoplánovým rasismem, který lze nalézt v těch nejhorších plátcích, kde podobně jednoduchá pojmenování vedou k reálným rasistickým útokům.

Výrazně zlevnit a zefektivnit zdravotnictví by mohlo jít neziskovými léky

9. 4. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Koronavirová krize přinesla na světlo světa tematiku vývoje nových léků. Najednou se mluví o klinických testech, o tom, jak se vlastně pozná, že daná chemikálie opravdu léčí nějakou nemoc, aby mohla být schválena úřady jako účinný lék při daném dávkování pro danou indikaci. To, že veřejnost bude mít o tato témata někdy zájem, jsem si ještě před měsícem neuměl představit.

Duševní pohoda

9. 4. 2020 / David Marenčák

čas čtení 2 minuty

Agitační moralitka pro tento den.

Nuda, strach, nejistota, neradostné perspektivy, obavy z budoucnosti, existenciální úzkost.

To všechno jsou legitimní a oprávněné emoční reakce na současnou situaci.

Nenechte se posmívat, neberte vážně bohorovné idioty, kteří jako obvykle zaměňují nevědomost za odvahu a zlobu egoismu obětovat druhé pro své pohodlí za racionalitu.

Lidi, poučme se od trampíků

9. 4. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Jaký zvolit osobní přístup v době koronavirové a zejména post koronavirové? Dobrá navigace může být
třeba od českých (či moravských) trampů. Kdo jste někdy takhle putoval, víte, že člověk má s sebou jen to, co unese na zádech dlouhý majle a musí si dobře rozmyslet, co ponese a proč, aby mu nic zbytečně nepřebejvalo nebo nechybělo - aby zbytečně netrpěl jako pako. K tomu se musí použít hlava, a samozřejmě zkušenost nebo dobrá rada jsou vším zlatem k nezaplacení. Když mám s sebou třeba solidní sekeru, jsem sice večer na kempu králem "ohňové šou", ale musím ta kila táhnout celou dobu. V rozporu se všemi přírodními zákony sekera časem těžkne. Když se naopak naučím najít houbama dostatečně sežranej klacek tak, aby šel peckou přerazit o pořádnej šutr, aniž mi přerazí ruce, a kterej se dá vždycky někde najít - mám lehčí bagáž a na ohni to nepoznáš. Obdobně s proviantem – buď můžu vláčet třeba meloun, piva, věnec buřtů a bochník chleba / nebo citrón, feldu vody, kondenzovaný mlíko a pytlík vloček. Tady všude bych hledal návody pro naše rozumné "příští"...

Zpět do reality - potřebuji já a moje rodina auto za 600 – 800 tisíc? Za milion? Auto za 200 - 250 nás včas nedoveze kam má? V zemi kde se jezdí 50/90/130? Potřebuji fakt aspoň co týden valit plný koš jídla z marketu? Potřebuji spotřebovávat tolik energie, aby z toho na západě Čech byl "kráter do země"?

Hezké Velikonoce nám všem

9. 4. 2020 / Richard F. Vlasák

čas čtení 5 minut

Píšu nám do nesnadných časů, ale chci vyprávět o naději. Píšu nám do zavřených domů, ale myslím na otevřená srdce. Píšu nám, protože rouška přes ústa není znamením mlčení, ale ohleduplnosti. Píšu nám a nemám, co dodati více, než příběh Velikonoc. Příběh, který nerozlišuje věřícího a hledající; nechce hledat příkopy, ale otevírá porozumění napříč věky i generacemi, spojuje minulost, přítomnost i budoucnost. Je tu proto, abychom se navzájem chápali a byli na blízku, byť vzdáleni metry či jejich stonásobky. Budete-li si jej vyprávět se mnou, nezavazuje vás to k ničemu, jen se vám otevře nové okno dokořán.

18140

K Zelenému čtvrtku

Všemohoucí Bůh v Getsemanské zahradě

9. 4. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Stejně jako jsem nikdy nedokázal číst evangelium s představou, že „nám židé ukřižovali Krista“, vždy mne míjelo tradiční odsouzení Jidáše, jaké můžeme najít třeba u Danta. Na samém dně Dantova pekla je Brutus a Jidáš, dva zrádci. Dante k tomu měl politické motivace.


Jidáše jsem od svých prvních začátků čtení Písma chápal jako člověka, který jenom vzal vážně přání náboženských představitelů svého lidu. A na rozdíl od nich svého činu litoval. Litoval toho, že vydal nespravedlivému procesu, ba justiční vraždě, nevinného člověka: „Když Jidáš, který ho zradil, viděl, že Ježíše odsoudili, pocítil výčitky, vrátil třicet stříbrných velekněžím a starším a řekl: Zhřešil jsem, zradil jsem nevinnou krev! Ale oni odpověděli: Co je nám po tom? To je tvoje věc. A on odhodil ty peníze v chrámě a utekl; šel a oběsil se.“ (Matouš 27,3-5)

K „Velikonocům“ ne nutně další připomínka?

9. 4. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 8 minut


Dvě skupiny lidí mezi námi jsou každoročně s Velikonocemi hotovy dřív, než ty svátky začnou. Samozřejmě atheisté. (Od řeckého „theos“ ve významu „bůh“; se záporkou „a“.) Atheisté vědí, že se jedná jen o legendy, pokud jde o „nadpřirozenost“. A pochopitelně křesťané. Ti zase vědí, že jejich víra je evidentně spásonosná. Potom je to každoročně v kalendáři. Dokonce teď dokonce s tzv. „Velkým Pátkem“ jako svátečním dnem jaksi navíc. Což dříve též nebývalo…

K hrubě manipulativní reportáži České televize: Ať si tam čtou časopis Nature!

8. 4. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut



Pořad Reportéři ČT odvysílal hrubě manipulativní, rasistickou reportáž o koronaviru, nazvanou "Čínská nemoc". Víme všichni velmi dobře, že čínský komunistický režim je diktatura a že zpočátku pandemie Čína trestala lékaře, kteří na pandemii upozorňovali, a pokusila se utajit o ní informace. Posléze poskytla světu obrovské množství otevřených odborných informací, včetně přesného popisu genomu koronaviru, bez něhož by světoví vědci nemohli rychle zahájit práci na vakcíně proti koronaviru.

Ano, v některých médiích po světě se vyskytly spekulace, že Čína neuvádí spolehlivé informace o počtu nakažených a mrtvých a že údaje snižuje a zkresluje. To je jistě možné, dokonce i snad pravděpodobné - avšak manipulovat diváky emocionálně zabarvenými - nepodloženými! - tvrzeními o - snad - možném - obrovském počtu činských nakažených a mrtvých je neseriozní.

Stejně je neseriozní a rasistické vyvolávat paniku nad naprosto legitimní snahou Číny postižené pandemií skupovat v lednu a v únoru letošního roku v zahraničí - včetně ČR - roušky. Co je na tom tak odsouzeníhodného? Nedělala by Česká republika totéž, kdyby byla postižena tisíci mrtvými a neměla na svém území dostatečné vybavení proti pandemii?

Kritizovat autoritářský režim v Číně je oprávněné, avšak propaganda v pořadu Reportéři ČT působí nepřesvědčivě a kontraproduktivně.

Aby se osvobodili Reportéři ČT od svého rasismu, možná by si měli častěji číst vědecký časopis Nature. Ten totiž k označení "čínská nemoc" publikoval toto:

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Mezitím v Absurdistánu 123:

PiS a koronavirus v Polsku, škola v televizi a prezidentské volby poštou

8. 4. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Boj s koronavirem v Polsku pokračuje. Vláda i parlament mají mnoho práce. Musejí zajistit, navzdory tomu, že vládní reakce na pandemii směřuje k naprosté katastrofě, aby zůstaly u moci.

Veškeré břemeno boje proti koronaviru bylo přesunuto na bedra zdravotnictví, nevládních organizací a obyčejných občanů. Protože neexistují řádná bezpečnostní opatření, každých několik hodin se uzavírá další jeden nemocniční pokoj. Zdravotnictví padá jako kostky domina: stovky lékařů a zdravotních sester byly testovány pozitivně na koronavirus, tisíce dalších zdravotníků jsou v karanténě (někteří za skandálních podmínek - skupina paramediků, která dovezla pacienta s podezřívanou nákazou COVIDU-19, dostala nařízeno, aby zůstala v sanitce déle než 18 hodin bez jídla a pití  a byla propuštěna až o 34 hodinách). Ministerstvo zdravotnictví ani nezjišťuje situaci mezi zdravotníky - výše uvedená čísla poskytly odbory. Situaci nenapomáhá skutečnost, že mnoho špatně placených zdravotnických profesionálů bylo donuceno pracovat na volné noze, takže často mají dvě nebo více zaměstnání v několika nemocnicích, což dál pomáhá virus šířit.

Koronavirová magie, aneb Víra tvá tě (ne)uzdravila

8. 4. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Jedna malá studie provedená na datech z rané fáze pandemie pocházejících z Číny a Itálie, k níž se navíc sluší přičinit výhradu o notorické nespolehlivosti čínských údajů a nezohlednění "preexisting comditions" u 99 % italských obětí choroby ZDE, vyvolala lavinu nadšených komentářů, ačkoliv ještě ani nevyšla a čeká na standardní oponenturu. Autoři tvrdí, že údajně existuje korelace mezi proočkovaností populace klasickou vakcínou protí tuberkulóze (bacilli Calmette-Guérin, BCG) a zvýšenou odolností proti onemocnění koronavirem. A to vede řadu komentátorů k nadšeným tirádám, podle nichž může být BCG vakcína naší novou nadějí v boji s koronavirovou epidemií ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE.

Turinské rouno a některá úskalí s ním spojená

8. 4. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

 


Na počátku jakékoliv tematicky nějak cílené debaty, pokud nejde o zcela novou problematiku bez výchozích orientačních údajů (leč někdy i tam), míváme skoro vždycky už nějak z vlastní minulosti vzešlé nějaké předpojatosti, které naznačují naše jaksi „předzjednané“ výchozí zřetele, jež přinejmenším vymezí hned možný přitakávající nebo odmítavý osobní přístup k tématu, včetně míry naléhavosti jeho adekvátního řešení (že někdy dokonce toužíme dosáhnout konečného a nevývratného řešení málem ještě před vlastním seznamováním se s úskalími nastoleného námětu).

Strach (z) „epidemiologicky naivního“ stáda

8. 4. 2020

čas čtení 11 minut

V České republice, kde je veřejný diskurs dost izolovaný od vnějšího světa, se dost často stává, že někdo formuluje určitou ne zcela promyšlenou ideu, a pak to lidé začnou opakovat a šířit, aniž by byla řádně podrobena otevřené kritické diskusi na tvrdém globálním fóru. Tak například se v ČR prosadilo, aby občané měli povinnost nosit roušky i na ulici či v lese, ačkoliv je to v rozporu s doporučeními Světové zdravotnické organizace, která upozorňuje, že nošení roušek u zdravých lidí na veřejnosti je k ničemu - zvlášť absurdní jsou záběry televizních diskutérů a moderátorů v rouškách v situacích, kdy je zřejmé, že sociální distance dvou metrů stačí. 

Jinou nedovařenou, řádně nepromyšlenou ideou je tzv. "stádní imunita" - myšlenka, o níž na krátkou dobu uvažovali před mnoha týdny britští politici, než dostali matematické modely, z nichž vyplynulo, že pokud by země okamžitě nezavedla přísnou karanténu a sociální distancování, zemřelo by až půl milionu lidí a naprosto by to zničilo zdravotnictví.

Kupodivu se myšlenka "stádní imunity" zalíbila mnohým lidem v ČR, kteří netuší - protože zatím ČR nemá takovou míru úmrtí jako v západoevropských zemích či v USA - co by to znamenalo.

Viz níže zveřejněný článek pana Zdeňka Jakubka z Ostravy.

Je však  prokázáno, že argumenty o "imunitě stáda" jsou falešné a nesmírně nebezpečné. Možná jsou lidé na Západě ovlivněni konkrétní situací v zemích, jako je Británie, Itálie či Španělsko. Ale vidět každodenní umírání tisíců, a desítek zdravotníků, vede k značnému soustředění mysli.

Koronavirus má úmrtnost 1 až 3 procenta, přitom u 10 - 15 procent nakažených dochází k vážnému průběhu, který si vyžaduje hospitalizaci. Z toho 5 procent na jednotkách intenzivní péče.

V českých poměrech by "promořenost" tedy znamenala 100 000 - 300 000 mrtvých a  1 až 1,5 milionu lidí v nemocnicích.

Argumenty o tom, že na jiné příčiny smrti (automobilové nehody, rakovina) lidé umírají po milionech, jsou irelevantní, protože  na to je společnost zavedená. Nezvládne však náhle vzniklou novou vlnu tisíců nemocných a umírajících, která by trvala měsíce.

Jedinou možností je snažit se snižovat křivku, intenzivně testovat a bránit šíření nákazy izolací nakažených center do té doby, než bude k dispozici vakcína.

Česká republika má velké štěstí, že začala s přísnou karanténou rychle. Británie a USA to zanedbaly, zřejmě i Švédsko a Japonsko. V Česku ale mnoho lidí tu karanténu nebere vážně, budou se družit o Velikonocích a je velmi pravděpodobné, že vážná vlna nákazy tam vznikne kolem 1. května. Vzhledem k tomu, že nemoc má dlouhou inkubační dobu a přitom lidé, kteří nemají žádné příznaky, nákazu šíří, je to velmi nebezpečné.

Jak jste se jistě dočetli na Britských listech, podle matematických modelů bude mít jen Británie do srpna 66 000 mrtvých.

Tolik promořenost.

Mimochodem, jeden lékař - čtenář Britských listů - nám vysvětlil, že když hovořil pan Prymula o promořenosti, mínil tím právě intenzivní testování a izolaci center nákazy. Použil bohužel zřejmě na veřejnosti nepřesných formulací, avšak nic tak šíleného jako volné spoléhání na "stádní imunitu" zjevně neprosazuje.   (JČ)

Koronavirus "vydrží na neprané roušce sedm dní"

8. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta


Výzkum stability nového koronaviru na různých površích zjišťoval možné způsoby přenosu. Zpráva publikovaná v časopise Lancet zjistila, že se virus udržel na vnější straně chirurgické roušky po dobu sedmi dní.

Studie podporuje existující doporučení, aby se lidé nedotýkali vnější strany svých roušek poté, co si je nasadí.

Výzkumníci také znova zdůrazňují předchozí předběžná opatření, jako je časté mytí rukou, nedotýkání se obličeje a držení se doma , coby nejlepší ochranu před chorobou COVID-19.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Průběžné zpravodajství:

Trump chce uprostřed pandemie odebrat finance Světové zdravotnické organizaci

8. 4. 2020

čas čtení 7 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  V ve středu 8.4. v noci  bylo v ČR oficiálně registrováno 5017 nákaz a 88  úmrtí.


- Dnes je tomu 100 dní od doby, kdy Světová zdravotnická organizace vydala varování o novém viru. Dnes Světová zdravotnická organizace informuje, že v Evropě je asi polovina všech případů nákazy z celého světa. Sedm z deseti nejpostiženějších zemí nákazou je v Evropě.

- Není jasné, zda koronavirová pandemie skutečně vznikla na "mokrém trhu" ve Wuchanu. Nejpravděpodobnější je, že virus vznikl u netopýrů, ale to je tak všechno, co vědci konkrétně vědí, zdůrazňuje profesor Stephen Turner z katedry mikrobiologie na Monash University v Melbourne. Vzhledem k tomu, že byla v New Yorku koronavirem nakažena tygřice, je známo, že virus dokáže skákat mezi různými biologickými druhy. Vůbec není jasné, který biologický druh byl prostředníkem, přes nějž virus skočil na lidi. Úplně první případ nákazy koronavirem neměl kontakt s mokrým trhem ve Wuchanu. Je ovšem fakt, že na mokrých trzích dochází k interakci člověka s dalšími biologickými druhy, proto by měly být zakázány. ZDE  

- Itálie uzavřela své přístavy pro lodě od nevládních organizací, přivážející uprchlíky. Loď německé organizace Sea-Eye přivážela směrem k Itálii 150 lidí, vylovených z moře u libyjského pobřeží.

Ochrání mě před koronavirem rouška? Likvidace mýtů

7. 4. 2020

čas čtení 5 minut



Ochrání mě před koronavirem rouška?
Nosit na obličeji roušku v žádném případě není stoprocentní záruka, že se  koronavirem nenakazíte. Viry se dostávají do lidského organismu také očima a miniaturní partikuláty viru, známé jako aerosoly, dokáží proniknout rouškou. Avšak roušky jsou efektivní při blokaci kapének, což je hlavní způsob šíření nákazy koronaviru a z některých studií vyplývá, že roušky vám poskytují asi pětinásobnou ochranu ve srovnání s tím, když na obličeji nemáte nic (i když jiné studie zaznamenávají nižší úroveň jejich efektivnosti).

Světová zdravotnická organizace: Je zbytečné, aby zdraví lidé nosili v ulicích roušky

7. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

 "Lidé si myslí, že je roušky ochraňují, ale ono to není pravda."

Světová zdravotnická organizace nepřijala doporučení, aby lidé nosili na veřejnosti roušky. Prozkoumala nové informace, které naznačovaly, že nošení roušek možná omezilo v některých regionech šíření koronaviru.

Avšak v aktualizovaných doporučeních, zveřejněných v pondělí, zdůraznila Světová zdravotnická organizace, že i když roušky mohou pomoci omezit šíření nákazy, samy o sobě jsou nedostatečné. Neexistují žádné důkazy, že by nošení roušek na veřejnosti chránilo zdravé lidi před nákazou infekcemi dýchacích cest včetně koronaviru, konstatovala Světová zdravotnická organizace.

Koronavirus: Plasma od pacientů, kteří přežili nákazu, pomáhá vážně nemocným osobám

7. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Studie krevních transfuzí provedené týmy v Číně informují o výrazném zlepšení zdravotního stavu pacientů


Lékaři mají předběžné důkazy, že vážně nemocní pacienti na koronavirus mohou mít prospěch z krevního plasmatu, získaného od lidí, kteří se od koronaviru zotavili.

Dva týmy lékařů v různých nemocnicích v Číně poskytly plasma plné protilátek 15 vážně nemocným pacientům a zaznamenaly podstatné zlepšení jejich stavu u mnoha z nich.

Koronavirus: Stačí čtrnáctidenní karanténa?

7. 4. 2020

čas čtení 2 minuty



Po mnoho týdnu doporučuje Světová zdravotnická organizace, že zatímco polovina lidí nakažených koronavirem onemocní do pěti dnů, doporučují karanténu 14 dnů, aby se zabránilo šíření COVIDU-19. Toto čtrnáctidenní období karantény bylo extrapolováno z analýzy zveřejněné v lednu založené na testování malého vzorku pacientů v čínském Wuchanu, z níž vyplývalo, že u 95 procent pacientů se projeví příznaky  do 12 a půl dne.

Avšak nové studie naznačují, že u některých lidí to trvá daleko déle, než se objeví příznaky. Někteří experti požadují delší karanténu, zejména v zemích, kde se netestuje větší počet obyvatelstva.

Lékaři bez hranic vyhlašují krizovou sbírku na boj s COVID-19 a důsledky pandemie

8. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Onemocnění COVID-19 už postihlo v různé míře většinu zemí světa. Lékaři bez hranic zasahují proti této nemoci v desítkách států, včetně těch nejvíce postižených v Evropě. Připravují se také na další vlnu pandemie - v Africe, Latinské Americe či na Blízkém východě. Česká kancelář Lékařů bez hranic vyhlašuje krizovou sbírku na boj s COVID-19 a důsledky nákazy.

Lékaři bez hranic svou pomoc postupně rozšiřují v evropských státech nejvíce zasažených touto chorobou jako je Itálie, Španělsko, Francie či Belgie. V rámci svých možností podporují vyčerpané zdravotníky a nejvíce zranitelné skupiny obyvatel - seniory, lidi bez domova nebo lidi na útěku (více informací o zásahu Lékařů bez hranic v Evropě najdete zde).

Detailní analýza maďarského "koronavirového zákona"

8. 4. 2020

čas čtení 6 minut

11. března 2020 maďarská vláda kvůli koronavirové krizi ústavně vyhlásila mimořádný stav a 30. března 2020 137 ze 199 poslanců maďarského Národního shromáždění schválilo "Zákon proti koronaviru", který zahrnuje rozsáhlé pravomoci poskytnuté vládě. Po dobu mimořádného stavu nyní vláda může uplatňovat opatření zavedená k omezení pandemie dekrety, bez souhlasu parlamentu. V Maďarsku i v zahraničí bylo parlamentní hlasování agresivně kritizováno, což vláda vehementně odmítá jako nepřiměřené a zavádějící, uvádí analýza Nadace Konráda Adenauera.

Vědci spěchají s vývojem vakcíny proti koronaviru

8. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta


Výzkumné týmy po celém světě pracují naplno na vakcíně, která by zabránila šíření respiračního onemocnění COVID-19. Ale proč vývoj tak dlouho trvá?

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Změny klimatu zvyšují riziko ozbrojených konfliktů

8. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

Riziko násilných střetů roste poté, co extrémní klimatické jevy jako sucha nebo povodně zasáhnou zranitelné země, zjistila mezinárodní studie. Zranitelné země jsou charakterizovány početnými populacemi, politickým vylučováním konkrétních etnických skupin a nízkou úrovní rozvoje. Studie kombinuje globální statistickou analýzu, data z pozorování a regionální případové studie.

Koronavirus: Boris Johnson je na jednotce intenzivní péče

6. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

Jeho stav se údajně zhoršil a v pondělí v 19 hodin britského času byl převeden na jednotku intenzivní péče pro případ, že by musel být intubován a napojen na ventilátor.

Linda Bauldová, profesorka veřejného zdraví na univerzitě v Edinburku, varuje:

"Kdokoliv kdekoliv, včetně těch nejprivilegovanějších členů naší společnost, může být postižen a může vážně onemocnět. Je nesmírně důležité, nyní více než kdy předtím, abychom všichni dodržovali vládní předpisy, zůstávali doma a neohrožovali ostatní."

(V Praze to lidé nedodržují. Je teplo, kupují si pivo z hostinců a restaurací přes ulici a posedávají na chodnících a na lavičkách, aniž by dodržovali nutný odstup dvou metrů. Aspoň tak to vypadalo v Praze na Starém Městě v pondělí kvečeru. JČ)

První náznaky, že je Boris Johnson více nemocen na koronavirus, než on či jeho poradci přiznávají, přišly  ve čtvrtek dopoledne. Jeden zdroj informoval, že se v londýnské nemocnici St Thomas' připravuje pro Johnsona lůžko a že se jeho stav během jeho sedmidenní karantény v Downing Street zhoršil.

Pandemie ničí mytologii ruského režimu

8. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

V reakci na výzvy pandemie "významná část" ruské společnosti prochází transformací. Její členové se již nechovají jako poslušní poddaní, kteří vždycky udělají, co je jim nařízeno, ale jako občané, kteří zpochybňují, co provádějí úřady, píše Aleksandr Vinogradov.

USA zakázaly vývoz respirátorů do Kanady a vyvolávají tam krizi

7. 4. 2020

čas čtení 8 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  V úterý 7.4. odpoledne  bylo v ČR oficiálně registrováno 4944 nákaz a 88  úmrtí.


- Britská vláda odmítla v úterý sdělit rozhlasu BBC, kdo má odpovědnost za odpálení jaderných zbraní, kdyby došlo k útoku na Británii, zatímco je Boris Johnson na jednotce intenzivní péče. Británie je jednou z pěti jaderných velmocí a má čtyři jaderné ponorky vyzbrojené balistickými střelami Trident II D5. Má zásobu asi 215 jaderných hlavic, z nich je asi 120 aktivně připraveno k použití.

- Počet úmrtí na světě se přibližuje 75 000. Počet globálně registrovaných úmrtí je 74 892, počet globálních infekcí je 1,347 milionu.

- Španělsko zaznamenalo čtvrtý pokles v počtu denních úmrtí. 637 za posledních 24 hodin.

- Samsung Electronics očekává vyšší zisky v prvním čtvrtletí roku 2020, protože miliony lidí pracující z domova používají datových služeb v cloudu, což vedlo k zvýšení poptávky po počítačových čipech.

- Finská vláda posílila kontrolu hranic a omezila cestování přes hranice do 13. května. Finsko sleduje s rostoucím znepokojením liberální švédskou politiky a obává se, že pendleři ze Švédska rozšíří pandemii v severních částech Finska, kde žije postarší populace a jsou tam omezené zdravotní služby.

- Japonský premiér Shinzo Abe v úterýž vyhlásí nouzový stav v částech země, včetně Tokia, v důsledku rychlého růstu infekcí.

- Podle Michaela Govea není britský premiér Boris Johnson napojen na ventilátor v jednotce intenzivní péče a pokud se jeho situace změní, vláda zveřejní oficiální prohlášení. "Premiérův případ je varováním, že infekce může postihnout kohokoliv."

- Čína v úterý oznámila pokles nových infekcí poté, co uzavřela své hranice vůči téměř všem cizincům. V městě Wuchan, v původním centru epidemie,  nyní nebyla zaznamenána vůbec žádná úmrtí. Počet dovezených infekcí je nyní 983. Za posledních čtrnáct dní informoval Wuchan jen o dvou nových případech infekce. Ve středu poprvé dostanou lidé povolení cestovat z města.

- Německo zaznamenalo nárůst dalších 3834 případů nákazy, což zvyšuje počet registrovaných nákaz na 99 225. V Německu dosud zemřelo 1607 lidí.

- V USA zemřeli na koronavirus už tři pracovníci supermarketů prodávajících potraviny. Vyvolává to obavy, že supermarkety s potravinami neseženou zaměstnance. ZDE

Co "asi" dělají lékaři v nemocnici s Borisem Johnsonem?

6. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

 

Jak jsme informovali,
ruská tisková kancelář Ria Novosti tvrdila, údajně podle informací z vysokých míst britského zdravotnictví, že bude Boris Johnson napojen na ventilátor, Informace nebyla potvrzena z jiných zdrojů. Úřad v Downing Street podle rozhlasu BBC tuto zprávu odmítl jako fake news, nepopřel však, že Johnson dostává kyslík.


Konzervativní ministr pro komunity Robert Jenrick tvrdil v pondělí ráno v britském rozhlase, že se Johnsonovi "vede dobře". Potíž je, že vysocí představitelé Johnsonovy vlády už mnoho týdnů o všem veřejnosti systematickou lžou, jako když tiskne, takže je velká otázka, zda lze toto Jenrickovo tvrzení brát vážně.

Charter 77 to the Czech government: Sign up to the 16 EU countries's declaration to defend democracy in the times of the pandemic

8. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

 

WE CALL OF THE GOVERNMENT OF THE CZECH REPUBLIC:
LET US JOIN THE DECLARATION PUBLISHED BY THE 16 EUROPEAN UNION MEMBER STATES!

Most member countries of the European Union realise that the efforts to suppress the coronavirus pandemic must not weaken the democratic and legal foundation of states and must respect freedom of speech. Only unavoidable measures should be implemented, they should be proportionate, time-limited and their appropriateness must be regularly checked. The curtailment of rights must not contradict the countries' international legal obligations.

Charta 77 vládě ČR: Připojte se k prohlášení 16 států EU na obranu demokracie v době pandemie

6. 4. 2020

čas čtení 2 minuty


VÝZVA VLÁDĚ ČESKÉ REPUBLIKY:

PŘIPOJME SE K PROHLÁŠENÍ ŠESTNÁCTI STÁTŮ EVROPSKÉ UNIE!


Většina členských států Evropské unie si uvědomuje, že úsilí o potlačení pandemie koronaviru, která nyní paralyzuje veřejný život ve velké části světa, nesmí zpochybnit demokratické a právní základy států a musí respektovat svobodu slova. Opatření musejí mít pouze nezbytný rozsah, musejí být přiměřená, časově omezená a jejich platnost musí být pravidelně přezkoumávána. Vydávaná omezení musejí být v souladu s mezinárodně právními závazky.

Pozor: Absurdní lživá zpráva se šíří řetězovými maily i v Česku. Kdy zasáhne Policie ČR?

6. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

V Británii došlo v posledních dnech k několika útokům na stožáry mobilní sítě 5G. Hovořil o tom na tiskové konferenci mluvčí britské vlády s tím, že konspirační teorie, že údajně mobilní sítě 5G šíří koronavirus, jsou přirozeně naprostá pitomost. Poškozovat telekomunikace v době, kdy na nich v situaci izolace doma všichni závisíme, je nesmírně nebezpečné.

Nesmyslný lživý mail se rozesílá nyní i česky. Zasáhne proti jeho rozesilatelům Policie ČR?

Zde je ukázka toho nesmyslu (JČ):



Subject:     Koronavirus - Trestní Oznámení - Ovládání viru pomocí mikrovln - Nanotech - 5G je Zbraň, která se prodává za Telekomunikace
Date:     Mon, 6 Apr 2020 20:28:11 +0000
From:     Stop5G.cz <info@stop5g.cz>



Zdravíme

KORONAVIRUS aktivace pomocí 5G - Nejenom v Číně dostali v roce 2019 povinně vakcíny. V Evropě jsou to vakcíny, které se označují jako „NEW CURE“ - Nový lék... Tyto vakcíny obsahují replikující se DIGITIZOVANOU (kontrolovatelnou) RNA, ZMĚNĚNOU GENETICKOU INFORMACÍ, UMĚLOU SEKVENCI, která se dá programovat, měnit, něco jako cizí software ve Vašem těle – Bio Hacking. V Číně tato sekvence byla aktivována vlnami na 60 GHz pomocí 5G, které byly právě zapnuty ve Wu-chanu. Momentálně se používají frekvence na 60 GHz 5G.  Koronavirus – Nové vakcíny – Bio Hackování – Zadní Dvířka do Vaší DNK – Nanotechnologie – Kontrola Pomocí 5G nebo  Nanotechnologie – Patent – Coronavirus – Biologické Zbraně – Aktivace Pomocí 5G – Fyzikální Genocida – Zneužitá A.I.

Coronavirus - 5G - Patent US 10,130,701 B2 - Nanotechnologie.png
Krev  má v sobě železo, co udělá železo, když se zmagnetizuje pomocí mikrovln?

5G je nebo brzo bude ve městech: 5G – Karlovy Vary, Kolín, Karvina – Český Telekominační Úřad, Bílina, Plzeň, Ústí nad Labem, Jeseník a další ... Stovky recenzovaných nezávislých vědeckých studií naznačují, že bezdrátové záření představuje vážné riziko pro naše zdraví, zejména pro naše děti! Děkujeme za Vaši aktivní pomoc k zastavení 5G.

Co ve zprávách nebylo zřejmé, je skutečnost, že Čína ve svém spěchu, aby se ujala vedení v závodě 5G, nainstalovala do konce roku 2019 (a většinou během posledních několika měsíců, které vedly k vypuknutí COVID-19) 130 000 5G antén po celé zemi,31 s nejméně 10 000 anténami nainstalovanými pouze ve Wu-chanu. 3


Je důležité pochopit co 5G dělá a co říkají, že dělá. Tato technologie může uvařit vaše oči. Všichni musíte pochopit, že 5G je vojenská technika, že jsou to útočné frekvence a DEW. Jednoduše 5G je mikrovlnná radiace!

Důležité hlasování v parlamentě

7. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta

 



Co je důležité v době COVID-19?

7. 4. 2020 / Vladimír Wagner

čas čtení 7 minut



Myslím, že při snaze čelit pandemii nového koronaviru pomáhají nejen moderní technologie a špičkové vědecké poznatky, ale i zdánlivě primitivní postupy, které mohou s úspěchem uplatnit i velmi chudé komunity. A z tohoto hlediska může být pro svět inspirací i iniciativa „Česko šije roušky“.


Před pár dny uveřejnil Jan Čulík v Britských listech ostrou kritiku videa, které ve snaze čelit pandemii nového koronaviru vytvořily české iniciativy. Než se dostanu podrobněji k tomuto příkladu, připomenu některé jiné. Kolegové z ČVUT pracují na nových typech masek a filtrů nebo na pipetovacím stroji umožňujícím zrychlení testů přítomnosti koronaviru. Tu poslední uvádím i proto, že se na ní podílel i náš Ústav jaderné fyziky AV ČR. Můj ústav nabízí i možnosti sterilizace zdravotnického materiálu pomoci svazku částic z našeho mikrotronu. Jsou to jen jedny z mnoha iniciativ vysokých škol a Akademie věd České republiky, které se snaží přiložit ruku k dílu ve snaze potlačit pandemii. A také minimalizovat škody, které čas pandemie přináší. Mezi ně patří třeba i cyklus přednášek, návodů a materiály z oblastí zajímavé vědy pro žáky a studenty, kteří musí být doma. Do té se snažím zapojit třeba i já.

Pueyo: Paradoxně, dodržování přísných karanténních opatření ekonomiku posílí, jejich zrušení ji ochromí

6. 4. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Počítačový inženýr a matematik Thomas Pueyo napsal ke koronarové epidemii, zejména v USA, tři články, které si přečetlo více než 40 milionů lidí a byly přeloženy do více než 30 jazyků. (První:  "Coronavirus: Why You Must Act Now" , shrnutí v češtině ZDE, doslovný český překlad ZDE , druhý: "Hammer and the Dance". ) V nejnovějším třetím, s titulem "Coronavirus: Out of Many, One (Koronavirus: Z mnohého jediné") zveřejněném 31. března, se Puyeo zabývá především situací ve Spojených státech, ale na základě svých srovnávacích matematických modelů dochází k závěrům o tom, jak je nutno postupovat proti koronavirové pandemii. Ty závěry se zdají být relevantní pro všechny země světa.

Paradoxně dokazuje, že ekonomicky dobře dopadnou ty země, které zavedly co nejdříve přísný systém sociálního distancování a karantény, a rychle tak pandemii potlačily. Země, které z obavy před poškozením ekonomiky to neudělaly, spláčou nad výdělkem, protože množství mrtvých jejich ekonomiku vážně poškodí a hospodářství se bude vzpamatovávat velmi dlouho.

Dodejme k tomu, že západoevropské země, ale dokonce i USA, si uvědomují,  že lidem, kteří přišli o práci, musejí v této situaci vyplácet základní nepodmíněný příjem. Velká Británie například vyplácí všem zaměstnancům podniků, které nemohou fungovat, 80 procent jejich platu až do výše 2500 liber (75 000 Kč) měsíčně, totéž platí i pro osoby pracující na volné noze. Kdy to udělá Česká republika?

Financial Times: Radikální reforma ekonomického systému je nutná

6. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Redakční komentář mezinárodního hospodářského deníku Financial Times, bible kapitalistů:


Na stůl budou muset být dány radikální reformy - zvrat převažující politické strategie posledních čtyř desetiletí. Vláda bude muset přijmout aktivnější roli v ekonomice. Musí začít považovat veřejné služby za investice, nikoliv za pasiva, a najít způsoby, jak učinit pracovní trhy méně nejistými. Znovu bude na stole přerozdělování: výsady starších lidí a bohatých lidí budou zpochybněny. Strategie, které byly dosud považovány za výstřední, jako nepodmíněný základní příjem a zdaňování bohatství, se budou muset stát součástí nové politiky.

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Jsem pokryta Ježíšovou krví

6. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. V ČR je oficiálně v pondělí odpoledne registrováno 4735 nákaz a 78 úmrtí. 

* * *

- V Ohio vyjíždí z parkoviště žena, která právě byla s desítkami lidí na bohoslužbě. Včetně dětí.  

Reportér: Mohu se vás zeptat na vaše rozhodnutí jít na tuto bohoslužbu v této budově?
Žena: Nebyla bych nikde jinde.
Reportér: Nemáte obavu, že byste mohla nakazit druhé lidi, onemocnět a zemřít?
Žena: Ne. Jsem pokryta Ježíšovou krví. Jsem pokryta Ježíšovou krví.
Reportér: Co jiní lidé, kteří do tohoto kostela nechodí?
Žena: Všichni tito lidé chodí do tohoto kostela.
Reportér: Ale vy budete na místech, kam chodí jíní -
Žena: Chodím každý den do obchodu s potravinami. Chodím do Walmartu. Všichni ti lidé.
Reportér: Ale to je můžete nakazit.
Žena: Oni mohou nakazit mě, ale já je ne, protože jsem pokryta Ježíšovou krví.
- Boris Johnson (55) stráví druhou noc v nemocnici. Byl přijat na doporučení svého lékaře v neděli večer.

-  Boris Johnson je "optimistický" avšak zůstává v nemocnici. Downing Street přestala charakterizovat jeho příznaky jako "mírné". Nepopírá, že Johnson dostává kyslík.

- Počet mrtvých v Anglii stoupl o 403. Byli to lidé ve věku 35 - 106 let. 15 z nich (ve  věku 52 - 94 let) nemělo žádné zdravotní potíže.  - Počet všech mrtvých v Británii (zemřelých jen v nemocnicích) dosáhl 5373.

- Během prvních pěti dnů po uvalení karantény na Británii stoupl počet telefonátů na státní pomocnou linku proti domácímu násilí o 25 procent, ve srovnání s koncem února stoupl počet přístupů na internetové stránky pomoci proti domácímu násilí o 150 procent.

- Očekává se, že Japonsko vyhlásí už v úterý nouzový stav.

Donald Trump řekl, že jeho vláda objednala 29 milion dávek hyrdoxychlorochinu, léku proti malárii, který se proti koronaviru teprve testuje. Lék má potenciálně škodlivé vedlejší účinky. Do postižených států USA se také dovážejí miliony ochranných prostředků. roušek, rukavic a obleků. V Thajsku Spojené státy zkonfiskovaly část zásilky ochranných prostředků pro berlínskou policii. Berlínský senátor Andreas Geisel to označil za "akt moderního pirátství". Bílý dům tvrdí, že ne. ZDE
 

- Hlavní činitel OSN pro biodiverzitu požaduje globální zákaz tzv. "mokrých" zvířecích trhů, jako byl ten ve Wuchanu, z něhož se zřejmě rozšířil koronavirus.

- Jižní Korea poprvé od 29. února informuje, že má méně než 50 nových případů nákazy denně.

- Německo zaznamenalo už po čtvrté pokles nárůstu nových případů. Za posledních 24 hodin tam narostl počet oficiálně registrovaných nákaz o 3677 na 95 391. ZDE 

- V neděli večer bylo potvrzeno 1,26 milionů nákaz a více než 69 000 úmrtí.

- Asi 1000 migrantů na jihu ostrova Malty bylo umístěno do karantény poté, co tam vypukla epidemi

- Italští lékaři se těžce vyrovnávají s úmrtím stovky svých kolegů na koronavirus.

- Irský premiér Leo Varadakar se vrací do práce jako lékař - bude jeden den v týdnu pomáhat v koronavirové krizi.

- Švédsko se připravuje na přísnější protikoronavirová opatření.

- Denní počet mrtvých poklesl v Itálii, ve Španělsku i ve Francii. Itálie zaznamenala nových 525 úmrtí, Španělsko 674 a Francie 357.

- Norsko vyšle tým lékařských a logistických zaměstnanců na pomoc Lombardii.

- Řecké úřady uvalily zákaz vycházení od 20 hodin do 8 ráno na dva populární ostrovy, Mykonos a Santorini. Obyvatelé budou moci opustit  domov jen se psem, a to jen na 15 minut. V Řecku je nyní 1735 případů a zemřelo 73 osob, většinou muži.

- V Británii zemřela další zdravotní sestra na koronavirus. Bylo jí 54 let.

- V Turecku stoupl počet mrtvých v sobotu o 73 na 574.

- Anglická královna Alžběta (93) promluvila k národu a vyjádřila naději, že se Britové budou nadále držet, zvládat situaci s humorem a odhodlaností:




Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Hospodaření OSBL za únor 2020

29. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

V únoru 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 630.42 Kč, výdaje byly 66 931.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Ekologie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Lidská práva | Rusko za Vladimíra Putina | Itálie | Školství | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Írán | Norsko | Ekonomika | Donald Trump | Velká Británie - politika a společnost | Evropská unie | Česká republika | Rozhovory Britských listů | Babiš | Imigrace do Evropy | Koronavirus | PPF | Čína
113708