Lucemburský premiér Xavier Bettel zuřivě zaútočil na Brexit. Boris Johnson utekl

16. 9. 2019

čas čtení 3 minuty



Na tiskové konferenci v Bruselu zaútočil lucemburský premiér Xavier Bettel ostře na brexit. Boris Johnson z tiskové konference utekl. (Prý se bál demonstrantů.) Zůstal jen prázdný pultík.



Lucemburský premiér:
Naši lidé potřebují vědět, co se jim stane za šest týdnů. Potřebují jasno. Potřebují jistotu. Potřebují stabilitu. Nemůžete si z budoucnosti udělat rukojmího pro stranicko-politické zájmy.

Takže teď je to na panu Johnsonovi, drží budoucnost všech britských občanů a všech občanů EU žijících v Británii ve svých rukou. Je to jeho odpovědnost. Vaši lidé, naši lidé na vás spoléhají. Ale hodiny tikají, využijte svého času moudře.

Usoudil jsem, že je důležité promluvit s panem premiérem Johnsonem, abychom od něho získali návrhy. Potřebujeme více než jen slova. Potřebujeme právně použitelný text, na němž bychom mohli co nejdříve pracovat, pokud máme být hotovi do  konce října. Nikdy jsem  si nebral servítky, když se mě ptají na další odložení brexitu. Takže to řeknu znovu velmi jasně. Odložení brexitu je možné jen v tom případě, pokud to bude sloužit nějakému účelu. Takže jednání s panem Johnsonem bylo delší, než se plánovalo. Vyměnili jsme si názory na různé postoje britské vlády. Ale, opakuji, řekl jsm mu, že toho slyším hodně, ale mám toho málo ke čtení. Jestli chtějí o něčem diskutovat, my to potřebujeme mít napsané na papíře. Zatím mám jen jednu psanou dohodu.

Opakuji - tenhle brexit, to není moje volba. Bylo to rozhodnutí jedné politické strany, bylo to rozhodnutí od Davida Camerona, že to udělá, rozhodli to oni. Rozhodli to oni, já toho hluboce lituji.

Ale neobviňujte teď nás za to, že oni teď nevědí, jak se dostat z toho ... ... této situace, do níž se oni sami dostali.

Lidi chtějí jasno, chtějí vědět, co se bude dít v Londýně, co se bude dít v EU, a jaký bude jejich postoj.

Představte si, že jste evropský občan v Londýně a vy nevíte, jak vypadá vaše budoucnost, představte si, vy jste britský občan žijící v Evropě a vy nevíte, zda zítra budete potřebovat mimořádnou dohodu, zda budete mít právo v té zemi zůstat, zda budete smět posílat děti do školy. Lidi chtějí mít jasno, a to co nejdříve.

Takže mluvit o nových odkladech, jen věci odkládat, to není v zájmu našich občanů.

Reportér: Vy jste řekl, že brexitéři o brexitu lhali, jak?

Já si jen pamatuju, že před brexitem lidi říkali voličům, že dostanou zpět peníze na sociální pojištění, že se brexit provede za 24 hodin a všechno bude dobré. A byla spousta věcí, to musím říct, že před referendem nikdo nebyl schopen říci, "tak promiňte, tohle je lež" a to je také škoda, že někteří lidé v Británii nejsou dostatečně silní na to, aby řekli, "ne, tohle je lež a vy se snažíte získat voličské hlasy prostřednictvím lží".

To je důvod, proč od začátku říkám, že dobrá informační kampaň, s cílem vysvětlit lidem rizika, potíže brexitu, by bývala daleko užitečnější a teprve pak se mělo zorganizovat to referendum namísto toho dávat lidem jen dojmy, pak je nechat hlasovat a nakonec litovat výsledku, který vznikl.

Rozhovor Britských listů 237. Uskuteční se vůbec někdy brexit?

13. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta


Britové realizují brexit asi tak, jak pejsek a kočička blahé paměti vařili dort. Situace je v posledních týdnech stále šílenější, i když se novopečený britský premiér Boris Johnson, zvolený jen 0,4 procenty britských voličů (členů Konzervativní strany, jimž je skoro všem nad 55 let) zapřísahá, že Británii bezpodmínečně vyčlení z EU do 31. října 2019. Ale stane se to skutečně? Ságu brexitu rekapituluje v rozhovoru s Bohumilem Kartousem Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 13. září 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Klimatická krize: Nejde nám snad o společnou věc?

16. 9. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Pan Wagner soudí, že kampaň, které je Greta Thunberg symbolem, má řadu problematických aspektů. Ekologický aktivismus podle jeho mínění může být prokázat klimatu medvědí službu. Souhlasím, že jakákoliv kampaň, jíž se účastní stovky tisíc či miliony lidí na celém světě, má nejednu mouchu; jenže proč se stále bavíme o skutečných či domnělých kazech něčeho, co má spící, leč obrovský potenciál?


Střet zájmů na druhou

16. 9. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Senátorka a soudkyně Eliška Wagnerová považuje oficiální důvody zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo za "neuvěřitelné" ZDE. Současně varuje před možným ohrožením nezávislosti justice.

Mezitím v Absurdistánu 106:

Nesplněné sliby strany Právo a spravedlnost před nadcházejícími všeobecnými volbami

16. 9. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Představte si, že jdete po ulici a najednou vidíte odtahový vůz, který hodí vrak automobilu na veřejné parkoviště. Asi byste si pomysleli, že čas začal jít pozpátku, protože firmy provozující odtahové vozy mají z ulic odstraňovat opuštěné vraky aut, ne je tam umisťovat. Ale nebojte se, s vesmírem se nestalo nic znepokojujícího, to je jen Polsko.

Brazílie a Maďarsko zakládají Ligu států pro rodinu

16. 9. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty



Bolsonaro a Orbán připravují novou alianci mezi konzervativními zeměmi s cílem ovlivnit OSN proti hájení genderových práv, práv lidí LGBT a práv žen


Brazilskou ministryni  pro lidská práva, evangelikálskou kněžku Damares Alves, vyslal populistický ultrapravicový brazilský prezident Jair Bolsonaro na pozvání maďarského premiéra Viktora Orbána minulý týden do Budapešti. Účelem její cesty bylo zkoordinovat utvoření politické aliance mezi státy, které jsou "pro rodinu". Cílem je sjednotit síly, které by přiměly OSN, aby změnila své programy týkající se genderu, práv menšin LGBT a feminismu.

Třicetileté úsměvy

16. 9. 2019 / Pavlína Antošová

čas čtení 4 minuty

Akademický rok 1989 – 90 začal v pondělí 11. září, tedy v datum ještě po nějakou dobu nikoli historické. Pražská filozofická fakulta tehdy nově otevřela dvě kombinace, nad nimiž jsme všichni kroutili hlavami. Byly to němčina – marxisticko-leninská filozofie, a nadto angličtina – vědecký komunismus. Ta druhá nejspíš působí jako dokonce ještě pofidérnější, ale v našich řadách se ozval hlas: „Chudáci germanisti! Budou nucený číst Marxe v originále.“

Záludná ideologie, která nás tlačí ke srázu jménem brexit

16. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

Pro neoliberální fanatiky brexit bez dohody představuje velkou příležitost k dramatickému přebudování Velké Británie. Na první pohled to vypadá nepochopitelně. Proč všechno riskovat kvůli brexitu bez dohody? Rozpad jejich vlastní strany, ztráta parlamentní většiny, demontáž země, zničení ekonomiky, způsobení nedostatku potravin a léků: Co by konzervativní straně a Demokratické unionistické straně stálo za to? Co by jim to přineslo? Ptá se George Monbiot.

Aneb hlavní jsou přece PRACHY?

Zbraně hromadného ničení v Česku (3)

16. 9. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Rok jsem doufal, že už nebude důvod psát díl třetí (předchozí najdete zde a zde), ale bohužel!

Kamióni vlají, převracejí se, sypou svůj náklad na dálnice a silnice, zabíjejí a mrzačí lidi, z prasklých nádrží crčí nafta do přírody, padají do přehrad a rybníků, parkují na železničních přejezdech klidně při průjezdu vlaku, devastují svým přetížením vozovky - dělají cokoli se jim zachce, kdykoli se jim zachce. "Vždyť svět je růžový a plný peněz – pohoda jazz – ne?"

Pompeo z útoku v Saúdské Arábii obviňuje Írán, Graham volá do zbraně

16. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

Húsijští rebelové, kteří kontrolují severozápad Jemenu, včetně hlavního města země Saná, v sobotu zaútočili deseti drony na saúdskoarabská ropná zařízení. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo popřel, že by drony pocházely z Jemenu, a z útoku naopak obvinil Írán. Írán Húsijům poskytuje nepatrnou pomoc. A vzhledem k tomu, že rebelové nemají kontrolu nad přístavy ani nad pozemními komunikacemi ze země, je Teherán nemůže zásobovat ve velkém. Húsijové jsou domorodé jemenské hnutí, které je nespokojené se saúdskoarabským vměšováním, píše blízkovýchodní expert Juan Cole.  

Český večer téměř před třiceti lety v New Yorku

16. 9. 2019 / Milan Kohout

čas čtení < 1 minuta



Podívejte se na jednu z televizních show Milana Kohouta, kterou téměř před třiceti lety dělal pro televizi v americkém Bostonu.

"Vyhrabal jsem ji z archivu a digitalizoval," píše Milan Kohout. Tento český večer se natáčel ve World Trade Center. Koncertní sál byl později rozplácnut při útocích z 11. září 2001.

Hlavní hvězdou byla Iva Bittová.

Je to jediný unikátní originální záznam. Nikdo jiný ten festival nenatáčel.

Připomeňme si tímto televizním záznamem z místa, které dnes už neexistuje, útoky z 11. září.

Hospodaření OSBL za srpen 2019

5. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 50 671,02 Kč, výdaje byly 99 116,50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Pompeův plán na katastrofu v Arktidě

16. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

Nemělo by nás mást, že Donald Trump byl zase jako obvykle v titulcích; měli bychom se spíš soustředit na tzv. Pompoeovu doktrínu. V srpnu Donald Trump překvapil mezinárodní pozorovatele tím, že vyjádřil přání koupit Grónsko. Většina komentátorů tento krok vnímala jako další příklad čím dál tím více nepředvídatelného Trumpova Bílého domu.


Tisková zpráva

Učitelé budou učit o klimatu na podporu stávkujících studentů

16. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

Během týdne 16.9. - 20.9. se bude na českých školách učit stylově. Do svého výukového plánu někteří pedagogové zařadí stále více aktuální palčivé téma klimatické krize. Týden učení za klima bude předcházet celosvětovou studentskou stávku v pátek 20. září. Platforma Učitelé za klima, zastupující vyučující, jenž se snaží do výuky vnést témata spjatá s klimatickou krizí, umístí na své facebookové stránce několik metodik, které mohou využít pedagogové z celé republiky.

Západ začíná vypadat jak Putinovo Rusko

14. 9. 2019

čas čtení 4 minuty

V Británii bylo na sociálních sítích nejúspěšnější sdělení o právech zvířat. Bylo použito k tomu, aby lidi hlasovali pro brexit. Evropská unie je totiž zlá na zvířata, ve Španělsku jsou býčí zápasy a tak dále.

Nic není pravda a všechno je možné. To je politika a propaganda v Rusku začátkem 21. století. Je to svět, kde je politikům jedno, že jsou přistiženi při lhaní. Staré ideologie jsou mrtvé a konspirační myšlení se stalo novým způsobem jak vysvětlit svět: všechny staré politické kategorie (socialismus, liberalismus, konzervativismus, komunismus) ztratily význam a už je nejasné, jaké postoje zastávají politické strany, kde zkreslená nostalgie a mlhavé emotivní výkřiky: "Ať přestane být Rusko na kolenou!" nahradily jakoukoliv racionální představu o budoucnosti.

V roce 2010 jsem se vrátil do Británie, protože jsem chtěl žít ve světě, kde slova měla význam, píše Petr Pomerancev.

Pak přišel revoluční rok 2016 a od té doby mám ostrý pocit déja vu, že tytéž patologie, jichž jsem byl svědkem v putinovském Rusku, nyní převládají i na Západě. Zjišťuju teď jemně na začátku každého rozhovoru, zda člověk, s nímž hovoří, skutečně věří, že všechny demokracie jsou ovládány mafiemi.

V Itálii přistáli první uprchlíci po uzavření dohody nové italské vlády s EU

15. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Německo bude přijímat čtvrtinu uprchlíků přistavších v Itálii

85 migrantů převzala v sobotu večer  loď italské pobřežní stráže od v Norsku registrované záchranné lodi Ocean Viking, kterou provozují francouzské charitativní organizace SOS Méditerranée a Lékaři bez hranic (MSF) a přivezla je na sicilský ostrov Lampedusa. Blokace italských přístavů pro příjem uprchlíků, kterou zavedl bývalý ultrapravicový ministr vnitra Matteo Salvini, byla zrušena.

Nová italská vláda se dohodla s jinými členskými zeměmi EU, že budou přebírat její uprchlíky. Souhlasili s tím Francie, Německo, Portugalsko a Lucembursko.


Boris Johnson Junckerovi: O odložení brexitu nepožádám

15. 9. 2019

čas čtení 3 minuty



Britský premiér Boris Johnson sdělil Bruselu, že na své pondělní schůzce s odcházejícím předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem bude konstatovat, že odmítne jednat podle nového zákona, který minulý týden schválil parlament, a odmítne požádat o odklad brexitu za datum 31. října, a to i v případě, že nebude dosažena žádná dohoda. Johnson se chystá sdělit Junckerovi, že je na EU, aby se snažila dosáhnout dohody o brexitu.

Je to asi jako když blázen vám tvrdí, že se před vašima očima zastřelí, pokud s ním neskočíte z útesu. Johnson od Evropské unie požaduje likvidaci Evropského trhu odstraněním regulačních bariér pro Británii a udržením otevřené hranice s Evropskou unií v Irsku.

Boris Johnson: Osvobodíme se z EU jako Neuvěřitelný Hulk!

15. 9. 2019

čas čtení 1 minuta



Boris sděluje našemu listu: Čím je Hulk šílenější, tím je silnější!!

Mikey Smith: Neuvěřitelný Hulk je příběh superinteligentního vědce, proměněného v zuřící, násilné, nestabilní monstrum v důsledku špatně promyšleného experimentu, které je dohnáno žít v zoufalé existenci na útěku.

Guy Verhofstadt: I podle trumpovských zvyklostí je srovnání s Hulkem infantilní. Tohohle se jako má Evropská unie bát? Tohle snad dělá na britskou veřejnost dojem? To si Boris Johnson v průšvihu dodává odvahy?


Čapí hnízdo v proměnách voličských nálad

13. 9. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut

Nová Babišova "demokracie": Demokratické oddělení moci už neexistuje. Marie Benešová na plná ústa říká, že státní zastupitelství spadá pod ministerstvo spravedlnosti, že za trestní politiku jsou zodpovědní politici a že státní zástupci si mylně myslí, že se budou spravovat sami.

Městské státní zastupitelství v Praze zastavilo trestní stíhání premiéra Babiše a jeho příbuzných v kauze Čapí hnízdo. Celý případ bude moci vrátit k dalšímu šetření nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, má na to tři měsíce. Zatím se logicky odmítl vyjádřit. Pokud to neudělá, je s kauzou konec. Pokud to udělá, je možné, že kauza se zase bude táhnout a že příště už doputuje k jinému nejvyššímu státnímu zástupci, pečlivě vybranému.

Městské státní zastupitelství, v kostce řečeno, došlo k závěru, že podnik Farma Čapí hnízdo si žádal o dotaci padesát milionů korun právem, neboť skutečně spadal do kategorie malých a středních firem. Cituji:

Proč je Babiš populární

13. 9. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty


Voličská podpora ANO se dlouhou dobu drží okolo 30% - výkyvy jsou úplně minimální, spíš bych je přičetl míře statistické chyby výzkumů a drobným rozdílům v metodikách. Nedělejme si naději, že Babiš "ztrácí", fakticky se to neděje nebo jen nepatrně.

Z hlubších výzkumů (např. Median) se jeví, že Babiš je v podstatě zabetonovaný nad voličským půdorysem zhruba "seniorní-chudší-z periferie vnitřní či vnější-méně vzdělaný" (ano, je to generalizace, ale jinak se ničeho nedobereme). V těchto voličských skupinách dominuje, naopak v těch co se jim nejvíce vzdalují (typicky: městský-mladý-vzdělaný-liberál) je jeho přízeň zanedbatelná. 

Souhlasíte?

Konspirační teorie se šíří ve ztraumatizovaných zemích trpících katastrofálním úpadkem

14. 9. 2019

čas čtení 3 minuty



Farageova ultrapravicová Brexit Party má pro nadcházející britské všeobecné volby čtyři kandidáty z bývalé Revoluční komunistické strany Británie a jejích následnických organizací. Revoluční komunistická strana Británie byla konspirační sekta. Podporovala nejextremnější frakce irského republikánského terorismu. Jeden z těchto čtyř kandidátů obdivoval libyjský režim Muammara Kaddáfího, píše Nick Cohen.

Farage je symbol rozšíření konspiračních teorií do politického mainstreamu. Porozumět rozsahu vlivu konspiračních teorií v dnešní britské politice pomůže uvědomit si hloubku dnešní britské krize. Konspirační teorie se běžně šíří ve ztraumatizovaných zemích v katastrofálním úpadku. Výmarské Německo dvacátých let dvacátého století a Rusko, které převzal Vladimír Putin, selhaly jako státy, protože dovolily demagogům, aby problémy země vysvětlovaly prostřednictvím mýtu, že "nepřátelé nám vrazili dýku do zad".  Británie se těmto státům začíná podobat.

Bývalý britský premiér Cameron obvinil Borise Johnsona, že se chová strašlivě

13. 9. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Foto: Cameronovy právě vydávané memoáry For the Record (Aby to bylo zaznamenáno)

Bývalý britský premiér David Cameron, který r. 2016 uspořádal amatérsky zorganizované a kriminálně zmanipulované referendum o brexitu, aby tím na úkor Velké Británie vyřešil problém s extremisty ve své Konzervativní straně, nyní přiznal v rozhovoru v deníku Times, že ho brexit "deprimuje". Projevil tím aroganci, nekompetentnost a nezralost, jakou projevoval během celé své politické kariéry a jakou projevují zdegenerovaní absolventi drahých britských  soukromých škol.

Referendum bylo mimo jiné zmršeno proto, že hluboké ústavní změny, jako je brexit se ve většině civilizovaných zemí provádějí pouze na základě souhlasu dvoutřetinové většiny voličů. Jen idiot prosazuje rozhodnutí vzniklé v referendum poměrem 48 procent ku 51,5 procentům hlasů. Tím si totiž zaděláte na nesmiřitelný a trvalý, neřešitelný konflikt v národě, což se také stalo.

David Cameron: Velmi se omlouvám:


Smolenkov: Americký špion, který Putinovi utekl

14. 9. 2019

čas čtení 2 minuty



V červnu 2017 odletěl poradce Kremlu Oleg Smolenkov s rodinou z Moskvy do Tivatu, pobřežního letoviska v Černé Hoře, populárního u ruských turistů. Nikdy se do Moskvy nevrátil a kolegové od něho už nikdy nedostali zprávu. Bylo zahájeno vyšetřování ohledně možné vraždy, a bylo zastaveno pro nedostatek důkazů.

Až tento týden jmenovala ruská média Smolenkova jako špiona CIA, kterého američtí agenti odvezli z Ruska pro jeho vlastní bezpečnost.  CNN odhalila tento týden existenci amerického špiona v Kremlu.

Svět přichází každoročně o lesy a pralesy v rozloze celé jedné Velké Británie

13. 9. 2019

čas čtení 3 minuty


Každoročně je v současnosti na světě likvidován les a především tropický deštný prales v rozloze o velikosti Velké Británie.

Každým rokem je zlikvidována 26 milionů hektarů lesů a jejich likvidace v posledních pěti letech rapidně stoupá, navzdory příslibům vlád v roce 2014, že zvrátí likvidaci lesů a začnou je znovu vysazovat.

Newyorská deklarace o lesích byla podepsána v OSN v roce 2014. Státy se v ní zavázaly, že do roku 2020 se sníží rychlost likvidace lesů o polovinu a že bude obnoven les na ploše 150 milionů hektarů.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Jak rozhodně nehasit hořící dům: nesednout si a nemudrovat

13. 9. 2019 / Jiří Papoušek

čas čtení 5 minut

Pan Wagner napsal článek o klimatické změně a jak by se v této otázce mělo správně postupovat. V podstatě kritizuje mladé studenty z hnutí Fridays for future a ( jim podobné) aktivisty, a vybízí k opatrnosti, klidu a dalšímu přemýšlení.

Nu, na první pohled to vypadá rozumně. Vždy je lepší jednat uvážlivě než impulsivně nebo přímo zbrkle. Jenže – dost často se v životě vyskytnou i situace, kdy už čas na nějaké další přemýšlení a diskutování v podstatě není. A to je náš případ (mám na mysli lidstvo i Česko.)

BBC: Británie se dožaduje vysvětlení, co se to do prdele děje

13. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta

Po nezvyklém týdnu v politice se Británie dožaduje vysvětlení, co se to do prdele děje:

Británie se dožaduje odpovědi, co se to do prdele děje. Nathan má další podrobnosti:

Je to tento týden otázka na rtech všech lidí. Co se to do prdele děje?

Doufala jsem, že nám to vysvětlíte.

Já ne, ale vyšli jsme před chvílí do ulic, ve snaze zjistit, co se to do prdele děje.

Ano... Co se to do prdele děje?

Co se to do prdele děje, pane profesore Henry Brubakere?

Co se to do prdele děje?

Co se to do prdele děje?

Přesně.

Měli by o tom debatovat v parlamentě.

Není žádný parlament, Tome.

Co se to do prdele děje?


Jak jsme hájili evropský způsob života

13. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Evropská komise se stala ostrým terčem kritiky za svůj ultrapravicový dokument o "hájení evropského způsobu života".

Satbir Singh: Haló, Evropská komise, tady máte fotografii mého indického dědečka a jeho přátel z Nepálu a Austrálie za druhé světové války. Jen abyste věděli, že chránili váš "evropský způsob života.


Evropská komise chce jmenovat lišku ředitelkou slepičince, totiž ultrapravicového Maďara Laszla Trockányiho komisařem pro rozšiřování EU:

Evropská komise normalizuje extremismus: Migrační portfolio přejmenovala jako součást portfolia "Ochraňujeme evropský způsob života". Přijala tak vyjadřování ultrapravice.


Mýtus silného lídra

13. 9. 2019

čas čtení 4 minuty

Nové knihy o prezidentech, premiérech a jejich moci zpochybňují naše předsudky ohledně vedení, napsal George Eaton.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Rozhovor Britských listů 236. Je české školství ve věku umělé inteligence zaseknuté v roce 1780?

6. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta



O problémech zastaralého českého školství na prahu automatizační revoluce hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík se středoškolským učitelem Jakubem Žytkem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. září 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Několik vět pro ty, kdo přicházejí

13. 9. 2019

čas čtení 8 minut

Narodili jsme se do světa, šokovaného nejstrašnější válkou v dějinách lidstva. V zemi, která od té doby několikrát změnila jméno, svoje dějiny i politický režim. Která miliónům svých občanů vzala vlast a dokázala se zaprodat zločinné ideologii. Už neexistuje. Dnes naše generace odchází a učí se postupně kriticky pohlédnout na svoji cestu. Předáváme dál ideály generací předchozích, i společnou zkušenost, že za ideály je potřebné se brát bez ohledu na hrozící i reálné prohry, zastrašování mocí, proti obavám většiny i proti strachu. Předáváme dál povědomí o všech úspěších, slabostech i zločinech.

Dnes už víme, že to, co dýcháme, není český vzduch. Nepijeme českou vodu. Půda, po které kráčíme, není půdou a krví v našem vlastnictví. Jsme občané různých národností, etnik, náboženství, politických vyznání, kultur a subkultur. Pestrost a různobarevnost jsou pro nás normální a obohacují nás. Proto jsme tady doma.

Bude financování z EU napříště vázáno na kritéria právního státu?

13. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

Ačkoliv před evropskými volbami byla maďarská vláda optimistická, debaty o stavu právního státu a demokracie v Maďarsku sotva vypadnou z agendy evropských legislativců, napsal Ábrahám Vass. Nová lídryně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve svém kabinetu vyznačila samostatné portfolio pro tyto záležitosti.

Konec doby klecové

13. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Právě skončil roční sběr podpisů pro Evropskou občanskou iniciativu Konec doby klecové. Spolek OBRAZ tuto iniciativu podpořil publikováním záběrů z českých chovů, které na sociálních sítích vzbudily bouřlivé reakce, a přinesly tak desetitisíce podpisů. I díky nim by měla být iniciativa úspěšná. Aby se Evropská komise zákazem klecových chovů v EU skutečně zabývala, bylo totiž potřeba sehnat minimálně jeden milion ověřených podpisů.

Severní Korea testuje "ohromný" raketomet

13. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta

Severokorejský lídr Kim Čong-un dohlížel na nový test ohromného mnohonásobného raketometu, oznámila státní média. Jde zatím o poslední ze série provokací ze strany Pchjongjangu.

Španělsko v rámci přípravy na "tvrdý brexit" aktivovalo 875 úředníků

13. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Úřadující španělský ministr Pedro Sánchez v Kongresu objasnil, že dodatečný úřední personál se bude většinou věnovat celním službám, obchodu a pohraniční kontrole. Je možné, že Velká Británie k 31. říjnu vypadne z EU bez dohody, což bývá běžně označováno jako "brexit bez dohody", napsala Lucía Abellánová.

22729