Doba zázraků

26. 3. 2019 / Jan Sláma

čas čtení 5 minut



Zázraky se bez pochyby dějí. V době socialismu naše země vynakládala na armádu prý 15% HDP. To je nebo byl první ze zázraků. Ten druhý, že prý ten hrubý národní produkt byl proti dnešnímu nesrovnatelně menší. Ekonomové to asi mají ověřené, ale skeptický občan si říká jak to bylo možné. Všechny továrny pracovaly na plno i ty, které dnes už neexistují. Zemědělství zajišťovalo obživu národa a to nejen v produkci řepky, ale i obilovin, okopanin a hlavně v živočišné výrobě. Školství i zdravotnictví fungovalo. Lidé měli kde bydlet a nájmy byly nízké.

Rozhovor Britských listů 211. Proč Češi nenávidí neziskové organizace

22. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta


Bohumil Kartous hovoří s Petrem Lebedou, šéfem organizace Glopolis a zakladatelem platformy neziskových organizací Měj se k světu, který napsal studii o vztahu české společnosti k neziskovým organizacím, o důvodech rostoucího populismu a o zdrojích iracionální nedůvěry vůči neziskovým aktivistům. Zdrojem je nejen ekonomická nejistota a nestabilita, ale také řada psychologických důvodů a politický tribalismus. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. března 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Brexit: Poslanci odebrali Mayové rozhodování o hlasovacím programu sněmovny

26. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

Guy Verhofstadt, poslanec odpovědný za otázky týkající se brexitu v Evropském parlamentě: Dolní sněmovna převzala moc. Možnost vytvořit nadstranickou spolupráci, která by vedla k posílené politické deklaraci a těsnějšímu vztahu Británie s EU!




Poslanci Dolní sněmovny se v pondělí pozdě  večer hlasováním zmocnili rozhodování o tom, o čem se má ve sněmovně hlasovat, aby se mohla uskutečnít série "indikativního" hlasování, s cílem zjistit, jakou strategii ohledně brexitu je Dolní sněmovna ochotna podpořit.  Tato série "indikativního" hlasování by se měla konat ve středu. Dodatek v tomto smyslu,  předložený bývalým konzervativním ministrem Oliverem Letwinem byl schválen 329 hlasy proti 302. Vláda Theresy Mayové byla poražena. Poslanci tím vyjádřili svou frustraci nad tím, že nebyla schopna navrhnout nový přístup. Theresa Mayová však odmítla potvrdit, zda bude výsledky hlasování respektovat.

Otevřený dopis Hamáčkovi: Braňte svobodu kurdského lékaře v ČR!

26. 3. 2019

čas čtení 4 minuty

Předmět: Dr. Yekta Uzunoglu, svědectví europoslance Jaromíra Štětiny

Pan Jan Hamáček
Ministr vnitra České republiky
Ministerstvo vnitra
Nad Štolou 3
170 34 Praha 7

Praha 1.3.2019

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás ve věci kurdského lékaře, překladatele a celoživotního bojovníka za lidská práva jak v ČR, tak ale i jinde na světě, MUDr. Yekty Uzunoglu.

Jak je Vám známo, MUDr. Yekta Uzunoglu se v minulosti stal v ČR obětí policejně – justičního spiknutí a v ČR a díky tomu strávil ve vazbě v nelidských podmínkách neústavně dlouhou dobu. Trvalo 13 let, než očistil své jméno tím, že vyhrál soud vedený proti němu a dostal nejvyšší odškodnění v dějinách české justice.

Znám pana MUDr. Yektu Uzunoglu a jeho aktivity pro kurdský národ již řadu let, ale je mi známa i historie jeho perzekuce v ČR!

Trump zneužije Muellerovy zprávy proti Demokratům a proti médiím

26. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Zpráva se hodí do Trumpova narativu, že se nedopustil žádného spiknutí a do jeho role "oběti"


Muellerova zpráva, která údajně nenašla důkazy, že by se Trump či členové jeho předvolebního týmu v roce 2016 před prezidentskými volbami spikli s Ruskem, ovšem odmítla se vyjádřit k tomu, zda se Trump dopustil trestného činu bránění průběhu spravedlnosti, hraje do rukou Donalda Trumpa, který dva roky šíří stížnosti, že Muellerovo vyšetřování je " hon na čarodějnice" a "spiknutí hlubokého státu". V přípravách na volby r. 2020 zaujme Trump roli oběti.

Letadlo British Airways mělo letět do Düsseldorfu, přistálo omylem - v Edinburku

25. 3. 2019

čas čtení 1 minuta


Namísto, aby letadlo odletělo z Londýna směrem na východ do Německa, vydalo se na sever a přistálo v Edinburku. Společnost British Airways konstatovala, že to způsobila německá společnost WDL Aviation, která provoz letadla řídila  a zorganizovala i jeho dokumentaci.

Na vině byla chybná dokumentace pro let - německá firma dala pilotovi nesprávný letecký plán.

Ohromení cestující si nejprve mysleli, že si z nich pilot dělá legraci, když slyšeli po přistání automatické oznámení "Víteje v Edinburku".

Mohl by odchod Theresy Mayové pomoci vyřešit brexit?

25. 3. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Obecně je mi cizí personalizace politiky - tedy představa, že za problém X jednoduše "může osoba Y" (Topolánek, Nečas, Kalousek, Schwarzenberg...), jejímž odstraněním z funkce lze potíže vyřešit. V praxi takto politika nefunguje - alespoň pokud v ní narážíme na vážnější problémy, které mají více či méně strukturální charakter.

Velké pochybnosti o tom, zda referendum z roku 2016 stále vyjadřuje vůli britských občanů pro brexit

26. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Autor průzkumu britských politických postojů profesor John Curtice: Jeho výsledky, podpořené průzkumy veřejného mínění, vyvolávají pocybnosti, zda referendum o brexitu dnes dál vyjadřuje názor většiny britské společnosti.


 

Británie: Petici za úplné zrušení brexitu podepsalo od středy večer více než 5,65 milionu lidí

24. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Podle komentátorů petice vyvrací mýtus, že proti brexitu a pro setrvání Británie v EU jsou pouze lidé s vysokoškolským vzděláním a obyvatelé multikulturních velkých měst.

Aktualizace: Mezitím byla vytvořena zajímavá automatická stránka, která ukazuje, kolik signatářů petice pochází z kterého volebního okrsku. V prvních deseti "nejevropštějších" britských volebních okrscích se počet signatářů pohybuje už kolem 30 procent voličů. Odborníci poukazují na to, že to výrazně přesahuje limit, který musí místní voliči přesáhnout, mají-li dosáhnout odvolání aktuálního poslance. Zajímavé.



Od poněkud šíleného středečního televizní projevu Theresy Mayové, která obvinila parlament z "nezodpovědnosti", tvrdila, že "stojí na straně lidu" a "lid si přeje brexit", podepsalo petici za úplné zrušení brexitu 5,65 milionu lidí. Úřad premiérky v Downing Street se ve čtvrtek vzdorně vyjádřil, že Mayová "bude realizovat podle přání lidu brexit" a probrexitová konzervativní poslankyně Andrea Leadsome řekla dokonce v parlamentu, že "až petice dosáhne 17 milionů podpisů" (tolik lidí hlasovalo v roce 2016 pro brexit) "budeme o ní v parlamentě třeba uvažovat". Takovéto vzdorné výroky jen vedou k zvýšení počtu podpisů na petici, kterou lidé podepisovali rychlostí až 2000 podpisů za minutu - parlamentní petiční server během čtvrtka opakovaně kolaboval, podle technických správců především si s náporem signatářů neporadilo počítadlo - které nyní neaktualizuje počet podpisů průběžně, ale vždy jen po určité době.

Aktivisté na Twitteru poukazují na to, že petice není referendum - a že žádná petice podporující brexit, kterou by podepsalo  pět  milionů lidí, neexistuje.

Stránky společnosti BBC konstatují, že petice zřejmě měla dosud na britské politiky alespo určitý minimální dopad: Dosud byla revokace článku 50 Lisabonské smlouvy a zrušení brexitu pro poslance a politiky zcela tabu. To se teď (trochu) změnilo a o této možnosti se už hovoří.

Vzhledem k stále rostoucímu počtu signatářů začíná petice stoupencům brexitu hrozit, že se stane pádným argumentem pro setrvání Británie v EU. Proto se začínají objevovat pokusy ji zdiskreditovat. Nigel Farage tvrdil v pátek ráno v britském rozhlase bez důkazů, že petici ovlivňují "podpisy z Ruska". Není to pravda. Na sociálních sítích se šíří fake news, že je možné petici podepisovat mnohonásobně falešnými jmény, anebo že se stala obětí útoku botů. Aní jedno není pravda: každý podpis musí signatář potvrdit kliknutím na odkaz, který mu systém zašle na jeho soukromou emailovou adresu. To podle odborníků vylučuje možnost, aby se stala petice obětí botů. Je sice možné, aby signatář podepsal petici znovu jiným jménem a uvedením jiné  emailové adresy, ale správci parlamentního petičního serveru bedlivě sledují, zda takové mnohonásobné podpisy přicházejí z jediné IP adresy. Zatím se to neděje. Veškeré takové pokusy o podvod eliminují.

Stíhání lidí vyvolávající nenávist nic neřeší?

26. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Pozn JČ:  Naopak řeší. K vraždění na Novém Zélandě přispěla všeobecná nenávistná islamofobní kultura šířená po světě i politiky a bulvárními pravicovými sdělovacími prostředky. Trvalé vytváření dojmu, že příslušníci nějaké menšiny nejsou lidi, vede k jejich dehumanizaci a nakonec  vraždění. Proto je nezbytně nutné, aby policie a soudnictví daly najevo, že tyto věci jsou nepřípustné.



Zrušíte-li trestní stíhání za vraždy, budou lidi ve společnosti vraždit běžně.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Trumpův arabský gambit

25. 3. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Ve svých předchozích článcích na Britských listech jsem jednání Trumpovy administrativy v domácí a světové politice připodobnil k demoliční četě utržené ze řetězu. Pomineme-li zásadní globální rizika, tedy hrozící klimatický rozvrat a potenciální jaderný střet, patrně nejhorlivěji demoliční četa z Bílého domu pracuje na Blízkém východě. Trumpovo neoficiální (a jako vždy zbrklé) uznání izraelské suverenity nad okupovanými Golanskými výšinami, jež mají podle mezinárodního práva patřit Sýrii, vyvolalo značné pobouření nejen mezi tradičními nepřáteli USA, ale i u jejich spojenců.

Všechno bude: Úniková infantilita, kterou české publikum v Karlových Varech milovalo

24. 3. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Pozn. red. Český lev byl udělen "teenagerskému" filmu Všechno bude. Režisér Olmo Omerzu se inteligentně specializuje na analýzu mentalitu raných teenagerů. Z toho hlediska je to film dobrý. Jenže ohromující a znepokojující je, že v situaci, kdy se ČR potýká s obrovskou mírou urgentních a těžko řešitelných problémů, jásá veřejnost nad únikovým dílem, který se zabývá fantaziemi čtrnáctiletého a patnáctiletého kluka.  Tato recenze původně vyšla v Britských listech 1. 7.  2018. (JČ)



Slovinskému režiséru Olmo Omerzuovi působícímu v Praze, přijali do hlavní soutěže v Karlových Varech jeho teenagerský "road movie" Všechno bude. Zajímavé, kolik filmů na letošních Karlových Varech, se zabývá tématem úniku z normálního, establishmentového života. Film Všechno bude je velmi dobrý, hluboce proniká do psychologie obou čtrnácti až patnáctiletých dětí, kteří hrají hlavní hrdiny. Neohrabaný čtrnáctiletý Heduš se na křižovatce kdesi v Bílině uprostřed zimy přidá k asi patnáctiletému Márovi, řídícího rodinný automobil. Mára předstírá, že "utíká z domova".

Miloš Zeman je fosilní prezident

21. 3. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Přiznám se, že je mi celkem žinantní strefovat se do stárnoucího kverulanta na Hradě, protože je to až příliš snadný terč. A seznam prezidentových lží a polopravd je natolik rozsáhlý, že by člověk nedělal nic jiného, než je neustále vyvracel. Navíc Miloš Zeman nemá na rozdíl od obnovitelných zdrojů energie budoucnost; je to tragikomický dinosaurus, jemuž v řadě případů vůbec nedocházejí naprosto triviální skutečnosti. Jenže Zemanovo neúnavné až žlučovité úsilí o získání pozornosti si čas od času zaslouží alespoň stručnou reakci, a to hlavně v případě, kdy prezident mudruje nad zásadními globálními tématy.

30366

Proberte se, mladí přátelé, nezodpovědní deprivanti vám mohou ukrást budoucnost

Sněhové vločky ve věku globálního politického oteplování

21. 3. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut


Ředitel jedné pražské střední školy mi sdělil svůj nedávný poznatek. Při diskusi se studenty na téma demokracie a jejích peripetií na českém území v průběhu 20. století narazil na názor několika z nich, že je to ztráta času. Že je ztráta času bavit se o historických událostech, které se nebudou opakovat. Názor těchto teenagerů je takový, že současné konstituční uspořádání je pevné a v podstatě neměnné. Myslí si to i přesto, že mají za sebou minimálně devět let předchozího vzdělávání. Jsou na střední škole a přitom jsou občansky negramotní. Na střední škole pak budou připravováni na to, aby poznali přísudek jmenný se sponou. Budou se v tom pravděpodobně zdokonalovat i v průběhu voleb do evropského parlamentu, které proběhnou za minimálního zájmu českých voličů. I těch mladých, generace sněhových vloček, citlivých na změnu společenských podmínek jako žádná jiná předchozí generace. Ve své naivitě a letargii netuší, že jim banda retrográdů a populistických šmejdů může zničit budoucnost, ve kterou tak slepě spoléhají (#brexit).

Iluze Evropy jako spolupracujících národů

21. 3. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Chtěl bych se ještě vrátit k otázce Evropy národů. Evropa národů v době 1870-1945 je, jak se asi shodneme, něco, k čemu se nechceme vracet. Poválečný vývoj západní Evropy, to je jasně Evropská unie. A ten spor mezi námi, například mezi dnešní ODS, která není protievropská, jak po vyloučení Klause ml. lze slyšet, a mnou bude v otázce, co je to vlastně Evropská unie.

Když je Koba vaším šálkem čaje...

20. 3. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Ani epidemie stranického antisemitismu, ani epochální katastrofa brexitu, s níž se v úvahách o převzetí moci kalkulovalo podle hesla "Čím hůř, tím líp", ani každou chvíli projevované sympatie pro autoritáře v Íránu či Moskvě nedokážou skalní příznivce Jeremyho Corbyna odradit od víry v osobu, která podle nich "konečně potopila neoliberalismus" - což prý zastiňuje všechny ostatní problémy. Na první pohled může podobný postoj vypadat zcela nepochopitelně. Při podrobnějším zkoumání však zjistíte, že ultralevičácké tradice tupě stranící zaslepenosti, na něž corbynismus pro mnohé překvapivě navázal, jsou skutečně bohaté. A s dějinami zaslepenosti ultrapravičácké si v ničem nezadají.

Nebezpečná balkanizace EU

25. 3. 2019

čas čtení 5 minut

V dnešní EU znesvářené lokální elity závisejí na podpoře globálních mocností. Evropa byla znepřátelenými frakcemi roztrhána na kusy, varuje kulturní antropolog Ivajlo Dičev.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Ruská média vyslala Lukašenka na "útěk"

25. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Místo aby se zabývala četnými problémy vlastní země, ruská federální média se stále častěji vměšují do běloruských záležitostí. Vše dělají starou známou metodou - šíří lživé zprávy. Tentokrát se vyznamenal federální telekanál Cargrad, sponzorovaný Ruskou pravoslavnou církví. Tvrdil, že běloruský prezident Aleksandr Lukašenko se nejen připravuje k odchodu z funkce, ale chystá se i utéci ze země.

Mueller: Trump neuzavřel spiknutí s Ruskem

24. 3. 2019

čas čtení 1 minuta



Mimořádný vyšetřovatel Robert Mueller nenašel žádné důkazy, že by se kampaň Donalda Trumpa nebo jeho společníci spikli s Ruskem ve snaze ovlivnit prezidentské volby r. 2016. Vyplývá to ze čtyřstránkového shrnutí Muellerovy zprávy kterou vypracoval ministr spravedlnosti William P. Barr.

Co se týče otázky, zda Trump bránil průběhu spravedlnosti, Muellerův tým neposkytl definitivní odpověď. Mueller nechal rozhodnutí v této věci na americkém ministru spravedlnosti Barrovi a jeho zástupci Rosensteinovi. Ti dospěli k závěru, že "důkazy rozvinuté během vyšetřování pana mimořádného vyšetřovatele nestačí k zjištění, zda pan prezident spáchal trestný čin bránění průběhu spravedlnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE




Padne-li Mayová, padne i celá vláda a rozpadne se i Konzervativní strana

24. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

Nespokojenost s Mayovou je zástupnou reakcí na selhání celé vlády, které se nepodařilo vyřešit nejdůležitější a neřešitelný problém současné britské politiky - brexit, který by nezničil instituci, která zemi vnutila referendum o EU - totiž britskou Konzervativní stranu.


Ze správných informací z dnešního rána v Sunday Times a v Mail on Sunday, že někteří ministři (ne všichni) chtějí, aby Theresa Mayová rezignovala a uvolnila prostor prozatímnímu premiérovi, buď Davidu Lidingtonovi, nebo Michaelu Goveovi, mi vyplývá, NIKOLIV že Theresa Mayová opravdu v nadcházejících několika dnech rezignuje (i když možné to je), ale že je vláda nebezpečně blízko kolapsu, píše Robert Peston.

Konzervativci se snaží svrhnout Theresu Mayovou

24. 3. 2019

čas čtení 2 minuty


V sobotu večer se stala podle týdeníku Sunday Times britská premiérka Theresa Mayová terčem otevřeného kabinetního puče. Čelní ministři v její vládě se ji rozhodli svrhnout a do podzimu, prozatímně ji nahradit jejím zástupcem Davidem Lidingtonem. Během frenetické série soukromých telefonních rozhovorů se ministři britské vlády rozhodli, že Mayová musí souhlasit se svou rezignací. Varují, že se stala "toxickou" a že se chová "nepředvídatelně a bláznivě".

"Lhali nám!" Více než milion lidí demonstrovalo v sobotu v Londýně za nové referendum o brexitu

23. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Statisíce lidí v Londýně demonstrovaly za nové referendum o brexitu. Theresa Mayová varovala, že nové referendum o brexitu by způsobilo "katastrofální škody".

Poslankyně Heidi Allen: Pociťuju pokoru a mám hrůzu a pociťuju poctu, že jsem se tohohle mohla zúčastnit. Takhle vypadá demokracie.








Petici za zrušení brexitu mezitím podepsalo více než 4,4 miliony lidí.

Avšak v Dolní sněmovně není většina ani pro nové referendum o brexitu, ani pro delší odložení brexitu a pro uspořádání květnových eurovoleb, ani pro zrušení článku 50, a tedy celého brexitu.

Zákonem zůstává, že dne 12. dubna 2019 Británie vypadne z brexitu bez dohody, pokud se mezitím sněmovna a britská vláda nedohodnou na méně katastrofálním řešení.


Mike Galsworthy: Dnešek ukáže, co jsme zač

23. 3. 2019

čas čtení 2 minuty






Mike Galsworthy, zakladatel organizace Vědci pro Evropskou unii: Dobré jitro! Tak se to stalo. Petice překonala čtyři miliony podpisů. Takže je to co nejrychleji rostoucí petice a po dalších 100 000 podpisů to bude rekordní petice, jaká kdy se uskutečnila na tomto vládním serveru. (Pozn. red. ve 13.03 je počet podpisů 4 181 961.) Rád bych se zmínil o dvou věcech: Ohledně té petice. Zaprvé, všechna ta tvrzení, že je plná falešných podpisů, jsou lživá. Podpisy z jiných zemí světa tvoří 1,7 procent všech podpisů a jsou povoleny, protože máte-li mít právo petici podepsat, musíte buď být britským občanem, anebo mít trvalý pobyt v Británii. Dále, pokud se snažíte to podepisovat falešnými jmény, jako Steven Edgington, s nímž jsem  diskutoval včera v Channel 4 News, oni vás chytí, i když si vytvoříte nové emailové účty na potvrzení svého podpisu. Pokud zadáte falešné jméno, existuje inspekční proces, který provádí petiční výbor Dolní sněmovny, a oni vás chytí. Takže podvody budete páchat na své vlastní riziko.

Co se týče dnešní demonstrace (v Londýně proti brexitu). Připravuju se na demonstraci, mám svůj laboratorní plášť, Vědci pro EU, scházíme se u Curzon Gate, to je vstup na Park Lane, tam se schází naše skupina, vedle Britského zdravotnictví pro lidové hlasování. Přijďte za námi, pojďte s námi, seznamte se s námi! Já už tam jdu teď, demonstrace začne ve 12.

Pár doporučení. Prosím, vezměte si ruksak, s chlebem, s jídlem, s vodou, s nabitou baterií (power pack). I když si myslíte, že vy sami nebudete muset jíst, nebo pít, nebo potřebovat elektřinu, pomůžete někomu jinému, kamarádovi, neznámému, který to potřebuje. A taky: záchody. Záchodů bude málo. Na ten počet lidí. Takže moc nepijte, než půjdete. Zajděte si před příchodem na záchod. Svou vodu na demonstraci pijte jen v malých doušcích. A tohle je důležité doporučení: Nepijte kafe! Kafe je diuretikum. Žene vás na záchod. Takže si dnes dopoledne nedávejte kafe. To je všechno, co mě napadá. Uvidím vás na místě. Bude to epochální. Pamatujte, tohle je opravdu velké. Tohle je, jaké budou obrazy našeho národa v této chvíli v historii. A vy už tu odpověď znáte.

 
Je to dneska.

Platí stoprocentně i pro ČR: Jak média dovolila zlovolným idiotům ovládnout svět

23. 3. 2019

čas čtení 5 minut



Jestliže je naše politika méně racionální, krutější a konfliktnější, mohou za to do značné míry sdělovací prostředky: Čím ostudněji se chováte, tím větší platformu vám média poskytnou. Pokud vás přistihnou, že lžete, podvádíte, vychloubáte se, či se chováte jako idiot, budete zaplaveni žádostmi, abyste vystoupili v publicistických pořadech sdělovacích prostředků. Pokud se chováte férově, neočekávejte, že se na vás média obrátí, píše George Monbiot.

Ve věku čtyřiadvacetihodinového zpravodajství, klesající sledovanosti a intenzivní konkurence má největší hodnotu hluk. Média dnes nezajímá obsah, média dnes nezajímá, zda vysílají fakta nebo lži: nejdůležitější je dopad toho, co vysílají. Hlučný kašpar, který už je terčem hněvu veřejnosti, je pro média daleko větším kapitálem než někdo, kdo ví, o čem mluví. Takže největší média jsou plná chvastounů a lidí, kteří dělají kravál.

Anna Soubry by měla být britskou premiérkou

23. 3. 2019

čas čtení 7 minut


Víte co? .. Nemám žádný gen strachu. Ale ve skutečnosti... Když váš partner dostane pohlednici, kde je napsáno: "Na milující památku, soustrast se smrtí vaší partnerky, té zrádné kurvy, která je teď mrtvá... A my tě taky dostaneme..."  A oni to pošlou na vaši domácí adresu... Je to naprosto děsivé. A co my teď musíme udělat, my musíme vytvořit v této zemi smíření. A nikdo to nedělá. Už vůbec ne dnešní vláda. Musíme celý tenhle nesmysl odložit stranou, dát zemi přednost, účastnit se zítra té demonstrace a ukázat jim, že už toho máme dost a že jediný způsob, jak to vyřešit, je druhé referendum.

Anna Soubry, bývalá konzervativní poslankyně, která stranu nedávno opustila a s dalšími poslanci vytvořila v Dolní sněmovně tzv. Skupinu nezávislých, je v chaosu a šílenství brexitu hlasem pozoruhodné racionality. V pátek večer,  před obrovskou sobotní protibrexitovou demonstrací, poskytla zpravodajství Channel 4 News brilantní, rozumný rozhovor (JČ):

Moderátorka Cathy Newman: Ve svém ostře kritizovaném projevu neměla Theresa Mayová aspoň pravdu, že lidé mají plné zuby poslanců, kteří se jen flákají?

Anna Soubry, bývalá konzervativní poslankyně, nyní členka Independent Group: Podívejte se, lidi mají plné zuby, ale to nejsou poslanci, kteří se tu flákají. Obávám se, že to je paní premiérka a její vláda, kteří se flákají. My se neflákáme. Jednou věcí, která bude zaznamenána v historii ohledně tohoto celého trapného procesu, bude to, kolikrát lidi, jako jsem já, vystoupili a upozorňovali, na začátku procesu, doporučovali, rozhodněme o takovém brexitu, který bude přijatelný pro ekonomiku, pro podnikatele, a nevytvoří tvrdou hranici v Severním Irsku. Opakovaně nám bylo řečeno, že vládu to nezajímá. Těch 48 procent britského národa, občané, kteří hlasovali proti brexitu, byli odsunuti stranou. A existoval konsensus, vedla jsem ten rozhovor s paní premiérkou asi před dvěma lety. Řekla jsem jí: V parlamentě existuje konsensus pro setrvání v jednotném trhu a v celní unii. Měla byste to přijmout, umožní to, aby byl brexit realizovatelný, udělejte to, co potřebují britští podnikatelé. A ona to absolutně odmítla udělat. Že je to pro ni absolutně nepřijatelné.

Moderátorka: Teď máte ale šanci převzít kontrolu?

Nelitujte Theresu Mayovou. Je to nejhorší premiér v historii

22. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

 

Theresa Mayová není rozumná, neví, co dělá a v poslední době je zjevné, že vlastně i ztrácí zdravý rozum. Téměř všechno ohledně brexitu - od podstaty dohody, kterou vyjednala, až v konflikty v její vlastní straně - je její vina. Mayová je nejhorší premiér v historii a krizi, která nyní postihuje Británii, vytvořila vlastnoručně ona sama, píše Anne Applebaum.

Robert Mueller předložil svou zprávu americkému ministru spravedlnosti

22. 3. 2019

čas čtení 1 minuta


Jeho vyšetřování ruského zasahování do amerických prezidentských voleb skončilo

Mimořádný vyšetřovatel Robert S. Mueller předložil důvěrnou zprávu americkému ministru spravedlnosti Williamu P. Barrovi. Ukončil tím vyšetřování ruských zásahů do amerických prezidentských voleb r. 2016 a možného bránění průběhu spravedlnosti, páchaného Donaldem Trumpem.

Tajný dokument britské vlády předpovídá po brexitu bez dohody mnohaměsíční chaos

22. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta



Dokument cituje tato nebezpečí:

- Narušení dopravního systému
- Narušení provozu při přechodu hranic
- Narušení dopravy klíčového zboží přes hranice
- Zdravotnictví
- Energetika a klíčová průmyslová odvětví
- Potraviny a voda
- Dopad na britské občany v zahraničí
- Data bezpečnostních struktur/Přístup k bezpečnostním databázím
- Bankovní služby a služby pro průmysl
- Kumulativní dopad všech problémů v Severním Irsku
- Zahraniční území Velké Británie (včetně Gibraltaru) a
- Bezpečnost státu.

Ministerstvo zdravotnictví například rozeslalo všem zdravotnickým institucím dotazník dotazující se na řešení 60 problémů, které vzniknou ve zdravotnictví kvůli brexitu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Jak je možné, že za dluh 1000 Kč seberou člověku střechu nad hlavou?

22. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Dobrý den, vážená redakce,

na webových stránkách obce, kde bydlím, mne zaujal čerstvě vyvěšený exekuční příkaz z roku 2011. Faktem, který je zarážející, je, že kvůli původnímu dluhu cca 1000Kč, je předmětem exekuce nemovitý majetek v evidentně mnohonásobně vyšší hodnotě:

Tématu exekucí nerozumím a především a naštěstí jsem se jimi nemusel nikdy osobně podrobněji zabývat, takže je možné, že této konkrétní exekuci předcházel proces, v rámci kterého se věřitelé snažili domoci své pohledávky rozumnějšími způsoby a pochybení je tedy na dlužníkovi, který mohl jejich snahu zcela ignorovat.
 
Nicméně odejmout někomu střechu nad hlavou kvůli tak bagatelnímu dluhu mi přijde jako věc, která by se v civilizované zemi z morálně-etického hlediska dít neměla a příslušné zákony by tedy měly hledat jiné a přiměřenější způsoby.

Zdali se tímto případem bude Vaše redakce nějak zabývat (např. zmínkou při nějakém další rozhovoru na toto téma) ponechám plně na Vás. Já osobně jsem natolik v šoku, že něco takového bylo nebo je ještě vůbec v naší zemi možné, že jsem si Vás pouze na toto dovolil upozornit.

S pozdravem a přáním pěkného dne
Vladimír Kožíšek 


Je pravda, že nedává smysl používat výrazu "extrémismus"?

22. 3. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Pražský imám Leonid Kušnarenko, přistěhovalec z Oděsy zvolený především hlasy přistěhovalců z Ruské federace, natočil velice kontroverzní video. Na titulní stránce deníku MfD se díky němu ocitlo vyjádření, že "muslimové by se měli ozbrojovat". Proti výzvě se okamžitě postavila pražská muslimská obec i předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Muneeb Hassan Alrawi, který kvůli Kušnarenkově nápadu dokonce kontaktoval policii - a případ již také analyzuje Národní centrála proti organizovanému zločinu ZDE ZDE.

Proč Viktor Orbán a jeho spojenci v evropských volbách nezvítězí

22. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

Demokratická politika potřebuje drama, napsal Ivan Krastev. Volby jsou formou terapeutické seance, při níž voliči jsou konfrontováni s nejhoršími obavami - novou válkou, demografickým kolapsem, ekonomickou krizí, environmentálním hororem - ale získají přesvědčení, že mají tu moc devastaci odvrátit. "Jak se blíží volby," všiml si Alexis de Tocqueville při cestách po USA v 19. století, "celý národ upadne do horečnatého stavu... Jakmile se štěstěna projeví... všichni ochladnou a řeka, v jednu chvíli rozvodněná, se pokojně vrátí do svých břehů."

Evropská unie se rozhodla ignorovat Mayovou. EU převzala správu nad datem brexitu

22. 3. 2019

čas čtení 4 minuty

Skotská premiérka: Tak se zdá, že EU poskytne Británii dalších čtrnáct dní, aby se vynnula vypadnutí Británie z EU  bez dohody. Je teď nesmírně důležité, aby parlament převzal kontrolu od premiérky a využil tohoto času k schválení cesty kupředu - nejlepší by bylo požádat o delší odklad a předložit tuto otázku znovu voličům.



Britská premiérka Theresa Mayová ve čtvrtek zoufale selhala v Bruselu. Nedokázala vysvětlit žádnou strategii a evropská sedmadvacítka převzala brexit do vlastních rukou


Vedoucí představitelé Evropské unie se rozhodli odebrat Therese Mayové rozhodování o datu brexitu poté, co se je Mayová nepřesvědčivě a neefektivně snažila přesvědčit, aby schválili odklad brexitu do 30. června 2019.

V rozhovoru s představiteli evropské sedmadvacítky, který jeden zdroj charakterizoval jako "90 minut ničeho" se Mayové nepodařilo přesvědčit evropské poitiky, že má plán jak se vyhnout vypadnutí Británie z EU bez dohody.

Donald Tusk:

- Pokud bude dohoda Mayové o brexitu v Dolní sněmovně schválena, odklad brexitu do 22. května
- Pokud nebude, do 12. dubna musí Británie dát EU vědět, co dál.


Cyklón Idai: Jak bouře zničila jižní Afriku

22. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Organizace zajišťující pomoc se snaží dostat k přeživším po cyklónu Idai, který minulý týden přešel přes Mozambik, Malawi a Zimbabwe, přičemž zničil města a vesnice, jež mu stály v cestě.

NATO "se připravuje k blokádě ruské Černomořské flotily"

22. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Minolovka francouzského vojenského námořnictva M653 Capricorne dnes proplul Bosporem do Černého moře. Plavidlo s výtlakem 605 tun je kromě palubního hydroakustického systému DUBM-21B vybaven podvodním zařízením pro vyhledávání a ničení min PAP-104. Ve výzbroji má také 20 mm kanón a 4 kulomety. Posádku tvoří 55 osob, napsal Andrej Riskin.

Británie je nyní skutečně pod kontrolou šílenců

21. 3. 2019

čas čtení 1 minuta



V časných ranních hodinách ve středu učinila Theresa Mayová nesmírně závažné rozhodnutí, píše Financial Times. Po celém dni rozhořčených konfliktních debat ve vládě a ve vnitřním kruhu svých lidí se rozhodla, že bude ochotna nechat Británii vypadnout z EU bez dohody. Při čtvrtečním jednání Rady Evropy v Bruselu uvažovali evropští diplomaté, zda Mayová blafuje, avšak lidé blízcí premiérce informují, že jestliže se jí nepodaří získat v Dolní sněmovně  podporu pro svou dohodu, zvolí vypadnutí Británie z EU bez dohody.

Mayová přijela do Bruselu se žádostí o "krátký" odklad brexitu do 30. června. Evropská unie, zejména Francie a Belgie, jí chtějí dovolit odklad jen do 7. května. Pokud by totiž v ten den Británie vypadla z EU bez dohody, 8. května je ve Francii státní svátek a finanční trhy jsou uzavřeny, a Francie by se tak vyhnula finančnímu šoku na burzách, argumentoval Macron.

Evropská unie by byla ochotna poskytnout Mayové odklad až do konce roku 2019, avšak do 11. dubna by musela Bruselu oznámit, že je v tom případě ochotna se účastnit v květnu eurovoleb.

Výsledky jednání Rady Evropy dosud nebyly oznámeny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Theresa Mayová vzdorně v reakci na milionovou petici za zrušení brexitu: "Brexit nezruším"

21. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Downing Street vzdorně k milionové petici požadující zrušení brexitu: "Paní premiérka říká už dlouho jasně, že nerealizovat výsledek referenda by bylo selháním demokracie a bylo by to selhání, o jakém odmítá uvažovat.

Paní premiérka řekla mnohokrát, že nehodlá ani uvažovat o zrušení brexitu."

Komentáře na Twitteru: "Mnozí ale uvažují o zrušení jí..."

Mezitím, v 17.30 středoevropského času, dosáhla petice počtu skoro  1,100,000 podpisů...

Britští odboráři a podnikatelé vydali ohledně brexitu ultravážné varování vládě

21. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Frances O´Grady, generální tajemnice Kongresu britských odborových svazů TUC a Carolyn Fairbairn, generální ředitelka Konfederace britského průmyslu, napsali otevřený dopis premiérce Therese Mayové.- Varují v něm, že Británie čelí kvůli brexitu  "celonárodnímu stavu nouze" a že by měla přijmout "plán B". 

Je velmi nezvyklé, aby hlavní organizace podnikatelů se spojila s hlavní odborovou organizací v zemi a vydala takto silné varování vládě:

"Dohromady zastupujeme miliony pracovníků a desetitisíce podniků. Právě jejich jménem vás žádáme, abyste změnila svůj přístup k brexitu. 

Naše země čelí celonárodnímu stavu nouze. Rozhodnutí posledních dní způsobila, že se riziko vypadnutí Británie z EU bez dohody vážně zvýšilo. Firmy a komunity po celé Británii nejsou na tento důsledek připraveny. Šok naší ekonomice by pociťovalo mnoho generací do budoucnosti.

Žádáme vás, abyste učinila tři kroky na ochranu pracovních příležitostí, práv a živobytí obyčejných pracujících. 

Zaprvé je nejdůležitější zabránit vypadnutí Británie z EU bez dohody. Podniky i zaměstnanci musejí vidět, že jejich vláda jasně přiznává nezodpovědné škody, které by vypadnutí Británie z EU bez dohody způsobilo a znovu plně přislíbí, že takovému výsledku zabrání.

Zadruhé, zajistit odklad brexitu je životně důležité. 88 procent členů Konfederace britského průmyslu a většina v parlamentě souhlasí, že to je lepší než vypadnutí Británie z EU bez dohody. Avšak zároveň musí odklad autenticky umožnit cestu vpřed, a být dost dlouhý na to, aby bylo možno dosáhnout dohody.

Zatřetí, "současná dohoda nebo  vypadnutí Británie z EU bez dohody" nesmí být jedinou možnou volbou. Je nutno nalézt Plán B - plán, který ochrání zaměstnance, ekonomiku a otevřenou irskou hranici, získá parlamentní většinu a bude možné o něm vyjednávat s EU. Je zapotřebí nového přístupu k zajištění těchto skutečností - ať už indikativním hlasováním v parlamentě [o tom, jaké řešení poslanci podpoří], anebo prostřednictvím jiného mechanismu pro kompromis.

Vážnost této krize pro firmy a pracující není možno vyjádřit varovněji. Požadujeme naléhavou schůzku s vámi k diskusi o našich obavách a o vaší reakci na ně." 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Babiš se snaží donutit v Bruselu EU, aby neusilovala o uhlíkově neutrální ekonomiku

21. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Varování organizace Greenpeace:

Na právě probíhajícím summitu hlav států Evropské unie Česko reprezentované premiérem Andrejem Babišem jednoznačně ukazuje, jaký má postoj k ochraně klimatu, závazkům z Pařížské klimatické dohody, doporučení klimatologů i k požadavkům studentů a studentek, kteří demonstrovali minulý pátek v ulicích českých měst za ochranu klimatu podle vědeckých doporučení.


Hlavy států na summitu projednávají klimatickou strategii EU do roku 2050, kterou navrhla Evropská komise. Uniklá pozice Česka, kterou má Greenpeace k dispozici, je šokující a nepochopitelná. Chce ze strategie vyškrtnout pasáž, která říká, že by EU měla být do roku 2050 uhlíkově neutrální. To je přitom jeden ze základních předpokladů pro to, abychom byli schopni zamezit oteplení planety nad 1,5 °C, a zamezit tak drastickým dopadům změn klimatu.


Jan Freidinger z Greenpeace říká:

“Pokud se Andrej Babiš neprobere, děti se za něj možná nebudou stydět, jak říká na billboardech, ale rovnou ho budou proklínat. Protože svět, který svou krátkozrakou politikou buduje, není světem, ve kterém by naše děti chtěly žít.”

JSOU TRAPNÍ

21. 3. 2019

čas čtení 3 minuty


The National:
Mayová pronesla další zbytečný projev a Corbyn vzdorně odešel z rozhovorů o brexitu. V době krize, kdy se čas nezadržitelně krátí,  je Británie ochromena dvěma TRAPNÝMI politiky:

Ke středečnímu projevu Theresy Mayové:

David Lammy: Pokus Theresy Mayové postavit dnes večer ohledně brexitu parlament proti lidu je zlověstný. To je populismus Steva Bannona a Donalda Trumpa. Historie jí brutálně odsoudí. Naše země si zaslouží, aby se s ní zacházelo daleko lépe než takto.

Krishnan Guru-Murthy, Channel 4 News: No, nikoliv poprvé pozvala Theresa Mayová kamery a způsobila všeobecné vzrušení  a pak neřekla nic nového, kromě toho, že jí tak trochu leze na nervy, že není po jejím. Žádná omluva. Žádný kompromis. Není to její vina. Je to vina těch blbých poslanců.

Andrew Adonis: Co to popadlo Theresu Mayovou, že vyhlásila parlament za nepřítele? Nechápu. Trapný konec nejtrapnějšího premiérství od Neville Chamberlaina.



David Allen Green: Nádherným, ale nezamýšleným způsobem, zdá se Theresa Mayová zničila vlastnoručně dnes večer svou vlastní dohodu o brexitu touto zbytečnou večerní řečí u pódia. Svům způsobem přesné.

Ian Dunt: Vlastně typická Mayová. Odcizí si lidi., které potřebuje přesvědčit, při neúspěšném pokusu ovlivnit ty, kteří o věci nemají žádné právo rozhodovat (tedy řadové občany).

Anton Muscatelli, rektor Glasgow University: V době celonárodní krize se velcí státníci snaží zemi sjednotit tím, že hledají společný konsensus. Kromě toho je to obyčejně velmi špatná taktika urážet ty poslance, jejichž poporu potřebujete při hlasování... Špatná politika a nedobrá pro obraz Británie v zahraničí....


K čemu budovat více elektráren?

21. 3. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Rozmohla se nám tady taková myšlenka, že je dobré budovat hodně elektráren, jaderných taky, protože budeme pak vyrábět hodně elektriky a tu budeme prodávat do celého světa a hrozně na tom vyděláme. Dnes tuhle myšlenku znovu rozvíjel prezident Zeman jako hlavní důvod, proč máme stavět víc elektráren. Tak to s dovolením taky trochu rozvedu.

ČR už dnes patří k velkým exportérům elektrické energie. Jsme sedmí na světě, pátí v Evropě, vyvážíme jí více než Čína nebo USA (!). Důvod k velké hrdosti? Kdepak.

Americký svaz pro občanské svobody: USA se chovají jako autoritářský režim

21. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Trumpova administrativa znemožnila vyšetřovatelům z Mezinárodního trestního soudu (ICC) vstup na půdu Spojených států.  Šéf americké diplomacie Mike Pompeo prohlásil, že USA přestanou vydávat víza zaměstnancům ICC, kteří by mohli vyšetřovat válečné zločiny, jichž se americká armáda údajně dopustila v Afghánistánu.

Loni na podzim poradce pro národní bezpečnost USA John Bolton vyhrožoval sankcemi soudcům, když budou i nadále vyšetřovat údajné válečné zločiny, kterých se američtí vojáci dopustili mučením nejméně 61 vězňů v průběhu afghánského konfliktu, jak dokládá zpráva Amerického svazu pro občanské svobody (ACLU).

Ve zprávě také stojí, že CIA podrobila mučení včetně znásilnění nejméně 27 vězňů ve věznicích CIA v Afghánistánu, Polsku, Rumunsku a Litvě.

Podle Jamila Dakwara se jedná o bezprecedentní útok na zahraniční soudce a vyšetřovatele působící v respektované mezinárodní instituci, přičemž obdobným způsobem jednají autoritářské režimy.

Více informací v angličtině ZDE

Německo požaduje odvolání amerického velvyslance - je to nacista

20. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Poprvé v historii požaduje Německo odvolání amerického velvyslance, které jmenoval Trump. Vyvolává rasismus a fašismus. 


Krize se stále více prohlubuje: Mayová vyloučila dlouhý odklad brexitu

20. 3. 2019

čas čtení 5 minut



Aktualizace: Ve středu večer po půl desáté středoevropského času promluvila Theresa Mayová "k národu" nicneříkajícím projevem. Varovné a děsivé však bylo, že ostře kritizovala parlament a tvrdila, že ona, jako "vůdce" je "na straně národa".

Rafael Behr: Jádro politiky  prohlášení Mayové - "Já, vůdce, bráním svůj lid před prohnilým parlamentem" - je ve skutečnosti hodně zlověstné. Napsal jsem už dříve, že by Mayovou častěji identifikovali jako demagoga, kdyby nebyla tak zoufale necharismatická."
Peter Geoghegan: Představa, že Theresa May "ví, co lidi chtějí" a poslanci to blokují, je čistá, nahá, autoritářská rétorika




Aktualizace: Donald Tusk odpověděl Mayové, že krátký odklad brexitu by byl možný, ale pouze pod podmínkou, že poslanci Dolní sněmovny příští týden schválí její dohodu s Bruselem. Jinak v pátek 29. března Británie vypadne z EU bez dohody.

Aktualizace: Mayová oficiálně požádala o odklad brexitu jen do 30. června

Theresa Mayová oficiálně požádala dopisem Donalda Tuska o odložení referenda jen do 30.6. Delší odklad by prý "znamenal nesplnění vůle vyjádřené v referendu r. 2016". Navzdory rozhodnutí předsedy sněmovny Johna Bercowa, který vyloučil opakované parlamentní hlasování o Mayové dohodě o brexitu, Mayová chce přesto dohodu znovu, napotřetí předložit k hlasování Dolní sněmovně příští týden. Neuvedla, co se má stát, pokud by byla dohoda znovu parlamentem odmítnuta.  Dodala, že účast Británie v květnových eurovolbách "by nebyla v ničím zájmu". Hrozí, že Británie vypadne z EU bez dohody dne 30. června. Mayová je naprostým rukojmím brexitérských fundamentalistů a ignoruje vůli národa. (JČ) ZDE


Juncker ve středu dopoledne telefonicky varoval Mayovou, že odložit brexit lze pouze do 23. května, jinak se Británie bude muset účastnit eurovoleb. Mayová to ignorovala. Potřebuje už svěrací kazajku a odvézt do blázince? (JČ)

Evropská unie dovolí buď krátký odklad do 23.5., anebo dlouhý odklad. Odmítá odklad do 30. června:


* * *

Britská premiérka Theresa Mayová učinila ve středu další radikální obrat o 180 stupňů. Přestože dosud tvrdila, že hodlá požádat Evropskou unii o krátký, tříměsíční odklad brexitu, "pokud by její dohoda o brexitu s Bruselem byla schválena", pokud by nebyla, že požádá o dlouhý odklad brexitu, pod obrovským tlakem brexitérů ve středu dopoledne Mayová oznámila, že dlouhý odklad brexitu "vylučuje".

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker konstatoval, že evropská sedmadvacítka zřejmě rozhodnutí o odkladu brexitu neučiní na čtvrtečním summitu EU. Uvedl: "Budeme se pravděpodobně muset sejít znovu příští týden, neboť Mayová nemá shodu pro nic ani ve své vládě, ani ve svém parlamentě. Pokud nevíme, s čím Velká Británie bude souhlasit, nemůžeme nic rozhodnout."

Juncker dodal: "Krátký odklad brexitu by musel vést k schválení britským parlamentem dohody textu, který je před ním. Pokud k tomu nedojde a pokud Velká Británie neodejde koncem března, pak, jsme, obávám se v Božích rukou. A myslím, že i Bůh někdy dospěje k hranicím své trpělivosti."

Komentátorka televize BBC Laura Kuenssberg:

"Au - na základě rozhodnutí premiérky požádá ministr jen o krátký odklad - "Slabá, slabá, slabá. Podstatnou měrou to zvyšuje riziko vypadnutí Británie z EU bez dohody. Toto je dosud nejzbabělejší kapitulace fundamentalistům. Mayová ví, že je tohle nesprávnou volbou pro zemi, ale dává přednost svým krátkodobým zájmům."

Vysoký činitel EU:

Žádný dopis prezidentu Tuskovi jsme nedostali, a nedostali jsme žádost od Británie pro odložení brexitu v žádné formě. V současnosti je situace taková, že není žádná žádost."


Prosím, pane, já chci víc, ty zlovolnej Evropane!

20. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Nápis na převrácené dodávce (Mayová jako ministryně vnitra skutečně nechala jezdit britskými městy dodávky s transparenty, vyhrožujícími imigrantům):"Vrať se domů, ty předbíhající evropská spodino!"

Na polámaných transparentech: "Jděte do prdele, vy bulharští žebráci!"  - "Nenávidím cyzynce!"



Evropané si zamilovali předsedu britské Dolní sněmovny

20. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Evropané si zamilovali Johna Bercowa, předsedu britské Dolní sněmovny, který tento týden zabránil Therese Mayové donekonečna předkládat parlamentu k hlasování svou už dvakrát odmítnutou dohodu s Bruselem o brexitu.

Takto Bercowa prezentuje německá televize - klip vidělo na Twitteru více než milion lidí. Avšak Theresa Mayová zuří a zřejmě Johnu Bercowovi po jeho odchodu z funkce odmítne povýšení do šlechtického stavu. Bylo by to poprvé za 230 let, kdy by bylo odcházejícímu předsedovi parlamentu takové vyznamenání odepřeno.


Globální oteplování: Katastrofální záplavy ve východní Africe

20. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Globální oteplování způsobilo děsivý cyklón ve východní Africe, který v Mozambiku zlikvidoval celá města. Záplavy - silně má pršet až do soboty - jsou tak obrovské, že nejsou vidět ani stromy ani vrcholky telegrafních sloupů. Podle mozambické vlády zahynulo nejméně tisíc lidí a statisíce přišly o všechno a potřebují naléhavou humanitární pomoc - skrývají se na stromech bez přístřeší, bez vody a bez jídla.

Podle OSN je to historicky největší katastrofa, jaká postihla jižní polokouli našeho světa.

Hospodaření OSBL v únoru 2019

5. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

V únoru 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 44 193.14 Kč, výdaje však byly 74 091.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
24437