Gavin Esler: Idea novinářské vyváženosti skončila

12. 8. 2018

čas čtení 5 minut


Gavin Esler je slavný britský novinář. Dvacet let byl moderátorem vlajkového publicistického pořadu televize BBC "Newsnight". V současnosti je rektorem Kent University. V časopise The New European brilantně kritizuje lži stoupenců brexitu i jejich absolutní neschopnost prakticky  realizovat jakýkoliv svůj příslib - avšak pro krizovou situaci v českých médiích jsou důležité tyto jeho postřehy:

(Článek Gavina Eslera podpořil herec Hugh Grant: "Souhlasím s každým slovem. Zejména s posledními dvěma odstavci. Tohle je naléhavá, krizová situace.")



Začal jsem pracovat v sedmdesátých letech jako reportér deníku Belfast Telegraph v době severoirských teroristických útoků. Dostal jsem instrukce, abych psal "přesně, férově a vyváženě." Při své další práci v BBC, pro deník Scotsman, pro americké publikace, noviny na Blízkém východě a celou řadu britských deníků, jsem se vždycky snažil přidržovat se těchto tří základních zásad novinářské práce.

Rozhovor Britských listů 177. ČR se vždycky ve vztahu k EU dokázala střelit do nohy

10. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta



Ví Česká republika, co chce a nechce od Evropské unie? Má solidní strategii spolupráce, anebo jen vytváří neexistující problémy a dělá si v Bruselu špatnou pověst? A když se ČR vzdorně sdružuje do skupiny visegrádské čtyřky, nebo to aspoň předstírá, má Visegrád nějakou společnou strategii? Na tato témata hovoří Bohumil Kartous s politologem Michalem Kořánem, zakladatelem ústavu Global Arena Research Institute. Rozhovor se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. srpna 2018.

Prosba o pomoc

12. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Píše Eva Zahradníčková, která se stará o uprchlické děti na ostrově Lesbos v Řecku:

Trump vydírá Mayovou, aby se postavila proti EU a přijala americké protiíránské sankce

12. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

pokud chce uzavřít Británie po odchodu z EU samostatnou obchodní dohodu s USA:

 

ČR podporuje dodávkami zbraní vraždění dětí v Jemenu, které provádí Saúdská Arábie

11. 8. 2018 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Mlčením o tom mají čeští novináři krev na rukou. Kdo by v ČR kdy slyšel o nějaké válce v Jemenu, o milionech dětí ohrožených hladomorem a cholerou? Koho by to zajímalo?


Tím, že o tom čeští novináři mlčí, nesou přímou odpovědnost za toto vraždění, protože česká vláda je podporuje dodávkami zbraní Saúdské Arábii.

Čeští novináři mají krev na rukou.


V ČR vydají v překladu každý nesmysl

12. 8. 2018

čas čtení 6 minut


V knize, která pojednává s docela velkým množstvím historie Evropy, nenašel Boris euroskeptik potřebu poučit se o podrobnostech. Chorvatsku, sděluje nám konverzačně, v meziválečných letech "vládl jakýsi hnusák Ustaša" (nevládl), a v meziválečném období "došlo ve východní Evropě k vlně komunistických povstání" (nedošlo). Palác Cecilienhof v Postupimi, píše Boris svým nepořádným způsobem, "byl původně zamýšlen pro nějakou méně významnou větev Hohenzollernské dynastie" (nebyl - byl postaven pro korunního prince, dědice německého trůnu). Johnson si myslí, že vztahy v německém průmyslu před rokem 1914 byly charakterizovány "spoluprací mezi dělníky a šéfy" (nebyly). Hitler neplánoval usmrtit invalidy, jak tvrdí Johnson: většina invalidů v Německu třicátých let byli váleční veteráni. Němci nedobyli Stalingradu: Johnson v této knize tvrdí, že dobyli.


Viděl jsem nedávno reklamu v pražském metru na české vydání knihy Borise Johnsona Faktor Churchill. Co všechno se dnes v ČR neprodá (parafrázuju výrok maminky Miriam Šimákové nad strašným kafem ve filmu Nuda v Brně). Kniha je naprostý otřes, s mnoha falešnými údaji a historickými nepřesnostmi, jak na to ve sžíravé recenzi upozornil Richard J. Evans, profesor historie z Cambridgeské univerzity. Kniha přispívá k šíření fake news - k údajné "větší slávě" jejího autora.  No, nekoupili byste to? (JČ)

Islamofobní výroky Borise Johnsona vyvolaly v Británii fyzické útoky proti muslimkám

12. 8. 2018

čas čtení 5 minut

Aktualizace: Britské muslimské organizace požadují od premiérky Mayové, aby byl Boris Johnson za své výroky o muslimských ženách prý  připomínajících "poštovní schránky" a "teroristy" podroben plnému disciplinárnímu řízení. Muslimská rada Británie konstatuje, že po vydání Johnsonova kontroverzního článku došlo k výraznému zvýšení fyzických útoků proti muslimkám, a nejen proti těm, kdo si zakrývají tvář závojem. 

"Doufáme, že Konzervativní strana nedovolí rozmělnění tohoto vyšetřování. Nikomu nemůže být dovoleno, aby se beztrestně vyžíval na menšinách," konstatuje Rada.

Organizace Tell Mama, financovaná britským státem, která monitoruje nenávistné trestné činy, konstatovala, že po vydání Johnsonova článku došlo už ke 14 fyzickým útokům proti muslimkám.

Z USA Johnsonův útok proti muslimkám podpořil bývalý poradce Donalda Tumpa, ultrapravičák Steve Bannon. ZDE 

* * *

Poté, co se minulý týden vyjádřil ve svém komentáři v deníku Daily Telegraph bývalý britský konzervativní ministr zahraničí Boris Johnson, že by sice nezakazoval nošení roušek na tváři v Británii, ale že mu ženy v nikábu připadají jako poštovní schránky či jako teroristi, došlo v Británii k abnormálnímu výskytu fyzických útoků proti muslimkám, zaznamenala britskou vládou financovaná organizace zaznamenávající nenávistné trestné činy "Tell Mama".

Více než 100 anglických volebních okrsků, které podporovaly, brexit, nyní chce zůstat v EU

12. 8. 2018

čas čtení 1 minuta


Ve většině britských volebních okrsků je nyní většina voličů proti brexitu


Z analýzy  vyplývá, že ke změně došlo v důsledku vzniku pochybností u voličů Labouristické strany, kteří dosud podporovali brexit. Změna názoru je proto nejsilnější v severní Anglii a ve Walesu, v baštách Labouristické strany, jejíž voliči v červnu 2016 podpořili brexit. Změna názorů těchto labouristických voličů znamená nátlak na Jeremyho Corbyna, aby jeho strana přestala podporovat brexit.

Prosperita existuje tam, kde Římané vybudovali své silnice

12. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

A v tech částech světa, kde se po celých dalších 2000 let římské silnice udržovaly. Korelace mezi prosperitou a římskými silnicemi z doby před 2000 lety je zvlášt výrazná ve Francii. Pěkně je to vidět srovnáním sítě římských silnic s intenzitou dnešního nočního osvětlení v Evropě. Korelaci zjistili holandští sociální vědci:


Firmě Monsanto bylo soudně nařízeno, aby oběti rakoviny vyplatila 289 milionů dolarů

11. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Foto: Žalobce Dewayne Johnson


Aktualizace: Britské supermarkety se zahradními potřebami po rozsudku zvažují, zda herbicid Roundup dále prodávat.

Dewayne Johnson, šestačtyřicetiletý bývalý spráce zahrad, zvítězil u soudu nad firmou Monsanto. Porota souhlasila, že Roundup, přípravek firmy Monsanto proti plevelu, mu způsobil rakovinu a že ho korporace nevarovala před nebezpečím tohoto přípravku. Porota rozhodla, že firma Monsanto "jednala zlovolně nebo utlačitelsky".

Policie zasáhla násilně proti obrovské protikorupční demonstraci v Bukurešti

11. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

110 000 demonstrantů především z emigrace v Bukurešti požadovalo rezignaci premiéra Vioricy Dancily a šéfa sociálnědemokratické strany Liviu Dreagnei, předsedy parlamentu. Dragnea byl ve dvou případech odsouzen za korupci a probíhá proti němu třetí vyšetřování. Mnoho demonstrantů požaduje předčasné volby.

Velké protivládní demonstrace se konaly i v dalších rumunských městech Cluj-Napoca - 15 000 lidí, Iasi - 10 000, Sibiu - 10 000, Baia Mare - 3000, Timisoara - 5000, Brasov - 5000, Craiova, Oradea, Galati, Bacau.



Stovky lidí byly zraněny. Policie střílela do davu slzný plyn a použila vodní děla. Asi 400 lidí potřebovalo lékařské ošetření.

Páteční protesty zorganizovaly organizace Rumunů pracujících v zahraničí, kteří zuří nad hlubokou korupcí, nízkými mzdami v Rumunsku a pokusy rumunské vládnoucí sociální demokracie oslabit soudnictví v zemí, která je pravděpodobně v EU nejzkorumpovanější.

Protesty pokračovaly dlouho do noci. Na videozáznamech, zveřejněných na sociálních sítích, policie bije nenásilné demonstranty, kteří zvedli své ruce.

Centristický rumunský prezident Klaus Iohannis kritizoval zásah policie jako nepřiměřený.

Přibližně tři až pět milionů Rumunů žije a pracuje v zahraničí, je to až čtvrtina rumunského obyvatelstva. Pracují jako nádeníci, ale i jako lékaři. Loni poslali domů do Rumnunska 5 miliard dolarů.

Pokojné protesty se v Rumunsku konají pravidelně od roku 2017, kdy převzali moc sociální demokraté a pokusili se dekriminalizovat několik korupčních případů. Letos prosazuje rumunská vláda změny v trestním zákoníku, které vyvolaly znepokojení Evropské komise a amerického ministerstva zahraničí. Změny zkoumá rumunský Ústavní soud.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

 

Liberální demokracie v postkomunistických zemích: Taková nádherná katastrofa?

10. 8. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Ve Střední a Východní Evropě byl s nesmírnou rychlostí za necelých 30 let prošustrován politický kapitál, který Západ vytvářel od roku 1945.


Když se zhroucením čerstvě vybudované lanovky zbortí i Basilův projekt otevření lignitového dolu, samozvaný společník Zorba, který neúspěch v nemalé míře sám zavinil bezstarostnou bohorovností, glosuje výsledek slovy: "Taková nádherná katastrofa!" - Zorbova prostá chuť k životu přežívá všechny transcendující projekty, které by jí podle tradičních představ (post)křesťanského Západu měly dát vyšší smysl, a smiřuje se stoicky s libovolným výsledkem - "dokud žiji".

30055

Proč média poskytují tolik prostoru evidentním šílencům?

Spiknutí frustrátů

10. 8. 2018 / Roman Kanda

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Myslím, že jsem včera zažil něco jako kulturní šok. Přečetl jsem si v Lidovkách rozhovor s písničkářem Pepou Nosem, toho času kandidátem SPD do Senátu PČR. Vůbec nepřeháním, když řeknu, že jsem během četby pociťoval až fyzickou nevolnost; přesto jsem četl dál, neschopen uvěřit, že je něco takového vůbec možné. Pominu nyní fakt, který asi pominout zcela nelze – že totiž s návrhem Nosovy kandidatury přišlo extrémně nacionalistické, polofašistické sdružení Akc
e D.O.S.T. Nosovy odpovědi jsou až odporně přízračné: vulgární, nenávistné, sebestředné. Měl jsem toho zřejmě pořád málo, tak jsem naneštěstí kliknul na Nosovy webové stránky. Odtamtud se na mě vyvalily hektolitry hnědé špíny. Míra hnusu mi vyrazila dech. Nosovi samozřejmě leží v žaludku „sluníčkáři“, vášnivě nenávidí „buzny“; a pochopitelně, že jeho oblíbenci jsou Miloš Zeman a Donald Trump.

Jak neuvěřitelně chudě vypadá Československo v této reportáži z roku 1968

11. 8. 2018 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Ještě jednou k reportáži BBC z konce srpna 1968. Tehdy nám to tak vůbec nepřipadalo, ale všimněte si, jak neuvěřitelně chudě a zanedbaně vypadá Československo v této reportáži BBC z roku 1968. Miliardy dotací z Evropské unie od roku 2004 umožnily zaostalé zemi dostat se infrastrukturou víceméně na úroveň západní Evropy. No, jen se na to znovu podívejte. Polorozbořené vesnice, i v Praze padá z domů omítka, fasáda Klementina poškozená vodou...

Jak přesvědčit Čechy, aby přestali věřit nesmyslům o muslimském nebezpečí?

10. 8. 2018

čas čtení 3 minuty




Co dělat, aby lidi přestali věřit lživým zprávám?


Lidé se stávají obětí lživých zpráv v důsledku myšlenkových procesů, které vznikají u dítěte jako obrana před strachem v nejistém světě, vysvětlují psychologové.

Psychologie dokáže lidem nabídnout prokazatelně efektivní strategie, jak se ubránit před fake news, konstatovali experti na výročním sjezdu Americké asociace psychologů.

Na maďarských univerzitách byla zakázána výuka genderových studií

10. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

 

Počet studentů je malý, jen 14, takže program genderových studií v žádném případě neohrožuje ideologický monopol Orbánovy strany.  Lőrinc Nacsa, aktivista od maďarských křesťanských demokratů, se vyjádřil:

"Musíme zvýšit povědomí lidí o tom, že tyto programy nedělají nic pro to, aby pozvedly náš národ. Ve skutečnosti ničí myšlení, založené na hodnotách, které dosud existují ve střední Evropě."

Státní tajemník  Bence Rétvári, také křesťanský demokrat, vyjádřil názor, že genderová studia nejsou legitimním akademickým oborem a jsou v rozporu se vším, co prosazuje vláda strany Fidesz.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Rusko si agresivní politikou naprosto znepřátelilo původně vstřícnou řeckou levicovou vládu

10. 8. 2018

čas čtení 3 minuty

Řecké ministerstvo zahraničních věcí právě vydalo toto ostré prohlášení:

"Rádi bychom upozornili své ruské přátele, že žádná země na světě by netolerovala pokusy

(a) podplácet státní činitele

(b) ochromovat její zahraniční politiku

(c) zasahovat do jejích vnitřních záležitostí."


Prohlášení řeckého ministerstva zahraničí z pátku 10. srpna 2018:

Řecko je mírumilovnou zemí s mnohorozměrnou, nezávislou, demokratickou zahraniční politikou.- Jako suverénní stát s dlouhou historií vyžaduje respekt a vztahy založené na rovnoprávnosti od všech zemí. V tomto kontextu podporuje politiku přátelské koexistence i s Ruskem, významnou zemí se silnou přítomností na evropském jevišti.

V rámci této politické strategie Řecko systematicky usiluje o dobré vztahy a spolupráci se všemi svými sousedy, s cílem vyřešit dlouhodobé problémy, jako je otázka jména, ku prospěchu vlastní země, Balkánu, Evropy a všech národů.

Trump zrušil zákaz azbestu. Způsobuje nevyléčitelnou, bolestivou rakovinu mezotelioma

10. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta


Saúdská Arábie leteckým úderem zavraždila desítky méně než desetiletých dětí, vracejících se ze školního pikniku

9. 8. 2018

čas čtení 2 minuty

Saúdská vláda tvrdí, že letecký úder byl "zcela legitimní". Británie a USA poskytují Saúdské Arábii pro válku v Jemenu vojenský materiál v hodnotě mnoha miliard dolarů. Do Saúdské Arábie vyváží zbraně  ve velkém množství i Česká republika.

Channel 4 News upozornily, že předpisy pro vysílání jim nedovolují zveřejnit záběry mrtvých dětí, Jen raněných:

Lékaři, otupělí každodenními katastrofami, zde řeší snad nejhorší scény, s jakými se kdy setkali. Při tomto leteckém úderu byl zasažen autobus plný dětí. Odpovědnost nese Západem podporovaná saúdská koalice, která se za útok neomluvila. "Toto byla legitimní vojenská operace, v souladu s mezinárodním humanitárním právem," konstatovala Saúdská Arábie.

Přinesou chlapečka. Na zádech má pořád ještě svou tašku do školy od UNICEFu. V hlavě má velkou ránu a je naprosto zmaten. Fond OSN pro děti dnes zdůraznil: "UŽ ŽÁDNÉ DALŠÍ VÝMLUVY. ZASTAVTE KRUTOST PROTI DĚTEM!"  Organizace Save the Children informovala, že děti se autobusem vracely z pikniku. A požadovala nezávislé vyšetření útoku.

Letecký úder zasáhl ulici plnou lidí. Došlo ke stovkám podobných leteckých úderů. Zaměřených proti nemocnicím, trhům a školám.

Moussa Abdullah: "Střela zasáhla centrum trhu. A byla zaměřená na autobus s dětmi. Obchody byly otevřené a po ulicích chodili zákazníci, jako normálně. Všichni, kdo zemřeli, byli místní civilisté. Děti a majitelé obchodů."

Dnes zahynulo 43 osob. Většina z nich, podle Mezinárodního výboru Červeného kříže, byly děti mladší 10 let. 63 osob bylo zraněno.

Záběry situace těsně po útoku je zdrcující vidět a nedají se vysílat.  A toto se stalo v zemi, kde desetitisíce lidí umírají na vyléčitelné choroby a hladomorem. A kde 22 milionů lidí, skoro všechno jsou to děti, potřebují naléhavou humanitární pomoc.

Několik minut po leteckém úderu, obklopený mrtvými a umírajícími dětmi, se zeptali tohoto chlapce, zda je v pořádku. "Bolí mě nohy," říká. Vůbec nemá tušení, co se právě stalo, už nemluvě o tom proč.


Sousední Saúdská Arábie a její sunnitsko muslimští spojenci od Perského zálivu zasáhli před třemi lety do jemenské občanské války - za podpory USA, Británie a Francie. Bojují proti většinou šiitským muslimům, Husiům, vzbouřencům, které podporuje Írán a kteří ovládají hlavní města. Je to naprosto otevřeně zástupná válka mezi regionálními soupeři. Obětí jsou děti.

Exkluzivní informace: Vedoucí činitelé syrské armády a vojenské rozvědky věděli o KAŽDÉM JEDNOTLIVÉM úmrtí zatčených syrských aktivistů

9. 8. 2018

čas čtení 4 minuty

Důsledně požadují konkrétní detailní informace o všech jednotlivých osobách, které kdy byly zavražděny v syrských vládních věznicích, kde zemřeli a co se s mrtvolami má dít dál. Pečlivě zaznamenané a syrskou vojenskou rozvědkou registrované, fotografie očíslovaných mrtvol propojila evropská vyšetřovací organizace pro lidská práva s podrobnou oficiální syrskou dokumentací jejich případů:


Pozn. red. Po odvysílání této reportáže ve čtvrtek večer následovala diskuse ve studiu, v níž vyjádřil bývalý šéf britské Liberálnědemokratické strany Paddy Ashdown, někdejší vyšetřovatel OSN zločinů spáchaných ve válce v bývalé Jugoslávii, přesvědčení, že dosažení spravedlnosti bude trvat dlouho, ale nakonec k tomu dojde. "Putin dříve nebo později Asada zradí. Ruská ekonomika kolabuje a pro Rusko není dlouhodobě udržitelné Sýrii vojensky podporovat."

 Na tajném místě v Evropě dávají vyšetřovatelé válečných zločinů dohromady životně důležité nové důkazy proti vedení syrského státu. Jsou to důkazy získané z velmi pečlivě a podrobně vedených záznamů samotného Asadova režimu. Jsou to důkazy, které by mohly být klíčem pro dosažení spravedlnosti pro rodiny, jejichž rodinní příslušníci byli ve věznicích Asadovým režimem vyvražděni.

Mariam Halak, ředitelka školy z Damašku, kdysi prezidenta Asada podporovala. Byla proti demokratickým protestům, které vznikly v Sýrii v roce 2011, až jí přesvědčil její nejmladší syn Aham, absolvent zubařské školy, který se k demonstracím připojil.

Když režim reagoval násilím, syn Mariam začal pracoval pro organizace hájící lidská práva a dokumentoval hromadné zatýkání demonstrantů. On sám byl zatčen, mučen, propuštěn, znovu zatčen a pak zmizel.

Rok a půl Mariam režim pronásledovala a požadovala informace o osudu svého syna. Jednoho dne se nad ní úředník smiloval a dal jí tento lístek:

"Okamžitě mě zaujala slova 'mrtvola č. 320'".

Dostala úmrtní list. Její syn zemřel pouhých šest dní po svém zatčení. Příčina smrti? "Zastavilo se mu srdce a přestal dýchat." Odmítli jí říct, co se stalo s jeho mrtvolou.

O deset měsíců později fotografie, které ze Sýrie propašoval emigrant, zveřejnily syrské nevládní organizace. Tyto "Cézarovy fotografie" - a varování, jsou to strašlivé snímky - zaznamenávají více než 6700 lidí, kteří zemřeli ve vězení. Emigrant uvedl, že fotografie pořídil sám režim, pečlivě zaznamenává své zločiny.

Na každé mrtvole je číslo a číslo pobočky tajné policie.

Mezi těmito fotografiemi byla i zdrcující fotografie Mariamina mrtvého syna. Na čele má napsáno: Mrtvola č. 320. Bezpečnostní jednotka 215.

Bill Wylie a jeho tým vyšetřovatelů doufá, že pro Mariam a mnoho dalších lidí jako ona, dosáhne spravedlnosti. Wylie je šéf Komise pro mezinárodní spravedlnost a odpovědnost za zločiny, soukromé nevládní neziskové organizace financované západními vládami.

Uvádí, že získali životně důležité nové důkazy o tom, že vedení syrské vojenské rozvědky je přímo odpovědné za tyto vraždy. Ty důkazy pocházejí přímo z dokumentace a z komunikačních dokumentů syrské vojenské rozvědky.

Z dokumentace vyplývá, že vedení vojenské rozvědky vědělo, že zatčené osoby byly mučeny a že počet mrtvých stoupá. Šéf syrské vojenské rozvědky žádal o informace o každé jednotlivé smrti zatčené osoby. Vyhradil si právo, co udělat s některými mrtvolami.

Z těchto dokumentů vyplývá, že šéf syrské vojenské rozvědky byl informován na jeho vlastní žádost o všech jednotlivých individuálních úmrtích zadržených osob.

Wylieho vyšetřovatelé mají režimní dokumenty, které mají referenčními čísly vazby na Cézarovy fotografie. Vyšetřovatelé nalezli v Cézarových fotografiích fotografie usmrcených osob, o jejichž osudu mluví podrobná vládní syrská dokumentace.

Prognóza: Za 25 let bude Poláků o 3 miliony méně

10. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Polský Centrální statistický úřad (GUS) odhaduje, že populace Polska se v příštích 25 letech zmenší o 2,8 milionu.

Poláci, kteří nemají děti a jsou svobodní, by měli platit zvláštní daň, aby byli donuceni založit rodinu, konstatoval polský ministr infrastruktury a rozvoje. Polsko mělo takovou daň za komunistické éry:


Mezitím v Absurdistánu 79:

Pozor na indoktrinaci demokratickou ideologií!

8. 8. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Foto: Medvídek ušáček. Polská policie jela zatknout osoby, které ho oblékly do trička s nápisem Ústava. (Foto Katarzyna Knapik)


Pokud někdo pochybuje, že na vzdělání a na znalostech záleží, situace v polské válce o nezávislost soudů to znovu dokazuje. Zatímco strana Právo a spravedlnost se už chová triumfálně a snaží se posmívat soudcům z Nejvyššího soudu, kteří byli donuceni odejít do penze, Nejvyšší soud je přelstil a poslal soubor otázek ohledně nových zákonů strany Právo a spravedlnost Evropskému soudu v Lucembursku. 

Rozhovor Britských listů 176.

Detektivní záhada: Nakolik byl Kundera udavačem?

3. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta


V březnu 1950 se pravděpodobně spisovatel Milan Kundera přichomýtl k udání emigranta Miroslava Dvořáčka, který se vrátil do Prahy jako agent CIA. V roce 2008 označil týdeník Respekt Milana Kunderu za udavače.  Jan Čulík hovoří s Karen von Kunes, profesorkou české literatury na Yale University, která napsala pozoruhodnou monografii, v níž argumentuje, že tento incident hluboce ovlivnil celé Kunderovo dílo a najdeme na něj odkazy skoro ve všech jeho literárních textech. Rozhovor se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 3. srpna  2018.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Podpora Putinovy zahraniční politiky klesá

10. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Sociologové centra Levada se dotázali Rusů, co se jim líbí nebo nelíbí na prezidentu Vladimiru Putinovi. V březnu 2016 22 % respondentů podpořilo zahraničněpolitický kurs Vladimira Putina a považovali jej za prezidentovo plus. V červenci 2018 stejnou odpověď dalo 16 % dotázaných.

30053

Idiotský dogmatismus je jako plevel, stačí mu ustoupit a rozleze se dál...

Namele-li nemehlo neomarxismus?

9. 8. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Před pár dny jsem měl s jedním kamarádem, znalým poměrů v bezpečnostních složkách, debatu o úrovni kádrů. S naprosto vážnou tváří říkal, že většina vrcholných představitelů není schopna ani elementárním způsobem rozebrat otázku dělby moci v demokracii. Je-li to tak, a z vlastní zkušenosti s úrovní občanství u formálně vzdělaných a vysoce postavených lidí nemám důvod tomu nevěřit, jedeme na voze, který kočí neumí řídit. Cpou do toho seno, a ejhle, ono to frčí na elektřinu. Jaká asi bude úroveň posádky? Ale některým jedincům takový stav vyhovuje, protože jakýkoliv směr vehiklu pak lze považovat za ospravedlnitelný a dokonce žádoucí. Zabili jsme sarkasmus, protože bigotně ideologicky uvažující lidé v současných západních demokraciích posunuli svou rétoriku a jednání do extrémů, k nimž už nelze vytvořit žádnou trefnější karikaturu. S hrůzou zjišťujeme, že mnoha lidem exhibice tuposti naopak vyhovují a identifikují se s nimi. Plevel pokleslého intelektu a vkusu dusí ideu demokracie a jeho kořenová soustava se vehementně cpe i do vzdělávání. Ve snaze omezit reprodukční systém demokracie v ústavních konturách.

29592

Reakce na článek o rozpadu politických struktur západního světa

"Velké příběhy" se nikdy nestaly

9. 8. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Článek Dominika Zámce má tak obrovský záběr, že samozřejmě vzbuzuje mnoho otázek. Rozpad politických struktur západního světa. To je titulek. Co je vlastně „západní svět“? Kdy začal? Jaké má „politické struktury“? Autor zmiňuje Locka, Smithe, Marxe, Burka jako autory „velkých příběhů“ a politiku jako souboj „katechismů“. Podle mne tento pohled velmi přeceňuje intelektuální stránku politického života. To, co sjednocovalo masy pod tou či onou vlajkou, nebyl ani tak „katechismus“, na němž se ostatně teoretikové jednotlivých hnutí nikdy moc neshodli, právě proto že intelektuální stránka politiky je vždycky rtuťovitá, ale byla to nějaká jednoduchá hesla, jednoduché představy, dostupné masám.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Přečetli jsme:

Delegace do Číny se rozpadá. Faltýnek doporučil poslancům ANO, aby nejeli

10. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Neoficiální delegace devíti poslanců měla vyrazit koncem srpna do Pekingu. Cestu by platila Čína. Sněmovna ale výpravu nepodpořila a delegace se nyní pomalu rozpadá. Do Pekingu nechtějí jet zákonodárci ODS. A předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek doporučil členům hnutí, aby do Číny s delegací také necestovali.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

29882

Přečetli jsme:

Cimprlich: Liberální lečo jde do voleb s bramborem a výpečky

10. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Novému hnutí Meníčko 2018 první průzkumy přisuzují mezi 70 a 80 procenty preferencí. Voliči jsou hladoví po nových jménech. Tradiční politici podle očekávání panikaří a hledají protizbraně. V zemi, kde je v podstatě jedno, jestli se vaše partaje jmenují Svoboda a přímá demokracie, anebo Katův šleh, ANO, nebo NE, Gordon Blue, nebo Kuřecí prsa s broskví, není už takový problém změnit si volební pseudonym z Babiše na Babicu.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Proč neziskovky pijí Babišovi krev

10. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Vláda Andreje Babiše vystartovala proti neziskovým organizacím. Chce jim seškrtat rozpočty, celkově mají přijít o tři miliardy korun. Podle Babiše se to nemá týkat sportu (největším příjemcem dotací je neziskovka Fotbalová asociace ČR) ani ryzí charity. Je tedy jasné, že úder je zaměřen primárně na neziskovky, které se pohybují ve veřejném prostoru a promlouvají do společenské debaty. Tedy že jde o fakticky útok na základy občanské společnosti.

Celý text: ZDE

30054

Podíl v zahraničí narozených lidí je v ČR jeden z nejnižších ve srovnání s Evropou

Imigrace do Evropy dosahuje malého zlomku v porovnání s rokem 2015

9. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Migrace jako téma neustále okupuje veřejnou diskusi a politické jednání napříč Evropou. Přitom současná míra migrace dosahuje pouze malého zlomku, srovnáme-li její stav se situací v roce 2015, kdy vrcholila vlna imigrantů z válkou, terorem a chudobou sužovaných částí blízkého a středního východu a Afriky. Infografika serveru Politico dále ukazuje, že ČR patří mezi evropské země s vůbec nejnižším podílem lidí v populaci, kteří se narodili v jiné zemi. Přesto migrace určuje naprosto zásadním způsobem současnou politiku, o čemž ostatně svědčí platné vládní programové prohlášení.

USA zavedou ostré sankce proti Rusku za útok v Salisbury novičokem

9. 8. 2018

čas čtení 2 minuty



Spojené státy oznámily, že omezí vývoz citlivé technologie do Ruska v důsledku toho, že se pokusilo novičokem letos  v březnu usmrtit bývalého britského špiona Sergeje Skripala a jeho dceru. Americké ministerstvo zahraničí uvedl, že nové sankce vejdou v platnost 22. srpna a po nich budou následovat daleko rozsáhlejší akce, například suspendování diplomatických styků a zrušení přistávacích práv pro Aeroflot, pokud Rusko nepodnikne do 90 dnů "nápravné" akce.

12 procent českých žáků a studentů se neučí žádný cizí jazyk

9. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta


Měly by sociální sítě blokovat lháře, kteří svými lžemi škodí?

9. 8. 2018

čas čtení 2 minuty




YouTube, Facebook a ITunes konečně zlikvidovaly stránky agresivního amerického konspiračního teoretika Alexe Jonese a jeho InfoWars. Twitter ho však odmítl blokovat.

Vyvolalo to v anglosaském světě debatu, zda skutečně mají být arbitry toho, co smí být zveřejněno na sociálních sítích, internetové firmy samy.

Někteří spíš pravicovější aktivisté bijí na poplach proti možné arbitrární cenzuře od soukromých počítačových firem, provozujících sociální sítě.

Ministerstvo zemědělství dál plánuje sázet usychající smrky

9. 8. 2018

čas čtení 8 minut



Tisková zpráva Hnutí DUHA

Pokuta České Inspekce životního prostředí Lesům ČR ukazuje, že změny pravidel pro lesní hospodaření jsou nutné a akutní.

Ministerstvo zemědělství přitom navrhuje dál sázet usychající smrky.

 


Stát penalizuje svůj vlastní podnik. Pokuta ve výši 3,5 milionu korun udělená Českou inspekcí životního prostředí státnímu podniku Lesy České republiky za selhání při péči o slábnoucí nepůvodní smrkové porosty na severní Moravě a nezvladatelnou kůrovcovou kalamitu [1] je dalším důkazem akutní potřeby zásadních změn lesního hospodářství. Jako první krok navrhlo ministerstvo zemědělství změnu zalesňovací vyhlášky č. 83 k lesnímu zákonu. Návrh ovšem ve skutečnosti k pozitivním změnám nevede, dál počítá s dominantním zalesňováním smrkem tak jako dosud navzdory kritickým připomínkám ministerstev, krajů, expertů i veřejnosti [2]. 

Rusko podpořilo Saúdskou Arábii: Kanada ji nemá co kritizovat za věznění disidentek

9. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta


Je "nepřijatelné", aby Kanada Saúdskou Arábii poučovala o lidských právech. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí řekla 8. srpna, že lidská práva by se měla podporovat, avšak "při respektu pro specifické národní zvyky a tradice".

Kanadký premiér Justin Trudeau řekl 8. srpna, že se Ottawa za svou kritiku věznění saúdských disidentek neomluví, navzdory požadavkům Rijádu, aby tak učinila.

Kanada bude i dál "hovořit silně, jasně a zdvořile o nutnosti respektovat lidská práva doma i ve světě," řekl Trudeau.

Porobnosti v angličtině ZDE



29766

Bodláky Václava Duška

Hrátky bez milosti

9. 8. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Vniveč padla slova blešího častuškáře – přát komusi smrt není hanba, ale idiocie. Pokud prší bytosti do nosu a připadne si přežrána  moudrostí, má následovat léčba. Křikloun a básnický výpotek šílí z pomyšlení, že ho málokdo bere vážně – páchnoucí zloba jeví se býti odpornou. Přichází doba odcházení – on neodešel včas. Budoucnost snad nebude patřit nakyslým kulturním dědkům; poloherec, principál cintal, samožer a narcisek hrozí, že přestane hrát divadlo  – kdy hrál?! Nadutost z lidí hňupy činí a hňupy jest nesmysl vyhledávat a bráti na vědomost.

Otevřený dopis premiérovi České republiky

Už jste se adaptoval na horko, pane Babiši? A co země, kterou vedete?

9. 8. 2018 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 6 minut

Vážený pane premiére,

máme tu momentálně přes všechny diskuse a okolnosti vládu s důvěrou, tedy vládu teoreticky akce-schopnou. Chci se veřejně zeptat (ve světle apokalyptických současných klimatických jevů a jejich následků - tedy v zájmu veřejném) jak bude současná vláda pracovat na záchraně našeho společného životního prostředí pro budoucí generace?

Středoevropan a dějiny

8. 8. 2018 / Roman Kanda

čas čtení 7 minut



Z diskuze na Facebooku


Existuje však ještě jiná zkušenost s dějinami. Spočívá ve vědomí, že se svět řítí kamsi do „barbarství“, odkud se bude jen těžko vracet zpátky do „civilizace“. Vědomí, že se děje něco, co bude mít zákonitě špatný konec a že tento špatný konec je naprosto evidentní – jenže není v silách jednotlivce to zvrátit, protože ostatní se zbláznili a rozhodli se spáchat kolektivní sebevraždu. To je zoufalství.


Roman Kanda: Pročítám si texty Bedřicha Václavka z konce třicátých let. Je to smutné čtení; smutné tím, jak se člověk do poslední chvíle drží naděje, která se mu už sype po rukama. Nevzdává se, nenaříká, bojuje. Vztah nás Středoevropanů k dějinám je zvláštní. Často se cituje slavná věta z Kafkova deníku: „Německo vyhlásilo válku Rusku. – Večer plavecká škola. (Deutschland hat Russland den Krieg erklärt. – Nachmittag Schwimmschule.)“ Ta věta má být dokladem středoevropské netečnosti vůči dějinám.

Každý zmařený život je nenahraditelnou ztrátou, nikoliv však obětí, na niž bychom měli být hrdí

Tragický skon českých vojáků v Afghánistánu aneb Proč u Kábulu bojujeme za Prahu?

9. 8. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Člověk nemusí být zkušeným geopolitickým analytikem na to, aby mu bylo jasné, že Američany vedená okupace dekádami válek sužovaného Afghánistánu v první řadě prodlužuje agónii tamního obyvatelstva. A tragická smrt tří českých vojáků je jen dalším důkazem toho, že vleklý konflikt nikam nevede. Jenže čeští komentátoři okolo této skutečnosti chodí jako okolo horké kaše, jako by si odmítali připustit, že Afghánistán je proslulým pohřebištěm velmocí.

S Islámským státem by Daniel Veselý také vyjednával?

9. 8. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Nepochybuji o tom, že současná afghánská vláda je do značné míry zkorumpovaná, ani o tom, že západní jednotky zjevně vedou válku proti Talibanu špatně, takže oslavné řeči českých novinářů a politiků nad třemi usmrcenými vojáky, že "zachraňovali demokracii v Evropě" jsou zjevně pokrytecké - mimo jiné i proto, že vojenský zásah NATO v Afghánistánu byl porušením Charty Severoatlantického společenství, protože NATO smí vojensky zasahovat jen ve věci obrany členských zemí, nikoliv tedy mimo teritorium členských zemí Severoatlantického společenství.

Západ nemá morální právo vojensky zasahovat všude, kde se porušují lidská práva

9. 8. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Když jsem psal o tom, že by se vojska NATO měla stáhnout z Afghánistánu, měl jsem na mysli namáhavý koordinovaný proces zahrnující také politickou participaci umírněných Tálibánců. Tálibán není nadnárodní teroristická organizace jako Al-Káida nebo Daeš, ale islamistické hnutí mající kořeny v afghánské společnosti – ať se nám to líbí, nebo nelíbí. A s teroristy lze vyjednávat, jak ostatně dokazuje Velkopáteční dohoda, díky níž se de facto podařilo ukončit konflikt v Severním Irsku.

29890

Bodláky Václava Duška

Pastilky odvahy v apatyce nekoupíš

9. 8. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Smečka se vyhrnula z úkrytu hojnosti a vyje nad ztrátou tří mladých životů; tihle vojenští
  chlapi mohli vykonat mnoho užitečného – odešli bránit demokracii do země, kde o demokracii síly divokého odporu nestojí, odešli daleko z domova, neptali se, jako se neptali příkladně interbrigadisté, Španěláci, kteří nastavovali krky za obranu demokracie proti fašismu, tihle hrdinové, kteří po návratu nemohli spoléhat na odměnu – v zahraničí je dokonce internovali, aby nenakazili morem neposlušnosti poslušný národ. Měšťáci – dobráci. Semknou se, když bývá dobojováno, předtím se kroutí, melou z patra holé nesmysly, vyhýbají se vlastenecké povinnosti bránit vlast. Udělají si z toho dokonce jakousi zásluhu o světový mír. Ano, odzbrojte a nemávejte zbraňovými systémy, nestrašte nás konečnými výbuchy jaderných hlavic, které sežehnou planetu. Kdo skutečně stojí o odzbrojení – nekončící dialogy, snůšky neplodného vyjednávání, naparování se v padnoucích uniformách. Já mám pravdu, ty máš pravdu, máme pravdu oba!

Monitor Jana Paula: František Ronovský v Příbrami, aneb čas plného zhodnocení jeho díla teprve přijde

9. 8. 2018 / Jan Paul

čas čtení 5 minut

František Ronovský, detail obrazu. Foto Jan Paul


Malíř František Ronovský (1929 – 2006) je bez ohledu na to, co si myslí část odborné veřejnosti gigant české poválečné figurální malby, a neopominutelný minimálně v evropském kontextu jak svými humanistickými tématy života, tak i velkorysou až monumentální formou, a kompozičním řešením obrazu. Obsahem jeho díla je člověk, lidská bytost, vyjadřovaná v mezních situacích života. Radost mládí spojená s vitálními projevy, a skepse stáří, očekávající konec lidského žití. Narození, svatba, zábava, stárnutí a smrt, to vše jsou existenciální témata Ronovskému blízká, prostoupena vírou ve smysl křesťanské lásky, a vyjadřovaná malířsky citlivě a vznešeně.

Postaví se Hamáček po bok Kanady?

Washington Post: Kanadu musí svět při její kritice porušování lidských práv v Saúdské Arábii podpořit!

9. 8. 2018

čas čtení 3 minuty


Jak naivní jsem byl, když jsem si v roce 1989 myslel, že po zkušenosti s policejním útlakem za komunismu se nově osvobozená Česká republika stane jedním z čelných světových obhájců lidských práv, jako třeba Švédsko. Ach, jak jsem byl naivní, poznamenává Jan Čulík.

Postaví se Hamáček a české ministerstvo zahraničí po boku Kanady při její kritice hrubého porušování lidských práv v Saúdské Arábii? Retweetuje tweet kanadské ministryně zahraničí?
 


Konec srpna 1968...

9. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Úžasná reportáž BBC z r. 1968, všude ještě naděje, než se Svoboda vrátil z Moskvy a vyšlo najevo, že vůdci to opět podělali, píše Jakub Žytek. Robert J. Hrebicek k tomu dodává:

Pročítal jsem teď pozoruhodnou Macháčkovu biografii Husáka; dokládá tam a popisuje, jak Brežněv byl už v podstatě připraven vzít zpátečku, tanky stáhnout a nějak to zahladit. Ale když viděl, jaká banda posraných pytlíků mu tam přijela a bez ptaní se totálně složila a kapitulovala, řekl si, proč to tak vlastně nakonec nenechat.

K tomu píše Štefan Švec: Toho Macháčka mám doma, tak si to ještě musím ověřit, ale jestli je tohle pravda, tak si tenhle národ opravdu může za všechno, co se mu kdy stalo. Tvl.
EDIT: Jiří Trávníček v té knize nic takového nenašel a jelikož je to autorita a čtenář důvěryhodný, je dobré ho brát vážně. Trochu mi odlehlo a národní hrdost se vrátila na tradičních pětatřicet procent.

Pozn. JČ: Oni ale vedoucí představitelé KSČ v roce 1968 byli zbabělci a nekompetentní idioti, jak konec konců dokládá Zdeněk Mlynář ve své knize Mráz přichází z Kremlu, kde píše o tom, že na zasedáních prezidia KSČ se bez konkrétní agendy jen bezbřeze žvanilo, aniž by se schválil jediný věcný konkrétní krok. Takže si dovedu dobře představit, jak se tito zoufalci chovali v Moskvě v srpnu 1968...

Paradox...

9. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Tohle prostě nevymyslíš: voliči SPD a KSČM gratulujou islamistům, že zabili český vojáky, píše Jan Rovenský...

Němci "už nevěří ve stát blahobytu"

8. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Významná asociace propagující sociální výdaje vyzývá k vynaložení miliard eur na zoufale nutné reformy sociální politiky. Tvrdí, že velká většina německých občanů ztratila důvěru ve stát blahobytu. 

O "hrdinech" a "teroristech"

8. 8. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Afghánští Tálibové prý neútočí na cizince za hranicemi své země - a navíc jsou smrtelnými nepřáteli "islámského státu", tvrdí obhájci "radikální kritiky" tento týden zabitých českých vojáků. Možná. Jenže tohle tvrdí vesměs lidé fandící režimu, který rutinně vraždí zákeřnými metodami v zahraničí, a to včetně použití otravných látek. 

Země na klíčové křižovatce. Labour Party ochromena rasistickým skandálem

Británie: Jeremy Corbyn jako lídr opozice selhává

8. 8. 2018

čas čtení 2 minuty

Málokdy měla Británie větší potřebu efektivní opozice, uvádí editorial Financial Times. Vláda Theresy Mayové udělala z brexitu chaos - nedokáže zajistit pokrok v Bruselu ani kompromis doma. Konzervativní strana propadla vnitřním válkám ohledně vztahu k EU. Labouristé by měli tuto selhávající administrativu volat k odpovědnosti přesnou kritikou a jasnými politickými alternativami.

Je "Boris prostě jen Boris"?

8. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Poté, co se Boris Johnson vysmíval muslimským ženám (po MNOHA letech rasismu), vlajkový pořad rozhlasu BBC "Today" vznesl otázku: "Není to prostě jen tím, že Boris je prostě jen Boris" Zkusme si to s jinými: ""Vždyť Idi Amin byl prostě jen Idi Amin..." "Žádné starosti ohledně Adolfa, on je prostě jen Adolf."


Itálie trpí epidemií spalniček - tak zrušila povinné očkování dětí

8. 8. 2018

čas čtení 2 minuty



Tohle je opravdu hnus. Cenou takovéto blbosti bude umírání - ne ale těch, kteří šíří pověru a nesmysly, ale umírání nevinných dětí vystavených smrtelným nemocem



Co se týče italských aktivistů bojujících proti očkování, zdá se, že hlavní politická hranice dnes probíhá mezi racionalitou a iracionalitou. Bezpochyby se už mnozí rozhodli, že racionalita, to je centrismus, který selhal, a je načase, abychom všichni přešli k radikálnímu magickému myšlení.  



Čekají nás tanky kategorie "stealth"?

8. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Aby byl tank méně nápadný, jeho klíčové pozorovatelné kvality musejí být zamaskovány či skryty, napsal Christian Trotti. Konkrétně vzato, tanky jsou hlučné a vyzařují významné množství tepla. Takže zkonstruovat tank kategorie stealth by předpokládalo redukci těchto znaků, což by znamenalo tišší tank s nižším infračerveným vyzařováním.

Přečetli jsme:

Schillerová chce škrtnout z rozpočtu neziskovek až tři miliardy korun. Je to jako vyhladovění, hrozí nám zánik, stěžují si organizace

8. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Až tři miliardy korun chce příští rok ušetřit ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na penězích pro neziskové organizace. To je téměř čtvrtina z 13,6 miliardy korun, které si rozdělily loni. Představitelé neziskovek se brání, místo o úsporách hovoří o likvidaci a poukazují na přebujelou administrativu.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Cizí peří Andreje Babiše

8. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

V pondělí 30. 7. vyšel v Lidových novinách článek Andreje Babiše Ve vědě a výzkumu míříme k efektivitě. Rekapitulace prvního půlroku, v němž Babiš podává svůj pohled na činnost Rady pro výzkum, vývoj a inovace od února 2018, kdy v jejím čele nahradil místopředsedu Sobotkovy vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavla Bělobrádka. Asi nepřekvapí, že si Babiš přisvojuje zásluhy, které mu nepatří a že nám povídá pohádky, které ukazují, že se v oblasti vědy a výzkumu ještě neorientuje.

Celý text: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v červenci 2018

1. 8. 2018

čas čtení 2 minuty

V červenci 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 46 755.82 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 78 297.50 Kč.   

Z výše uvedeného vyplývá, že jsme v dlouhodobém deficitu a potřebujeme větší finanční pomoc od čtenářů. Děkujeme.

Zůstatek byl koncem července 2018 277 484.92 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
48881