Vadí mi, že je Schwarzenberg čisté simulakrum. Neexistuje. Je to podvod.

15. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Miloš Zeman je možná kontroverzní, ale v podstatě víme, s kým máme co do činění. Skutečně nebezpečné na Schwarzenbergovi je to, že česká "kulturní fronta" a pražská média z něho vytvořila pozoruhodně ryzí ukázku simulakra, lži, náhražky, mytologie, virtuálního faktu, který nemá vůbec nic společného se skutečností. V tom pražští kulturní činitelé daleko překonali propagandu někdejšího komunistického režimu, protože úspěšně vytvořili entitu, která vůbec neexistuje.

Citujme z Wikipedie, co o simulakrech napsal francouzský postmoderní teoretik Jean Baudrillard:

V osmdesátých letech se začal Baudrillard zabývat metodou zprostředkování informací a hromadnými komunikačními prostředky. Obrátil svou pozornost k Marshallu McLuhanovi a rozvinul jeho myšlenky o tom, jak je podstata vztahů ve společnosti určována formou komunikace, které společnost používá. Baudrillard definoval koncept simulakra jako negaci pojmu skutečnosti, jak jí běžně rozumíme. Baudrillard argumentuje, že v současnosti realita vůbec neexistuje.

Společnost je založena na vytváření mýtů, které neexistují. Všechno kolem nás je založeno na odkazech k věcem, které neexistují, na odkazech k tzv. hyper-realitě. Historicky vzato existuje simulakrum od dob renesance, kdy bylo simulakrum poprvé definováno jako podvod - byli to lidé či předměty, kteří - které - předstírali, že představují něco skutečného (například, vznešenost, svatost, aristokratickou výlučnost) - vlastnosti, které neexistují. V současnosti vládne dominantní simulakrum, vzor, který neodkazuje na nic a neustále se kopíruje a sám už je kopií původního podvodu.

Schwarzenberg ve své údajné volební podobě je nejintensivnější ukázkou simulakrové lži, jaká snad byla kdy vytvořena.

Jean Baudrillard ZDE

Jan Čulík, Jaký je dnešní svět: Postmodernismus ZDE

Pozn. JČ: Václav Umlauf upozornil, že psal o Schwarzenbergovi jako o simulakru už dne 13. ledna 2013 ZDE

Přímá volba prezidenta je velmi cenná: ukazuje na nedospělost české občanské společnosti

Český prezident jako bůh otec

14. 1. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Jak je možné, že nikdo nekritizuje to, že Karel Schwarzenberg schvaluje uplácení politických partnerů či soupeřů jako běžnou věc? Že je mu jedno, jestli lidé z jím vedené strany prokazují transparentně, jak nabyli majetek? Že je jako předseda strany i ministr zahraničí pouze figurkou bez reálného výkonu těchto funkcí? Že nebude schopen vykonávat úřad, protože na to nemá kondici, a že tedy za něj budou jeho povinnosti vykonávat jiní, nevolení?

Přímá volba je po všech stránkách pozitivním přínosem pro rozvoj demokracie. I přesto, že poukazuje na evidentní infantilitu a bizarnost demokracie, která se tu více než dvacet let rodí. Z jejího průběhu a výsledku lze dobře diagnostikovat, jakými nemocemi občanská společnost trpí a kde se nalézají její slabiny. Tou první, už několikráte zmiňovanou, je vysoká závislost na mediálním diktátu. Tou druhou "dětskou nemocí" je nedostatečná emancipace české občanské společnosti, která evokuje v lidech potřebu zcela iracionálních tužeb, jejichž výsledný odraz (v tomto případě prezidentští kandidáti) je více méně humornou variací mýtických archetypů. V případě volby českého prezidenta je to vidina a potřeba starce ztělesňujícího archetyp otce, jemuž je vše odpouštěno, neboť co činí, dobře činí. I kdyby to byla sebevětší pitomost.

Kam jsme došli aneb nikoli zelený, ale modrý kníže

14. 1. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 13 minut

První kolo prezidentských voleb je za námi a z devíti uchazečů o post prezidenta České republiky zůstali ve hře pouze dva: Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg.

Pro mnoho občanů je tento výsledek rozčarováním. Nepsaným heslem voleb totiž byla "změna". Změna politického stylu, změna v přístupu k občanům, změna v pohledu na hodnoty, které prezident republiky zastává, ztělesňuje a prosazuje. Změnu měli na svém praporu Fischer, Dienstbier, Franz i Fischerová.

Schwarzenberg jako asociální politik a ikona moralizující pravice

14. 1. 2013 / Adam Votruba

čas čtení 7 minut

Řada lidí ze středních vrstev žije stále v zajetí představy, že levice je cosi, co se ve slušné společnosti nevolí, a že sociální demokraté jsou jen převlečení komunisté. Proto tito lidé raději volí politiku zhoršování svých ekonomických podmínek, než aby se dopustili ve svých očích společenského faux pas tím, že by volili levicově.

Vzhledem k výzkumům veřejného mínění byl úspěch Karla Schwarzenberga v prvním kole prezidentských voleb bezpochyby překvapením. Nelze mu upřít dobře vedenou a načasovanou kampaň i jisté osobní charisma. Jeho úspěch je však paradoxní, uvědomíme-li si jakou politiku Karel Schwarzenberg reprezentuje.

Za prezidenta se každopádně budu stydět

14. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Jiní mají jasno, já mám smůlu. Zcela jistě se budu za svého budoucího prezidenta stydět a to ať vyhraje kdokoliv z vítězného dua: p. Zeman či p. Schwarzenberg. Mohu si nyní svobodně zvážit a vybrat, zda-li bude zachován a poroste vliv Václave Klause (a jeho skupiny), p. Šloufa a sponzorských skupin kolem Miloš Zemana ( firma Lukoil je jistě špička ledovce), nebo zda bude zachován a zvýšen vliv p. Kalouska a dalších mnou spíše tušených než mi zřejmých vlivových skupin. Představa, že kdokoliv ze zmíněných má vliv na jmenování guvernéra ČNB, členů bankovní rady ČNB, ústavních soudců, soudců velvyslanců, ministrů a v neposlední řadě i jmenování premiéra je mi krajně proti srsti. Umím si představit situaci, kdy po parlamentních volbách, které jak je tomu u nás zvykem skončí "patem", pověří prezident Zeman sestavením vlády "nestranického odborníka" - Klause, neboť, jak prezident v mém scénáři zdůvodní, p. Klaus je garantem úspěšného jednání vedoucího k sestavení vlády.. Je to jen sci-fi? Nic takového se nemůže stát? A jakou osobnost by v danou situaci jmenoval Zemanův protikandidát, co myslíte? Myslím, že v tuto volbu je teorie menšího zla neúčinná. Tady není nikdo menší. Soupeří dvě velké váhy. Jeden ještě na židli nesedí a už stihl urazit slovenské novináře neposkytnutím rozhovoru pro jeden sloupek, kde je srovnávám s Mečiarem, druhý nazývající občany země poskytnuvší mu azyl roztomile "magorrry". Vážně těžká volba - ta Sofiina mi v tomto přišla "jednodušší". Ona měla své děti aspoň ráda, píše Josef Praks.

Statistická analýza: Voliči ČSSD podpořili Zemana místo Dienstbiera, voliči ODS utekli ke Schwarzenbergovi

14. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva KohoVolit.eu

Miloš Zeman získal v prvním kole prezidentské volby více voličů ČSSD než oficiální kandidát této strany Jiří Dienstbier. Voliči ODS zase dali přednost Karlu Schwarzenbergovi před stranickým kandidátem Přemyslem Sobotkou. Vyplývá to ze statistické analýzy volebních výsledků od sdružení KohoVolit.eu.

Přemluv dědka!

14. 1. 2013 / Michal Vimmer

čas čtení 1 minuta

Místo dva roky očekávaného prezidentského favorita Honzy Málemkrálem máme po volebním víkendu na hraní Knížete. Jak se to mohlo stát?

Já se neschovávám, představil se Honza.

Nejsem naivní, opakoval Honza každou chvíli.

Nejsem Honza Fischer, překvapil Honza v červnu (Sděluju všem, že nejsem naivní. Nejsem Honza Fischer. To už opravdu ne! ZDE

Závidět se vyplácí

14. 1. 2013 / Michal Rubáš

čas čtení 4 minuty

V následujícím textu využiji krátkého období politického klidu, než nám liberální odborníci začnou vysvětlovat, že by Pražané a obyvatelé Šluknovska či Bruntálska neměli raději používat jednotnou měnu, a zamyslím se nad příčinami hluboké české hospodářské krize z opačné, takříkajíc neřecké perspektivy.

Klaus junior neumí česky

14. 1. 2013 / Štefan Švec

čas čtení < 1 minuta

Ředitel soukromého gymnázia PORG Václav Klaus jr. prý odmítl inzerovat v nakladatelství Mafra. Na e-mail, nabízející reklamu v příloze o přijímačkách, prý odpověděl takto:

Dobrý den, 


inzerujeme jen v nezávislých médiích, nikoli pobočkách volebních štábů.
Vyřaďte si prosím naši adresu z Vaší databáze.

S pozdravem "ktéé tomof muj, ktééé tomof muj"

Václav Klaus
 PORG

CC. ředitelé všech poboček PORG

Každý má právo dávat reklamu, kam chce. Když se ale ředitel prestižního gymnázia někomu vysmívá, že neumí česky, měl by sám svůj jazyk ovládat. Místo "vyřaďte si prosím naši adresu z Vaší databáze" je správně "ze své databáze". Ono to tak prostě někdy člověka dostihne...

Jiří Pehe: Pro ČSSD by byl výhodnějším prezidentem Schwarzenberg

14. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Pro ČSSD by bylo mnohem výhodnější, kdyby se prezidentem stal Schwarzenberg. Zeman by byl jako prezident pro ČSSD velkým nebezpečím, protože by ji nejen vnitřně štěpil, ale také by ji před příštími volbami ubíral body u voličů tím, že by se část "opoziční" rétoriky vůči pravicové vládě přesunula na Hrad. Schwarzenberg by do dění v ČSSD nijak nezasahoval, a vláda, ještě více oslabená jeho odchodem z funkce ministra zahraničí i předsedy TOP 09, by byla pro ČSSD snadnějším terčem, než je dnes.

Zdroj: ZDE

Pozn. JČ: Jiří Pehe si však Schwarzenberga nesmyslně idealizuje jako údajného "bojovníka za lidská práva". Hlasování v OSN proti zákazu munice z ochuzeného uranu a další kontroverzní Schwarzenbergovy kroky dokazují, že je Schwarzenberg morálně nespolehlivý, že tomu tak vůbec není a že iluze, kterou kolem Schwarzenberga vytváří pokleslá "kulturní fronta", je naprosto falešná.

Jakub Patočka o Schwarzenbergovi a o české intelektuální "elitě"

14. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Ve filmu Dějiny Jaroslava Šabaty popisovaná osobnost vypráví, jak několik dní před 17. listopadem 1989 Karel Schwarzenberg projížděl Brnem. Milan Uhde, u nějž pobýval, pozval Šabatu, aby podal Schwarzenbergovi výklad politické situace. Šabata vysvětlil Schwarzenbergovi, že během pár týdnů se to, co se již tehdy dělo v NDR, o Polsku a Maďarsku nemluvě, bude dít rovněž u nás.

Schwarzenberg výklad vyslechl a zkoprnělému Šabatovi řekl, že je to vyloučené, že poslední dva skanzeny komunismu v Evropě na ještě dlouho dobu budeme my a Bulhaři, že on od svého otce ví, že Češi jsou zbabělci, takže se nikdy na nic takového nezmůžou. Šabata ve filmu líčí, s jak hlubokým pocitem urážky tehdy ze setkání odcházel.

Ti, kteří dnes doporučují volbu Schwarzenberga, jsou ti, kteří tady zbyli: je to torzo brutálním dvacátým stoletím strašlivě zdecimované české elity. A nemylme se, míra úpadku naší společnosti, kterou volba kandidátů pro druhé kolo prezidentské volby zrcadlí, má svůj odraz rovněž v čím dál větším množství mladých talentů, jež se rozhodují pro život mimo tento Bohem zapomenutý bláznův dvoreček.

Zdroj: ZDE

Jiří Pehe s předstihem nejen o prezidentských volbách

14. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Trauma ze zániku státu, který si nesamozřejmý národ vytvořil a pak jej opakovaně ztratil, vytváří pocit permanentního ohrožení. Je to pro národní identitu natolik těžký zásah, že jeho politika i kultura jen málokdy dokáží pracovat s tímto traumatem pravdivě, tedy tak, aby dokázaly najít více méně historické realitě odpovídající míru zavinění jiných národů, natož toho vlastního. V politickém diskurzu je proto toto trauma přítomné téměř vždy jen v mytologizované podobě.

Ozdravení české společnosti i politického systému nedosáhneme změnami pravidel hry, jak si myslí například ti, kdo si slibují změnu poměrů od jiného volebního systému. Stejně jako u traumatizovaného jedince lze změny dosáhnout jen konfrontací s vytěsněnou minulostí, kterou naše národní společenství překrylo mýty, předsudky a sebeklamem. Jinými slovy, neuspějeme, pokud nesvedeme úspěšný souboj s hegemonií falešného vědomí, které jako mlha zabraňuje české společnosti najít správný směr ve svobodných poměrech.

Zdroj ZDE

Rada

13. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Kdybych dělal Zemanovu kampaň, pustím hned do rádií knížete zpívajícího hymnu. A vyvěsím billboardy "Kalousek na Hrad!". To podle mě stačí, píše novinář Jaroslav Plesl na Facebooku.

Rekordní čtenost Britských listů

14. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

jsme zaznamenali v souvislosti s prezidentskými volbami. V pondělí v poledne mělo Britské listy simultánně otevřeno v každou sekundu téměř 700 čtenářů. V pátek 11. 1. zaznamenaly Britské listy 43 033 individuálních čtenářů, v neděli 13. 1. 41 767 individuálních čtenářů.

Osobní zkušenosti s Karlem Schwarzenbergem

13. 1. 2013 / Václav Novotný

čas čtení 2 minuty

Dovolil bych si reagovat článek "Karel Schwarzenberg je velký duch a má obrovské charisma".

Nevím, zda měl autor článku možnost mluvit osobně s panem Schwarzenbergem. Já vícekrát. Poprvé to bylo v osobním rozhovoru, kdy jsem se ho ptal, jak je možné, že Česká republika v OSN prostřednictvím MZV hlasovala proti přijetí usnesení o zákazu používání ochuzeného uranu ve vojenské munici. Z rozhovoru vyplynulo, že to prý spletl nějaký úředník. Na následující otázku, jak se nějaký úředník MZV dostal na jednání OSN a zda byl zmocněn hlasovat, již neodpověděl a odešel. Při projednávání církevních restitucí jsme vydželi s ostatními na galerii v Poslanecké sněmovně až do konečného hlasování, které proběhlo po půlnoci. Při odchodu pana Schwarzenberga z Poslanecké sněmovny mu byla položena otázka, jak je možné, že ještě před závěrečným hlasováním ( druhé kolo )k církevním restitucím byla v ČT zveřejněna zpráva, že u Evropského dvora bude uplatněn požadavek k restitucím z maďarské strany. Odpověď pana Schwarzenberga byla: polib si.

Velký duch a obrovské charisma je spíše zbožné přání autora a není třeba uvádět stovky dalších nevyvratitelných faktů, počínaje turismem v politických stranách, přes financování kampaně. Ostatně prohlášení, že nikomu není nic do toho, jak nabyl peníze či majetek, vypovídá vše. Jako místopředseda vlády je zcela zodpovědný za problémy společnosti a to není ani třeba zdůrazňovat jeho pozici bílého koně představujícího předsedu TOP 09.

Můžeme si jen přát, aby tvrzení o hloupých voličích, pravděpodobně pravicových, bylo pravdivé. V opačném případě by se mohlo jednat o určitý stupeň fanatismu v pohledu neúprosných faktů o osobě pana Schwarzenberga. Potvrzuje se varování politoložky Vladimíry Dvořákové.

Vrtěti knížetem

14. 1. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

První kolo prezidentských voleb máme, zaplať bůh, za sebou a sázkové kanceláře mohou nasadit kurzy na to, jak dopadne následný střet dvou bonvivánských rozšafů, kteří se propracovali do druhého kola. Skoro by se chtělo říci, jak jsou si podobní tito dva rozvážní strýci, kteří to myslí s námi občany tak upřímně, tak upřímně. Karel s dýmkou u piva, Miloš s cigaretou a sklenkou vína či becherovky, oba však nad věcí, lidoví tatíčkové připravení slíbit cokoliv, co potěší mediálně zjitřené ucho voliče. Což mi připomíná jednu z Haškových povídek, kdy poté, co v restaurační místnosti k voličům popíjejícím pivo domluvil představitel jedné strany, povstal předseda strany jiné, aby přítomné ujistil že: "všechno, co slíbil předřečník, vám můžeme slíbit také".

Tak si volíme císaře pána -- národ sobě?

14. 1. 2013 / Vladimír Rott

čas čtení < 1 minuta

V podstatě je úplně jedno, pokud si tak přejeme, koho si i nadále budeme platit aby nám hrál post-/monarchu na spektakulárních sídlech Hradu a Lán. A spolu s ostatními figurkami i v jiných kulisách. Pokud si tak opravdu přejeme, tak tak i nadále čiňme -- viz např. Komunistu na Hrad?!, ...a už tam je!.

Ale mohli bychom se začít zamýšlet, proč tak číníme, a také co s tím -- viz např. Josef na Hrad!.

Diskusi docela umíme (např. BL) 2003... , 2008..., 2013. A co činy? Chceme? Umíme?

Magický realismus českého voliče

14. 1. 2013

čas čtení 4 minuty

Za poslední hodiny se převážně na internetu objevilo mnoho článků pokoušejících se analyzovat výsledky první přímé volby prezidenta ČR. Trnem v oku se pak stal pro mnohé komentátory výrazný úspěch Karla Schwarzenberga navzdory obecné negativní náladě občanů vůči vládě, které je Schwarzenberg ministrem a prvním místopředsedou. Často se upozorňuje na absurdnost jednání takového voliče, píše Martin Suchý.

Svědectví Samiho Al-Hajj, kameramana, který "omylem"strávil ve věznici Guantánamo 6 let

14. 1. 2013

čas čtení 32 minut

Zatímco demonstranti ve Washingtonu protestují k jedenáctému výročí otevření námořnické základny Guantánamo, znovu se otevřela diskuze o relevantnosti opatření ex-presidenta Bushe, které, jak se zdá, se nyní přelévají do agendy Baracka Obamy. Při jmenování Johna Brennana do vedení CIA, zpravodajský portál DemocracyNow! zveřejnil několik týdnů starý videorozhovor s bývalým zajatcem z Guantánama -- Sami Al-Hajj, jediný žurnalista držen ve věznici Guantánamo.

Amy Goodman dokončila reportáž spěšně, právě kvůli jmenování Johna Brennana do čela CIA. John Brennan ve svém projevu v roce 2012 bránil použití bezpilotních letadel, (označovaných americkou veřejností jako "drones") při proti-teroristických operacích na Blízkém východě. V projevu uvedl, že bezpilotní letadla se ověřila jako nejlepší prostředek pro potírání terorismu, které šetří životy amerických vojáků i civilistů ve válečných oblastech.

Internetový aktivista, souzený za to, že zpřístupnil veřejnosti zpoplatněné stránky, spáchal sebevraždu

14. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Rodinní příslušníci slavného internetového aktivisty Aarona Swartze obvinili americkou prokuraturu a MIT, že způsobily jeho smrt. Swartz (26) spáchal sebevraždu, poté co tento bojovník za otevřenost internetu byl obžalován, že zpřístupnil veřejnosti miliony vědeckých článků ze serveru JSTOR, přístup k nimž je jinak zpoplatněn. Americké úřady ho poté nesmyslně zastrašovaly. Velká část článků byla vlastnictvím MIT, který Swartze v jeho úsilí za internetovou otevřenost nepodpořil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Lidi, přemýšlejme a buďme alespoň trochu Čechy!

13. 1. 2013 / Petr Pokorný

čas čtení 2 minuty

Máme za sebou prvé kolo prezidentské volby, velice smutné doby pro český stát. Co k tomu říci z hlediska občana.

  • volme za prezidenta ČR Karla Schwarzenberga, člověka, který má také doposud cizí státní příslušnost,

  • volme za prezidenta ČR Karla Schwarzenberga, člověka, který nevysloví téměř žádnou větu správně česky a ani nezná pořádně naší hymnu,

  • volme za prezidenta ČR Karla Schwarzenberga, člověka, jehož manželka by nejspíše jako první dáma hovořila česky hůře než vietnamští trhovci,

  • volme za prezidenta ČR Karla Schwarzenberga, člověka, který je členem BILDERBERGu, klubu-organizace nadnárodních finančních magnátů a skupin, pro něž je národ, čest a svoboda nežádoucí vlastností občanů,

Schwarzenbergovi voliči nejsou idioti

13. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Myslím, že některá pozitiva právě skončené první kolo prezidentských voleb má. Zejména je to drtivý neúspěch kandidáta ODS Přemysla Sobotky. Kéž by podobný výsledek měla celá ODS i v blížících se sněmovních volbách. To, že Klaus mluví o největším debaklu pravice, jaký jsme zažili, má svoji logiku, protože pro něj pravice nemůže být proevropská. Klausova pravice (včetně Bobošíkové) volby jasně prohrála, to je pravda. Říká se, že mezi voliči Jana Fischera byli i ti, kteří by volili do Sněmovny ODS. Ale ani ti spolu s dalšími Fischerovými voliči navzdory předvolebním průzkumům neuspěli.

Pád Fischera je myslím další pozitivní signál z prvního kola prezidentské volby. Nestačí PR, peníze, opatrná beznázorovost. Dále voliči Dienstbiera, Fischerové a Franze mohli dohromady, možná i s některými voliči Jana Fischera, první kolo jednoznačně vyhrát. Je škoda, že se tak nestalo, že nedošlo k nějaké předvolební spolupráci a propojení. Možná by se přidala i Zuzana Roithová, neboť Bělobrádkova KDU-ČSL tíhne víc k levici než Kalouskův Schwarzenberg.

Sebeúcta a pud sebezáchovy? Nemáme, zeptejte se v příští dekádě

13. 1. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

ČSSD v druhém kole prezidentské volby podpoří Zemana. Udělá to přesto, že právě strašák Zemana na Hradě a změny zahraničně politické orientace, která by mohla vyplynout z ruských vazeb tohoto kandidáta, měl nemalý a možná rozhodující podíl na mobilizaci pravicového elektorátu. Jestliže úřadující Sobotkovo vedení představuje mírně protikorupční orientaci strany, trucující expředseda si s korupcí a rozkrádáním hlavu neláme - a pokud je vůbec v něčem "na levici", reprezentuje ten její proud, který je naprosto nereformovaný. Když tedy Lidový dům Zemana podporuje, ačkoliv se až dosud proti němu ostře vymezoval, říká tím: "Naše strana nemá žádnou identitu a sebeúctu, jsme nereformovatelní a rozpadáme se."

Karel Schwarzenberg je velký duch a má obrovské charisma

13. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Pan Čulík se ve svém článku: "Záhada voličského rozhodování: proč někteří podporují Schwarzenberga, když nemá jediný pozitivní rys?" ostentativně diví, proč někteří lidé chtějí hlasovat pro Karla Schwarzenberga a nechápavě se dožaduje, jestli by mu to někdo mohl objasnit. Diví se proč má spolu s běžnými lidmi také "záhadně podporu například mnohých členů tzv. pražské kulturní obce" a dále se diví a diví dalším věcem, píše Jaroslav Chroust.

Podle mého názoru, pokud někdo neví o skutečnostech, se kterými se lze snadno seznámit, může to mít několik důvodů.

26369

VÝSLADEK PRVNÍHO KOLA PREZIDENTSKÉ VOLBY

Politická maturita Slávka Sobotky

13. 1. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 5 minut

Předseda ČSSD Sobotka včera dospěl. Z přeopatrného aktivisty mainstreamově liberálního názorového proudu, který se nechal lákat sirénami antikomunismu, nepolitické politiky, morální maximy - volby mezi čistým dobrem a špinavým zlem, se stal politik, který pochopil českou politickou realitu a uvědomil si, že svému soukromému názoru musí nadřadit názor svých voličů. A ti kašlali na volbu "cizího" Jiřího Dienstbiera a zvolili "svého" Miloše Zemana. Pro Sobotku nebyla včerejší volba "mezi dvěma zly" (Zemanem a Schwarzenbergem) nijak jednoduchá. Bál se následků. Jedné i druhé krajnosti. Bál se i nerozhodnosti. Tápal. Ale nakonec si vybral správně. Teprve včera se z učedníka stal politik.

Kdyby ČSSD (bez ohledu na názory Vladimíra Špidly, ovlivňované jeho tmavězeleným ideologem Patočkou, nebo Jiřího Dienstbiera) nepodpořila do druhého kola Zemana, pravděpodobně by se na nejbližším sjezdu rozpadla. Takto pouze odhodí několik málo liberálních příznivců Zelených (a Táni Fischerové), kteří odváděli sociální demokracii jak Krysař z Hammeln l.p. 1284 na cestu do politické propasti. Ponechá je v jejich kavárnách a diskuzních kroužcích. Sobotka včera JEDNOZNAČNOU podporou Zemana smazal značnou část bezcharakterního podrazu svého předchůdce Špidly. A ČSSD může začít na tomto kroku opatrně stavět - budoucí jednotu široké levice.

S mádlovci na věčné časy a nikdy jinak...

13. 1. 2013 / Zdeněk Maštalíř

čas čtení 5 minut

Protikomunističtí partyzáni, kteří s pětadvacetiletým zpožděním vyběhli z lesa do boje za svobodu, dosáhli i přes absenci nepřítele obrovského vítězství a posunuli Karla Schwarzenberga do druhého kola boje o prezidentské křeslo. V následujících dvou týdnech nás čeká těžká mediální masáž, po které budeme všichni přesvědčeni, že spásy dosáhneme pouze prostřednictvím pana knížete. Pravicoví komsomolci budou v diskuzích na IDnesu makat na tři šichty a přestože musí tvrdě pracovat 16 hodin denně, aby ze svých daní uživili všechny ty socky kolem sebe, zbude jim ještě minimálně dalších 12 hodin na to, aby v diskuzích každého kdo připomene, čí je Schwarzenberg maňásek, odhalili jako neschopnou socku a komouše.

S hlubokým obdivem sleduji výkonnost současné propagandy. Zatímco před třiceti lety do nás komunisté mohli hustit co chtěli, neznal jsem ve svém okolí téměř nikoho, kdo by jejich propagandě opravdu věřil. Naproti tomu dnes nemálo vzdělaných lidí věří tomu, že kdyby v posledních několika volbách nevolili menší zlo, levičáci by prožrali poslední korunu, naklonovali by Lenina a čekal by nás osud horší než smrt.

Porovnejme nyní hlavní pilíře víry pravicových svazáků s realitou.

Česká republika je rukojmím médií

13. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Váš příspěvek o iracionalitě českých voličů nemá chybu, chtěl bych pouze vyjádřit své domněnky voliče přímo z centra dění, píše Václav Marek.

1/ Britské listy považuji za výjimečné médium a s nimi částečně Český rozhlas 6, ale jaké procento lidí sleduje a poslouchá tyto média, odhaduji tak 5%. (Podle Google Analytics mají Britské listy 2,7 milionu individuálních čtenářů ročně, tedy 27 procent české populace, pozn. red.)

2/ Přesně sedí hodnocení paní Šiklové, když jsem jí napsal, ať nevymývá mozky studentům teorií, že kapitalismus uplatňovaný u nás je jediný možný, tak se cítila uražená.

První kolo voleb

13. 1. 2013 / Michal Řezníček

čas čtení 12 minut

Výsledek prvního kola prezidentských voleb je vskutku pozoruhodný, nečekaný, oslepující. Ale jen na první pohled. Berte následující řádky jako zamyšlení, nikoliv až tolik jako komentář nad výsledky jako nad smyslem celého podniku zvaného přímá prezidentská volba. No a také trochu analýzy voličova éns.

Poprvé tedy k realitě. Postupují Zeman a Schwarzenberg. Za čtrnáct dní si užijeme druhé kolo a volba bude těžká. Nerad bych předbíhal, ale myslím, že nemalá část voličů teď bude sledovat počasí, jestli v těch osudových dnech nebude nebude aspoň na horách sníh. Pokud totiž prezidenta zvolí "senátní" účast (15%), bylo to o ničem.

Stanovisko Spojenectví práce a solidarity ke 2. kolu prezidentské volby

13. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Britské listy publikují tuto tiskovou zprávu občanského sdružení "Spojenectví práce a solidarity" proto, protože nikde jinde v ČR zřejmě nevyjde. Redakce BL se však s tímto tiskovým prohlášením neztotožňuje (stejně jako se nutně neztotožňuje s velkým množstvím příspěvků zde vycházejících), protože si nemyslí, že by měly Britské listy v nadcházejících čtrnácti dnech masírovat voliče, aby hlasovali v druhém kole prezidentských voleb tak či onak. Kritika kandidátů je pro novináře samozřejmě přípustná, nikoliv však jejich chvála. Nejsme ani Hospodářské noviny, ani Respekt, ani IDnes, ani Česká televize. Děkujeme.

Při prezidentských volbách selhala inteligence a nahradili ji baviči a "zpěváci"

13. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Za kandidáty Schwarzenberga a Zemana se postavili ti nejviditelnější - herci, zpěváci a ostatní umělci - tedy ti, kteří v nyní převládající ideologii zosobňují vzor úspěchu. Jsou známí a mají peníze, píše Michal Hejduk.Tyto dvě skutečnosti jsou vskutku jedinou nutnou podmínkou pro to, aby byl někdo v naší společnosti pokládán za idol. Naopak podpora Dientsbiera nebo Fischerové či jakéhokoliv jiného kandidáta ze strany několika intelektuálů nebyla téměř slyšet. Vinit z toho média by však bylo stejné jako vinit tomograf z toho, že způsobil v těle nádor tím, že ho zobrazil. (Mimochodem, nemyslíte si, že mnozí novináři jsou stejně bezduší a nesamostatní jako krabice plná elektroniky?)

Politický turista Karel Schwarzenberg

13. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Reakce na článek pana Borise Cveka "Absurdistán".

Pane doktore napsal jste výborný a bohužel pravdivý komentář k 1. kolu volby prezidenta, píše Jaroslav Polák. Já jakožto člen Strany zelených SZ (vyjadřující tímto osobní názor) nemohu zapomenout, že pan kníže byl za SZ ministrem. No a pak usoudil, že v SZ příliš pšenka nekvete, a přestoupil k TOP09, která už na začátku proslula tím, že v podstatě vykradla zázemí, ideu, voliče a další od KDU-ČSL.

Panu knížeti dále v nedávné době, ač byl ministrem za SZ, nevadilo označit rakouské účastníky protestu proti JETE za magory, zvlášt pikantní - občany země, která mu poskytla politický azyl.

Absurdistán

12. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Není to úžasný tah, vytvořit dojem, že nekandidujete za vládní stranu, které jste předsedou?

Představte si, že máte zemi s velmi nepopulární vládou, kterou tvoří zejména dvě hlavní pravicové strany (ODS a TOP09). Prezident této země (VK) je zakladatelem jedné z těchto stran (ODS) a svým rozhodnutím, které podepíše i premiér, osvobodí od spravedlnosti tu nejskandálnější ekonomickou kriminalitu. Vláda je navíc dlouhodobě a stále více nepopulární. A v této zemi je také levicová opozice, která v přímé prezidentské volbě postaví svého kandidáta, a ten kandidát se nedostane ani do druhého kola volby. Není to šokující? Nenaznačuje to, že s tou opozicí není něco v pořádku? Nebo možná s celou tou zemí?

Iracionalita voličského davu tváří v tvář mediální manipulaci

12. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Někteří čtenáři se ptají, proč v posledních hodinách před prezidentskou volbou přinesly Britské listy kritické články vůči Karlu Schwarzenbergovi. Jde o určitou míru neporozumění. Celá prezidentská volba byla v podstatě freak show, defilé podivných postav, jenže o groteskních vlastnostech většiny, aspoň významnějších kandidátů se veřejně diskutovalo. S jedinou výjimkou - výjimkou Karla Schwarzenberga. Byl to skutečně pozoruhodný úspěch jeho mediálních propagandistů, protože se jim podařilo zcela vyloučit z českého veřejného prostoru jakoukoliv racionální a věcnou diskusi o jeho politických postojích, o kontroverzní vládní politice, kterou zaštiťoval jako předseda TOP 09 i o jeho neexistující či nekriticky proamerické zahraniční politice, nebo o jeho přehlížení korupce. Britské listy považovaly za svou veřejnoprávní povinnost poukázat na to, že v důsledku pozoruhodného mediálního spiknutí, alebo spíš celonárodního pomanutí mysli (které vydatně živila média) se JEDINĚ v případě Karla Schwarzenberga nehovoří o tom, že reprezentace českého státu tímto starým mužem bez samostatné a promyšlené politiky bude naprostou ostudou a katastrofou. Národ, nebo aspoň jeho dvacet procent, si ovšem nedal říct. Pozoruhodné jsou výroky Schwarzenbergových stoupenců na jeho facebookových stránkách: "Nezatěžujte nás fakty, my Karla milujeme!" Na to se vskutku nedá nic říct, jen, že jsme asi vstoupili do blázince.

Kontroverzní vlastnosti "vítěze" prvního kola prezidentských voleb Miloše Zemana jsou notoricky známé a diskutovalo se o nich hodně. Přesto však lidi pro něho hlasovali. Zase iracionalita. Výsledek je, že ať v prezidentských volbách zvítězí kdokoliv, bude to pro Českou republiku ostuda a katastrofa. Budoucnost není pro tuto zemi zrovna příliš vábná.

Děsivá je ideologická zaslepenost a hloupost pražské "intelektuální" obce, lidí jako Svěrák, Menzel, Peňás, Hutka, Šiklová (o ní to bylo známo dávno). Těm lidem Schwarzenbergova podpora v jejich zaslepenosti pro různé zkorumpované Kalouskovy politiky vůbec nevadí, ani Schwarzenbergovo přiznání, že je přece docela v pořádku, že se poslanci korupčně odměňují trafikami. Nemluvě o nějakém hlasování proti zákazu zbraní z ochuzeného uranu, nějakého Menzela či Svěráka přece nezajímá, jestli na rakovinu v nějakém vzdáleném Iráku od amerických zbraní z uranu umírají nějaké děti. Kdo by se o to staral, že. Je šokující vědomí, že si většiny české "kulturní" obce občané vůbec nemohou vážit. Jsou to docela odporní lidé. Berou na sebe svým nezájmem a hloupostí odpovědnost za tato zvěrstva, páchaná v třetím světě.

Přiznám se, že ač jsem zvyklý na ledacos, hrůznou iracionalitou české politiky a nadšenou podporou nesmyslů jsem otřesen.

Českým voličům lze mediální masáží vnutit naprosto všechno

12. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Téměř úplné vítězství Karla Schwarzenberga je smutným vysvědčením pro voliče. Dokazuje celkem jasně, že velké části českých voličů lze pomocí mediální masáže a skvěle vedené reklamní kampaně vnutit prakticky cokoli, píše Michal Janovský.

Schwarzenberg je v tomto případě dle mého názoru pouze obchodní značka. Vůbec při "prodeji" této značky nezáleží na tom, co si tento člověk myslí, co reprezentuje, jaké politické názory prosazuje, co do budoucna nabízí.

Otázky pro Karla Schwarzenberga a Miloše Zemana

13. 1. 2013 / Jaroslav Čejka

čas čtení 3 minuty

"Tak nám zabili první kolo volby prezidenta," řekl by nejspíš Josef Švejk po shlédnutí předvolební superdebaty řízené panem Moravcem, paní Müllerové a já bych s ním musel souhlasit. Dozveděl jsem se z ní (a z debat předcházejících), kdo by co na Hradě podával zahraničním návštěvám, jestli by dal vyvěsit vlajku EU a jiné nepodstatné věci, ale nedozvěděl jsem se odpověď ani na jednu z otázek, které mi leží na srdci a na jazyku. Teď tedy máme čtrnáct dní na to, abychom se je dozvěděli alespoň od dvou postupujících kandidátů, ať už v rámci příští předvolební debaty v ČT, nebo jinde. Takže tady je mých 12 otázek -- a jsem si jist, že by se k nim daly přidat mnohé další:

Proč Dientsbier prohrál a co sociální demokracie?

12. 1. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Jiří Dientsbier se sice dostal do "silné čtyřky" kandidátů na prezidentský úřad, ale to je všechno. Může se utěšovat jen tím, že získal šestnáct procent voličských hlasů.

To, že na čelo pelotonu ztrácí, bylo zřejmé již týdny před volbami. Teprve v posledních čtrnácti dnech však začal být ve svém vystupování výraznější. Největším soupeřem pro něj však nebyli kandidáti tzv. pravice, resp. té části politického středu, která má blízko k politice současné vlády, ale Miloš Zeman.

Schwarzenberg je hlavně politickou negací

12. 1. 2013

čas čtení 5 minut

Všimli jste si, že i vlastnosti jako strohost ve vyjadřování, nepozornost v debatách, absence politického sdělení, pokročilý věk, ale i to, že je nahluchlý a senilní, či že, vůbec celkově chyby (ať už charakteru či myšleno politicky), je jeho voliči vnímáno jako plus?

Také si už dlouho lámu hlavu nad tím, "proč někteří podporují Karla Schwarzenberga". Při dnešní dlouhé cestě autobusem k volbám jsem přišla na pár možných důvodů, které zde uvádím v souvislosti s Vaším tvrzením že "Karel Schwarzenberg nemá jediný pozitivní rys", píše Lenka Vráblíková.

Změna nebude

12. 1. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Co mne okamžitě bije do očí, když se dívám na skoro už definitivní výsledky první přímé prezidentské volby, je následující úvaha. Takřka bezprostředně po skandální amnestii/abolici prezidenta republiky velká část občanů v prezidentské volbě podpořila kandidáta, který je prezidentovi blízký, totiž Miloše Zemana, a kandidáta vlády, jejíž premiér tuto amnestii svým podpisem umožnil. Tito dva postupují do druhého kola prezidentské volby, přičemž svorně představují současný a minulý politický establishment.

Nějakých asi 25%-30% hlasů bylo rozdáno mezi Dienstbiera, Franze, Roithovou a Fischerovou. Možná to měly být hlasy pro změnu, jenže změna nebude. Osvobozený soudce Berka a jemu podobní mohou hrdě říci, že veřejnost ve volbách, ne v nějakých průzkumech veřejného mínění, ale v opravdu regulérních volbách hlasovala pro současného prezidenta a současnou vládu těsně po amnestiích. Volební účast je poměrně vysoká, zájem veřejnosti byl značný, tedy nedá se říci, že kdyby lidi chtěli, že by... lidi chtěli, chtěli Zemana a Schwarzenberga. Pro mne je to podobná situace jako v roce 1998, kdy lidi dávali hlasy ODS včele s Klausem a nenechali ji propadnout do zapomnění. Tehdy vyhrál taky Zeman... aby záhy uzavřel opoziční smlouvu.

Prostě máme takovou veřejnost.

V druhém kole se střetne Zeman se Schwarzenbergem

12. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Nejúspěšnějším kandidátem prezidentské volby je Miloš Zeman, který získal po sečtení 100 procent volebních okrsků 24,21 procent hlasů. Druhý je Karel Schwarzenberg s 23,40 procenty hlasů. Třetí je Jan Fischer se 16,4 procenty hlasů a čtvrtý je Jiří Dienstbier s 16,1 procenty hlasů.

Jak to interpretovat? Jak na to poukázala už některá zahraničí média, hlasování pro kontroverzního Miloše Zemana je zjevně protestním hlasem proti vládnoucím stranám, voličů nevadilo zjevně ani to, že při předvolebních debatách Zeman říkal celou řadu nepravd, ani jim zřejmě nevadí jeho údajná vazba na ruské kruhy.

Pozoruhodně úspěšný je vzhledem ke své absolutní nepoužitelnosti stárnoucí kandidát Karel Schwarzenberg. Přestože má jako politik jedině záporné vlastnosti a jeho stoupenci nedokázali uvést žádnou konkrétní pozitivní vlastnost, jíž by České republice prospěl, zřejmě aura "aristokratičnosti", stejně jako masivní mediální kampaň pro Schwarzenberga, na voliče zapůsobila. Schwarzenbergovi se zřejmě podařilo úspěšně potlačit svou vazbu na současnou českou vládu i na to, že je šéfem kontroverzní strany TOP 09, která je odpovědná za celou řadu velmi kontroverzních politických rozhodnutí z poslední doby. Schwarzenbergův úspěch navzdory tomu, že nemá České republice vůbec nic co nabídnout, je pozoruhodným úspěchem manipulativní předvolební propagandy a jistě se stane užitečným materiálem pro analýzy marketingových manažerů usilujících o zblbnutí české veřejnosti. V tomto případě se to tedy podařilo a Schwarzenbergově týmu je nutno složit výraznou poklonu, protože dokázali nemožné - vyvolat ve společnosti podporu pro člověka, který zaštiťoval všechna kontroverzní rozhodnutí současné nepopulární vlády.

Relativní neúspěch Jana Fischera je v důsledku jeho nemastnosti neslanosti i různých skandálů týkajících se placení obecenstva v televizi či trapné medializace jeho pokusů být viděn ve společnosti amerických politiků zcela pochopitelný.

Zajímavý je i zjevný neúspěch Jiřího Dienstbiera. Na něm se možná podílely dva protikladné faktory. Dienstbier je pro zkorumpovanou ČSSD nebezpečím, protože deklaroval, že se postaví proti korupci. Proto ho nepodpořila od samého začátku jako jediného kandidáta. Druhým protikladným faktorem je to, že Dienstbier je spojován s ČSSD, tedy s jednou z establishmentových stran, jíž voliči nemusejí důvěřovat, pro mnoho lidí to nebude nezávislý kandidát. Třetím faktorem působícím proti Dienstbierovi může být samozřejmě iracionální antikomunismus.

Záhada voličského rozhodování: proč někteří podporují Schwarzenberga, když nemá jediný pozitivní rys?

11. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Nedovolil bych si samozřejmě nikomu vnucovat, koho mají v prezidentských volbách volit, komentátor musí zůstat nezávislý, jediné, co může, je poukazovat na nedostatky jednotlivých kandidátů. V této souvislosti mám otázku. Zatímco nedostatky všech ostatních kandidátů jsou zjevné, aspoň se o nich mluví, výjimkou je, zdá se, Schwarzenberg.

Může někdo objasnit, proč někteří lidé chtějí hlasovat pro Karla Schwarzenberga? U všech ostatních kandidátů si myslím lidé uvědomují, proč pro ně nehlasovat, avšak Schwarzenberg nemá snad jediný pozitivní rys, pro nějž by se měl stát českým prezidentem, přesto však má - záhadně - podporu například mnohých členů tzv. pražské kulturní obce. Hudební redaktor Českého rozhlasu Jiří Černý například porušil svou podporou zákon (Lidové noviny píší, že to nevadí!) a nechal se za svou veřejnou podporu pro Schwarzenberga dočasně vyhodit z rozhlasu, tak silně ho podporuje. Ale proč?

Jde mi o to, že tito lidé až mýticky oddaně vyjadřují svou podporu pro Schwarzenberga (Menzel), přitom pro to neuvedli jediný důvod. Přece snad nemohou být tak pitomí, aby se rozhodovali zcela iracionálně. Co na něm vidí?

Propaganda knížete Schwarzenberga

11. 1. 2013 / Dominik Forman

čas čtení 7 minut

V čem tedy spočívá záhadné tajemství Schwarzenbergovy předvolební kampaně, když každý člověk schopen základních racionálních operací umí spojit jednoduchý řetězec signifikantů "zákony prosazované vládou" -- "první místopředseda vlády" - "předseda TOP 09" - "Karel Schwarzenberg"? Jde o to, že tento řetězec je vytlačován z vědomí občanů jiným řetězcem, který konstituuje ona vrcholící propaganda, jehož jednotlivé články vyplňují zmiňované vysoké morální ctnosti. V podstatě stejný řetězec signifikantů byl spojen i s bývalým prezidentem Václavem Havlem.

V posledních dnech, kdy kampaně prezidentských kandidátů vrcholí před prvním kolem přímé volby prezidenta, nešlo si nevšimnout obrovské marketingové masáže na podporu Karla Schwarzenberga, přesahující daleko kampaně ostatních kandidátů. Na sociálních sítích se množí různé skupiny na Schwarzenbergovu podporu, billboardy s knížetem zaplavily města, pořádají se koncerty pod hesly "Karel na hrad!" a Schwarzenbergův tým získává čím dál více slavných "osobností", kteří vyjadřují šlechtici podporu.

Jaká příčka stupnice mediální ubohosti náleží iDNES.cz?

V iDnes mají strach: iDNES.cz se nepokrytě zapojila do politické propagandy na podporu Karla Schwarzenberga

11. 1. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Když se podíváte na dnešní vydání iDNES.cz, otvírákem (v cca 8:30 ráno) je článek o včerejší debatě ČT, v níž se sešlo všech devět kandidátů. Jistě pouhou náhodou byl jako ilustrační snímek vybrán usmívající se Karel Schwarzenberg. Krom toho se z perexu čtenář dozví, že "Karel Schwarzenberg využil mediálního prostoru dobře". A to i přes skutečnost, že tento člověk zcela otevřeně přiznal, že mu nezáleží na tom, zda jeho spolustraníci transparentně prokáží původ nabytého majetku, neboť on se "nikomu nechce hrabat v účtech". Tento úsudek přitom pochází od expertů podobných těm, kteří jsou ochotni kvůli svým vazbám na moderátora pořadu tvrdit, že tento člověk "vedl pořad vytříbeně". Ano, naprosto mistrně se mu podařilo vypreparovat cokoliv důležitého a vyplnit čas stupidními tématy a svými omezenými otázkami, jejichž zodpovězení dětinsky vyžadoval.

Schwarzenberg má mnoho pozitivních rysů

11. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Jsem přesvědčen, že zdaleka ne každý, kdo podporuje Karla Schwarzenberga, je zmanipulovaný médii. To, že se vzedmula vlna na jeho podporu, vnímám spíš tak, že lidé, kteří byli už předtím rozhodnuti ho volit, se rozhodli aktivně a spontánně Schwarzenbergovi vyjádřit podporu, když viděli, že průzkumy jsou takové jaké jsou, píše Jindřich Chmelař.

Pan Schwarzenberg má mnoho pozitivních rysů, např. říká na rovinu, jak se věci mají, bez toho, aniž by někomu nutil svůj názor. to že se neustále v médiích nevyjadřuje ke každé kauze, vidím také jako pozitivní rys. Má nadhled, rozhled a zkušenosti.

Navíc si myslím, že politické postoje, které jsou mu vyčítány, např. podpora antisociálních reforem, nevypovídají nic o jeho charakteru, ale přesvědčení. Rozhodně si myslím, že je ubohé argumentovat tak, že kvůli podpoře reforem je Schwarzenbegr špatný a zlý člověk.

To je prostě absurdní. A u prezidenta hraje jeho charakter mnohem větší úlohu než politické názory. Z toho důvodu bych radši viděl pana Dienstbiera v čele ČSSD, aby konečně měli energického a inteligentního lídra, a pana Schwarzenberga na Hradě, protože někoho s jeho kvalitami tam potřebujeme.

Kandidáti: Schwarzenbergovi lidé chtějí, abychom se vzdali

11. 1. 2013

čas čtení < 1 minuta

Táňa Fischerová, Zuzana Roithová i Vladimír Franz čelí nátlaku ze strany příznivců ministra Karla Schwarzenberga (TOP 09), aby se krátce před prvním kolem prezidentské volby vzdali kandidatury a odstoupili. Sám ministr situaci pokládá za normální předvolební boj.

Celý článek ZDE

Bezpilotní letadla prodlužují války, které nemůžeme vyhrát

11. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Největší hrozbou světovému míru nejsou jaderné zbraně a jejich možné šíření, ale bezpilotní letadla a jejich zcela jisté šíření, píše v deníku Guardian Simon Jenkins. Bezpilotní letadla nyní zaplavují globální trh se zbraněmi. Používá se jich už nyní asi 10 000, asi tisíc z nich je ozbrojených a většinou amerických. Podle některých zpráv usmrtila bezpilotní letadla už více civilistů, než kolik jich zahynulo v New Yorku 11. září 2001.

Bezpilotní letadla nemají vůbec žádný strategický význam. Jejich "úspěchem" je počet mrtvých, takzvaných "velitelů al Kajdy". Kdyby znamenal počet mrtvých vítězství ve válce, Němci by bývali vyhráli u Stalingradu a Američané ve Vietnamu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2012

7. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2012 přispělo finančně na Britské listy 210 osob bankovním příkazem celkovou částkou 64 984,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v září 2012 částkou 2801,71 Kč.

93 čtenářů Britských listů přispělo v prosinci 2012 na projekt ke zcivilizování exekutorské praxe částkou 60 421,37 Kč. Konečná částka k dispozici Britským listům k 31. 12. 2012: byla 258 165.75 Kč, z toho na exekutorský projekt 161 475.59 Kč a na na provoz Britských listů 96 690.16 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

49331