Lidi, poučme se od trampíků

9. 4. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty
Jaký zvolit osobní přístup v době koronavirové a zejména post koronavirové? Dobrá navigace může být
třeba od českých (či moravských) trampů. Kdo jste někdy takhle putoval, víte, že člověk má s sebou jen to, co unese na zádech dlouhý majle a musí si dobře rozmyslet, co ponese a proč, aby mu nic zbytečně nepřebejvalo nebo nechybělo - aby zbytečně netrpěl jako pako. K tomu se musí použít hlava, a samozřejmě zkušenost nebo dobrá rada jsou vším zlatem k nezaplacení. Když mám s sebou třeba solidní sekeru, jsem sice večer na kempu králem "ohňové šou", ale musím ta kila táhnout celou dobu. V rozporu se všemi přírodními zákony sekera časem těžkne. Když se naopak naučím najít houbama dostatečně sežranej klacek tak, aby šel peckou přerazit o pořádnej šutr, aniž mi přerazí ruce, a kterej se dá vždycky někde najít - mám lehčí bagáž a na ohni to nepoznáš. Obdobně s proviantem – buď můžu vláčet třeba meloun, piva, věnec buřtů a bochník chleba / nebo citrón, feldu vody, kondenzovaný mlíko a pytlík vloček. Tady všude bych hledal návody pro naše rozumné "příští"...

Zpět do reality - potřebuji já a moje rodina auto za 600 – 800 tisíc? Za milion? Auto za 200 - 250 nás včas nedoveze kam má? V zemi kde se jezdí 50/90/130? Potřebuji fakt aspoň co týden valit plný koš jídla z marketu? Potřebuji spotřebovávat tolik energie, aby z toho na západě Čech byl "kráter do země"?

Každý se může přece sám přiměřeně a promyšleně omezit - snad kromě bezdomovců a lidí nikoli vlastní
snahou v exekuci. Ti, co plýtvali doteď horem dolem, by se mohli logicky omezit víc. Mohlo by jim
aspoň TEĎ dojít o co GO?

Pokud si neprojdeme tímhle zvratem v myšlení, tj. spotřebovávat opravdu jen to nutné, ale na druhé
straně zbytečně netrpět elementárním nedostatkem základních věcí - moc nám toho jako současné
civilizaci nezbude. Systém, kdy si řekněme (symbolicky a například), že Češi se chtějí mít co nejdřív jako
Němci nebo Ukrajinci jako Češi (vůbec nic proti žádné národnosti) - nemůže to logicky vést jinam než do "klimatických pekel". 

Někde jsou přece hranice toho, co naše biosféra unese! Někde jsou hranice sumární možné nálože. Ne všechno mohou vyřešit moderní technologie a navíc - současná nápověda přírody je nadmíru přesvědčivá.

Viděl bych to podobně, jako když na vandru někomu závidím lepší boty, super kytaru nebo fakt ultra
dokonalou originální americkou usku. O TOM TO FAKT NENÍ!

Ahoj!

0
Vytisknout
13734

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2020