Mezitím v Absurdistánu 121:

Koronavirus, problémy s leteckou společností a ropnou rafinérií - ale prezidentské volby se mají konat!

24. 3. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 7 minut
Foto: Centrum Vratislavi. (Autor fotografie Marcin Ulanecki)

A tak, jak se virus šíří, většina Poláků zůstává doma. Internet je plný záběrů prázdných měst.    Naštěstí existuje množství streamovacích služeb, včetně katoflix.pl, což je polská reakce na Netflix, která streamuje jen katolický materiál.

 

Avšak pandemie je pandeiei, #stayathome je #stayathome, avšak politické show musí pokračovat. Před týdnem vstoupil Ústřední polský protikorupční úřad do kanceláří nadace, která pomáhá polské transplantologii.  Důvodem vyšetřování je, že předseda Senátu, Tomasz Grodzki, je jedním z jejích zakladatelů a strana Právo a spravedlnost se snaží opravdu usilovně na něho nalézt nějakou špínu.

Mezitím Stanisław Karczewski ze strany Právo a spravedlnost, který se posmíval Grodzkému, že je lékař, a přesto si neumí pořádně umýt ruce, byl umístěn do karantény. Je to také lékař a léčil pacienta s podezřením na nákazu koronavirem, aniž by dodržoval bezpečnostní opatření. Pacient testován na koronavirus nebyl, protože nejsou testy, ale dovedu si představit, že pro tak prominentního politika, jako je Karczewski, bude test k dispozici téměř okamžitě.

Vláda má také problémy - se svými podniky. Nedávno bylo oznámeno, že státem vlastněné polské aerolinie LOT  kupují německou leteckou společnost Condor. Vládní propaganda zněla, že je to pro Polsko obrovský úspěch, protože namísto toho, aby polské firmy kupovali Němci, my kupujeme jejich. Ale při bližším zkoumání se ukázalo, že to nebyl zas tak dobrý nápad: celý podnikatelský model této letecké společnosti byl fungovat jako charterová společnost pro nedávnou zkrachovalou cestovní kancelář Thomas Cook a úzce spolupracovat s Lufthansou. To nebylo vůbec slučitelné s podnikatelskými plány letecké společnosti LOT.   Zjevně ani s podnikatelskými plány mnoha jiných leteckých společností, protože kromě společnosti LOT se nikdo o koupi aerolinek Condor zrovna nezajímal.

Zdá se, že tohle byl další podnikatelský plán strany Právo a spravedlnost, založený na velikášských iluzích - během předchozího vládního období strany Právo a spravedlnost chtěl prezident Lech Kaczyński ukázat Rusům, že Polsko vévodí trhu energií v pobaltských zemích a polský ropný gigant Orlen si koupil litevskou rafinerii ropy Mažeikių Nafta. Jestliže bylo plánem naštvat Rusy, tak to se podařilo skutečně brilantně, protože Rusové zastavili dodávku ropy té rafinérii, čímž ji donutili, aby hledala alternativní zdroje, a celý podnik se tak stal nefunkčním. Avšak Orlen je velký ropný gigant, který má na polském trhu téměř úplný monpol, takže ten to přežije. Mnozí se ale obávají, že nepromyšlený koupě Condoru by mohla způsobit bankrot LOTu, který se vyhnul bankrotu teprve nedávno.

Ale co čekat od politiků ze strany Právo a spravedlnost - nemají o ekonomice páru. Nemají páru ani o základních každodenních věcech. Nedávno vyjádřil Andrzej Duda svůj smutek,, že ministři mají tak malé platy  - poukázal na to, že ti chudáci vydělávají jen asi 7000 zlotých měsíčně (42 000 Kč) měsíčně a z toho ještě si musejí platit byt ve Varšavě. Věc je ta, že průměrný plat v Polsku je o hodně nižší než plat ministrů a zatímco ministři platí asi 1000 zlotých (6000 Kč) za svůj vládní, dotacemi podporovaný byt, obyčejný Varšavan musí platit činži nejméně 2800 (16 800 Kč). Takže se pan prezident zase jednou zachoval jako blbec.

Nebyl sám. Jeho vlastní strana ho umravnila. Poté, co bojoval tak usilovně, aby projevil určité fragmenty nezávislosti a požadoval, aby byl ředitel Jacek Kurski odstraněn z televize TVP za to, že podepíše státní televizi příjem rozsáhlých dotací ZDE, jeho žádost byla splněna jen pod podmínkou, že Duda jmenuje Kurského na místo (dobře placeného) poradce pro TVP  (mnozí jsou přesvědčeni, že i odtamtud bude dál televizi TVP Kurski řídit).

A zdá se mi, že jeho umění propagandy bude hodně zapotřebí. Protože se ukazuje, že vládní opatření proti pandemii nefungují tak dobře, jak se zdálo. Někdy jsde prostě o hloubkovou neefektivitu celého systému - jako když pošta odeslala roušky pro pošťáky a ty se někde v poštovním systému ztratily.   Anebo když se ukázalo, že polská vláda vlastně okradla Poláky, kteří se snažili vrátit do Polska ze zahraničí: poté, co byly pravidelné lety zrušeny, vláda zorganizovala několik repatriačních letů prostřednictvím aerolinií LOT, takže lidé museli znovu za tyto lety zaplatit (tentokrát za daleko dražší letenky) - a teprve později zjistili, že kdyby Polsko bylo využilo repatriačního programu Evropské unie, mohli se vrátit domů pouze za čtvrtinu té ceny.

Některé soukromé podniky se také snaží Poláky okrádat. Podle časopisu Newsweek  firma LLP (známá tím, že se vyhýbá placení daní svou registrací v daňových rájích) nejprve připravila Polsko o roušky a rozhodla se je poslat do Číny. Oficiálně to bylo na pomoc čínskému lidu, ve skutečnosti však byly roušky rozdány dělníkům, kteří vyrábějí oděvy pro značky vlastněné firmou LLP jako Reserved. Nyní, když se ekonomika octla v potížích, firma LLP se dožaduje vládní pomoci. Adrian Zandberg,  levicový poslanec, se vyjádřil, že když LLP platí daně na Kypru nebo někde na holandských Antillách, měla by žádat o pomoc vlády v těch zemích. 

Avšak nejžhavějším tématem v Polsku byla minulý týden probíhající kampaň pro prezidentské volby. Zatímco experti požadují, aby byly kvůli pandemii odloženy, což podporuje přibližně 75 procent obyvatelstva, strana Právo a spravedlnost chce, aby se volby uskutečnily v původním termínu. Proto strana PiS odmítá zavést celostátní mimořádný stav, protože pak by podle zákona bylo uspořádat volby v ten den nemožné. Podle Kaczyńského    "není důvodu proč zavádět mimořádný stav", "experti jsou politicky zaujatí" a tak dále. Opozice poukazuje na skutečnost, že zatímco Duda je neustále ve státem ovládaných médiích, jeho oponenti nemají vůbec šanci jak oslovit své voliče, ale Kaczyński tvrdí, že o nejvíce přichází právě jen Duda, "protože nikdo než Duda nepřiláká na své předvolební mítinky tolik lidí, nikdo nemá tak intenzivní kontakt s voliči, nikdo není tak dokonalý mluvčí, a v důsledku pandemie Duda přišel o to, co je jeho největším kladem. Hovořit s lidmi, to je disciplána, v níž by žádný z jeho oponentů v prvním kole s ním nepřežil ani minutu."

Opozice si vymyslela plán, podle něhož všichni stáhnou svou kandidaturu, takže volby budou nemožné. Ale pak najednou se objevil nový prezidentský kandidát, Marek Jakubiak, pravicový podnikatel, který původně spolupracoval s Pawłem Kukizem a nedávno začal lézt kamsi straně Právo a spravedlnost. Ten oznámil svou pozdní kandidaturu na prezidenta.  Až do teď neprojevoval o kandidaturu vůbec žádný zájem,, a nyní, aniž by mu média věnovala jakoukoliv pozornost a v době, kdy je nyní většina Poláků doma, se mu záhadným způsobem podařilo sebrat všechny požadované podpisy. Že by to znamenalo, že Polsko nyní jde ve stopách Ruska a strana Právo a spravedlnost nyní poskytuje i vlastního opozičního kandidáta, aby prezidentské volby vypadaly platně?

0
Vytisknout
8808

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2020