Rusko a USA vstupují do epochy nové nenormality

19. 6. 2019

čas čtení 2 minuty
Rozpad systému kontroly zbrojení hrozí nárůstem vojenských rizik, uvedl Jurij Panijev. 18. června Duma přezkoumala předlohu zákona o pozastavení ruských závazků plynoucích z Dohody o likvidaci raket středního a kratšího doletu (INF) předloženou prezidentem Vladimirem Putinem.


Připomeňme, že nejprve o odstoupení od INF v souvislosti s tím, že ruská strana měla porušovat její ustanovení, v říjnu 2018 promluvil prezident USA Donald Trump. 4. prosince ministr zahraničí Michael Pompeo předložil Rusku ultimátum s požadavkem během 60 dní zničit nebo modifikovat raketu 9M729, která, jak tvrdí Washington, porušuje INF. Šlo o zásadní dohodu z konce studené války, která poprvé otevřela základny SSSR a USA vzájemným inspekcím a zakotvující ověřitelné zničení několika tříd raket. 1. února 2019 americká administrativa oznámila, že zastavuje plnění INF a během šesti měsíců odstoupí od smlouvy, pokud se Rusko nevrátí k jejímu dodržování.

Rusko nejednou prohlásilo, že takový krok je nepřijatelný a vyjádřilo obavu, že to vážně oslabí bezpečnost a stabilitu ve světě. Podle názoru Moskvy je reálnou příčinou odstoupení USA od smlouvy INF přání Američanů zvýšit svůj jaderný potenciál s ohledem na rostoucí možnosti jiných států v této oblasti. Poslední naděje ohledně INF se vypařily během Pompeovy návštěvy v Soči. Americká pozice byla a zůstala ultimativní a Rusko se rozhodlo postupovat symetricky.

V důsledku toho je veškerý systém kontroly zbrojení ohrožen. "Přičemž kroky podniknuté vedením USA jsou založeny na iluzi volných rukou ve sféře vojenského budování a výsledky takové politiky pro mezinárodní bezpečnost mohou být velmi, velmi nebezpečné," vysvětlil asistent prezidenta RF Jurij Ušakov na V. mezinárodním fóru "Primakovovská čtení" v Moskvě. Varoval, že "rozpad systému dohod zabezpečujících pravidla chování ve vojensko-strategické oblasti hrozí růstem vojenských rizik a rozšiřováním zbraní hromadného ničení".

V souladu s uznáním toho, že počátkem srpna smlouva INF přestane zavazovat USA i Rusko, obě strany se začínají sžívat s novou skutečností, v níž bude existovat mnohem menší kontrola zbrojení. Znepokojení se situací, která již byla nazvána novou nenormalitou (new abnormal, новая ненормальность), vyjadřují mnozí politikové i experti.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8438

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2019