Trump vyhrožuje, že "zdevastuje tureckou ekonomiku", pokud Turecko zaútočí na Kurdy

15. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo, cestující po Blízkém východě, kde se pokoušel vysvětlovat Trumpovo rozhodnutí stáhnout americké vojáky ze Sýrie, opakoval, že je "optimistický", že se blíží k dohodě s Tureckem o oboustraně přijatelném plánu.


 
 

Jak známo, Trump se zbrkle rozhodl stáhnout americké jednotky z Turecka pod dojmem telefonního rozhovoru s tureckým autoritářským prezidentem Erdoganem - Trump miluje autoritáře a většinou dělá, co mu vnutí - Erdogan hloupému Trumpovi namluvil, že Islámský stát už byl zcela poražen. Není to samozřejmě pravda, Erdogan zmanipuloval Trumpa ke stažení amerických jednotek, aby mohl vojensky zaútočit na Kurdy, kteří byli dlouhá léta spojenci v USA a nesli hlavní zátěž bojů proti Islámskému státu.

Když si toto američtí vládní úředníci uvědomili, Pompeo se vydal na Blízký východ přimět Erdogana, aby na Kurdy neútočil. Pompeo až do víkendu tvrdil, že se mu snad s Erdoganem daří dosáhnout v této věci určité dohody. Je to však nepravděpodobné, protože Erdogan na Kurdy útočit chce stůj co stůj.

V neděli večer Trump svým agresivním tweetem poněkud narušil Pompeovu diplomacii. Napsal na Twitteru:

"Zdevastujeme ekonomiku Turecka, jestliže zaútočí na Kurdy":




Hned poté na to ostře reagoval turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu. Odsoudil Trumpův "výhrůžný jazyk". Zdůraznil, že jeho země "se nenechá zastrašit. Nikam se vyhrožováním turecké ekonomice nedostanete."

Bylo to podruhé za jediný týden, kdy Bílý dům zasáhl do vyjednávání, které vedlo americké ministerstvo zahraničí, způsobem, který Turecko rozzuřilo a americké diplomaty ztrapnilo.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7119

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2019