USA provedly "mimořádný" let na Ukrajinou. Jako varování Rusku

7. 12. 2018

čas čtení 2 minuty
Spojené státy oznámily, že v kontextu eskalujícího napětí mezi Kyjevem a Moskvou provedly "mimořádný" let nad Ukrajinou, informují Oliver Carroll a Chris Stevenson.


Oznámení přichází jedenáct dní po námořním střetu, při němž ruské síly zahájily palbu a zajaly tři ukrajinská bojová plavidla nedaleko Kerčské úžiny.

Pentagon ve čtvrtečním prohlášení oznámil, že načasování letu v rámci smlouvy Otevřené nebe bylo "zamýšleno k opětovnému potvrzení závazku USA vůči Ukrajině a dalším státům". Prohlášení označilo "nevyprovokovaný útok" v Kerčské úžině za součást "vzorce stále provokativnější a stále více ohrožující aktivity".

Ačkoliv smlouva Otevřené nebe dává každému z 34 signatářů právo sbírat informace o vojenských silách a aktivitách ostatních zemí, mimořádný let umožňuje zemím provádět lety na dvojstranném základě - odtud akce USA a Ukrajiny.

Jde o první takový let od roku 2014, kdy byly tyto aktivity reakcí USA na anexi Krymu.

Americké ministerstvo obrany uvedlo, že na palubě letounu se nacházeli američtí, kanadští, britští, němečtí, francouzští, rumunští a ukrajinští pozorovatelé. Let byl vyžádán Direktorátem pro kontrolu zbrojení při ukrajinském generálním štábu.

Na letu se podílelo 25 příslušníků amerického ozbrojeného personálu.

Washington údajně podniká přípravy pro vyslání bojového plavidla do Černého moře, ačkoliv k tomu nemusí dojít.

Ukrajina také ve čtvrtek shromáždění ministrů zahraničí pod hlavičkou OBSE v Miláně adresovala výzvu k posílení protiruských sankcí a obvinila Moskvu ze zasévání "nestability a nebezpečí" na Západě. Ruský ministr zahraničí ukrajinské obvinění odmítl.

Mezitím ukrajinský parlament odhlasoval odstoupení od široce založené smlouvy o přátelství s Ruskem, jejíž platnost vyprší v dubnu 2019.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7341

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2018