Cena ropy padá

21. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
V úterý cena severomořské ropy Brent opět spadla na devítiměsíční minimum, když spadla pod úroveň 62 dolarů za barel, píše Vitalij Gajdajev. Pokles má technologický charakter a jeho hloubka bude záviset na údajích o zásobách v USA.


Pokles cen ropy se po čtyřech dnech obnovil. Na mnohaměsíční minimum se vrátila cena ruské ropy Urals, která dosáhla 61,57 dolarů za barel. Za pouhý jeden den cena spadla o 4,1 - 7,5 %. Naposledy došlo k tak prudkému poklesu v polovině minulého týdne. Tehdy OPEC představil listopadovou zprávu s obnovenou prognózou poptávky po ropě v období 2018-2019.

Probíhající pád cen probíhá za absence zpráv významných pro trh s ropou. Může to svědčit o technickém charakteru snížení. Dodatečnou nervozitu investorů způsobují očekávání publikace zprávy amerického ministerstva energetiky o zásobách uhlovodíků, která vyjde ve čtvrtek. Analytici očekávají růst zásob ropy o 2,5 milionu barelů.

Další vývoj bude v mnohém záviset na aktivitách OPEC. Analytici nevylučují, že kartel na nejbližším jednání přijme rozhodnutí ve prospěch podpory cen ropy. "Saúdská Arábie již informovala o záměru snížit těžbu v prosinci kvůli podpoře rovnováhy poptávky a nabídky," upozorňují analytikové společnosti TKB Investment Partners. Podle jejich odhadu se střední hodnota, kolem které bude cena oscilovat, nachází v pásmu 60 - 70 dolarů za barel. Úroveň ziskovosti amerických producentů břidlicové ropy se nachází v pásmu 60 - 65 dolarů.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8877

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2018