Požár a skandální nedbalost pravicové vlády zničily největší archeologické bohatství Jižní Ameriky

3. 9. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty
Nejstarší fosilie v Jižní Americe (staré 12 tisíc let). Největší sbírka egyptských mumií na latinském kontinentě. Domorodý oděv tisíce let starý. Deníky dcery císařovny Marie Teresy (Leopoldiny), která  r. 1822 vyhlásila nezávislost Brazílie z Portugalska (její manžel, portugalský královský syn,  v té době cestoval). Šedesát tisíc vzácných a vyhynulých druhů hmyzu. Všechno zničeno.


Za největší poklad muzea byla považována kostra pojmenovaná Luzia. Byla to  nejstarší kostra nalezená v Americe a byla součástí atropologické sbírky antropologie. Největší sbírka paleontologie v Latinské Americe, zejména dinosaurus Maxakalisaurus topai; fresky starověké Pompeje, zničené popelem sopky Vesuvius; asi 90 tisíc předmětů vyrobených původními obyvateli Brazílie a také Maiasem, Aztéky a Inky; jedna z největších sbírek knih o přírodních vědách na světě s téměř 500 tisíci svazky. Sbírka meteoritů.


Bylo zničeno 20 milionů předmětů. Pouze 4 miliardy let starý meteorit a několik spěšně zachráněných předmětů statečnými úředníky  přežily. Je to výsledek brazilského ignorování kultury a také znehodnocení všech pozitiv, která vznikla během Lulovy levicové vlády. Muzeum bylo bez peněz na provoz od roku 2014: pouhých 200 000 dolarů ročně bylo potřebných k jeho údržbě.

Národní muzeum mělo plochu 13.616,79 m² rozloženou na třech podlažích. Mělo celkem 122 místností: 63 místností v prvním patře, 36 ve druhém a 23 ve třetím. Většina sbírky byla umístěna na prvních dvou podlažích.

Oheň, který zničil největší muzeum přírodních a antropologických dějin v Latinské Americe a nejstarší vědeckou instituce v Brazílii - ležící v Rio de Janeiro - je nejvýmluvnějším svědectvím o nedbalosti, s jakou se pravicová vláda prezidenta Michela Temera staví ke  kultuře a vzdělávání.
 
Tragédie Národního muzea je důsledkem zanedbání, nedbalosti, neschopnosti, necitlivosti, hlouposti a nedostatku veřejného ducha vůdců brazilského státu, kteří se zabývají pouze marněním veřejného dědictví.

Všechno toto kulturní, vědecké a historické bohatství, které přírodovědci, historici, archeologové a antropologové, etnologové, paleontologové, lingvisté a další vědci pomohli shromáždit, bylo za ohromení Brazilců i světa - zničeno.

Požár začal v 19.30 tuto neděli, a rychle se šíříl. Podle zpráv byly uvnitř pouze čtyři stráže, které se včas dostaly ven, takže nejsou žádné oběti. Avšak  protipožární opatření byla zpožděna, protože hasičské oddělení mělo potíže s přivedením vody na místo a zjistilo, že požární hydranty jsou bez vody.

 


0
Vytisknout
9260

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2018