Populistická ultrapravicová pátá kolona v Evropě přímo ohrožuje bezpečnost každého evropského občana

4. 9. 2018

čas čtení 1 minuta



Bezpečnost všech jednotlivých občanů Evropy závisí na existenci efektivních, utajených a spolehlivých výzvědných služeb jednotlivých evropských zemí. Jejich přeshraniční spolupráce dokázala zabránit četným ultrapravicovým a islamistickým teroristickým útokům. Potíž je, že výzvědné služby zemí, kde se dostali k moci ultrapravicoví populisti, jsou ochromeny vazbami výzvědných pracovníků na Rusko, které se snaží Evropskou unii destabilizovat.

S Putinovou politickou stranou Sjednocené Rusko spolupracuje italská ultrapravicová vláda, rakouská ultrapravicová vláda i maďarská ultrapravicová vláda. Rakouské výzvědné služby už jsou nespolehlivé, protože předávají informace Rusku. Bývalý polský ministr obrany Antoni Macierewicz měl také vazby na prokremelské ruské ultrapravicové organizace i na ruského gangstera Semjona Mogileviče, varuje Guy Verhofstadt, předseda Aliance liberálů a demokratů (ALDE) v Evropském parlamentě.

Evropské země by měly zahájit vyšetřování, do jaké míry jsou její zpravodajské služby vazbami na Rusko ochromeny. Důležité je ale dobře informované občanstvo. V těchto temných dnech pro demokracii musíme požadovat, aby naše vlády dodržovaly zákonnost a bránily naše cenné demokratické instituce.


0
Vytisknout
6025

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2018