Mezitím v Absurdistánu 80:

Chyba, že byl pád komunismu v Polsku nekrvavý, Wałęsa odstraněn z oslav a všude vládne Panna Maria

3. 9. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut
Foto: Socha papeže Jana Pavla II. v Poznani: "Kryl jsem pedofily"

Léto je v politice obyčejně obdobím lenosti. Pro mě to bylo taky takovým obdobím. Na všechno jsem se vykašlal a jel jsem autem na výlet po Evropě - ze Skotska přes Anglii, Benelux a francouzské Alpy do Toskánska a do San Marina. Myslel jsem, že se mě lidé budou ptát na brexit - konec konců, cestoval jsem v automobilu s britskou poznávací značkou - avšak ukázalo se, že to nikoho nezajímalo. Slyšel jsem jen za svými zády pár vtipů jako "Koukej, nějací Britové sem tu celou cestu přijeli autem." "No, po tom jejich idiotství je to zřejmě jejich poslední šance, tak jsou zoufalí vidět Evropu." Hehe, legrace.

 

K mému překvapení, i v těch nejvzdálenějších alpských vesničkách jsem nakonec  narazil na pár lidí, kteří, poté, co zjistili, že jsem vlastně Polák, se mě ptali, co se to proboha děje v mé zemi. Tady je odpověď tak trochu ošemetná, protože já sám tomu přestávám rozumět. Ukazuje se, že všechno se obrací vzhůru nohama.

Polský prezident například pronesl projev při mši v kostele (tam totiž nyní zjevně polští vedoucí politikové pronášejí své projevy) a v tom projevu tvrdil, že "Polsko je nemocné" a že "to je cena, kterou jsme zaplatili za nekrvavou revoluci v roce 1989".    Takže, zdá se, to, co se vždycky považovalo za velký úspěch našeho národa, že se nám podařilo rozložit komunismus prostřednictvím mírových vyjednávání, a tak jsme dali do pohybu první domino východního bloku, které vedlo k rozkladu celého tohoto bloku, to se nyní, zřejmě, považuje za chybu. Co by tak chtěl pan prezident Duda vidět namísto toho mírového řešení? Krveprolití jako v Rumunsku? Občanskou válku? V tom případě by ovšem nebyl schopen těšit se podpoře bývalých komunistů, jako je Stanisław Piotrowicz, protože by byli zastřeleni, anebo v nejlepším případě by se museli skrývat někde v zahraničí...

Úsilí strany Právo a spravedlnost přepsat historii sílí - během oslav výročí stávek v gdaňských loděnicích odstranili členové odborového svazu Solidarita (dnes byl proměněn jen v loutku strany PiS) portrét Lecha Wałęsy z galerie portrétů předáků stávky:
 

Naštěstí, návrh odhalit vzpomínkovou plaketu oslavující skutečnost, že bratři Kaczyńští "byli v budově během stávky přítomni", nebyl použit poté, co se mu všichni na internetu po celém Polsku srdečně vysmáli.    A to právě, protože to znělo, jako že je to pokus přičlenit je k nějaké bitvě tvrzením, že "během hrdinských bojů s nepřítelem byli bratři Kaczyńští na záchodě v nedalekém lese". Ale, samozřejmě, všechno je teprve před námi.

Mezitím široké akce "urážení památníků" (více o tom ZDE) také sílí. Ukazuje se, že je vlastně velmi jednoduché urazit památník - radní z jedné varšavské čtvrti oficiálně protestovali proti cyklotrase, že se staví nedaleko památníku připomínající Prokleté vojáky (bojovníky proti nacismu, kteří odmítli v roce 1945 složit zbraně a chtěli dál bojovat proti komunismu). Pokud je považováno za urážlivé, když někdo jede na kole nedaleko památníku, pak si představte, jak uražená je polská pravice poté, co několik památníků papeže Jana Pavla II bylo oblečeno do triček, anebo na ně byly pověšeny plakety s nápisem "Ochraňoval jsem pedofily".     Jako obvykle  vrhnou všechno, co mají, na ochranu duchovenstva. Protipotratový aktivista Kaja Godek dokonce zašel tak daleko, že z pedofilie v katolické církvi obvinil levici - údajně pronikla do církve jako součást levicové sexuální revoluce...  

Proč že to dělají? No, církev je těsným spojencem strany Právo a spravedlnost a vládnoucí strana nemůže dovolit, aby se církev stala terčem útoků. Skutečnost, že Polsko se stalo zemí, kde je počet mladých lidí, odvracejících se od církve, nejvyšší na světě,  to říká jasně: Strana Právo a spravedlnost musí jednat rychle, dokud je církev ještě silná. Záběry z Irska zjevně vedly řadu lidí k přemýšlení: Zatímco ještě před několika desetiletími vítali Jana Pavla II. skoro všichni lidé, kteří tehdy byli naživu, v poslední době automobil papeže Františka projížděl téměř prázdnými ulicemi, protože už katolická církev nikoho nezajímá. To by mohlo být i budoucností Polska, pokud církev nepřestane zametat své skandály pod koberec a nepřestane se spojovat s pravicí ve snaze bojovat proti změnám ve společnosti za miliony zlotých z kapes daňových poplatníků...

Někteří církevní hodnostáři se však radikalizují. Arcibiskup Wacław Depo například se nedokáže srovnat se skutečností, že někteří lidé si dovolují říci, že polská ústava je nadřazena učení církve.  Jak nevděční jsou tito Poláci, oni snad zapomněli, že v roce 1920 bylo polské vítězství nad bolševiky v polsko-bolševické válce umožněno jen díky osobnímu zásahu Panny Marie? (Otázka, kde byla zatraceně Panna Maria v září 1939, kdy bylo Polsko napadeno německými nacisty a zoufale potřebovalo zachránit, zůstává jaksi nezodpověděna.)

Naštěstí si polská vláda pamatuje, že v údajně beznadějné situaci v roce 1920 byla přítomna a zasáhla Panna Maria. A protože je to taková vysoce kvalifikovaná specialistka pro zvládání krizí, polská vláda se rozhodla svěřit Panně Marii polský energetický sektor:

"Všemohoucí Bože, prostřednictvím svého Syna a našeho Spasitele Ježíše Krista, naplněného Svatým Duchem a u vědomí, že naše práce slouží nejen našim rodinám, ale je službou celému národu, všem Polákům, stojíme zde dnes, u nohou Marie, a prostřednictvím jejích rukou se svěřujeme my sami, své rodiny i svá pracoviště Tvé Božské Prozřetelnosti. Ach, Velká Matko Boha Člověka, neposkvrněná Panno Maria, Matko Církve a Královno Polska, matko naší důvěry, my polští pracovníci energetického průmyslu, přinášíme této svatyni polského národa naše starosti, naše  radosti i naše naděje, přicházíme sem se slovy vyslovovanými s křížem v naší mysli: Pohlížej na svou Matku!

Svěřujeme ti, matko Jasné Góry, veškeré záležitosti polského energetického sektoru, jeho bezpečnost, rozvoj, modernizaci, službu tisíců našich kolegů, ve dne v noci, bez oddechu, s obětmi a rizikem vůči jejich životům. Svěřujeme ti své šéfy. Prosím, zajisti, aby měli moudrost a odpovědnost při všech rozhodnutích, která činí," řekl  polský ministr energetiky během poutě energetických pracovníků do svatyně v Jasné Góře.  Bohužel se ale pan ministr nezmínil o zákaznících, a tak se zdá, že k zázraku nedojde a drastické zvýšení cen energií předpovídané  všemi odborníky v důsledku kritického stavu sektoru, který zoufale potřebuje investice, se dá očekávat. Jiným aspektem celého tohoto cirkusu je zjevný fakt, že ústava říká jasně, že vláda má být v náboženských záležitostech nestranná. Že to vláda porušuje, to už nikoho nepřekvapuje.

Ale možná jsem příliš kritický? Možná je Panna Maria docela dobrá manažerka? Konec konců, primátor města Siemianowice Śląskie tvrdí, že jí předal své povinnosti a že velmi dobře spravuje jeho město. Prý se tam také dějí zázraky. 23. srpna 2018 potvrdil ministr  životního prostředí Henryk Kowalczyk změny v Národní radě ochrany životního prostředí.  Jedním z jejích nových členů je profesor Zygmunt Jasiński, který zemřel v dubnu 2017. Vzhledem k tomu, že kandidáti musejí s nominaci vyslovit osobní souhlas, pokud tu nezasáhla Panna Maria, tak nevím, jak se to stalo.

To ovšem není jediná podivná věc, které se nedávno udála, když lidé ze strany Právo a spravedlnost byli vybíráni k tomu, aby vystupovali v loutkových představeních této strany (v institucích, které donedávna byly seriozní vládní úřady). Během voleb členů Národní rady pro soudnictví byl v konečných dokumentech jeden kandidát nahrazen jiným.  Strana Právo a spravedlnost tvrdí, že to byla prostá chyba, protože oba kandidáti měli stejné příjmení.

Myslím, že k takovým chybám dochází, protože volební proces není dostatečně transparentní. Naštěstí to brzo bude věcí minulosti. Poté, co strana Právo a spravedlnost před několika lety zpochybnila platnost místních voleb, předchozí  vláda zavedla nový zákon, který požaduje, aby byly volební urny vyrobeny z průhledné umělé hmoty, aby každy mohl vidět dovnitř a sám si zkontrolovat, zda dochází k nějakým volebním podvodům. To určitě zajistí, že volby budou spolehlivé a férové - konec konců, volební urny při referendu na Krymu byly také průhledné a nikdo nezpochybňuje právo Ruska na toto území, že? Existuje ale několik problémů.  Zaprvé, nové volební urny jsou příliš velké, takže neprojdou standardními dveřmi, což v řadě volebních místností vadí. Zadruhé, protože jsou vyrobeny z umělé hmoty, problémem je statická elektřina - některé volební lístky se přilepí na stěnu urny, takže každý vidí, jak ten člověk, který právě hlasoval, volil...

Ale to se všechno dá vyřešit. Konec konců, vláda toho dělá hodně pro řešení problémů Polska.

Po třech letech kritizování předchozí vlády, že to  neučinila, strana Právo a spravedlnost se konečně rozhodla udělat něco ohledně zaměstnaneckých práv. Státní inspekce zaměstnanosti vyšetřovala firmu Amazon: tato megakorporace byla obviněna, že porušuje práva zaměstnanců a že v ní lidé pracují za děsivých podmínek. Vyšetřování zjistilo, že v několika případech byly porušeny zákony o zaměstnanosti. Vydalo 38 doporučení a 42 příkazů. Korporace byla také pokutována. Pokuta byla 1000 zlotých. Ano, slyšeli jste dobře. Asi 6000 českých korun, 200 britských liber. 271 amerických dolarů a 81 centů, podle dnešního kurzu. To si Jeff Bezos bude moci jen těžko dovolit zaplatit...

Ale možná, že v tom případě jen potřebují více času? Zatímco v určitých věcech, například při likvidaci demokracie v Polsku, jedná strana Právo a spravedlnost doslova okamžitě, člověk musí asi trochu počkat, než se uskuteční jiné věci. Ale během času k nim snad dojde. Antoni Macierewicz, bývalý ministr obrany, si konečně našel novou kancelář a uvolnil svou kancelář na ministerstvu obrany. Nové ústředí pro vyšetřování katastrofy ve Smolensku je nyní umístěno v Leteckém ústavu. Navzdory tomu, že mu trvalo 8 měsíců, než zorganizoval svůj odchod, předchozí uživatelé této kanceláře - organizace vojáků v penzi - byli vyhozeni z kanceláře doslova přes noc. 

Stav armády po Macierewiczově vládě naléhavě potřebuje boží zásah. Už jsme v této sérii článků psali o stavu polského námořnictva , které by v současnosti dokázalo bránit polská moře pouze, pokud by na Polsko zaútočila námořnictva našich jižních sousedů. Z nedávné informace týdeníku Polityka vyplývá, že je tragická i situace polského letectva: všechny stihačky kromě několika F-16 jsou neschopné lety a poté, co Antoni Macierewicz zrušil dohodu s Francií o dodávce nových vrtulníků pro armádu, nic se neděje ani na této frontě a polské letecké muzeum vrtulníkové technologie, odvozené od sovětských helikoptér, je také na samé hranici schopnosti vzlétnout.

Ale samozřejmě nejde o to, že by Polsko neprovádělo žádné strategické nákupy zbraní. Nedávno byly vybaveny parlamentní stráže novými šavlemi a úřad polského parlamentu odmítl zveřejnit informaci, kolik to stálo, poukázal na to, že je to utajováno z bezpečnostních důvodů. Ale kdo by potřeboval moderní zpraně. Severní Korea pravidelně pořádá přehlídk svých zbraní ze šedesátých let, a přesto si nikdo nedovolí jejich armádu zesměšňovat. Zjevně stačí zorganizovat největší vojenskou přehlídku od šedesátých let a prezentovat všechny nejrůznější polské zbraně od středověku až do nedávné doby, a všechno  bude i zde v pořádku:



(v minutě 40:00 uvidíte historické jednotky)


Když už mluvíme o Severní Koreji, ono to vlastně není tak zlé. Polská vláda to ví, pravděpodobně proto, že zhlédla videoblog populárního Youtubera Loise Colea, který prezentoval KLDR ve velmi pozitivním světle. Líbilo se jim to tak hodně, že ho najali, aby vyrobil podobnou sérii videí o Polsku. Jen za čtvrt milionu zlotých! (1,5 milionu Kč)

Časopis Vanity Fair ho vylíčil jako člověka, který se "prostě che soustředit jen na pozitivní věci v souvislosti s jedním z nejutlačitelštějších států na světě".  Zajímalo by mě, zda jeho nová smlouva s Polskem znamená, že snížil své standardy, anebo že vidí obdobný potenciál v Polsku za vlády strany Právo a spravedlnost?



0
Vytisknout
13757

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2018