Policie zasáhla násilně proti obrovské protikorupční demonstraci v Bukurešti

11. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

110 000 demonstrantů především z emigrace v Bukurešti požadovalo rezignaci premiéra Vioricy Dancily a šéfa sociálnědemokratické strany Liviu Dreagnei, předsedy parlamentu. Dragnea byl ve dvou případech odsouzen za korupci a probíhá proti němu třetí vyšetřování. Mnoho demonstrantů požaduje předčasné volby.

Velké protivládní demonstrace se konaly i v dalších rumunských městech Cluj-Napoca - 15 000 lidí, Iasi - 10 000, Sibiu - 10 000, Baia Mare - 3000, Timisoara - 5000, Brasov - 5000, Craiova, Oradea, Galati, Bacau.



Stovky lidí byly zraněny. Policie střílela do davu slzný plyn a použila vodní děla. Asi 400 lidí potřebovalo lékařské ošetření.

Páteční protesty zorganizovaly organizace Rumunů pracujících v zahraničí, kteří zuří nad hlubokou korupcí, nízkými mzdami v Rumunsku a pokusy rumunské vládnoucí sociální demokracie oslabit soudnictví v zemí, která je pravděpodobně v EU nejzkorumpovanější.

Protesty pokračovaly dlouho do noci. Na videozáznamech, zveřejněných na sociálních sítích, policie bije nenásilné demonstranty, kteří zvedli své ruce.

Centristický rumunský prezident Klaus Iohannis kritizoval zásah policie jako nepřiměřený.

Přibližně tři až pět milionů Rumunů žije a pracuje v zahraničí, je to až čtvrtina rumunského obyvatelstva. Pracují jako nádeníci, ale i jako lékaři. Loni poslali domů do Rumnunska 5 miliard dolarů.

Pokojné protesty se v Rumunsku konají pravidelně od roku 2017, kdy převzali moc sociální demokraté a pokusili se dekriminalizovat několik korupčních případů. Letos prosazuje rumunská vláda změny v trestním zákoníku, které vyvolaly znepokojení Evropské komise a amerického ministerstva zahraničí. Změny zkoumá rumunský Ústavní soud.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

 

0
Vytisknout
7020

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2018