Francouzská automobilka PSA opouští íránský trh

6. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Francouzský výrobce automobilů PSA oznámil, že se stahuje ze dvou projektů joint ventures na prodej svých aut v Íránu, aby se vyhnul riziku plynoucímu z amerických sankcí. 


"Skupina začala pozastavovat své aktivity v joint ventures, aby dodržela americký zákon k 6. srpnu 2018," oznámil výrobce značek Peugeot a Citroen.

Evropští představitelé vyjádřili záměr chránit své společnosti působící v Íránu před americkými sankcemi, které mají začít platit v listopadu. Avšak protože americký prezident Trump prokazuje mizivý sklon ušetřit evropské společnosti, musejí se rozhodnout, zda budou dál působit v Íránu, pokud je to vystaví riziku značných amerických pokut.

Druhá největší evropská automobilka v roce 2016 podepsala smlouvy se dvěma íránskými protějšky, Iran Khodro a Saipa, poté co to umožnilo zrušení mezinárodních sankcí po uzavření smlouvy JCPOA. Vloni PSA prodala v Íránu takřka 445 000 vozidel, čímž se země stala jedním z největších trhů mimo Francii.

PSA vlastnící také značky Opel a Vauxhall dává najevo, že Írán stále představuje méně než procento globálních prodejů a působení zde by mohlo narušit plánovaný vstup na americký trh.

Společnost mezitím usiluje o výjimku z amerických sankcí. Avšak CEO ropné společnosti Total, která doufala ve velký plynařský projekt v Íránu, minulý týden prohlásil, že šance na výjimky jsou "velmi malé".

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7743

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2018