Spolupráce EU s Libyí přinesla uprchlíkům "nepředstavitelné hrůzy"

15. 11. 2017

čas čtení 1 minuta
Evropskou unií podporovaná dohoda mezi Itálií a Libyí snížila počet migrantů směřujících k evropskému pobřeží. Ale cenou za to jsou "nepředstavitelné hrůzy", říká vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn.


Evropská politika pomáhající libyjským úřadům zadržovat migranty byla "nelidská", prohlásil v úterý Husajn. "Utrpení migrantů zadržovaných v Libyi je urážkou svědomí lidstva."

Inspektoři OSN během návštěvy čtyř detenčních center v Tripolisu viděli "nepředstavitelné hrůzy" postihující takřka 20 000 migrantů. Existují důkazy rozsáhlého mučení, znásilňování a nucené práce. V jednom okamžiku inspektoři objevili "tisíce vyhublých a traumatizovaných mužů, žen a dětí ležících jeden přes druhého, zamčených v hangárech bez přístupu k nejzákladnějším potřebám."

Italská vláda v létě podepsala řadu dohod s libyjskou pobřežní stráží a dohody podporuje EU. Řím také údajně podepsal dohody s místními milicemi.

Podle těchto dohod EU a Libye spolupracují při pronásledování migrantů, kteří se snaží překročit Středozemní moře, a vracejí je do detenčních táborů v Libyi.

"Mezinárodní společenství nemůže zavírat oči před nepředstavitelnými hrůzami, jimiž trpí migranti v Libyi, a předstírat, že situaci lze napravit jen zlepšování podmínek v detenci," říká komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11964

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2017