USA a Británie: Probíhající projekt "osvobozování oligarchů" bude vyžadovat omezení demokracie

8. 8. 2017

čas čtení 4 minuty

Je pravděpodobné, že Donald Trump nepřežije v prezidentském úřadě déle než rok, míní Paul Mason. Víme, že už řadu týdnů zasedá velká porota, s právem povolávat svědky a vyžadovat dokumenty. Zkoumá angažmá Kremlu v Trumpově předvolební kampani. Víme, že Donald Trump junior obdržel email nabízející setkání jako součást "podpory Ruska a jeho vlády pro pana Trumpa" a že když to vyšlo na veřejnost, Trump osobně nadiktoval falešné svědectví o této schůzce. 

Víme také, že mimořádný vyšetřovatel Robert Mueller vyšetřuje i vazby mezi ruskými oligarchy a Trumpovými podniky, které charakterizoval investigativní novinář Craig Unger jako "pradlenku" pro špinavé peníze ruských mafiánů.

Demokraté očekávají, že se Trump neúspěšně pokusí vyhodit Muellera, pár podezřelých osob dostane za své svědectví imunitu a všechno vyjde najevo. Trump pak buď odstoupí, anebo bude následovat impeachment. Prezidentem se stane Mike Pence.



Až teprve v této chvíli se dovíme, co vlastně chtějí pravicoví miliardáři podporující ultrapravicový projekt. Trump totiž nebyl jejich první volbou.

Dokonce i bratři Kochové, kteří financují pravicové nátlakové organizace částkou 400 milionů dolarů, Trumpa nepodpořili, dokud se nestal kandidátem na vicepremiéra jejich spojenec Mike Pence. 

Jakmile se stane americkým prezidentem Pence, jde konečně do tuhého. Připravovány jsou dva pravicové projekty. Jeden, spojovaný s bratry Kochovými, je znám jako "obrana příjmů". Tvůrci tohoto projektu se obávají, že každý dolar z amerického dluhu ve výši 19 bilionů dolarů je budoucí daňový nárok státu vůči jejich ziskům. Tito lidé chtějí nízké daně a omezení státních úřadů na absolutní minimum. Kochové požadují zrušení veškerých regulací big byznysu, včetně zrušení minimální mzdy.

Obrovský vliv Kochových "černých peněz" zdokumentovala v roce 2016 Jane Mayerová ve své knize "Černé peníze". Kochovy peníze financují mimo jiné téměř 300 akademických kurzů na univerzitách, kde to, co se vyučuje, diktuje pravice: studenti se dovídají, že Keynes je špatně, robotárny jsou to správné a globální oteplování je mýtus.

Tento liberariánský projekt je charakterizován ostrým zaměřením na ekonomiku. Tak, jak neoliberální ideologie redukuje všechny lidi na homo economicus, Kochova ideologie nemá problém s etnicitou, státem či soukromými neřestmi. Klidně dokáže žít s právy černochů, vězňů, migrantů a kuřáků marihuany.

Ten druhý projekt ultrapravicové ideologie však požaduje represivní stát, vnucené konzervativní sociální normy a omezenou ústavu, která by to umožnila.

Během prvních sedmi měsíců Trumpovy vlády zvítězil právě politický iliberalismus. Když soudci zablokovali jeho zákaz vstupu do USA pro muslimy, Trump zaútočil na ústavní roli soudnictví. Když tisk odhalil  trestné činy, Trump jej označil za "nepřátele lidu". Když James Comey odmítl Trumpův požadavek, aby se choval "loajálně", byl vyhozen z funkce.

Před Vánocemi 2017 bude americká ultrapravicová elita čelit volbě: Buď zůstanou s Trumpem, schovaným za hradbou bývalých generálů a ochromeným potenciálním impeachmentem. Anebo přejdou k plánu, jak fungoval ještě v roce 2016: sociálně konzervativní, libertariánské prezidentství v čele s Pencem.

Obdobné je to v Británii. Jak v USA, tak v Británii si vynutila hrstka příslušníků elity aktivní odmítnutí globalizace. "Amerika jako první" i brexit jsou pokusem zachránit národní projekt volného trhu prostřednictvím odmítnutí multilaterálních systémů a pravidel.

Ale jakmile Británie a USA zruší omezení zvnějšku, bude mít toto nevyřešené dilema: Enormní míra hospodářské svobody, kterou tyto elity chtějí, vyvolá tak obrovskou vlnu protestů, že bude nutno omezit politické svobody.

Ultrapravicové elity vytvořily od června do listopadu 2016 v Británii a v USA dvě nestabilní demokracie - nestabilní nikoliv, že by jejich instituce byly slabé, ale proto, že elity v těchto zemích jsou rozhádané a politický liberalismus ztratil směr. Ani Trumpův impeachment, ani odložení brexitu tento základní problém neřeší. 

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9487

Diskuse

Obsah vydání | 10. 8. 2017